Κτήμα "Εύχαρις" - Οινική παρουσίαση Γευσιγνωσία



2 Απριλίου 2013, 9.30 μ.μ.

Υποδεχόμαστε
και παρουσιάζουμε για πρώτη φορά στην πόλη μας
το Κτήμα «Εύχαρις»



1 - Κτήμα Εύχαρις 2012
Ασσύρτικο50%, Μαλαγουζιά 25% και Chardonnay 25%
Οίνος λευκός ξηρός

Τον τρύγο με το χέρι ακολουθεί η προσεκτική διαλογή σταφυλιών, που οδηγούνται στον αποβοστρυχωτή και το πνευματικό πιεστήριο, όπου συμπιέζονται απαλά σε χαμηλές πιέσεις. Ακολουθεί στατική απολάσπωση. Η αλκοολική ζύμωση 15 ημερών γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές διπλού τοιχώματος και σε πλήρως ελεγχόμενη θερμοκρασία 16°C. Ακολουθεί ένα χρονικό διάστημα στο οποίο το κρασί παραμένει με τις λάσπες του και εμπλουτίζεται σε γεύση και αρώματα. Ακολουθεί διαύγαση, τρυγική σταθεροποίηση και εμφιάλωση στο κτήμα σε 13.000 φιάλες.
Ο εκρηκτικός συνδυασμός Μαλαγουζιάς, του Aσύρτικου και του Chardonnay, χαρίζει ελκυστικό πρασινοκίτρινο χρώμα, έντονα φρουτώδες άρωμα, στρογγυλό και ισορροπημένο στόμα με μακρά επίγευση ενώ η Μαλαγουζιά τού προσδίδει σπιρτάδα και νεανικότητα που το κάνει πιο ιδιαίτερο. Διάρκεια ζωής: Δύο χρόνια.

Πράσινη σαλάτα με φοινόκιο, ντοματίνια Σαντορίνης, ξανθές σταφίδες, γκράμπερι σε γαλλική βινεγκρέτ με γραβιέρα Μετσόβου.



2 - Κτήμα Εύχαρις Sur lie 2011
Ασύρτικο

Μετά από αλκοολική ζύμωση 20 ημερών σε ανοξείδωτες δεξαμενές ειδικού τύπου, το κρασί ωριμάζει με τις οινολάσπες για περίπου 8 μήνες, γεγονός που του χαρίζει διάρκεια ζωής το ελάχιστο τρία χρόνια.               
Πρασινοκίτρινο στην όψη, με φινετσάτη μύτη εσπεριδοειδών, λιπαρό στόμα, πληθωρικό και με μακρά επίγευση.

Μπιφτεκάκια κοτόπουλου, πάνω σε πίτα σχάρας με ταμπουλέ και ντιπάκι γιαουρτιού.





3 - Κτήμα Εύχαρις 2008
Syrah 60% , Merlot 40% ,

Την αλκοολική ζύμωση των 15 ημερών σε ανοξείδωτες δεξαμενές ειδικού τύπου, ακολουθεί η παλαίωσή του σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για  περίπου 12 μήνες. Ένα κρασί που δε φοβάται το χρόνο, καθώς η ιδανική στιγμή της απόλαυσής του έρχεται μετά από 4 χρόνια παλαίωσης στην φιάλη.
Το χαρακτηρίζουν το πολύπλοκο μπουκέτο αρωμάτων σε φόντο βανίλιας, οι μαλακές τανίνες και το βελούδινο και γοητευτικό του τελείωμα.

Κις Λωρέν με πράσα, φρέσκα κρεμμυδάκια, μανιτάρια Champignon de Paris και χωριάτικο λουκάνικο.





4 - Κτήμα Εύχαρις 2006
Syrah, εσοδείας 2006

Με αλκοολική ζύμωση περίπου 15 ημερών σε ανοξείδωτες δεξαμενές ειδικού τύπου και παλαίωση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για περίπου 12 μήνες, φτάνει στην ιδανική στιγμή του μετά από παλαίωση 3-5 ετών στη φιάλη, γεγονός που σημαίνει πως έχουμε να κάνουμε με ένα ρωμαλέο κρασί, τανικό, που δε φοβάται το χρόνο και που αντιμετωπίζει τον απαιτητικό οινόφιλο με ιδιαίτερο σεβασμό.
Το χρώμα του σκούρο πορφυρό με ζωηρές βυσσινί αποχρώσεις. Στη μύτη σύνθετο μπουκέτο αποξηραμένων φρούτων και μπαχαρικών. Το στόμα πλούσια γεμάτο με ευγενικές τανίνες, μακρύ τελείωμα.

Χοιρινό ρολό μαρινέ σε φρέσκα βότανα με σάλτσα γραβιέρας Κρήτης και εστραγκόν, πατάτα arli και μπουκετάκι λαχανικών ποσέ.





5 - Επίλογος 2007
Οίνος φυσικός γλυκός με την μέθοδο της ευγενούς σήψης
Εσοδεία 2007.

Τα υπερώριμα σταφύλια των λευκών ποικιλιών (Ροδίτης, Sauvignon blanc) του κτήματος, τρυγιούνται στις αρχές Οκτωβρίου. Ο παραδοσιακός τρόπος πατήματος στην καλά διατηρημένη, παλιά στροφιλιά, η αργή ζύμωση περίπου 2 μηνών σε ανοξείδωτη δεξαμενή και η υπομονητική παλαίωση, δίνουν στο γλυκό αυτό κρασί, χρυσαφένιο χρώμα, πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα και πληθωρική γεύση.

Παραδοσιακό ρυζόγαλο βανίλιας με σάλτσα από φρέσκες φράουλες.





Κτήμα Εύχαρις

Το Κτήμα Εύχαρις, δημιούργημα της γερμανίδας Eva Boehme και του Έλληνα Χάρι Αντωνίου, βρίσκεται στην περιοχή των Μεγάρων, στις ηλιόλουστες πλαγιές των Γερανείων, ανάμεσα στους κόλπους της Σαλαμίνας και της Κορίνθου, περιτριγυρισμένo από ψηλά πεύκα και παλιούς ελαιώνες, σε μια έκταση περίπου 40 εκταρίων.

Τα αμπέλια
Τα αμπέλια παρατάσσονται αρμονικά και χωρίζονται από μικρά μονοπάτια, στις άκρες των οποίων φυτρώνουν δεντρολίβανο και λεβάντα, πολύχρωμα τριαντάφυλλα και ευωδιαστές μιμόζες, λυγερές αμυγδαλιές και ροδιές.
Φυτεύτηκαν το 1985 με συνολικά εννέα γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες κι εκτείνονται σε υψόμετρο 400. Η διάταξή τους είναι γραμμική, στραμμένα στο Βορρά, ώστε τα φύλλα τους να αερίζονται από τον άνεμο και τα σταφύλια να μπορούν να αναπνέουν καλύτερα, ενώ συνάμα εμποδίζεται η δημιουργία υγρασίας. Το έδαφος των Μεγάρων είναι πλούσιο σε ασβέστιο, άμμο και ιχνοστοιχεία. Επίσης το κλίμα με τα δροσερά καλοκαίρια και τους ήπιους χειμώνες, είναι ιδανικό για την καλλιέργεια των αμπέλων.

Το κελάρι
Τα κεντρικά πέτρινα κτίσματα του Κτήματος φιλοξενούν ένα μοντέρνο κελάρι, εξοπλισμένο σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές προδιαγραφές.
Η ζύμωση των εκλεκτών ερυθρών και λευκών κρασιών γίνεται σε δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα με ελεγχόμενη θερμοκρασία και ωριμάζουν σε κλιματιζόμενα κελάρια, όπου με το πέρασμα του χρόνου αποκτούν τη γεύση και το χαρακτήρα τους μέσα σε δρύινα γαλλικά βαρέλια.

Το κρασί
«Το κρασί μας έχει χαρακτήρα. Είναι φτιαγμένο με φροντίδα και αγάπη καθώς, και με τη χρήση των πιο σύγχρονων τεχνολογικών προδιαγραφών. Η επεξεργασία των σταφυλιών χωρίς αντλίες, αλλά σε πνευματικά πιεστήρια διασφαλίζει την προστασία της φλούδας του καρπού, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο την υψηλή ποιότητα του κρασιού», δηλώνει με δίκαιο καμάρι η Eva Boehme.
Τα φημισμένα κρασιά του κτήματος, το ελαφρώς αφρώδες «Eva Secco», το αφρώδες «Boheme», οι  αρωματικοί οίνοι «Ιλαρός» και «Εύχαρις», το «Ασύρτικο», το φίνο «Merlot», το αριστοκρατικό «Chardonnay», το ευγενικό «Syrah» και το γλυκό κρασί «Επίλογος», όψιμου τρύγου, θεωρούνται από τα καλύτερα του είδους τους στην Ελλάδα.
Τα κρασιά Εύχαρις συμμετέχουν κάθε χρόνο σε διαγωνισμούς κρασιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κερδίζοντας πολλά διεθνή βραβεία, ενώ συνάμα αποσπούν και πολλές σφραγίδες ποιότητας της Ε.Ε. με τις οποίες επιβραβεύονται η φυσική καλλιέργεια, η υγιεινή επεξεργασία και η οικολογική φροντίδα των αμπέλων.

Τσικνοπέμπτη στο "Να με θυμάσαι"




Λάρισα, Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013


Καλημέρα σας...

Σήμερα θα σας μιλήσουμε για μια Πέμπτη διαφορετική, γεμάτη «τσίκνα» κι ευθυμία, σκωπτική διάθεση και κρασί, την… Τσικνοπέμπτη.
 Η δεύτερη Πέμπτη του Τριωδίου, έντεκα μέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα. Είναι η Πέμπτη (σήμερα, 7 Μαρτίου) της συγκεκριμένη εβδομάδας, που χαρακτηριζόταν ως «κρεατινή» και παραδοσιακά σ’ ολόκληρη την Ελλάδα έσφαζαν εκείνα τα χοιρινά που δεν προορίζονταν για αναπαραγωγή, και που το κρέας των οποίων έπρεπε στη συνέχεια να διατηρήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού η περίοδος που ακολουθούσε επέβαλε στους Ορθόδοξους την αποχή από ζωικές τροφές.
Εθιμικά, η Τσικνοπέμπτη ήταν μέρα αφιερωμένη στη ετοιμασία του «παστού», του χοιρινού κρέατος που έπρεπε να συντηρηθεί (παστωθεί) για να διατηρηθεί υγιεινό και κατάλληλο για πολλούς μήνες στη συνέχεια.
Η διαδικασία αυτή χαρακτηριζόταν από τρία στάδια: Το βράσιμο του κρέατος και του λίπους με κρασί, στη συνέχεια το αλάτισμα και το κάπνισμα του άλιπου κρέατος για μισή περίπου μέρα και την τοποθέτησή του σε μεγάλα πήλινα σκεύη, μέσα στο βρασμένο λίπος, όπου θα διατηρούταν χωρίς κίνδυνο αλλοίωσης. Από την ποσότητα αυτή αφαιρούσαν όσο χρειαζόταν για το μαγείρεμα κατά περίπτωση, τις περιόδους που δεν υπήρχε νηστεία.
Σε πολλές περιοχές, όπου ευδοκιμούσαν τα εσπεριδοειδή, κατά το βράσιμο του κρέατος έριχναν και πορτοκαλόφλουδες, έτσι ώστε το άρωμα του πορτοκαλιού να «σπάζει» τη μυρωδιά του χοιρινού και παράλληλα να δίνει καλή γεύση στο αδιάφορο γευστικά χοιρινό κρέας.
Η διαδικασία του βρασίματος άφηνε στα τοιχώματα του καζανιού μικρά κομμάτια κρέατος και λίπους, που ξεροψήνονταν. Αυτές ήταν οι πεντανόστιμες «τσιγαρίδες», που νοστίμισαν κάπως τα φτωχικά φαγητά των οικογενειών, αφού τις χρησιμοποιούσαν στα χόρτα, τ’ αβγά, τα όσπρια.    
Κατά το κάπνισμα, αλλά και το ψήσιμο των υποπροϊόντων, ο καπνός γέμιζε την ατμόσφαιρα και «τσίκνιζε» τους πάντες.
Όμως η Τσικνοπέμπτη ήταν μια μέρα που δεν ίσχυε η απαγόρευση της Τετάρτης και της Παρασκευής, άρα η μέρα που θα μπορούσαν να φαγωθούν και τα εντόσθια και όλα τα μη εκμεταλλεύσιμα για «παστό» μέρη των χοιρινών που είχαν σφαχτεί τις τρεις προηγούμενες μέρες. Τα κάρβουνα της φωτιάς όπου έβραζαν τα καζάνια, έδιναν την άφθονη θράκα για ψήσιμο. Έτσι η «τσίκνα» πολλαπλασιαζόταν…

Όμως ψητό κρέας χωρίς κρασί;
Ο σοφός άνθρωπος των περασμένων εποχών όλα τα είχε συνδυάσει. Ο Φεβρουάριος ήταν ο μήνας που άνοιγαν τα πιθάρια με το κρασί. Η σημαντικότατη γιορτή της αρχαιότητας, τα «Πιθοίγια» των Ανθεστηρίων τοποθετείται περίπου αυτήν την εποχή. Τρώγοντας τα ψητά στις ανθρακιές και πίνοντας το κρασί της νέας σοδιάς έφταναν γρήγορα στην ευθυμία, κάτι που παραδοσιακά χαρακτηρίζει την Τσικνοπέμπτη. Εμείς από την καρδιά μας σας ευχόμαστε να έχετε μια χαρούμενη Τσικνοπέμπτη…

Σας περιμένουμε. Μαζί μας, στο πιάνο ο Τάσος Χαρμάνης και στην κιθάρα – τραγούδι ο Γιώργος Λάμπρου.

Άγγελος και Μαίρη Πετρουλάκη

Γευσιγνωσία με κρασιά Κλαούντια Παπαγιάννη



Οίνος 1ος : CP ΛΕΥΚΟ 2012 (VIOGNIER-ΑΣΥΡΤΙΚΟ)
Από σταφύλια βιολογικής γεωργίας (Δ.Η.Ω).

Η ποικιλιακή του σύνθεση (Viognier -Ασύρτικο 50-50%) δημιούργησε ένα εκπληκτικό κρασί που ξαφνιάζει ευχάριστα τους οινόφιλους. Η παραγωγή του από τη σοδειά του 2012 ήταν μόνο 6.600 αριθμημένες φιάλες.
Μετά την οινοποίησή του παραμένει για ωρίμανση με τις οινολάσπες του (sur lies) στην δεξαμενή για τουλάχιστον 3 μήνες με περιοδική ανάδευση και χαμηλή θερμοκρασία.
Διακρίνεται για το λαμπερό πρασινοκίτρινο χρώμα του, ενώ σαγηνεύει ο έντονος αρωματικός χαρακτήρας βερίκοκου, ροδάκινου και τροπικών φρούτων. Εντυπωσιάζει η δροσερή γεύση του, οι ήπιες οξύτητες και το γεμάτο στόμα. Κλείνει με στρογγυλή ευωδιαστή επίγευση.
-------------------------
Το συνόδευσε:
Πράσινη σαλάτα σε βινεγκρέτ από βαλσάμικο και κανέλα, ντοματίνια Σαντορίνης, μπρινουάζ παραδοσιακής φέτας Αγορογιάννη και κρουτόν από μελάτο παστέλι Λάμπου Καλαμάτας. 





Οίνος 2ος:  CLAUDIA PAPAYIANNI - Ροζέ 2012


Από σταφύλια Grenache Rouge 50% και Syrah 50%, βιολογικής γεωργίας (Δ.Η.Ω), με συνοινοποίηση των δύο ποικιλιών. Παραμονή του κρασιού για ωρίμανση με τις οινολάσπες του στη δεξαμενή  για τουλάχιστον 2 μήνες με περιοδική ανάδευση και χαμηλή θερμοκρασία.
Έντονο λαμπερό ροδί χρώμα. Πλούσιο άρωμα που θυμίζει ώριμα κόκκινα φρούτα: κεράσι, βύσσινο, φράουλα. Στόμα πληθωρικό με ελάχιστες τανίνες, καλή οξύτητα, έντονη φρουτώδη γεύση που το κάνει να ξεχωρίζει. Επίγευση μακρά και ευχάριστη με ελαφρώς γλυκές νότες στο τελείωμα.
-------------------------
Το συνόδευσε:
Παγιάρ κοτόπουλου σε σάλτσα από ξινόμηλο με φρέσκα βότανα και ρύζι μπασμάτι στον ατμό με γκράνμπερι. 








Οίνος 3ος  : CP Ερυθρό (Ξινόμαυρο – Cabernet Sauvignon – Syrah)
Ξινόμαυρο 50%, Syrah 20%, Cabernet Sauvignon 30%.
Από σταφύλια βιολογικής γεωργίας (Δ.Η.Ω).


Ακολουθεί την κλασική ερυθρή οινοποίηση, με διαβαθμισμένες  θερμοκρασίες ζύμωσης. Η μηλογαλακτική ζύμωση πραγματοποιείται στο βαρέλι. Το χαρμάνι  των τριών ποικιλιών ωριμάζει σε γαλλικά (80%) και  σε αμερικάνικα (20%) δρύινα βαρέλια 225 lit για 6 μήνες. Μετά την εμφιάλωση παλαιώνεται για ακόμα  6 μήνες στις φιάλες, στην υπόγεια κάβα του Κτήματος.
Το χρώμα του έντονο βαθύ ερυθρό με κεραμιδένιες αποχρώσεις. Στη μύτη κυριαρχεί σύνθετο μπουκέτο από αρώματα ώριμων  φρούτων, μπαχαρικών με διακριτική παρουσία βαρελιού. Το σώμα του διατρέχουν ευγενικές  τανίνες, που διατηρούν τη ζωντάνια της νεότητάς του. Στο στόμα πληθωρικό, αλλά βελούδινο, με ισορροπία τανινών και οξύτητας, και μακριά αρωματική επίγευση σε φόντο καπνού, βανίλιας και μπαχαρικών.
-------------------------
Το συνόδευσε:
Μοσχαράκι ποέλε, μαγειρεμένο σε κόκκινο κρασί (CLAUDIA PAPAYIANNI - CP Ερυθρό του 2008), ντόπιες χυλοπίτες σε φρέσκο πρόβειο βούτυρο τυροκομείου Αγορογιάννη και μαύρο πιπέρι εκραζέ.






Οίνος 4ος  :  ΕΞ’ ΑΡΝΩΝ  ΡOZE (Ημίξηρος)
Ξινόμαυρο  & Grenache Rouge 


Κατά την οινοποίηση ακολουθείται η προζυμωτική  κρυοεκχύλιση, ξεχωριστά στις δύο ποικιλίες  για 12 ώρες στους 10οC. Παραμονή του χαρμανιού των δύο ποικιλιών για ωρίμανση με τις οινολάσπες του (sur lies) στην δεξαμενή για τουλάχιστον 3 μήνες με περιοδική ανάδευση και χαμηλή θερμοκρασία.
Σαγηνεύει το ζωντανό ροδί χρώμα του. Μύτη ευχάριστη με αρώματα καραμέλας, κερασιού, φράουλας, τριαντάφυλλου. Στόμα ισορροπημένο, με νόστιμη οξύτητα και ελαφριά αίσθηση  τανινών. Φρουτένια  γλυκόξινη επίγευση.
-------------------------
Το συνόδευσε:
Μελένια κρέμα από σοκολάτα υγείας και γιαούρτι, πάνω σε μπισκότο βουτύρου, αποξηραμένα φρούτα και φιστίκι Αιγίνης.




Βραδιά με 4 κρασιά του Κτήματος Κλαούντια Παπαγιάννη

Απόλυτη η επιτυχία που σημείωσε η βραδιά που διοργανώσαμε με 4 κρασιά του Κτήματος Κλαούντια Παπαγιάννη...


Παρούσα η κ. Κλαούντια Παπαγιάννη, που συζήτησε με όλους του φίλους - πελάτες μας...


Η Κλαούντια Παπαγιάννη με την ψυχή του χώρου μας Μαίρη Πετρουλάκη

Σάββας Χαρμπαντίδης - Άγγελος Πετρουλάκης


Το "φαν κλαμπ των Φαρσάλων" με επικεφαλής τον Σπύρο Κωνσταντίνου

Κλαούντια Παπαγιάννη - Άγγελος Πετρουλάκης










Με όλους είχαν να πουν μια κουβέντα τόσο η Κλαούντια Παπαγιάννη όσο και το ζεύγος Άγγελου και Μαίρης Πετρουλάκη...




Επάξια εκπροσώπηση και από τον ιατρικό κόσμο της πόλης...


Εκ των προμηθευτών μας, ο κρεοπώλης Αχιλλέας Λανάρας

Γευσιγνωσία με κρασιάτου Κτήματος «Κλαούντια Παπαγιάννη»



Βραδιά γευσιγνωσίας - Τρίτη, 5 Μαρτίου 2013

Τέσσερα κρασιά του Κτήματος «Κλαούντια Παπαγιάννη»





Για πληροφορίες & κρατήσεις:  2410 287833
6946888126 (Μαίρη Πετρουλάκη)


Ώρα έναρξης: 21.30                                 Συμμετοχή: € 25.00/άτομο


Οίνος 1ος : CP ΛΕΥΚΟ 2012 (VIOGNIER-ΑΣΥΡΤΙΚΟ)
Από σταφύλια βιολογικής γεωργίας (Δ.Η.Ω).
Η ποικιλιακή του σύνθεση (Viognier -Ασύρτικο 50-50%) δημιούργησε ένα εκπληκτικό κρασί που ξαφνιάζει ευχάριστα τους οινόφιλους. Η παραγωγή του από τη σοδειά του 2012 ήταν μόνο 6.600 αριθμημένες φιάλες.
Μετά την οινοποίησή του παραμένει για ωρίμανση με τις οινολάσπες του (sur lies) στην δεξαμενή για τουλάχιστον 3 μήνες με περιοδική ανάδευση και χαμηλή θερμοκρασία.
Διακρίνεται για το λαμπερό πρασινοκίτρινο χρώμα του, ενώ σαγηνεύει ο έντονος αρωματικός χαρακτήρας βερίκοκου, ροδάκινου και τροπικών φρούτων. Εντυπωσιάζει η δροσερή γεύση του, οι ήπιες οξύτητες και το γεμάτο στόμα. Κλείνει με στρογγυλή ευωδιαστή επίγευση.
-------------------------
Θα το συνοδεύσει:
Πράσινη σαλάτα σε βινεγκρέτ από βαλσάμικο και κανέλα, ντοματίνια Σαντορίνης, μπρινουάζ παραδοσιακής φέτας Αγορογιάννη και κρουτόν από μελάτο παστέλι Λάμπου Καλαμάτας. 


---------------------------------------------------------------------------------------------




Οίνος 2ος:  CLAUDIA PAPAYIANNI - Ροζέ 2012
Από σταφύλια Grenache Rouge 50% και Syrah 50%, βιολογικής γεωργίας (Δ.Η.Ω), με συνοινοποίηση των δύο ποικιλιών. Παραμονή του κρασιού για ωρίμανση με τις οινολάσπες του στη δεξαμενή  για τουλάχιστον 2 μήνες με περιοδική ανάδευση και χαμηλή θερμοκρασία.
Έντονο λαμπερό ροδί χρώμα. Πλούσιο άρωμα που θυμίζει ώριμα κόκκινα φρούτα: κεράσι, βύσσινο, φράουλα. Στόμα πληθωρικό με ελάχιστες τανίνες, καλή οξύτητα, έντονη φρουτώδη γεύση που το κάνει να ξεχωρίζει. Επίγευση μακρά και ευχάριστη με ελαφρώς γλυκές νότες στο τελείωμα.
-------------------------
Θα το συνοδεύσει:
Παγιάρ κοτόπουλου σε σάλτσα από ξινόμηλο με φρέσκα βότανα και ρύζι μπασμάτι στον ατμό με γκράνμπερι.

-----------




Οίνος 3ος  :  CP – Ερυθρός 
Ξινόμαυρο 50%, Syrah 20%, Cabernet Sauvignon 30%.
Από σταφύλια βιολογικής γεωργίας (Δ.Η.Ω).
Ακολουθεί την κλασική ερυθρή οινοποίηση, με διαβαθμισμένες  θερμοκρασίες ζύμωσης. Η μηλογαλακτική ζύμωση πραγματοποιείται στο βαρέλι. Το χαρμάνι  των τριών ποικιλιών ωριμάζει σε γαλλικά (80%) και  σε αμερικάνικα (20%) δρύινα βαρέλια 225 lit για 6 μήνες. Μετά την εμφιάλωση παλαιώνεται για ακόμα  6 μήνες στις φιάλες, στην υπόγεια κάβα του Κτήματος.
Το χρώμα του έντονο βαθύ ερυθρό με κεραμιδένιες αποχρώσεις. Στη μύτη κυριαρχεί σύνθετο μπουκέτο από αρώματα ώριμων  φρούτων, μπαχαρικών με διακριτική παρουσία βαρελιού. Το σώμα του διατρέχουν ευγενικές  τανίνες, που διατηρούν τη ζωντάνια της νεότητάς του. Στο στόμα πληθωρικό, αλλά βελούδινο, με ισορροπία τανινών και οξύτητας, και μακριά αρωματική επίγευση σε φόντο καπνού, βανίλιας και μπαχαρικών.
-------------------------
Θα το συνοδεύσει:
Μοσχαράκι ποέλε, μαγειρεμένο σε κόκκινο κρασί (CLAUDIA PAPAYIANNI - CP Ερυθρό του 2008), ντόπιες χυλοπίτες σε φρέσκο πρόβειο βούτυρο τυροκομείου Αγορογιάννη και μαύρο πιπέρι εκραζέ.

----------------------------------------------------------------------------------




Οίνος 4ος  :  ΕΞ’ ΑΡΝΩΝ  ΡOZE (Ημίξηρος)
Ξινόμαυρο  & Grenache Rouge
Κατά την οινοποίηση ακολουθείται η προζυμωτική  κρυοεκχύλιση, ξεχωριστά στις δύο ποικιλίες  για 12 ώρες στους 10οC. Παραμονή του χαρμανιού των δύο ποικιλιών για ωρίμανση με τις οινολάσπες του (sur lies) στην δεξαμενή για τουλάχιστον 3 μήνες με περιοδική ανάδευση και χαμηλή θερμοκρασία.
Σαγηνεύει το ζωντανό ροδί χρώμα του. Μύτη ευχάριστη με αρώματα καραμέλας, κερασιού, φράουλας, τριαντάφυλλου. Στόμα ισορροπημένο, με νόστιμη οξύτητα και ελαφριά αίσθηση  τανινών. Φρουτένια  γλυκόξινη επίγευση.
-------------------------
Θα το συνοδεύσει:
Μελένια κρέμα από σοκολάτα υγείας και γιαούρτι, πάνω σε μπισκότο βουτύρου, αποξηραμένα φρούτα και φιστίκι Αιγίνης.


Κτήμα «Κλαούντια Παπαγιάννη»

Στη μαγευτική ορεινή Χαλκιδική, στους πρόποδες του Χολομόντα, δημιουργήθηκαν οι αμπελώνες του κτήματος ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ, οι οποίοι καλλιεργούνται σύμφωνα με τους κανόνες της βιολογικής καλλιέργειας.
Με οδηγό την αγάπη και το μεράκι για το καλό κρασί, όπως από παλιά το γνωρίζουμε, και με αποκλειστικό προσανατολισμό την ποιότητα, ξεκίνησε η Κλαούντια Παπαγιάννη το 2004 να φυτεύει τους αμπελώνες της στην Αρναία και Μαραθούσα Χαλκιδικής σε υψόμετρο 650μ και 250μ αντίστοιχα.
Η άριστα μεθοδευμένη επιλογή γηγενών και διεθνών ποικιλιών με την περιορισμένη στρεμματική απόδοση του αμπελώνα, παράλληλα με την χρησιμοποίηση της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας κατά την οινοποίηση, διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή ποιότητα των κρασιών της.
Ήδη στα λίγα χρόνια της πορείας της στον ελληνικό οινικό χάρτη έχει δημιουργήσει άριστες εντυπώσεις, παρουσιάζοντας ετικέτες με μοναδικά χαρακτηριστικά και κορυφαία ποιότητα.




------------------------------------------------




Τα κρέατα αγοράστηκαν από τα κρεοπωλεία:
Αχιλλέας Λανάρας, Χρυσοστόμου 18, Λάρισα.
«Λούπας – Φωκαΐδης», Ηρώων Πολυτεχνείου 228, Λάρισα.

Τυρί φέτα και βρέσκο βούτυρο από τα Τυροκομικά ΑΓΟΡΟΓΙΑΝΝΗΣ (γωνία Πανός με Φιλελλήνων), Λάρισα.

Γευσιγνωσία Κρασιών Κτήματος Κατσαρού



Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2013

Βραδιά οινοπαρουσίασης







Κτήμα Οικογένειας Κατσαρού

Chardonnay 2011
Merlot 2008
Κτήμα  2005



Chardonnay
Το πραγματικά μεγάλο ελληνικό Chardonnay από τους βιολογικούς αμπελώνες της οικογένειας Κατσαρού στην Κρανιά Ολύμπου, που επιδέχεται παλαίωση μέχρι και επτά χρόνια! Λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα. Βούτυρο με κυδώνι και κίτρο στη μύτη, παχύ καπνιστό στο στόμα, με βουτυράτη επίγευση και δροσερή οξύτητα. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από τις ποιοτικότερες εκφράσεις της ποικιλίας, όχι μόνο για τον ελληνικό αμπελώνα.
Το πιάτο:
Φαρφάλες σε πέστο μαϊντανού
και καπνιστή γαλοπούλα σχάρας.


Γεύση 2η  και 3η

Κτήμα Κατσαρού 2005
Συγκριτική δοκιμή
φιάλης 0,750 λίτρου και φιάλης 1.500 λίτρων

Το εκλεκτό κρασί της οικογένειας Κατσαρού, που διακρίνεται για τα ευγενικά του χαρακτηριστικά και έχει να επιδείξει με περηφάνια μια σειρά χρυσά βραβεία σε επίσημους διεθνείς διαγωνισμούς. Το ασυναγώνιστο δημιούργημα, με το οποίο ο Δημήτρης Κατσαρός ξεκίνησε τη θαυμαστή ιστορία του στο χώρο των μεγάλων ελληνικών κρασιών, παράγεται από τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Merlot. Ως ‘‘αίμα της γης’’ φτάνει στο ποτήρι μας μετά από 18μηνη παλαίωση σε καινούργια γαλλικά βαρέλια και άλλη 12μηνη παραμονή σε μπουκάλι, επιδεχόμενο παλαίωση μέχρι και 15 χρόνια. Εντυπωσιακό κόκκινο βαθύ χρώμα, πυκνή μύτη με αρώματα που θυμίζουν κεράσι, μαρμελάδα βατόμουρο, καραμέλα και έντονο ξύλο. Βελούδινο στη γεύση και με ωραίες, καλά δομημένες τανίνες. Μετάγευση μακρά και σαγηνευτική.
Η κορύφωση της βραδιάς εστιάζεται στη συγκριτική δοκιμή φιάλης των 0,750  και των φιαλών 1.500 λίτρων, έτσι ώστε να αναδειχθεί η διαφορετική εξέλιξη του κρασιού στις συγκεκριμένες φιάλες και η διαφορετική ταχύτητα ωρίμανσης. Η δοκιμή θα γίνει σε μια από τις καλύτερες εσοδείες του κτήματος και συγκεκριμένα του 2005, η οποία έχει βαθμολογηθεί με 89/100 από τον αμερικανό οινοκριτικό με τη μεγαλύτερη επιρροή στον παγκόσμιο οινικό χάρτη, Ρόμπερτ Πάρκερ. Η βαθμολογία αυτή είναι από τις υψηλότερες που έχουν δοθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και τιμά πάνω απ’ όλα τον ελληνικό οινικό χάρτη.


Το πιάτο:
Χοιρινό ρολό γεμιστό με φέτα
σε σάλτσα ψητού με βότανα και ρατατούιγ λαχανικών.

Γεύση 4η 


Merlot 2008
Ένα από τα κορυφαία ελληνικά Merlot, που σαγηνεύει με την απαλότητα της γεύσης του και αιχμαλωτίζει τους φίλους των «στρόγγυλων» κρασιών. Το χρώμα του βαθύ πορφυρό. Στη μύτη, εντυπωσιάζουν τα αρώματα της βανίλιας, των κόκκινων φρούτων και οι νότες από κακάο και κέδρο. Στόμα γλυκό, πληθωρικό, μαλακό, με πυκνότητα και κομψές τανίνες, που σταδιακά δείχνουν τη στιβαρότητά τους και το δυναμικό παλαίωσης. Μακρά επίγευση.
Ωριμάζει σε μικρά (228 λ.) δρύινα γαλλικά βαρέλια για 10 με 16 μήνες. Μετά την εμφιάλωση παραμένει στην κάβα του κτήματος σε συνθήκες ελεγχόμενης θερμοκρασίας και υγρασίας, για τουλάχιστον ενάμιση χρόνο πριν βγει στο εμπόριο.

Το πιάτο:
Μοσχαράκι νουά μαγειρεμένο σε κονιάκ
με σάλτσα αρωματικών πιπεριών, πατάτα jacket,
σε βουτυράτη σάλτσα από μαϊντανό και σκόρδο,
και πράσινη σαλάτα.