Λαρισαίων οίνοι


Μια μεγάλη προσφορά για όλο τον Οκτώβριο

Λαρισαίων Οίνοι

Όλες οι ετικέτες
με έκπτωση 30%
Στηρίζουμε την αγορά της πόλης μας
Η Λάρισα είναι η δική μας πόλη
και σ’ αυτήν καταθέτουμε την αγάπη μας.

Το εστιατόριό μας, πρωτοπόρο πάντα σε ό,τι αφορά τον κόσμο του κρασιού, θέλοντας να αναδείξει την ποιότητα των τοπικών οίνων και να φέρει πιο κοντά τους πελάτες του στους τοπικούς παραγωγούς, προσφέρει όλες τις ετικέτες του καταλόγου του με έκπτωση 30%!

Εμείς, το κρασί και ο τόπος μας…
Είναι σημαντικό ότι τις τελευταίες δεκαετίες η ιστορία της ποιοτικής δημιουργίας κρασιών στον νομό μας πέρασε στα χέρια ανήσυχων παραγωγών, ιδιαίτερα φιλόδοξων για το καλύτερο και η καταγραφή αυτής της προσπάθειας απέκτησε «επώνυμο».
Με σκαπανέα και πρωτοπόρο τον γιατρό Δημήτρη Κατσαρό που επέλεξε την Κρανιά για τις αμπελουργικές του δραστηριοποιήσεις και οι ετικέτες του χαίρουν πανελλήνιας και όχι μόνο εκτίμησης, πλέον...
Με τον Δημήτρη Ντούγκο (και τώρα τα παιδιά του Θάνο και Λουίζα), που επέλεξε την κοιλάδα των Τεμπών για το οινοποιείο του και τις παρυφές του Ολύμπου στη Ραψάνη για τους αμπελώνες του…
Με τον Παντελή Καριπίδη, που ανάτρεψε τα δεδομένα του κάμπου, επιλέγοντας τους ήπιους λοφίσκους στα Βούναινα και πλέον με το νέο υπερσύγχρονο οινοποιείο του διεκδικεί σημαντικό μερίδιο στην αγορά…
Με τον Δημήτρη Μίγα, που έθεσε νέα δεδομένα στην περιοχή του Τυρνάβου, δημιουργώντας ένα οινοποιείο – πρότυπο σε χώρους και εξοπλισμούς...
Με τον Χρήστο Ζαφειράκη να επιδιώκει τη δυναμική αναβίωση της οινικής παράδοσης του Τυρνάβου, τόσο με γηγενείς, όσο και με γαλλοϊταλικές ποικιλίες…
Με τον Κώστα Λιάπη, στη Ραψάνη, να αναδημιουργεί την τοπική τιμημένη παράδοση, στηριζόμενος στην υπεροχή του Ξινόμαυρου, που θέλει να το αναδείξει ως κορυφαία γεύση του ελληνικού αμπελώνα.
Με τον ιστορικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου να δίνει νέα πνοή στο οινοποιείο του και πλέον να διεκδικεί με αξιώσεις την ποιοτική αγορά…
Με τους αδελφούς Ξηρομερίτη να θέλουν να σταθούν ισάξια στην παραγωγή ποιοτικών κρασιών...

Όλοι όσοι συν-αποτελούμε το «Να με θυμάσαι…», τιμώντας αυτές τις προσπάθειες και τον ίδιο μας τον τόπο, και πιστεύοντας απόλυτα στην ποιότητα των τοπικών παραγωγών, δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στην προβολή και την προώθησή τους, προσφέροντας τις ετικέτες τους σε ιδιαίτερα προσιτή τιμή δηλαδή με έκπτωση 30% των μέχρι τώρα τιμών καταλόγου, που θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε «τιμή γνωριμίας».

Λάρισα - Οίνοι με καταγωγή











Το εστιατόριό μας, στηρίζοντας την αγορά της Λάρισας και με επίγνωση της αξίας των προϊόντων του τόπου μας, ξεκινά την παρουσίαση και προώθηση των τοπικών κρασιών, βεβαιώνοντας το άριστον της καταγωγής τους και την κορυφαία τους ποιότητα:




Ο λόγος σήμερα για τα κρασιά του Κτήματος Ζαφειράκη, του Τυρνάβου!




Ο Χρήστος Ζαφειράκης εμφανίστηκε μέσα από ετικέτες που παραπέμπουν σε τυρναβίτικα τοπωνύμια. Μιλά για αναβίωση ποικιλιών που χάθηκαν ή τείνουν να χαθούν. Οινοποιεί με πάθος και μεράκι. Και μιλά με σεβασμό για ό,τι κρύβεται μέσα σ’ ένα μπουκάλι κρασί. Σίγουρος για την αξία του τόπου του, στοχεύει στην ανατροπή…
Η ουσιαστική του ενασχόληση με το κρασί αρχίζει το 2000 όταν ξεκινά τις παρεμβάσεις σε αμπελοτεμάχια της οικογένειας, με πρώτο βήμα τις εδαφολογικές εξετάσεις. Παράλληλα, συζητώντας με τους γεροντότερους της περιοχής αναζητά το βιογραφικό των αμπελοτόπων του Τυρνάβου και το ιστορικό των καλλιεργειών.
Επιχειρεί την πρώτη του εμφιάλωση το 2006 με ετικέτα «Παλαιόμυλος», ονομασία που προέρχεται από την περιοχή των αμπελώνων του Τυρνάβου. Οι ετικέτες του ‘‘Παλαιόμυλου’’ έτυχαν θερμής υποδοχής από τους οινικούς κύκλους και τα σχόλια που ακουστήκαν και γράφτηκαν υπήρξαν ιδιαίτερα ευμενή. Είναι ο πρώτος παραγωγός στην Ελλάδα που αναβιώνει την ιστορική ποικιλία "Λημνιώνα" και την εμφιαλώνει με το όνομά της...




Οι ετικέτες:




Παλαιόμυλος Ζαφειράκη - CHARDONNAY
Βιολογική καλλιέργεια. Έφηβο παρά την ωρίμανσή του για 6 μήνες σε βαρέλι. Διαυγέστατο κι ευγενικό. Χρώμα κιτρινοπράσινο με πλούσια αρώματα αχλαδιού, λεμονιού, ώριμων φρούτων. Έντονος ανθικός χαρακτήρας με διακριτική παρουσία των αρωμάτων του ξύλου. Με αρετές σπάνιες που το κάνουν να διακρίνεται ανάμεσα σε πολλά με μεγαλύτερη ιστορία.








«Ροζέ SYRAH - ΛΗΜΝΙΩΝΑ»
Syrah 50%, Λημνιώνα 50%.
Έντονο λαμπερό ροζέ χρώμα με κοκκινωπές ανταύγειες. Επίσης έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων, όπως κεράσι και φράουλα, με ανθικές νότες λευκών λουλουδιών. Ιδιαίτερα αρωματικό στόμα, με τη φράουλα να ξεχωρίζει, με καλό σώμα και επιθυμητή οξύτητα και πολύ ευγενικές και διακριτικές τανίνες. Επίγευση φρούτου που μένει στο στόμα.








Παλαιόμυλος Ζαφειράκη
Αυτό το εξαιρετικό ερυθρό κρασί από Sangiovese (60%) και Syrah (40%), βιολογικής καλλιέργειας, ωριμάζει για 12 μήνες σε δρύινα βαρέλια, διακρίνεται για τα πλούσια και πολύπλοκα αρώματα κόκκινων φρούτων, όπως κεράσι και βατόμουρο σε ισορροπία με αρώματα μπαχαρικών και καραμέλας, καθώς και για την ισορροπημένη γεύση του। Χρώμα μέτριας έντασης. Επίγευση μακράς διάρκειας.




Λημνιώνα Ζαφειράκη




Η «Λημνιώνα» είναι πανάρχαια ποικιλία της Θεσσαλίας. Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες διάσωσης και αναβίωσης της. Ο μονοποικιλιακός «Λημνιώνα» Ζαφειράκη είναι το πρώτο κρασί που εμφιαλώθηκε από την ποικιλία αυτή. Με ζύμωση σε ξύλινη δεξαμενή, παλαίωση για 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Αρώματα αγριοκέρασου, γλυκόριζας, λευκού πιπεριού. Στόμα μεσαίου όγκου, ισορροπημένο με έντονη οξύτητα, πλούσιες τανίνες και δυνατότητα παλαίωσης.




































Τα πιάτα ημέρας, σήμερα


ΟΡΕΚΤΙΚΑ

Φουρνιστή τάρτα λαχανικών
με μελιτζάνα, κολοκυθάκι, σάλτσα φρέσκιας
ντομάτας με τυρί φέτα και κρέμα γιαουρτιού ................... € 5.00

Φρέσκα μανιτάρια στο τηγάνι
σβησμένα με κρασί και χυμό από φρέσκο λεμόνι,
αρωματισμένο με ρίγανη ...................................................... € 6.00

Λαχταριστά μανιτάρια ‘‘πλευρώτους’’ στη σχάρα
με λαδολέμονο και φρέσκια θυμαρίσια ρίγανη .................. € 6.00

Φρέσκα λαχανικά σχάρας με κυπριακό χαλούμι,
αγνό ελαιόλαδο και καραμελωμένο ξύδι βαλσάμικο ....... € 6.50

Σαντορινιώτικοι ντοματοκεφτέδες
με δροσερό ντιπ γιαουρτιού με άνηθο ................................. € 6.50

ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΑ

Λιγκουΐνι “Κατσιατόρε” με ψιλοκομμένο κοτόπουλο
σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, φρέσκα μανιτάρια
και δίχρωμες πιπεριές ....................................................... € 10.00

Ταλιολίνι εμπλουτισμένα με μελάνι σουπιάς,
καπνιστό σολομό σβησμένο με βότκα,
κρέμα γάλακτος αρωματισμένη με άνηθο και λεμόνι ...... € 11.00

Γαριδομακαρονάδα με σπαγγέτι
και φίνα σάλτσα ντομάτας .................................................. € 15.00

Ψαρόσουπα .............................. € 12.00
Η εξαιρετική ψαρόσουπα «σήμα κατατεθέν» μας,
με τα ψάρια της, που σήμερα είναι βακαλάος, λαβράκι και καπόνι।


Gordon blue
αυθεντικό σνίτσελ από το τρυφερό μπούτι χοιρινού,
γεμιστό με μπέικον και τυρί «Ρεγγάτο»,
με σάλτσα ψητού ...................................... € 10.00

Χοιρινά φιλετάκια (από τρυφερό ψαρονέφρι)
με σάλτσα μπάρμπεκιου ........................ € 12.00

Σιγοψημένο στήθος κοτόπουλου με απαλή σος πορτοκαλιού,
που συνοδεύεται από μπουκέτο φρέσκων λαχανικών εποχής ........ € 12.00

Κοτόπουλο γεμιστό με ανθότυρο & προσούτο
σε σάλτσα τυριού τσένταρ με κουκρουμά ........................ € 12.50

"Θαλασσινή πανδαισία"
Μια ιδιαίτερη μακαρονάδα με ιταλικό λιγκουίνι
και θαλασσινά (μύδια, γαρίδες. καλαμάρι)
και σάλτσα φρέσκιας ντομάτας ................................... € 15.00

Τ-bone steak από μοσχαράκι γάλακτος
με ψητά λαχανικά
ή κατ’ επιθυμία του πελάτη με πουρέ, ή ρυζάκι ............... € 16.00

Τρυφερά φιλετάκια μόσχου γάλακτος
με νιόκι πατάτας και σάλτσα ψητού,
αρωματισμένη με θυμάρι ................................... € 22.00

Ψάρια (Fish) ελληνικής αλιείας, πελαγίσια (Σποράδων)!

Λαβράκι (Seabass ) στα 800γραμ. € 38.00 (το κιλό)

Κουτσομούρες (Red mullet) € 40.00 (το κιλό)

Χιόνα (Sharpsnout Seabream) στα 750 € 40.00 (το κιλό)

Βακαλάος (European Hake) στα 750 € 40.00 (το κιλό)

Τα πιάτα της ημέρας, σήμερα


Ψαρόσουπα .............................. € 12.00
Η εξαιρετική ψαρόσουπα «σήμα κατατεθέν» μας,
με τα ψάρια της, που σήμερα είναι βακαλάος, λαβράκι και καπόνι.

Καλαμάρι ψητό στη σχάρα
με λαδολέμονο και βραστά χόρτα εποχής .............. € 10.00

Σουβλάκι στη σχάρα
από το φιλέτο του χοιρινού (ψαρονέφρι)
που συνοδεύεται από ψητά λαχανικά ............. € 10.00

Gordon blue
αυθεντικό σνίτσελ από το τρυφερό μπούτι χοιρινού,
γεμιστό με μπέικον και τυρί «Ρεγγάτο»,
με σάλτσα ψητού ............. € 10.00

Χοιρινά φιλετάκια
(από τρυφερό ψαρονέφρι)
με σάλτσα μπάρμπεκιου ........................ € 12.00

Σιγοψημένο στήθος κοτόπουλου
με απαλή σος πορτοκαλιού,
που συνοδεύεται
από μπουκέτο φρέσκων λαχανικών εποχής ........ € 12.00

Κοτόπουλο γεμιστό με ανθότυρο & προσούτο
σε σάλτσα τυριού τσένταρ με κουκρουμά ........................ € 12.50

"Θαλασσινή πανδαισία"
Μια ιδιαίτερη μακαρονάδα με ιταλικό λιγκουίνι
και θαλασσινά (μύδια, γαρίδες. καλαμάρι)
και σάλτσα φρέσκιας ντομάτας ............................ € 15.00

Τρυφερά φιλετάκια μόσχου γάλακτος
με νιόκι πατάτας και σάλτσα ψητού,
αρωματισμένη με θυμάρι ................................... € 22.00

Ψάρια (Fish) ελληνικής αλιείας,
πελαγίσια (Σποράδων)!

Λαβράκι (Seabass ) στα 850γραμ. € 38.00 (το κιλό)

Σαργοί (White Seabream) στα 750 & 650γραμ. € 54.00 (το κιλό)

Φιλέτα από Λαβράκι και Τσιπούρα




Κάποιοι θέλουν το ψάρι διαφορετικό. Ο σεφ Μανώλης Πανταζής προτείνει το φιλετάρισμά του. Μιλά για φιλέτα από Λαβράκι, Τσιπούρα ή οποιοδήποτε άλλο ψάρι από 700 γραμμάρια και πάνω, σοτέ, με σπαγγέτι λαχανικών περιχυμένα με γνήσιο ελαιόλαδο Κορώνης ή με μια ελαφριά σάλτσα σαφράν.

Οίνοι Λαρισαίων











Ελάτε στον χώρο μας, να εξερευνήσουμε μαζί
τον γοητευτικό κόσμο του κρασιού.
Κανείς πιο ειδικός από τη γεύση του καθενός.
Άλλωστε το κρασί είναι έρωτας
και, ως έρωτας, βιώνεται διαφορετικά από τον καθένα μας.
Το μόνο ίσως που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης
είναι αυτό που έγραψε ο Πλάτων:
«Τίποτε καλύτερο, ούτε πολυτιμότερο από το κρασί,
χάρισε ο θεός στην ανθρωπότητα!»


Εμείς, το κρασί και ο τόπος μας…

Το λεκανοπέδιο του νομού μας περικλείεται από ορεινούς όγκους, κάποιοι απ’ τους οποίους «βλέπουν» τη θάλασσα. Ανέκαθεν δε υπήρχαν περιοχές που φημίζονταν για την αμπελουργική ιστορία τους και τα κρασιά τους, όπως η Τύρναβος και η Ραψάνη.
Τις τελευταίες όμως δεκαετίες αυτή η ιστορία πέρασε στα χέρια ανήσυχων παραγωγών, ιδιαίτερα φιλόδοξων για το καλύτερο και η καταγραφή της απόκτησε «επώνυμο».
Με σκαπανέα και πρωτοπόρο τον γιατρό Δημήτρη Κατσαρό που επέλεξε την Κρανιά για τις αμπελουργικές του δραστηριοποιήσεις…
Με τον Δημήτρη Ντούγκο (και τώρα τα παιδιά του Θάνο και Λουίζα), που επέλεξε την κοιλάδα των Τεμπών και τις παρυφές του Ολύμπου στη Ραψάνη…
Με τον Παντελή Καριπίδη, που ανάτρεψε τα δεδομένα του κάμπου, επιλέγοντας τους ήπιους λοφίσκους στα Βούναινα…
Με τον Δημήτρη Μίγα και τον Χρήστο Ζαφειράκη ν’ αναβιώνουν δυναμικά την οινική παράδοση του Τυρνάβου, τόσο με γηγενείς, όσο και με γαλλοϊταλικές ποικιλίες…
Με τον Κώστα Λιάπη, στη Ραψάνη, να αναδημιουργεί την τοπική τιμημένη παράδοση, στηριζόμενος κι αυτός στη συνύπαρξη παλιών και νέων ποικιλιών…
Με τον ιστορικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου να δίνει νέα πνοή στο οινοποιείο του και πλέον με αξιώσεις να διεκδικεί την ποιοτική αγορά…
Όλοι όσοι συν-αποτελούμε το εστιατόριο «Να με θυμάσαι…», τιμώντας αυτές τις προσπάθειες και τον ίδιο μας τον τόπο, και πιστεύοντας απόλυτα στην ποιότητα των τοπικών παραγωγών - χωρίς ν’ αποκλείουμε τις εκλεκτές παραγωγές του υπόλοιπου ελληνικού αμπελώνα – δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στις παραγωγές τους, οι οποίες άλλωστε διεκδικούν ιδιαίτερες διακρίσεις σε ελληνικές και διεθνείς γευσιγνωστικές συναντήσεις, και διαγωνισμούς.
Επισκεφθείτε μας, περιηγηθείτε στον κατάλογό μας με τα λεπτομερή στοιχεία που χαρακτηρίζουν κάθε ετικέτα, αν θέλετε χαλαρώστε και μ' ένα βιβλίο από τις βιβλιοθήκες του και αν επιθυμείτε ανταποκριθείτε στην προτροπή μας: «Δοκιμάστε τα κρασιά των Λαρισαίων παραγωγών»!

Άρωμα τρύγου εκ Τυρνάβου











Δημήτρης Μίγας - με απαιτήσεις




Τη μεγάλη οινική παράδοση του Τυρνάβου επιχειρεί ν' αναβιώσει εδώ και αρκετά χρόνια ο Δημήτρης Μίγας, ο οποίος πρόσφατα προχώρησε στη δημιουργίου νέου, υπερσύγχρονου οινοποιείου.
Ο Δημήτρης Μίγας είναι γόνος Τυρνάβου με τον οικογενειακό του αμπελώνα να εκτείνεται στα 120 στρέμματα στην απόληξη του ορεινού όγκου του Ολύμπου, στους πρόποδες του πρόβουνου Μελούνα, όπου ήταν και τα παλιά ελληνικά σύνορα και όπου δόθηκαν οι σκληρές μάχες τόσο στον άτυχο πόλεμο του 1897, όσο και μετέπειτα στον απελευθερωτικό του 1912। Εκεί, στα όρια της Θεσσαλικής πεδιάδας, βρίσκεται η τοποθεσία «Παλαιός Άμπελος», που δηλώνει ότι ανέκαθεν ήταν τόπος αμπελοκαλλιέργειας, η οποία και έδωσε το όνομά της στα κρασιά της οικογένειας Μίγα.

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι οι γαλλικές Chardonnay, Sauvignon Blanc, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, αλλά και οι ελληνικές Ροδίτης, Μπαντίκι, Μοσχάτο Αμβούργου και Μαλαγουζιά, η οποία οινοποιείται φέτος για πρώτη φορά.
Σύμμαχος στην κορυφαία ποιότητα των κρασιών του κτήματος είναι το ήπιο ηπειρωτικό κλίμα και η καλή στράγγιση του εδάφους. Μοναδικός στόχος της οικογένειας του Δημήτρη Μίγα είναι αφ’ ενός η ανάδειξη της παράδοσης, και αφ’ ετέρου η εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας, έτσι ώστε να παράγει άριστα ποιοτικά κρασιά.












Τρύγος - Μια γιορτή με γεύση και χρώμα




Ο τρύγος για την περιοχή της Λάρισας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί με εξαίρεση τα Ξινόμαυρα της Ραψάνης που θα περιμένουν μέχρι τις αρχές του Οκτώβρη। Το εστιατόριό μας επισκέφθηκε τα σημαντικότερα Κτήματα, οσμίσθηκε τα αρώματα των φρεσκοτρυγημένων σταφυλιών, μίλησε με τους παραγωγούς, φωτογράφησε στιγμιότυπα του τρύγου και της οινοποίησης και όπως κάθε χρόνο είναι έτοιμο να υποστηρίξει τους τοπικούς οίνους। Κτήμα Κατσαρού, Κτήμα Καριπίδη, Κτήμα Μίγα, Κτήμα Νταύγκου, Κτήμα Λιάπη, Κτήμα Ξηρομερίτη... Από την ορεινή Κρανιά μέχρι τα Βούναινα του αρχαίου Κρανώνα και τον περιώνυμο Τύρναβο με το ιστορικό Συνεταιριστικό Οινοποιείο. Παραγωγές εκλεκτές, η κάθε μια με τα δικά της χαρακτηριστικά, που κρύβουν μεράκια και αγωνίες...



Κτήμα Ζαφειράκη
Αρχή της φετινής ξενάγησης το Κτήμα του Χρήστου Ζαφειράκη.
Ο Χρήστος Ζαφειράκης εμφανίστηκε μέσα από ετικέτες που παραπέμπουν σε τυρναβίτικα τοπωνύμια. Μιλά για αναβίωση ποικιλιών που χάθηκαν ή τείνουν να χαθούν. Οινοποιεί με πάθος και μεράκι. Και μιλά με σεβασμό για ό,τι κρύβεται μέσα σ’ ένα μπουκάλι κρασί. Σίγουρος για την αξία του τόπου του, στοχεύει στην ανατροπή…Από πατέρα αμπελουργό, ανήσυχος για ό,τι παρατηρούσε να συμβαίνει στους οικογενειακούς αμπελώνες, αλλά και στη γύρω περιοχή, ο Χρήστος Ζαφειράκης επέλεξε να βαδίσει σε δρόμους γνωστούς για τον τόπο του, τον Τύρναβο, ωστόσο ιδιαίτερα προσωπικούς, διαισθανόμενος ότι η γη του έχει τις δυνατότητες να παράγει ιδιαίτερα ποιοτικά κρασιά.Η μαθητεία του στην Αμερικανική και Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης γίνεται το εφαλτήριο για την είσοδό του στον γοητευτικό κόσμο της οινοποίησης, αφού τον οδηγεί στη σχολή Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών ΤΕΙ της Αθήνας και μετά στην Ιταλία.Το 2000 ξεκινά τις παρεμβάσεις σε αμπελοτεμάχια της οικογένειας, με πρώτο βήμα τις εδαφολογικές εξετάσεις. Παράλληλα, συζητώντας με τους γεροντότερους της περιοχής αναζητά το βιογραφικό των αμπελοτόπων του Τυρνάβου και το ιστορικό των καλλιεργειών.Πιστεύει ότι τον πρώτο ρόλο στη δημιουργία ενός μεγάλου κρασιού παίζει η υψηλή ποιότητα της πρώτης ύλης και στόχος του είναι να εκμεταλλευθεί στο έπακρο τις δυνατότητες ενός πολύ καλού αμπελιού.Οι ετικέτες του ‘‘Παλαιόμυλου’’ έτυχαν θερμής υποδοχής από τους οινικούς κύκλους και τα σχόλια που ακουστήκαν και γράφτηκαν υπήρξαν ιδιαίτερα ευμενή για τον Χρήστο Ζαφειράκη, ο οποίος συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για ν’ αποτελέσει τη μεγάλη ανατροπή σε μια περιοχή που δικαιούται να καυχιέται για την ποιότητα των κρασιών της. Νεαρός, με οράματα και όρεξη για δουλειά στοχεύει στην εξελικτική πορεία ποικιλιών που έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν μεγάλα κρασιά, έτσι ώστε να έχει το δικό του λόγο στον σύγχρονο ελληνικό οινικό χάρτη, στον οποίο παρά την ποιοτική έξαρση που παρατηρείται εδώ και χρόνια υπάρχει αρκετός χώρος για πρωτοπορίες.