Παλαιωμένα οινο-ποιήματα του Κτήματος της οικογένειας Κατσαρού






Μεγάλη βραδιά για μεγάλα τοπικά κρασιά στο εστιατόριο «Να με θυμάσαι...»


Πολυβραβευμένα, παλαιωμένα οινο-ποιήματα
του Κτήματος της οικογένειας Κατσαρού

Την Τρίτη & Τετάρτη, 29 & 30 Μαρτίου,
οι Λαρισαίοι φίλοι του κρασιού
θα διαπιστώσουν τις γευστικές διαφορές ενός κρασιού της ίδιας ποικιλίας,
του ίδιου αμπελώνα με την ίδια οινοποίηση,
αλλά διαφορετική χρονιά τρυγητού και κατά συνέπεια διαφορετικής παλαίωσης.

Με στόχο τη μύηση
Δυο πραγματικά μεγάλες βραδιές για τα τοπικά κρασιά θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη και την Τετάρτη, 29 & 30 Μαρτίου στο εστιατόριο «Να με θυμάσαι...», που αποτελεί σημείο εξειδίκευσης και ανάπτυξης του ελληνικού κρασιού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις τοπικές παραγωγές, με την παρουσίαση δυο ετικετών του φημισμένου Κτήματος Κατσαρού σε λευκό και ερυθρό οίνο, τεσσάρων διαφορετικών τρύγων και παλαίωσης.
Η βραδιά στοχεύει στο να μυηθούν οι φίλοι του κρασιού στο μέγα και πολυσυζητημένο κεφάλαιο της παλαίωσης και να ξεναγηθούν στη σαγήνη της μαγικής ιστορίας της παλαίωσης. Θα παρουσιαστούν δυο χρονιές του μονοποικιλιακού Chardonnay του Κτήματος, που περασμένο από βαρέλι επιδέχεται παλαίωσης μέχρι και έξη χρόνια (!) και άλλες δυο χρονιές του ερυθρού «Κτήμα Κατσαρού», που παλαιώνεται ως και 18 μήνες στο βαρέλι, αλλά και ακόμα δυο χρόνια στη φιάλη, πριν παραδοθεί (στο τέλος της τρίτης χρονιάς) στην κατανάλωση.

Τέσσερα βήματα για τους λάτρεις του κρασιού
1ο: Η βραδιά θα ξεκινήσει με Chardonnay 2009, που ο σεφ Μανώλης Πανταζής θα το υποστηρίξει με μια δροσερή σαλάτα ζυμαρικών, με ποικιλία λαχανικών, καπνιστή γαλοπούλα και ελαφρύ ντρέσινγκ.
2ο: Αμέσως, σε άλλο ποτήρι (με σχετική ένδειξη) θα σερβιριστεί το Chardonnay 2005 που θα το υποστηρίζει ψητό στήθος κοτόπουλου σε τραγανή κρούστα από νιφάδες καλαμποκιού, συνοδευμένο με γνήσιο κόκκινο ρύζι Ιταλίας και κρεμώδη σάλτσα από μανιτάρια πορτσίνι και καρύδια.
Το Chardonnay του Κτήματος Κατσαρού ανήκει στα πραγματικά μεγάλα κρασιά αυτής της κοσμοπολίτικης ποικιλίας, για την οποία η οικογένεια Κατσαρού ακολουθεί τον πράσινο τρύγο, στους βιολογικούς αμπελώνες της στις πλαγιές της Κρανιάς Ολύμπου. Μετά την οινοποίηση το κρασί παραμένει για έξη τουλάχιστον μήνες στο βαρέλι για να εμφιαλωθεί περί το τέλος Μάρτη, αρχές Απρίλη. Μετά την εμφιάλωση ξεκουράζεται για λίγο χρόνο στη φιάλη πριν παραδοθεί στο εμπόριο. Επιδέχεται παλαίωση μέχρι και έξη χρόνια! Τα χαρακτηριστικά του: Λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα. Βούτυρο με κυδώνι και κίτρο στη μύτη, παχύ καπνιστό στο στόμα, με βουτυράτη επίγευση και δροσερή οξύτητα. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από τις ποιοτικότερες εκφράσεις της ποικιλίας, όχι μόνο για τον ελληνικό αμπελώνα.
Η ετικέτα του τρύγου 2005, έρχεται ν’ αποδείξει πως υπάρχουν παραγωγές που ανατρέπουν το αξίωμα ότι τα λευκά κρασιά δεν αντέχουν στον χρόνο. Χωρίς οξύτητα πλέον, με βελούδινη υφή και πιο ζεστό χρώμα, αποκαλύπτει όλα τα ευγενικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας και μας βεβαιώνει ότι ο παραγωγός του ξέρει ν’ αντλεί από τον χρόνο την πραότητα και τη γλυκύτητα του παρελθόντος.
3ο: Η διαδικασία συνεχίζεται με το «Κτήμα Κατσαρού 2005», το εκλεκτό κρασί της οικογένειας Κατσαρού, που διακρίνεται για τα ευγενικά του χαρακτηριστικά και έχει να επιδείξει με περηφάνια μια σειρά χρυσά βραβεία σε επίσημους διεθνείς διαγωνισμούς. Το ασυναγώνιστο δημιούργημα, με το οποίο ο Δημήτρης Κατσαρός ξεκίνησε τη θαυμαστή ιστορία του στο χώρο των μεγάλων ελληνικών κρασιών, παράγεται από τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Merlot. Ως ‘‘αίμα της γης’’ θα φτάσει στο ποτήρι μας μετά από 18μηνη παλαίωση σε καινούργια γαλλικά βαρέλια και άλλα 4 χρόνια παραμονή σε μπουκάλι, δηλαδή έξη χρόνια μετά τον τρύγο. Ο σεφ θα το υποστηρίξει με ρολό από μοσχαράκι γάλακτος με φυστίκια Αιγίνης, σε μαρινάτα από κόκκινο γλυκό κρασί και αρωματικά βότανα, βραστά λαχανικά και πουρέ πατάτας γκρατινέ.
4ο: Η διαδικασία θα κορυφωθεί με το ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικό για την παλαίωσή του «Κτήμα Κατσαρού 2000», ένα κρασί που «κοιμάται» στη φιάλη του για τουλάχιστον εννιά χρόνια, αφού πρώτα φιλοξενήθηκε για 18 μήνες στο βαρέλι. Βαθιά παλαιωμένο, θα φτάσει στο ποτήρι μας με σεβασμό και απαιτήσεις πολλές, Με τη σειρά του θα μας «πάρει» για να μας ξεναγήσει στη γοητευτική σχέση του κρασιού με τον χρόνο και να μας αποκαλύψει όλη τη σαγήνη της παλαίωσης. Το χρώμα του ακόμα πιο βαθύ κόκκινο, η μύτη του ακόμα πιο πυκνή, που σαν ανοίξει, μας πλημμυρίζει με αρώματα κερασιού και βατόμουρου, καραμέλας και ευγενικών μπαχαρικών. Ένα κρασί όντως «αυτοκρατορικό» που κοιτάζει κατάματα τα περίφημα γαλλικά παλαιωμένα, δηλώνοντας με ιδιαίτερη υπηρηφάνεια την καταγωγή του. Ο σεφ θα το υποστηρίξει με μάγουλα μόσχου γάλακτος σε κόκκινο κρασί και μυρπουά λαχανικών, και κριθαρότο με κόκκινη γλυκιά πιπεριά.

ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ:
Ποικιλία φρούτων με παραδοσιακό σιμιγδαλένιο χαλβά, αλλά και μια γλυκιά έκπληξη από την κ. Στέλλα Κατσαρού.
Όλα τα κρέατα που θα μαγειρευτούν θα είναι από το κρεοπωλείο «Λούπας – Φωκαΐδης» (Ηρώων Πολυτεχνείου 228)
Η συμμετοχή κατ’ άτομο έχει οριστεί στα € 25.00 κατ’ άτομο, ενώ θα κρατηθεί απόλυτη προτεραιότητα στις κρατήσεις (2410 287833)

Σάρωσε τα χρυσά το Κτήμα Κατσαρού...





Σαρωτική ήταν η εμφάνιση του μεγάλου ερυθρού οίνου «Κτήμα Κατσαρού» στον πανελλήνιου κύρους διαγωνισμό Wine Road, στον οποίο, το ήδη πολυχρυσοβραβευμένο κρασί από διεθνούς κύρους διαγωνισμούς, κατέκτησε άλλα τρία χρυσά μετάλλια. Καταλυτική η παρουσία για το «Κτήμα Κατσαρού» που άφησε άφωνους τους γευσιγνώστες κριτές, μεταξύ των οποίων και τον διάσημο Αμερικανό Ρόμπερτ Πάρκερ, που το βαθμολόγησε με 89/100.
Οι νέες διακρίσεις με χρυσό μετάλλιο δόθηκαν για τις εμφιαλώσεις του 2005, του 2006 που διατίθεται αυτή την τρέχουσα χρονιά στο εμπόριο και του 2007 που μόλις εμφιαλώθηκε και θα δοθεί στην αγορά σε λίγες μέρες. Μια δικαίωση ονείρων, προσδοκιών, εμπειρίας και πάθους, που χαρακτηρίζουν την επιμονή της οικογένειας Κατσαρού στη δημιουργία κορυφαίων κρασιών με στόχο την καθιέρωσή τους ως μεγάλα κρασιά ακόμα και σε διεθνή επίπεδα.
Το «Κτήμα Κατσαρού», με ποικιλιακή σύνθεση Cabernet Sauvignon και Merlot ήταν το πρώτο κρασί που δημιούργησε στην Κρανιά Ολύμπου ο γιατρός Δημήτρης Κατσαρός το 1986, με τριετή παλαίωση. Από τα πρώτα βήματά του εντυπωσίασε τους φίλους του καλού κρασιού κι έγινε μ’ ενθουσιασμό δεκτό στα εξειδικευμένα εστιατόρια της Αθήνας και σε πολλούς χώρους του εξωτερικού. Στη συνέχεια η πορεία του σκαρφάλωνε συνεχώς σε επίπεδα που σαφώς ζήλευαν οι περισσότεροι Έλληνες παραγωγοί.
Τα χαρακτηριστικά του είναι μοναδικά, όπως και το χρώμα του, που θα μπορούσε να είναι το «αίμα της γης». Σύνθετα κι έντονα αρώματα φραγκοστάφυλου και κερασιού με νότες μελανιού και γραφίτη, ισχυρή δομή στο στόμα, όπου η δύναμη εναλλάσσεται με τη φινέτσα, αλλά και μακρά επίγευση. «Παρότι το ερυθρό είναι κρασί μακράς παλαίωσης, τουλάχιστον 15ετίας, εμφανίζει τα προτερήματα και όλα του τα χαρακτηριστικά από τη στιγμή που θα παραδοθεί στην κατανάλωση», μας λέει ο Ευριπίδης Κατσαρός, που ήδη έχει αναλάβει πολλές απ’ τις ευθύνες της οινοποίησης, όχι μόνο ως διάδοχη κατάσταση του γιατρού, αλλά και ως ο πλέον εξειδικευμένος επιστήμονας της οικογένειας.
Ο Ευριπίδης Κατσαρός σπούδασε Γενική Βιολογία στο πανεπιστήμιο του Μπορντώ, στη συνέχεια Αμπελουργία – Οινολογία στο πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας, απ’ όπου πήρε και το Εθνικό Δίπλωμα Οινολόγου, κι έκανε αρκετές πρακτικές σε οινοποιεία της Γαλλίας και της Αγγλίας. Εδώ και λίγα χρόνια επιδιώκει ν’ αξιοποιήσει όσα διδάχτηκε και όσα είδε σε τόπους που φημίζονται για την οινοπαραγωγική τους παράδοση και κουλτούρα, συνδυάζοντας τις γνώσεις του με την εμπειρία του πατέρα του.
Τον ρωτώ, αν όλες αυτές οι γνώσεις βρίσκουν εφαρμογή στα αμπελοτόπια της Κρανιάς;
«Και βέβαια», απαντά. «Ένα πρόχειρο παράδειγμα αφορά στον τρόπο καλλιέργειας και μάλιστα σ’ όλη του τη φάση: Από το κλάδεμα ως τον χρόνο συγκομιδής, με παρεμβάσεις τόσο στο φύλλωμα, όσο και στην ποσότητα των σταφυλιών, ανάλογα με το υδατικό στρες που θα υποστούν τα φυτά. Ιδιαίτερα, ως προς το τελευταίο, το timing της παρέμβασης είναι καθοριστικός παράγοντας για την ποιότητα του κρασιού», μας λέει ο Ευριπίδης Κατσαρός.

Κρασί και Λάρισα, τρία Χρυσά για το Κτήμα Μίγα




Τρία χρυσά για τον Δημήτρη Μίγα!!!! – Άρθρο του Άγγελου Πετρουλάκη, Άγγελος Πετρουλάκης, οινοπαραγωγοί Λάρισας, κρασί, Λάρισα, εστιατόριο «Να με θυμάσαι…»

Απόλυτη επιτυχία για τον Δημήτρη Μίγα, του οποίου τρεις ετικέτες βραβεύτηκαν με χρυσό μετάλλιο στον πανελλήνιου κύρους διαγωνισμό Wine Road, τα αποτελέσματα του οποίου ανακοινώθηκαν πριν λίγες ώρες.
Πιο συγκεκριμένα βραβεύτηκαν οι ετικέτες:
Λευκός «Παλαιός Άμπελος – Chardonnay, Sauvignon 2011»
Το ήδη βραβευμένο με δυο χρυσά μετάλλια κρασί του Δημήτρη Μίγα, κέρδισε το τρίτο Χρυσό Μετάλλιο της καριέρας του. Είναι ένα κρασί που ακολουθεί τη μέθοδο της λευκής οινοποίησης με προζυμωτική κρυοεκχύλιση και ελεγχόμενη ζύμωση στους 17ο C με παραμονή στις οινολάσπες. Χρώμα πρασινοκίτρινο, διαυγές, με έντονα αρώματα λευκόσαρκων φρούτων σε συνδυασμό με φυσικές νότες. Στόμα πλούσιο με λιπαρά στοιχεία που ισορροπούν με την οξύτητα.
Chardonnay Fume 2010
Μονοποικιλιακό, που ξεκινά την οινοποίησή του με κρυοεκχύλιση, ακολουθεί ζύμωση σε χαμηλή θερμοκρασία και ωρίμανση για 7 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια (ALLIER) μαζί με τις οινολάσπες. Το χρώμα του είναι λαμπερό, χρυσοκίτρινο με πρασινωπές ανταύγειες. Άρωμα κομψό και σύνθετο με νότες ξύλου και λουλουδιών. Γεύση γεμάτη, δροσερή και σαρκώδης. Επίγευση μεγάλης διάρκειας.
«Παλαιός Άμπελος» - Syrah 2007
Ερυθράς οινοποίησης με εκχύλιση μεταζυμωτική πολλών ημερών. Ωρίμανση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, τύπου Tronsair, πάνω στις οινολάσπες. Βαθύ ρουμπινί χρώμα με ιώδεις ανταύγειες. Πολύπλοκη – πυκνή μύτη με αρώματα άγριων μαύρων φρούτων (Black forest), νότες βανίλιας, καπνού και καραμέλας βουτύρου. Το στόμα πλούσιο, στρογγυλό με πολύ μεγάλη επίγευση.
Ο εκ Τυρνάβου Δημήτρης Μίγας δήλωσε την απόλυτη ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, τονίζοντας πως αυτά επιβεβαιώνουν τις συνεχείς προσπάθειές του για την κατάκτηση κορυφαίας ποιότητας των παραγωγών του και παράλληλα δηλώνουν ότι η οινική ιστορία του Τυρνάβου αναβιώνει και στοχεύει σε λαμπρότερες μέρες.

Λάρισα - εστιατόρια - φαγητό - το "Στρογγανόφ"


Λάρισα, Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Καλημέρα σας...

...και οι ευχές μας ας είναι για υγεία και χαρά. Άλλωστε στην πόλη μας ένας ολόλαμπρος ήλιος και ένας καταγάλανος ουρανός υπόσχονται πως όλα σήμερα θα είναι ανοιξιάτικα.
Σαν σήμερα, το 1829 υπογράφεται μεταξύ των τριών εγγυητριών δυνάμεων το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, με το οποίο τα σύνορα του αυτόνομου ελληνικού κράτους καθορίζονται προς βορρά από την οροθετική γραμμή Αμβρακικού - Παγασητικού.
Σαν σήμερα το 1905 ξεσπάει η Κρητική Επανάσταση στο χωριό Θέρισος, με αρχηγό τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Οι κινηματίες με υπόμνημά τους προς τις μεγάλες δυνάμεις ζητούν την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Ο αγγλικός στόλος κατευθύνεται προς το νησί.
Σαν σήμερα το 1925 ιδρύεται ο Ολυμπιακός (Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς) από μέλη του Πειραϊκού Ποδοσφαιρικού Ομίλου και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς.
Και, ας θυμηθούμε και τρεις σπουδαίους Έλληνες που πέθαναν σαν σήμερα:
Τον ποιητή Ιωάννη Γρυπάρη, που πέθανε το 1942 («Σκαραβαίοι και Τερρακότες»),
τον ηθοποιό Βασίλη Αυλωνίτη, που πέθανε το 1970,
και τον συνθέτη Γιώργο Ζαμπέτα, που πέθανε το 1992.

Αυτά για την… ιστορία της 10ης Μαρτίου.


Η δική μας ιστορία σήμερα έχει γεύσεις και διάθεση για εξυπηρέτηση. Γράφεται στην κουζίνα μας από τον Μανώλη Πανταζή και τους συνεργάτες του.
«Ουδέν ο μάγειρος του ποιητού διαφέρει, ο νους γαρ εστιν εκατέρω τούτων τέχνη», αναφέρει ο Αθήναιος στο βιβλίο του «Δειπνοσοφισταί», επισημαίνοντας τον κυρίαρχο ρόλο που παίζει και στων δύο την Τέχνη, η ανθρώπινη ευρηματικότητα και η ευφυΐα.
Δικός μας μάγειρας – ποιητής ο σεφ Μανώλης Πανταζής. Η ‘‘καρδιά’’ τού ‘‘Να με θυμάσαι…’’, που πασχίζει για τις νοστιμιές του τραπεζιού μας. Ο άνθρωπος, που μαζί με τους συνεργάτες του, τον Κυριάκο Θαμνίδη και τον Δημήτρη Τσιβαλιό, αναζητά την ισορροπία των γεύσεων, έτσι ώστε τόσο το γεύμα, όσο και το δείπνο σας ν’ αποτελούν ιδιαίτερη απόλαυση.

Σήμερα
– εκτός των γεύσεων του κυρίως καταλόγου –
μας ετοιμάζουν ως πιάτα ημέρας:
Ριζότο με παραδοσιακό χωριάτικο λουκάνικο, κόκκινη και κίτρινη πιπεριά και φύλλα παρμεζάνας (€ 9.00),
«Στρογγανόφ» από φιλέτο μόσχου γάλακτος με μανιτάρια και δίχρωμες πιπεριές, σβησμένο με βότκα (€ 12.00). Το «Στρογγανόφ» είναι ένα πιάτο που δημιουργήθηκε κάπου στη δεκαετία του 1890 από τον κόμη Πάβελ Στρογγανόφ, λάτρη των τεχνών, μέλος της αυτοκρατορικής ακαδημίας τεχνών, που παρεπιδημούσε στην αυλή του Αλέξανδρου Γ'. Ήταν, ακόμα, γνωστός και για τις πολλές γκουρμέ επιλογές του. Θεωρείται αμφίβολο, όμως, αν ο ίδιος ή ο προσωπικός του σεφ ήταν ο δημιουργός του διάσημου πιάτου η συνταγή του οποίου περιλαμβάνεται σε έναν περίφημο ρωσικό οδηγό μαγειρικής του 1891. Μετά το 1940, το Στρογγανόφ, έγινε εξαιρετικά διάσημο στα πιάτα των επωνύμων της Αμερικής.
Από το «Στρογγανόφ» στο «Σατομπριάν», που είναι ολόκληρο το φιλέτο από μοσχαράκι γάλακτος και φυσικά είναι για τρία άτομα (€ 50.00)και συνοδεύεται από τρεις διαφορετικές σάλτσες και τρεις διαφορετικές γαρνιτούρες. Το «Σατομπριάν» πήρε το όνομά του από τον Γάλλο συγγραφέα και διπλωμάτη Φρανσουά Ρενέ Σατομπριάν (1768 - 1848), ιδρυτή της Φιλελληνικής Εταιρίας και «πατέρα» του κινήματος του Ρομαντισμού. Το 1802 δημοσίευσε το πολύκροτο έργο του "Το πνεύμα του χριστιανισμού", επιχειρώντας ν’ αντιμετωπίσει το κίνημα των Εγκυκλοπαιδιστών. Το έργο του "Οδοιπορικό από το Παρίσι στα Ιεροσόλυμα" (1811), με θερμές σελίδες για την Ελλάδα, γίνεται αιτία να δημιουργηθεί η πρώτη φιλελληνική κίνηση στο Παρίσι.

Μ’ αυτά τα… ολίγα φθάσαμε στα ψάρια. Εκλεκτά όπως κάθε μέρα, αλλά ελάχιστα αφού η κακοκαιρία στον Παγασητικό δεν επέτρεψε τα ψαροκάικα ν’ ανοιχτούν. Λαχταριστά Λαβράκια (€ 40.00) και τσαχπίνικες Κουτσομούρες (€ 42.00), είναι αυτά που σας περιμένουν σήμερα.
Και για όσους δεν έτυχε να το γνωρίζουν:
Η Κουτσομούρα ζει σε βαθιά, αμμώδη νερά, διακρίνεται για τη νοστιμιά της και διαφέρει από το μπαρμπούνι στο σχηματισμό του προσώπου της. Σπάνιες και ιδιαίτερα νόστιμες οι μεγάλες, υπάρχουν σήμερα για σας…
Το Λαβράκι επίσημα ονομάζεται «Λάβραξ ο λύκος!» Κι αυτό γιατί σαν λύκος πέφτει πάνω στα κοπάδια των μικρών ψαριών και τα εξολοθρεύει. Οι αρχαίοι μάλιστα έλεγαν ότι το Λαβράκι δεν κλείνει το στόμα του ποτέ. Αυτό βέβαια είναι θρύλος. Γεγονός είναι ότι το Λαβράκι είναι από τα πιο δυνατά ψάρια της θάλασσας και φυσικά τα πιο νόστιμα. Ο Θέμος Ποταμιάνος στο βιβλίο του «Εδώ βυθός» μιλά με ενθουσιασμό για το λαβράκι: «Τριάντα ψάρια αν τριγυρίζουν στον βυθό, το λαβράκι ξεχωρίζει απ’ όλα. Κορμί χυτό, σπαθάτο, αστραφτερά πλευρά, μάτια ζωηρά, κινήσεις γεμάτες μεγαλοπρέπεια και χάρη. Πλέει μονάχο, αγέρωχο, περήφανο, και, καθώς περνάει, τα ψάρια παραμερίζουν. Η ορμητική του πλεύσις θυμίζει το πέταγμα του γερακιού... Έτσι περνάει και το λαβράκι, ίσιο, μονοκόμματο και σχίζει το νερό σαν βέλος. Τα ψάρια το φοβούνται... Πλέει με δεξιοτεχνία, σχεδιάζει με το σώμα του καλλιτεχνικές φιγούρες και γραμμές. Δεν είναι κυνηγός το λαβράκι, δεν είναι φαγάς. Είναι ένας βιρτουόζος...»
Αν σας κουράσαμε, ζητούμε συγγνώμη.
Αν, όμως, ανοίξαμε την όρεξή σας, σας περιμένουμε…

Άγγελος Πετρουλάκης

Τα νόστιμα, νηστίσιμά μας...

Το να αναζητά κανείς τη μαγειρική διάσταση της Σαρακοστής ίσως ακούγεται αντιφατικό, γιατί η νηστεία νοείται ως μια περίοδος ψυχικής και σωματικής κάθαρσης. Ωστόσο, ορισμένα από τα καλύτερα φαγητά της ελληνικής κουζίνας είναι αυτά που προέρχονται από την παράδοση της σαρανταήμερης αποχής από κάθε ζωικό προϊόν πριν από το Πάσχα.
Μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες, η πλειονότητα των Ελλήνων τηρούσε με θρησκευτική ευλάβεια τις επιταγές της εκκλησίας και του ημερολογίου νηστεύοντας, όχι μόνο πριν από το Πάσχα, αλλά και πριν από κάθε σημαντική θρησκευτική γιορτή, με αποτέλεσμα να απέχουν ουσιαστικά από το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα για μισό σχεδόν χρόνο.
Έτσι, αναπτύχθηκε ένα ολόκληρο σύνολο μαγειρικών επιλογών που αντανακλά την επινοητικότητα της νοικοκυράς, η οποία βασιζόταν στα όσα απλόχερα είχε να προσφέρει κάθε εποχή, ώστε να ετοιμάσει ένα γεύμα θρεπτικό και χορταστικό. Από τις αγκινάρες (έστω και τις χωρίς τ’ αγκάθια), τα κουκιά, τον αρακά, τον μάραθο και τα μαρούλια, μέχρι τα όσπρια, που δεν έχουν εποχή, αλλά και τα οστρακοειδή και τα μαλάκια, η ελληνική κουζίνα δημιούργησε έναν ποικιλόμορφο γαστρονομικό θησαυρό, που ενδεχομένως αποτελεί και την απόλυτη έκφραση της μεσογειακής διατροφής.
Ο σεφ Μανώλης Πανταζής με το μεράκι και την εμπειρία του δημιούργησε τον δικό μας κατάλογο με τα νόστιμα νηστίσιμά μας, προσφέροντάς σας εκλεκτές γευστικές προτάσεις...
Η Καθαρά Δευτέρα κι εμείς
(Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2011)


Η Καθαρά Δευτέρα είναι το τέλος των Απόκρεω
και η πρώτη μέρα της Σαρακοστής.
Γιορτάζεται με νηστίσιμα, κρασί και με το κλίμα της ευθυμίας
να συνεχίζεται με τραγούδια και διασκεδάσεις.
Κάθε τόπος πέρα των κοινών εθίμων, έχει και τα δικά του ξεχωριστά έθιμα.
Τα κοινά έθιμα είναι το άζυμο ψωμί δηλαδή η λαγάνα, τα διάφορα νηστίσιμα φαγώσιμα (μαρουλάκια, κρεμμύδια και σκόρδα, ταραμάς, ελιές, φασολάδες λευκές, μαλάκια και οστρακοειδή), όπως και το πέταγμα του χαρταετού.
Τους χαρταετούς τους κατασκεύαζαν με καλάμια και χαρτί.
Ήθελε μαστοριά το ζύγισμα,
αλλιώς δεν μπορούσε να ισορροπήσει και ν’ ανεβεί ψηλά.
Εμείς, βέβαια, χαρταετούς δεν έχουμε να σας προσφέρουμε.

Έχουμε όμως νόστιμα νηστίσιμα σαρακοστιανά
και αστείρευτη διάθεση να σας εξυπηρετήσουμε…
Σας περιμένουμε…
Καλή Σαρακοστή


Σαλάτες

* Πολίτικη …… € 4.00
* Λάχανο – καρότο …… € 4.00
* Πατατοσαλάτα
με φρέσκο κρεμμυδάκι και αγνό ελαιόλαδο …… € 4.50
* Αγγουροντομάτα
με πράσινη πιπεριά, ελιές Καλαμών …… € 5.00
* Σύνθεση βραστών λαχανικών
(καρότο, πατζάρι, χόρτα εποχής, πατάτα) …… € 6.50
* Σύνθεση με ποικιλία εκλεκτών μαρουλιών,
ντοματίνια και ψητές πιπεριές Φλωρίνης με βινεγκρέ …… € 6.50
* Σύνθεση με σπανάκι, ρόκα, τριμμένο καρότο,
λιαστή ντομάτα, μανιτάρια σχάρας, λαδολέμονο …… € 6.50


Ορεκτικά

* Πατάτες αναποφλοίωτες τηγανισμένες,
που συνοδεύονται από ντιπ κόκκινο ταραμά …… € 4.00
* Ταραμοσαλάτα από εκλεκτό γνήσιο λευκό ταραμά …… € 5.00
* Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης …… € 5.50
* Φρέσκα μανιτάρια στο τηγάνι σβησμένα με κρασί
και χυμό από φρέσκο λεμόνι, αρωματισμένο με ρίγανη …… € 6.00
* Λαχταριστά μανιτάρια ‘‘πλευρώτους’’ στη σχάρα
με λαδολέμονο και ρίγανη …… € 6.00
* Λαχανικά σχάρας …… € 6.00
* Χταποδοκεφτέδες …… € 7.00

Μεζεδο - εδέσματα

* Πατάτες στο φούρνο € 3.50

* Φασόλια γίγαντες στο φούρνο € 4.50

* Καλαμάρι ψητό στη σχάρα με λαδολέμονο και ρίγανη …€ 10.00
γαρνιρισμένο με βραστά χόρτα εποχής και σπαγγέτι λαχανικών.

* Καλαμάρι σε ροδέλες τηγανητό …… € 10.00

* Μεσογειακό ριζότο θαλασσινών με μύδια, καλαμάρι
και γαρίδες με ζωμό από το κοράλλι τους …… € 11.00

* Σουπιές με σπανάκι λεμονάτες …… € 11.00

* Σουπιές κοκκινιστές
με γαρνιτούρα ρυζάκι ή πατάτες φούρνου …… € 11.00

* Χταπόδι κρασάτο με παραδοσιακή φάβα Σαντορίνης … € 13.00

* Χταπόδι στη σχάρα με λαδόξυδο …… € 13.00

* Γαρίδες στη σχάρα ……€ 15.00

* Γαρίδες στο τηγάνι με μοσχολέμονο και λευκό κρασί,
με απαλές νότες φρέσκου σκόρδου και μαϊντανού …… € 15.00

* Γαρίδες σαγανάκι σβησμένες με ούζο σε ελαφριά πικάντικη σάλτσα ντομάτας, αρωματισμένη με δυόσμο …… € 15.00

* «Θαλασσινή Πανδαισία» με ιταλικό Λιγκουίνι
και θαλασσινά (μύδια, γαρίδες, καλαμάρι)
και σάλτσα φρέσκιας ντομάτας …… € 15.00

* Γαριδομακαρονάδα με σπαγγέτι, φίνα σάλτσα ντομάτας
και ζωμό από το κοράλλι της ……. € 15.00

Η Καθαρά Δευτέρα κι εμείς

(Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2011)


Η Καθαρά Δευτέρα είναι το τέλος των Απόκρεω
και η πρώτη μέρα της Σαρακοστής.

Γιορτάζεται με νηστίσιμα, κρασί και με το κλίμα της ευθυμίας
να συνεχίζεται με τραγούδια και διασκεδάσεις.
Κάθε τόπος πέρα των κοινών εθίμων, έχει και τα δικά του ξεχωριστά έθιμα.
Τα κοινά έθιμα είναι το άζυμο ψωμί δηλαδή η λαγάνα, τα διάφορα νηστίσιμα φαγώσιμα (μαρουλάκια, κρεμμύδια και σκόρδα, ταραμάς, ελιές, φασολάδες λευκές, μαλάκια και οστρακοειδή), όπως και το πέταγμα του χαρταετού.
Τους χαρταετούς τους κατασκεύαζαν με καλάμια και χαρτί.
Ήθελε μαστοριά το ζύγισμα,
αλλιώς δεν μπορούσε να ισορροπήσει και ν’ ανεβεί ψηλά.
Εμείς, βέβαια, χαρταετούς δεν έχουμε να σας προσφέρουμε.

Έχουμε όμως νόστιμα νηστίσιμα σαρακοστιανά
και αστείρευτη διάθεση να σας εξυπηρετήσουμε…
Σας περιμένουμε…
Καλή Σαρακοστή



Σαλάτες

* Πολίτικη …… € 4.00
* Λάχανο – καρότο …… € 4.00
* Πατατοσαλάτα
με φρέσκο κρεμμυδάκι και αγνό ελαιόλαδο …… € 4.50
* Αγγουροντομάτα
με πράσινη πιπεριά, ελιές Καλαμών …… € 5.00
* Σύνθεση βραστών λαχανικών
(καρότο, πατζάρι, χόρτα εποχής, πατάτα) …… € 6.50
* Σύνθεση με ποικιλία εκλεκτών μαρουλιών,
ντοματίνια και ψητές πιπεριές Φλωρίνης με βινεγκρέ …… € 6.50
* Σύνθεση με σπανάκι, ρόκα, τριμμένο καρότο,
λιαστή ντομάτα, μανιτάρια σχάρας, λαδολέμονο …… € 6.50


Ορεκτικά

* Πατάτες αναποφλοίωτες τηγανισμένες,
που συνοδεύονται από ντιπ κόκκινο ταραμά …… € 4.00
* Ταραμοσαλάτα από εκλεκτό γνήσιο λευκό ταραμά …… € 5.00
* Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης …… € 5.50
* Φρέσκα μανιτάρια στο τηγάνι σβησμένα με κρασί
και χυμό από φρέσκο λεμόνι, αρωματισμένο με ρίγανη …… € 6.00
* Λαχταριστά μανιτάρια ‘‘πλευρώτους’’ στη σχάρα
με λαδολέμονο και ρίγανη …… € 6.00
* Λαχανικά σχάρας …… € 6.00
* Χταποδοκεφτέδες …… € 7.00

Μεζεδο - εδέσματα

* Πατάτες στο φούρνο € 3.50

* Φασόλια γίγαντες στο φούρνο € 4.50

* Καλαμάρι ψητό στη σχάρα με λαδολέμονο και ρίγανη …€ 10.00
γαρνιρισμένο με βραστά χόρτα εποχής και σπαγγέτι λαχανικών.

* Καλαμάρι σε ροδέλες τηγανητό …… € 10.00

* Μεσογειακό ριζότο θαλασσινών με μύδια, καλαμάρι
και γαρίδες με ζωμό από το κοράλλι τους …… € 11.00

* Σουπιές με σπανάκι λεμονάτες …… € 11.00

* Σουπιές κοκκινιστές
με γαρνιτούρα ρυζάκι ή πατάτες φούρνου …… € 11.00

* Χταπόδι κρασάτο με παραδοσιακή φάβα Σαντορίνης … € 13.00

* Χταπόδι στη σχάρα με λαδόξυδο …… € 13.00

* Γαρίδες στη σχάρα ……€ 15.00

* Γαρίδες στο τηγάνι με μοσχολέμονο και λευκό κρασί,
με απαλές νότες φρέσκου σκόρδου και μαϊντανού …… € 15.00

* Γαρίδες σαγανάκι σβησμένες με ούζο σε ελαφριά πικάντικη σάλτσα ντομάτας, αρωματισμένη με δυόσμο …… € 15.00

* «Θαλασσινή Πανδαισία» με ιταλικό Λιγκουίνι
και θαλασσινά (μύδια, γαρίδες, καλαμάρι)
και σάλτσα φρέσκιας ντομάτας …… € 15.00

* Γαριδομακαρονάδα με σπαγγέτι, φίνα σάλτσα ντομάτας
και ζωμό από το κοράλλι της ……. € 15.00



Τα νόστιμα, νηστίσιμά μας...

Το να αναζητά κανείς τη μαγειρική διάσταση της Σαρακοστής ίσως ακούγεται αντιφατικό, γιατί η νηστεία νοείται ως μια περίοδος ψυχικής και σωματικής κάθαρσης. Ωστόσο, ορισμένα από τα καλύτερα φαγητά της ελληνικής κουζίνας είναι αυτά που προέρχονται από την παράδοση της σαρανταήμερης αποχής από κάθε ζωικό προϊόν πριν από το Πάσχα.
Μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες, η πλειονότητα των Ελλήνων τηρούσε με θρησκευτική ευλάβεια τις επιταγές της εκκλησίας και του ημερολογίου νηστεύοντας, όχι μόνο πριν από το Πάσχα, αλλά και πριν από κάθε σημαντική θρησκευτική γιορτή, με αποτέλεσμα να απέχουν ουσιαστικά από το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα για μισό σχεδόν χρόνο.
Έτσι, αναπτύχθηκε ένα ολόκληρο σύνολο μαγειρικών επιλογών που αντανακλά την επινοητικότητα της νοικοκυράς, η οποία βασιζόταν στα όσα απλόχερα είχε να προσφέρει κάθε εποχή, ώστε να ετοιμάσει ένα γεύμα θρεπτικό και χορταστικό. Από τις αγκινάρες (έστω και τις χωρίς τ’ αγκάθια), τα κουκιά, τον αρακά, τον μάραθο και τα μαρούλια, μέχρι τα όσπρια, που δεν έχουν εποχή, αλλά και τα οστρακοειδή και τα μαλάκια, η ελληνική κουζίνα δημιούργησε έναν ποικιλόμορφο γαστρονομικό θησαυρό, που ενδεχομένως αποτελεί και την απόλυτη έκφραση της μεσογειακής διατροφής.
Ο σεφ Μανώλης Πανταζής με το μεράκι και την εμπειρία του δημιούργησε τον δικό μας κατάλογο με τα νόστιμα νηστίσιμά μας, προσφέροντάς σας εκλεκτές γευστικές προτάσεις...

Σε όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής,
που αρχίζει σήμερα και τελειώνει με την Ανάσταση
θα ετοιμάζουμε καθημερινά νηστίσιμα πιάτα,
εκτός του σταθερού μενού μας.
Για κάποιες ημέρες,
όπως την 25η Μαρτίου και την Κυριακή των Βαΐων,
τηρώντας τα έθιμα,
θα μαγειρεύουμε και τα φαγητά της παράδοσης.