Μια υποδειγματική εκδήλωση γεύσης


Μια υποδειγματική εκδήλωση γεύσης

Με στόχο την ανάδειξη
της κορυφαίας ποιότητας των τοπικών κρασιών,
το εστιατόριο «Να με θυμάσαι...»
συνεχίζει τη διοργάνωση βραδιών γευσιγνωσίας


Με το σύνθημα «Τα κρασιά του νομού μας δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα κρασιά άλλων περιοχών», το εστιατόριο «Να με θυμάσαι...» της πόλης μας, συνεχίζοντας τις προσπάθειές του για την προβολή και υποστήριξη των τοπικών οινοπαραγωγών, παρουσίασε πρόσφατα τις νέες παραγωγές του οινοποιείου Δημήτρη Μίγα, εκ Τυρνάβου, το οποίο επιχειρεί να πρωταγωνιστήσει στο χώρο του επώνυμου ελληνικού κρασιού. Άλλωστε η προσπάθεια του Δημήτρη Μίγα πρόσφατα επιβραβεύτηκε, με τον λευκό «Παλαιός Άμπελος – Chardonnay, Sauvignon 2009» να κερδίζει ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο.
Ο σεφ Μανώλης Πανταζής με τέσσερα διαφορετικά πιάτα που παρουσιάστηκαν διαδοχικά, επιχείρησε ν’ αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τριών λευκών και ενός ερυθρού κρασιού.
Πρώτο κρασί της παρουσίασης, το λευκό «Μοσχάτο Αμβούργου» - Blanc de Noir, που συνοδεύτηκε από σύνθεση τριών διαφορετικών λουκάνικων από κρέας κοτόπουλου, χωριάτικου γεμιστού με κεφαλοτύρι και παραδοσιακού πρασάτου.
Ακολούθησε η παρουσίαση του πολυβραβευμένου λευκού «Παλαιός Άμπελος – Chardonnay, Sauvignon 2009», που συνοδεύθηκε με μια εκπληκτική τάρτα από μεσογειακά λαζάνια με φρέσκια ζύμη και γέμιση λαχανικών εποχής, που την αποθέωνε ένα ατίθασο πέστο μαϊντανού.
Το επόμενο κρασί ήταν το ώριμο λευκό Chardonnay Fume – (ΒΑΡΕΛΙ) 2008, που το συνόδευσε επάξια ένα φρικασέ γλώσσας μόσχου γάλακτος με ένα προκλητικό αυγολέμονο.
Τέταρτο παρουσιάστηκε το μεστό ερυθρό «Παλαιός Άμπελος – Syrah, Merlot», όπου πλέον ήρθε να το συνοδεύσει ένα γευστικότατο καπνιστό χοιρινό μπούτι στη σχάρα με φρέσκια πατάτα σοτέ και μανιτάρια, ντυμένο με σάλτσα λαδολέμονου.
Η βραδιά έκλεισε με την παρουσίαση ως επιδόρπιου οίνου του ροζέ «Παλαιός Άμπελος – Merlot», το οποίο ανάδειξε τον χαρακτήρα του μέσα από τον γλυκό πειρασμό μιας σούπας από φρούτα του δάσους σε κόκκινο κρασί, με παγωτό βανίλια και φυλλαράκια δυόσμου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χωριάτικα λουκάνικα και το καπνιστό μπούτι είναι παραγωγές της τοπικής βιοτεχνίας «Τέμπη» των Ηλία Λούπα και Μπάμπη Φωκαΐδη.
Οι ολοκληρωμένες γευστικές παρουσιάσεις που πραγματοποιεί κάθε μήνα το γνωστό εστιατόριο «Να με θυμάσαι...» στοχεύουν στο να αναδείξουν με τον πλέον καλύτερο τρόπο την αρμονική συνύπαρξη του κρασιού με το φαγητό, δίνοντας μεγάλη σημασία στην προβολή των προϊόντων της περιοχής μας και στις δυνατότητες της δημιουργικής κουζίνας.

Τιμώντας τα κρασιά της Λάρισας

Οι νέες παραγωγές του Δημήτρη Μίγα
και η δημιουργική κουζίνα του «Να με θυμάσαι...»

Την Τρίτη, 20 Απριλίου

Με το σύνθημα «Τα κρασιά του νομού μας δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα κρασιά άλλων περιοχών», το εστιατόριο «Να με θυμάσαι...» της Λάρισας, συνεχίζοντας τις προσπάθειές του για την προβολή και υποστήριξη των τοπικών οινοπαραγωγών, παρουσιάζει την Τρίτη, 20 Απριλίου, τις νέες παραγωγές του οινοποιείου Δημήτρη Μίγα, το οποίο επιχειρεί να πρωταγωνιστήσει στο χώρο του επώνυμου ελληνικού κρασιού. Άλλωστε η προσπάθεια του Δημήτρη Μίγα πρόσφατα επιβραβεύτηκε, με τον λευκό «Παλαιός Άμπελος – Chardonnay, Sauvignon 2009» να κερδίζει ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο.
Ο σεφ Μανώλης Πανταζής με τέσσερα διαφορετικά πιάτα που θα σερβιριστούν διαδοχικά, θα επιχειρήσει να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τριών λευκών και ενός ερυθρού κρασιού και συγκεκριμένα του λευκού «Μοσχάτου Αμβούργου» - Blanc de Noir, του λευκού «Παλαιός Άμπελος – Chardonnay, Sauvignon 2009», του παλαιωμένου λευκού Chardonnay Fume – (ΒΑΡΕΛΙ) 2008 και του ερυθρού «Παλαιός Άμπελος – Syrah, Merlot».
Οι ιδιαίτερες γεύσεις που εκφράζουν την εμπειρία, τη φαντασία και το μεράκι του σεφ Μανώλη Πανταζή, ο οποίος επιμένει να συνδυάζει την παραδοσιακή με τη δημιουργική κουζίνα, θα αξιοποιήσουν και μια ακόμα παραγωγική δύναμη της πόλης, το εργαστήριο αλλαντικών και καπνιστών κρεάτων «Τέμπη» των Ηλία Λούπα και Μπάμπη Φωκαΐδη, που με πολλές απαιτήσεις φιλοδοξούν να κατακτήσουν την ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά.
Η γευστική παρουσίαση θα κλείσει μ’ ένα ακόμα ιδιαίτερο κρασί του Δ। Μίγα, το ροζέ «Παλαιός Άμπελος – Merlot», που θα συνοδευτεί μ’ ένα εξαιρετικά πρωτότυπο επιδόρπιο.

Παρουσίαση 1η
Λευκός «Μοσχάτο Αμβούργου» Blanc de Noir
Η ερυθρή ποικιλία που κατέχει εξέχουσα θέση στην περιοχή του Τυρνάβου, με την ιδιαίτερη οινοποίησή της από τον Δημήτρη Μίγα, αναδεικνύει εξαιρετικό... λευκό χαρακτήρα και πλούσια αρώματα. Εντυπωσιακό χρυσοκίτρινο χρώμα με φρουτώδη διάθεση και πλούσιο μπουκέτο κίτρινων φρούτων, στόμα μεστό και ευχάριστη μετάγευση.
Συνοδεύεται από σύνθεση τριών διαφορετικών λουκάνικων από κρέας κοτόπουλου, χωριάτικου γεμιστού με κεφαλοτύρι και παραδοσιακού πρασάτου.

Παρουσίαση 2η
Λευκός «Παλαιός Άμπελος – Chardonnay, Sauvignon 2009»
Το βραβευμένο με δυο χρυσά μετάλλια κρασί του Δημήτρη Μίγα, που ακολουθεί τη μέθοδο της λευκής οινοποίησης με προζυμωτική κρυοεκχύλιση. Ελεγχόμενη ζύμωση στους 17ο C και παραμονή με τις οινολάσπες. Χρώμα πρασινοκίτρινο, διαυγές, με έντονα αρώματα λευκόσαρκων φρούτων σε συνδυασμό με φυσικές νότες. Στόμα πλούσιο με λιπαρά στοιχεία που ισορροπούν με την οξύτητα.
Συνοδεύεται από μεσογειακά λαζάνια από φρέσκια ζύμη με γέμιση λαχανικών εποχής και πέστο μαϊντανού.

Παρουσίαση 3η
Λευκός Chardonnay Fume – (ΒΑΡΕΛΙ) 2008
Κρυοεκχύλιση, ζύμωση σε χαμηλή θερμοκρασία και ωρίμανση για 7 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια (ALLIER) πάνω στις οινολάσπες. Το χρώμα του είναι λαμπερό, χρυσοκίτρινο με πρασινωπές ανταύγειες. Άρωμα κομψό και σύνθετο με νότες ξύλου και λουλουδιών. Γεύση γεμάτη, δροσερή και σαρκώδης. Επίγευση μεγάλης διάρκειας.
Συνοδεύεται από καπνιστό χοιρινό μπούτι στη σχάρα με φρέσκια πατάτα σοτέ με μανιτάρια και σάλτσα λαδολέμονου.

Παρουσίαση 4η
Ερυθρός «Παλαιός Άμπελος – Syrah, Merlot»
Ερυθρά οινοποίηση με εκχύλιση μεταζυμωτική πολλών ημερών. Ωρίμανση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, τύπου Tronsair, πάνω στις οινολάσπες. Βαθύ ρουμπινί χρώμα με ιώδεις ανταύγειες. Πολύπλοκη – πυκνή μύτη με αρώματα άγριων μαύρων φρούτων, νότες βανίλιας, καπνού και καραμέλας βουτύρου. Το στόμα πλούσιο, στρογγυλό με πολύ μεγάλη επίγευση.
Συνοδεύεται από γλώσσα μόσχου φρικασέ

Παρουσίαση 5η
Ροζέ «Παλαιός Άμπελος – Merlot»
Ποικιλιακή σύνθεση Merlot με προσθήκη Μοσχάτου Σάμου. Συνοινοποίηση των δυο ποικιλιών με παραμονή των στέμφυλων για 24 ώρες. Αργή ζύμωση ώστε να διατηρείται η φρεσκάδα των σταφυλιών. Στη μύτη συνδυάζει πρωτότυπα τον φρουτώδη χαρακτήρα κόκκινων μικρών φρούτων με ανθώδεις νότες.
Στόμα ισορροπημένο, μαλακές τανίνες, γλυκιά επίγευση…
Συνοδεύεται από φρούτα του δάσους σε κόκκινο κρασί με παγωτό βανίλια και φυλλαράκια δυόσμου.