Λάρισα - Γεύσεις - Ας μιλήσουμε για Ποίηση





Ευχές πολλές για να χαρείτε την ουσία της ζωής.
Απέναντι από την «επιλεκτική χρεοκοπία» και απέναντι από την τόση ανασφάλεια που μας ποτίζουν οι πολιτικοί μας χρόνια τώρα με την ανερμάτιστη πολιτική τους, ας βάλουμε ένα τραγούδι, ένα χαμόγελο, τον Ελύτη μας, τον Σεφέρη μας, τον Καβάφη μας… Ας βάλουμε τον Παλαμά και τον Παπαδιαμάντη, τον Τσαρούχη και τον Χατζιδάκι, ένα ακρογιάλι του Πηλίου, μια δασωμένη χαράδρα της Πίνδου, μια γυμνή πετρώδη πλαγιά του Ταΰγετου. Απέναντί σ’ αυτά τα οικτρά και άθλια ας βάλουμε το πρωινό άρωμα του βασιλικού, έναν έρωτα που μας χάρισε τα δάκρυα της τρυφερότητας και ας πούμε πως όχι, εμείς θα στήσουμε ένα καλύτερο αύριο, γιατί ξέρουμε να ζούμε όμορφα μέσα στην απλότητά μας.

…και ας θυμηθούμε ότι
σαν σήμερα, το 1789 πέφτει η Βαστίλη και ξεκινά η Γαλλική Επανάσταση. Οι υπόδουλοι Έλληνες νιώθουν ν’ αναπτερώνονται τα όνειρά τους για τη δική τους ελευθερία.
Αλλά, σαν σήμερα, επίσης, το 1867 ο Σουηδός βιομήχανος εκρηκτικών Άλφρεντ Νόμπελ παρουσιάζει μια καθοριστική εφεύρεση για μαζικούς θανάτους, τη δυναμίτιδα. Είναι το «προϊόν» που θα τον κάνει ζάπλουτο και θα θεσπίσει με τα χρήματα αυτά τα περίφημα βραβεία «Νόμπελ».
Σαν σήμερα το 1918 γεννήθηκε ένας μεγάλος του κινηματογράφου, ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Σουηδός σκηνοθέτης («Φάνυ και Αλέξανδρος», «Κραυγές και Ψίθυροι», «Σκηνές από ένα γάμο»).
Σαν σήμερα το 1904 πέθανε ο Άντον Τσέχοφ, Ρώσος δραματουργός, που δημιούργησε μια θαυμαστή θεατρική πορεία για τη θεατρική Ευρώπη («Βυσσινόκηπος», «Τρεις αδελφές», «Θείος Βάνιας» κ. ά.).

Σε ό,τι αφορά εσάς κι εμάς…
Από σήμερα στο χώρο μας φιλοξενούμε δυο νέα έργα του Πάνου Μωραΐτη. Ακρυλικά και τα δυο, καθαρά παραστατικά, με μια ιδιαίτερη εσωτερικότητα. Ο Πάνος Μωραΐτης είναι Λαρισαίος, αλλά ζει στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει στην καλών Τεχνών του Σαν Πάολο και η εικαστική του έκφραση χαρακτηρίζεται από έντονα νεοκλασικά στοιχεία. Παίζει με το φως και τα σώματα. Θεωρείται από τους καλύτερους σύγχρονους πορτρετίστες.
Σήμερα η κουζίνα μας δεν έχει ψάρια. Άρχισε η εβδομάδα του φεγγαριού. Πανσέληνος σημαίνει ελάχιστα ψάρια ως και καθόλου, για τούτο και τα ιχθυοπωλεία που σέβονται τους πελάτες τους κλείνουν εντελώς.
Βέβαια η ποικιλία των κρεατικών παραμένει πλούσια, με κρέατα ιδιαίτερης κοπής, πάντα από μοσχαράκια γάλακτος. Σήμερα θα σας προτείναμε ένα Bon Filet με γαρίδα και σάλτσα από το κοράλι της. Μια ιδιαίτερη γεύση, απόλυτα εναρμονισμένη με την ελληνική δημιουργική κουζίνα, που ταιριάζει απόλυτα με ένα λευκό κρασί, περασμένο από βαρέλι. Ένας λευκός Όβηλος, ή ένα Chardonnay του Κτήματος ΚΑΤΣΑΡΟΥ ή του Κτήματος ΣΕΜΕΛΗ…
Τ-bone steak, Rib-eye, σπαλομπριζόλες, σουβλάκια από φιλέτο κ.ά. είναι κάποιες από τις άλλες μας προτάσεις, ενώ στα πιάτα της ημέρας ξεχωρίζουν οι σοταρισμένες με μπέικον Κοτομπουκιές, σε ελαφριά σάλτσα κρέμας πέστο βασιλικού (€ 10.00), το σιγοψημένο στήθος Κοτόπουλου σε απαλή σος κάρυ με γιαούρτι και πιπεριά, που συνοδεύεται με αγριόρυζο και φρέσκα λαχανικά εποχής (€ 12.00), καθώς και τα Χοιρινά φιλετάκια από ψαρονέφρι στη σχάρα με σάλτσα ψητού και εκλεκτών ποικιλιών μανιταριών (κανθαρέλες, λεντινούλες, πορτσίνι) ή με καπνιστή σάλτσα μπάρμπεκιου (€ 13.00).
Για όσους αγαπούν την μπίρα, ήδη προχωρήσαμε σε ένα ιδιαίτερο άνοιγμα προς την ντόπια, πλαισιώνοντας τη λίστα μας με μια παραγωγή από το νησί των Φαιάκων: Corfu Real ale Special (φρέσκια Κερκυραϊκή μπύρα, ξανθοκόκκινη με φρουτώδη αρώματα), Corfu Real ale Bitter (καστανόχρωμη με ευχάριστη πικράδα) και Royal Ionian Pilsener (αρωματική με απαλό χαρακτήρα).

Λάρισα, Stroganoff - Στρογκανόφ και μπύρα Corfu Real Ale Bitter





Stroganoff
Στρογκανόφ
……………….. € 12.00
από το φιλέτο μόσχου γάλακτος
με μανιτάρια και δίχρωμες πιπεριές,
σβησμένο με βότκα.
------------------------
Ένα πιάτο που δημιουργήθηκε κάπου στη δεκαετία του 1890 από τον κόμη Πάβελ Στρογκανόφ, λάτρη των τεχνών, μέλος της Αυτοκρατορικής Ακαδημίας Τεχνών, που παρεπιδημούσε στην αυλή του Αλέξανδρου Γ'. Ήταν, ακόμα, γνωστός και για τις πολλές γκουρμέ επιλογές του. Θεωρείται αμφίβολο, όμως, αν ο ίδιος ή ο προσωπικός του σεφ ήταν ο δημιουργός του διάσημου πιάτου η συνταγή του οποίου περιλαμβάνεται σε έναν περίφημο ρωσικό οδηγό μαγειρικής του 1891. Μετά το 1940, το Στρογκανόφ, έγινε εξαιρετικά διάσημο στα πιάτα των επωνύμων της Αμερικής.
Η πρότασή μας
Συνοδεύστε το με μια εκπληκτική μπύρα από το νησί των Φαιάκων, της Κερκυραϊκής Μικροζυθοποιίας, την Corfu Real Ale Bitter. Αν δεν τη γνωρίζετε, σας την περιγράφουμε: Το χρώμα του σώματός της καστανοκοκκινωπό. Αφρός συνεκτικός, στην απόχρωση του μπεζ. Υποχωρεί αργά, αφήνοντας το γνωστό δαχτυλίδι συντροφιά μέχρι τέλους και αποτυπώματα στα τοιχώματα του ποτηριού. Το άρωμα του λυκίσκου κυριαρχεί, ενώ ευδιάκριτα είναι και οι νότε του καφέ και της καραμέλας. Έχει μακράς διάρκειας επίγευση με την αίσθηση της σοκολάτας στην αρχή και κατόπιν του λυκίσκου. Γλυκόπικρη και ελκυστική.