Αξέχαστη βραδιά στο ΝΑ ΜΕ ΘΥΜΑΣΑΙ για το Κτήμα ΑΛΦΑ



ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ - Ερυθρός
Syrah 60%, Merlot 20%, Ξινόμαυρο 20%.
Ένα ακόμα μεγάλο κρασί του κτήματος με την σύμπραξη δυο γαλλικών ποικιλιών και της τοπικής Ξινόμαυρο. Την αποβοστρύχωση χωρίς θλιπτηρίο και την προζυμωτική κρυοεκχύλιση, ακολουθεί η αλκοολική ζύμωση σε αυξητικά διαβαθμισμένες θερμοκρασίες και η παραμονή του για αρκετούς μήνες στις οινολάσπες του με περιοδική ανάδευση. Παλαιώνει για δεκατρείς μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και κατ’ ελάχιστο δώδεκα μήνες στη φιάλη. Δε φιλτράρεται και δεν υφίσταται απολύτως καμία κατεργασία πριν την εμφιάλωση.
Διακρίνεται για το λαμπερό, βαθύ ρουμπινί χρώμα του, με βιολετί ανταύγειες. Έντονο και πολύπλοκο μπουκέτο, γήινο, με νότες κόκκινων φρούτων, αποξηραμένου δαμάσκηνου και πιπεριού. Γεύση γενναιόδωρη, βελούδινη, στρογγυλή, ισορροπημένη, μεστή, με νότες βανίλιας, ξύλου και μόκας. Στο τελείωμά του χαρακτηρίζεται από τη γευστική ισορροπία και τις ώριμες τανίνες, τη μακρά παραμονή των αρωμάτων του στα οποία κυριαρχούν οι νότες μπαχαρικών και αποξηραμένων φρούτων του δάσους. Ένας εξαιρετικός οίνος παλαίωσης.


Το συνόδευσαν:
Ποπιέτες από μοσχαράκι γάλακτος με καπνιστή μελιτζάνα
και πατάτα μπουλανζέρ με γέμιση άγριων μανιταριών
και φίνα σάλτσα ψητού με κρασί ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ – ΕΡΥΘΡΟΣ και εστραγκόν

Αξέχαστη βραδιά στο ΝΑ ΜΕ ΘΥΜΑΣΑΙ για το Κτήμα ΑΛΦΑ



ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ – TANNAT - Ερυθρός
Tannat 95%, Ξινόμαυρο 5%.
Η ποικιλία που έχει για πατρίδα της τη νοτιοδυτική Γαλλία, αλλά γνωρίζει μεγάλες δόξες στην Αργεντινή, το Περού, τη Βραζιλία και την Αυστραλία, βρήκε ιδανικό το έδαφος και το κλίμα τής περιοχής του Αμυνταίου και με την πείρα, αλλά και τη φαντασία του Άγγελου Ιατρίδη και του Μάκη Μαυρίδη ανάδειξε θαυμαστά αποτελέσματα, δίνοντάς μας ένα κρασί που θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως αίμα της γης. Η διαδικασία της οινοποίησης του (αποβοστρύχωση, απουσία θλιπτηρίου, προζυμωτική κρυοεκχύλιση, αλκοολική ζύμωση σε αυξητικά διαβαθμισμένες θερμοκρασίες, παραμονή του κρασιού για αρκετούς μήνες στις οινολάσπες του με περιοδική ανάδευση), πείθει ότι μόνο τυχαίο δεν είναι αυτό το αποτέλεσμα.
Το TANNAT παλαιώνει για 18 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και ακολούθως 18 μήνες στη φιάλη. Δε φιλτράρεται και δεν υφίσταται απολύτως καμία κατεργασία πριν την εμφιάλωση.
Τα χαρακτηριστικά του: Λαμπερό, βαθύ πορφυρό χρώμα με βιολετί ανταύγειες. Έντονο και πολύπλοκο μπουκέτο, όπου κυριαρχούν τα μπαχαρικά και τα αποξηραμένα κόκκινα φρούτα αναμεμιγμένα με νότες δέρματος. Γεύση γενναιόδωρη, εξαιρετική δομή, στρογγυλή, με διακριτικά στοιχεία βανίλιας και ξύλου. Στο τελείωμά του, χαρακτηρίζεται από τη γευστική ισορροπία, τις ώριμες τανίνες καθώς και τη μακρά παραμονή αρωμάτων. Ένας εξαιρετικός οίνος παλαίωσης.

Το συνόδευσε:
Φασιανός κρασάτος (σε κρασί ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ – TANNAT)
με πουρέ πατάτας γκρατινέ και μπουκέτο βραστών λαχανικών

Αξέχαστη βραδιά στο ΝΑ ΜΕ ΘΥΜΑΣΑΙ για το Κτήμα ΑΛΦΑ



ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ CHARDONNAY – Βαρέλι - Λευκός
Chardonnay 100%.
Την προζυμωτική εκχύλιση σε ελεγχόμενο περιβάλλον, ακολουθεί η αλκοολική ζύμωση σε διαβαθμισμένες θερμοκρασίες και η παραμονή σε λεπτόκοκκο γαλλικό, προέλευσης Vosges, δρύινο βαρέλι, «λευκού» καψίματος 225lt, με περιοδική ανάδευση των οινολασπών για 7 μήνες.
Κρυστάλλινο, λαμπερό με υποκίτρινο χρώμα, με ελαφρά πρασινωπές ανταύγειες. Μύτη έντονη και πλούσια, τυπική της ποικιλίας, με αρώματα εσπεριδοειδών, ώριμου βερίκοκου και με γλυκιά χροιά αχλαδιού στο τέλος σε φόντο διακριτικού ξύλου. Στο στόμα είναι ιδιαίτερα γεμάτο, ηδύ, λιπαρό, με εξαιρετική ισορροπία-δροσιά και φινέτσα. Ζωηρή και μακράς διάρκειας επίγευση.

Το συνόδευσε:
Φιλέτο τσιπούρας σοτέ σε κρασί
με μαριναρισμένη σαλάτα άγριας ρόκας
και κρεμώδη σάλτσα μοσχολέμονου και σαφράν

Αξέχαστη βραδιά στο ΝΑ ΜΕ ΘΥΜΑΣΑΙ για το Κτήμα ΑΛΦΑ



ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ - Λευκός - Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc 100%.
Το κρασί που αποτυπώνει μία μοναδική πλευρά της προσωπικότητας του Sauvignon Blanc, με στυλ που ισορροπεί ανάμεσα στον παλιό και το νέο κόσμο, αισθησιακά αρώματα σε μύτη και στόμα, και τέλεια οξύτητα. Κρυστάλλινο, με λαμπερό υποκίτρινο χρώμα και πρασινωπές ανταύγειες. Μύτη έντονη και πλούσια, τυπική της ποικιλίας, με αρώματα, εσπεριδοειδών, φρούτων του πάθους, και με γλυκιά χροιά πεπονιού στο τέλος. Στο στόμα είναι αρκετά γεμάτο, ηδύ, λιπαρό, με εξαιρετική ισορροπία, δροσιά και φινέτσα. Ζωηρή επίγευση που συντελεί στη μακρά παραμονή των αρωμάτων γκρέιπφρουτ, με τόνους ανθών εσπεριδοειδών, αλλά και φρεσκοκομμένου κίτρου.

Το συνόδευσε:
Μπαρμπούνι γεμιστό με σπανάκι
και ριζότο θαλασσινών με κάρυ

Λάρισα - Γεύσεις - Αξέχαστη βραδιά στο ΝΑ ΜΕ ΘΥΜΑΣΑΙ για το Κτήμα ΑΛΦΑ






Η 25η οινική παρουσίαση του «Να με θυμάσαι…»

Αξέχαστη βραδιά στο «Να με θυμάσαι»
για το Κτήμα ΑΛΦΑ




Με πέντε ιδιαίτερες γεύσεις το εστιατόριο «Να με θυμάσαι…» της πόλης Λάρισας παρουσίασε πέντε ονομαστά κρασιά του φημισμένου Κτήματος ΑΛΦΑ, σ’ ένα ονειρεμένο ταξίδι στο μαγικό κόσμο των γεύσεων. Η 25η κατά σειρά οινική παρουσίαση του «Να με θυμάσαι…» επιβεβαίωσε τη φήμη του ως χώρου ιδιαίτερης προβολής, παρουσίασης και ανάπτυξης του ελληνικού κρασιού στην ελληνική επαρχία.
Διαδοχικά παροθσιάστηκαν τα κρασιά: ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ - Λευκός - Sauvignon Blanc, ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ CHARDONNAY – Βαρέλι – Λευκός, ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ – TANNAT – Ερυθρός, ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ – Ερυθρός και ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ – ΩMEΓA LATE HARVEST - ΟΨΙΜΟΣ ΤΡΥΓΗΤΟΣ - Φυσικώς Γλυκύς.
Δυο πιάτα με ψάρια, ένα με φασιανό, ένα με τρυφερό μοσχαράκι γάλακτος, όπως κι ένα επιδόρπιο γλυκό, κλήθηκαν ν’ αναδείξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε κρασιού, σε μια παρουσίαση που επιδίωξε να πρωτοτυπήσει για μια ακόμα φορά, αποκαλύπτοντας τη δυναμική της δημιουργικής κουζίνας.
Παρών στη βραδιά και ο Άγγελος Ιατρίδης, που συζήτησε με τους παρισταμένους όλα όσα έχουν σχέση με τις παραγωγές του Κτήματος.