Εμείς και το κρασί



CHATEAU PORTO CARRAS 1993   



Οίνος ο λατρευτός!
   Το ταξίδι μας στον κόσμο του κρασιού είναι όντως κάτι που έχει μόνο αρχή.
Τεράστιος κόσμος, ιδιαίτερα γοητευτικός…
Κόσμος με αλλεπάλληλες εκπλήξεις και γευστικά ξαφνιάσματα.
Οι ειδικοί για το κρασί μιλούν για τους συνδυασμούς του με τα εδέσματα,
λέγοντας ότι το κρασί δεν συνοδεύει, αλλά συνοδεύεται.
Πολλοί, όμως, θέλουν να υποστηρίζουν ότι τα πάντα είναι θέμα διάθεσης.
Όπως και να ’χει εμείς σας ευχόμαστε ν’ απολαύσετε ό,τι επιλέξετε 
και βέβαια να θυμάστε ότι δική μας χαρά είναι η δική σας ευχαρίστηση…


Chateau Carras 1993

Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Λημνιό


Το Chateau Carras 1993 θεωρείται το κορυφαίο όλων των εποχών του οινοποιείου και είναι το ελληνικό κρασί που βγήκε για πρώτη φορά εκτός συνόρων με απαιτήσεις.
Ο πρώτος και μοναδικός οίνος ανωτέρας ποιότητας στου οποίου το εκλεκτό χαρμάνι πρωταγωνιστεί η διάσημη ποικιλία Cabernet Sauvignon, η οποία πρωτοφυτεύτηκε  στις πλαγιές του Μελίτωνα την δεκαετία του ‘’60 από τον παγκοσμίου φήμης οινολόγο Emile Peynot.
Ένα κρασί το οποίο εισήγαγε την έννοια της παλαίωσης στο ελληνικό κρασί και την έννοια της σύγκρισης μεταξύ εσοδειών.
Σοδειά ορόσημο αποτελεί το Chateau Πορτό Καρρά 1993,το πρώτο ελληνικό κρασί που στον διεθνή διαγωνισμό του Bordeaux απέσπασε την ύψιστη διάκριση - το μεγάλο Χρυσό - ενώ η μετέπειτα πορεία του, του χάρισε τον τίτλο του πιο πολυβραβευμένου ελληνικού οίνου.
Έχει χρώμα μέτριο προς βαθύ πορφυρό. Μύτη καθαρή, μέτριας αρωματικής έντασης, αρώματα φρούτων του δάσους, φραγκοστάφυλο βατόμουρα, cassis, καπνού και γλυκών μπαχαριών. Στόμα ξηρό, μέτρια οξύτητα, στυπτικές ταννίνες, αλκοόλ 13% και πλούσια φρουτώδη επίγευση.

Ταλαγάνι - Από τη Μεσσηνία στη Λάρισα

 Όταν ανακαλύψαμε τον Κώστα Αποστόλου

Δεκέμβριος 2007. Το "Να με θυμάσαι..." μετρά μόλις δυο μήνες ζωής. Μια περιήγησή μας όμως στα ψυγεία του ΑΒ Βασιλόπουλος, μας φέρνει μπροστά σ' ένα περίεργο προϊόν: Το Ταλαγάνι.
Ξέραμε πως Ταλαγάνι είναι η χοντρή κάπα των βοσκών. Αυτό τι να ήταν;
Το αγοράσαμε. Το κόψαμε φέτες, το ρίξαμε στη σχάρα. Η αποθέωση της γεύσης. Το υιοθετήσαμε, αγοράζοντας ό,τι υπήρχε στα ψυγεία του Βασιλόπουλου. Οι φίλοι πελάτες μας το λάτρεψαν.
Καλοκαίρι 2008. Διακοπές στη Μεσσηνία. Έξω από τους Γαργαλιάνους τηλεφωνώ στον Κώστα Αποστόλου. Θέλω να γνωρίσω από κοντά τον άνθρωπο που παράγει τη γεύση αυτή.
Μισή ώρα αργότερα μας ξεναγεί στο τυροκομείο.
Ταλαγάνι λοιπόν.
Ενα τυρί σχάρας που παράγεται αποκλειστικά από πρόβειο γάλα με συνταγή που ξέρει μόνο ο Κώστας. Αποστόλου και σύζυγός του Ελένη. Αυτός Κύπριος, εκείνη Μακεδονίτισσα.
Ο Κώστας Αποστόλου με καταγωγή από την Κύπρο και σπουδές στο Λονδίνο σε λογιστικά και υπολογιστές, βρέθηκε στην Ελλάδα το 1988 ακολουθώντας τον πατέρα του, ο οποίος επισκεπτόμενος την περιοχή του Μαράθου γοητεύτηκε τόσο πολύ που αγόρασε κάποια κτήματα και αποφάσισε να μείνει εκεί. Το 1996 γνωρίζει την σύζυγό του Ελένη που κατάγεται από την Αριδαία Πέλλας και είχε βρεθεί στην περιοχή για διακοπές.
Το 2000 αποφασίζει και δημιουργεί μια σύγχρονη μονάδα εκτροφής προβάτων με στόχο να πουλά το γάλα που θα παράγεται. Στο σπίτι του έφτιαχναν χαλούμι για προσωπική τους κατανάλωση με βάση την συνταγή που γνώριζε από την γιαγιά του. Αποφασίζει να κάνει μαζική παραγωγή και το θαύμα επιτελείται.
Δε μένει παρά να το γνωρίσουν οι σεφ και οι καταναλωτές. «Η αρχή ήταν δύσκολη, ήταν ένα προϊόν που δεν το ήξερε κανένας. Χρειάστηκαν μεγάλες προσπάθειες για να το προωθήσουμε», μου λέει ο Κώστας Αποστόλου.
Στο "Να με θυμάσαι..." η καθιέρωση ήρθε γρήγορα. Απέκτησε φανατικούς φίλους και δε βγήκε ποτέ από τον κατάλογο, παραμένοντας από την πρώτη στιγμή από τα εκλεκτότερα ορεκτικά μας...
 
Στο "ΝΔιαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/item/14285-%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%AC%CE%BD%CE%B9-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CF%85%CF%81%CE%AF-%CF%83%CF%87%CE%AC%CF%81%CE%B1%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9

Στη Λάρισα η εστίαση έχει το χώρο της

Φθινόπωρο και γεύσεις


Δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ό,τι το φθινόπωρο είναι η πιο όμορφη εποχή του χρόνου. Έχει κάτι από το καλοκαίρι (σίγουρα και τις αναμνήσεις του), αλλά και κάτι από την άνοιξη (τα πρωινά και τ’ ανθισμένα χρυσάνθεμα). Και βέβαια μια πινελιά από τον χειμώνα, με τις εωθινές ψυχρούλες του…
Για το εστιατόριο «Να με θυμάσαι…» το φθινόπωρο είναι μια νέα πρόκληση. Νέες γεύσεις, νέα διάθεση. Με την απαλή μουσική του, τα καλά αγαπημένα ελληνικά και ξένα τραγούδια, με τα πρόθυμα χαμόγελα των ανθρώπων του. Με τους τοίχους του μόνιμο εκθετήριο έργων ζωγραφικής λαρισαίων δημιουργών. Με ιδιαίτερες προτάσεις για το κρασί που δίνουν τη δυνατότητα σ’ όλους να γευτούν απόλυτα ποιοτικά κρασιά κορυφαίων ετικετών σε σημαντικά προσιτές τιμές.

Και με μια κουζίνα…

 

Η καρδιά του «Να με θυμάσαι…» είναι η κουζίνα του με την Καλλιόπη Καραγκούνη σε πρώτο ρόλο.
Με ορεκτικά που σκλαβώνουν τον ουρανίσκο, με σαλάτες ιδιαίτερης γεύσης που χαρίζει το αγνό κορωναίικο ελαιόλαδο και πιάτα που διακρίνονται για τη μοναδικότητα της νοστιμιάς τους, η κουζίνα του εστιατορίου «Να με θυμάσαι…» είναι στη διάθεση όλων όσοι επιθυμούν να έχουν το τέλειο γεύμα ή δείπνο τους.
Από ρομαντικά δείπνα «για δυο» μέχρι τα επιχειρηματικά του γεύματα, το «Να με θυμάσαι…» αποτελεί την εγγύηση σε κάθε σας έξοδο…






 

Το άγιον τσιπουράκι

Το... άγιον τσιπουράκι έχει τους δικούς του κανόνες. 

Με ή χωρίς γλυκάνισο ψάχνει γεύσεις που ν' αναδεικνύουν τα αρώματά του και τη δυναμική του. 
Σε μια αλληλουχία που να σέβεται τον ουρανίσκο.
Πρώτοι μεζέδες τα αλίπαστα... Γαύρος μαριναρισμένος, λακέρδα, τσίρος κ.'α.
Εναλλαγή τα κρεατικά, με πρώτο το λουκάνικο δική μας παραγωγής...
Τα αλλαντικά, απαραιτήτως καπνιστά.
Τα τυριά... 

Το κρασί κι εμείς - Θεόπετρα ροζέ Τσιλιλή

Ανακηρύχθηκε το καλύτερο ροζέ του κόσμου...

Κέρδισε όχι μόνο τις εντυπώσεις αλλά φανατικούς φίλους.
Επάξια...
Σας προτείνουμε να το απολαύσετε με συκωτάκια πουλιών, με τυριά συνοδευόμενα από μαρμελάδα, με κοτόπουλο πορτοκάλι, με τα εξαιρετικά εσκαλόπ...
-----------------------------------

Κτήμα Θεόπετρα Ροζέ Τσιλιλή

------------------------------------
Από Λημνιώνα και Syrah
Ένας βιολογικός οίνος από σταφύλια της θεσσαλικής ποικιλίας Λημνιώνας και της διεθνούς Syrah.
Η προζυμωτική εκχύλιση των σταφυλιών και η αλκοολική ζύμωση σε χαμηλές θερμοκρασίες δίνουν έναν οίνο με ζωηρό τριανταφυλλί χρώμα, έντονα φρουτώδη αρώματα φράουλας και βατόμουρου, γλυκά αρώματα καραμέλας, μαρμελάδας φραγκοστάφυλλου και βανίλιας. Στο στόμα μαλακό και στρογγυλό χαρακτηρίζεται από ισορροπημένη οξύτητα, έντονη γεύση φρέσκων κόκκινων φρούτων και δροσερή βοτανική επίγευση μέντας.
Συνοδεύει πιάτα με σάλτσα τομάτας, λευκά και τρυφερά κόκκινα κρέατα και επιδόρπια σοκολάτας και κόκκινων φρούτων. Επίσης καταναλώνεται ευχάριστα μόνο του ή με τη συνοδεία φρούτων.
Χρυσό Μετάλλιο- Challenge International Du Vin (Bordeaux) 2012
Μεγάλο Χρυσό Μετάλλιο- Concours Mondial de Bruxelles 2011

Λάρισα - Εμείς και το κρασί - Μαντινεία Classic Κτήμα Τσέλεπου (€ 18.00)



Μαντινεία Classic Κτήμα Τσέλεπου  ............ € 18.00
(Μοσχοφίλερο)


Από αμπελώνες που βρίσκονται σε επιλεγμένα αμπελοτόπια στις αρκαδικές κοινότητες Ρίζες, Λιθοβούνια και Αγιωργίτικα. Οι ηπειρωτικές κλιματολογικές συνθήκες και το υψόμετρο της περιοχής, οδηγούν σε σταδιακή ωρίμανση των σταφυλιών με πλήρη ανάπτυξη του αρωματικού ποικιλιακού δυναμικού και διατήρηση της φυσικής οξύτητας του μοσχοφίλερου.
Κρασί με κύριο χαρακτηριστικό τη φρεσκάδα και την έντονη οξύτητα. Λεπτά αρώματα μεγάλης έντασης με κύρια χαρακτηριστικά τα εσπεριδοειδή και λεμονανθούς.

Λάρισα - Εμείς και το κρασί - Chardonnay - Κτήμα Κατσαρού (€19.00)

Το μεγάλο ελληνικό λευκό

Chardonnay - Κτήμα Κατσαρού (€19.00)

 

Κιτρινόξανθο λαμπερό με ελαφρές πράσινες ανταύγειες. Έντονο και σύνθετο άρωμα κίτρινων φρούτων, εσπεριδοειδών, κεριού και με ευγενείς νότες καπνού και βανίλιας. Στόμα δροσερό με καλή οξύτητα και όγκο. Μεγάλη επίγευση και διάρκεια.
Η εκλεκτικότητα του κρασιού ξεκινά από το αμπέλι με την εφαρμογή του πράσινου τρύγου. Έχει τρυγητό από τα τέλη Αυγούστου μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη.
Οινοποίηση: Ζύμωση σε μικρά δρύινα Γαλλικά βαρέλια και παραμονή με τις οινολάσπες για ένα διάστημα 5 με 6 μηνών. Ελαφρύ κολλάρισμα και φιλτράρισμα πρίν την εμφιάλωση.
Μετά την εμφιάλωση παραμένει στην κάβα του κτήματος (συνθήκες ελεγχόμενης θερμοκρασίας και υγρασίας) για τρεις μήνες πριν βγει στο εμπόριο.
Διάρκεια ζωής πάνω από 5 έτη.
-----------------
Πρόταση συνοδείας:
Σολομός σχάρας με σάλτσα πορτοκαλιού,
ψητά λαχανικά και αρωματικό ρύζι μπασμάτι
ή
Ψαρονέφρι με σάλτσα λεμονιού και φασκόμηλου
με αρωματικό ρύζι μπασμάτι

Λάρισα - Εμείς και το κρασί - Κορμίλιτσα - Τα παλαιωμένα μας



Κορμίλιτσα
Ο επίσημος οίνος του Κρεμλίνου της Μόσχας



 Η οικογένεια Τσάνταλη αναβιώνει τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια στο Μετόχι της Χρωμίτσας στο Άγιο Όρος τον αμπελώνα της Ρώσικης Μονής του Αγίου Παντελεήμονα. Η Μονή αποτελεί μία από τις σημαντικότερες Μονές της Ρώσικης Ορθόδοξης Πίστης. Τα τελευταία πεντακόσια χρόνια οι Ρώσοι μοναχοί της Μονής του Αγίου Παντελεήμονα αποκαλούν την περιοχή, όπου σήμερα βρίσκεται ο αμπελώνας που καλλιεργεί η οικογένεια Τσάνταλη, «Κορμίλιτσα». Η λέξη «Κορμίλιτσα» στη Ρωσική γλώσσα σημαίνει «τροφός» (με διάφορες έννοιες – ακόμη και για τη μητέρα που θηλάζει το μωρό της).

Αυτή η ονομασία δόθηκε γιατί στο σημείο αυτό είχε αναπτυχθεί το Μετόχι της Κορμίλιτσα (Χρωμίτσα) - ένα πολύ σημαντικό κοινόβιο για τη Μονή, αφού εκεί υπήρχαν όλες οι καλλιέργειες οι οποίες έδιναν ζωή στη Μονή («τροφός» της Μονής). Στο ίδιο Μετόχι πριν τριακόσια χρόνια αναπτύχθηκε ένα από τα πιο ξακουστά θεραπευτήρια της εποχής το οποίο επισκέπτονταν η Τσαρική οικογένεια και οι Πρίγκιπες της Ρωσίας όταν είχαν προβλήματα υγείας. Έτσι η «τροφός» πήρε και άλλη διάσταση, αφού έδινε υγεία και ζωή στους ασθενείς που την επισκέπτονταν (έχει βρεθεί ένα συγκλονιστικό ημερολόγιο του Πρίγκιπα Κωνσταντίνου Κωνσταντίνοβιτς Ρομανώφ, ο οποίος περιγράφει την παραμονή του στην Κορμίλιτσα πριν από 2 αιώνες με ιδιόχειρες γκραβούρες της περιοχής).

Η Μονή και το Μετόχι έπεσαν σε μαρασμό μετά την Οκτωβριανή επανάσταση, αφού το Σοβιετικό καθεστώς απέρριπτε τη θρησκεία και παραμέλησε αυτό το μέρος απαράμιλλης ομορφιάς. Ο Ευάγγελος Τσάνταλης σε μια επίσκεψη του εκεί το 1971, συνειδητοποίησε την μοναδικότητα του παραμελημένου αμπελώνα της Κορμίλιτσα και οραματίστηκε την «αναγέννησή» του. Με σεβασμό στην παράδοση και στην ιστορία η οικογένεια Τσάνταλη αναβίωσε τον αμπελώνα, τα γκρεμισμένα κτίρια αναπαλαιώθηκαν και η Μονή απέκτησε ξανά πόρους από αυτή την συνεργασία, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν ο πρώτος αναγνωρισμένος τοπικός οίνος της Ελλάδας- ο Αγιορείτικος Τοπικός Οίνος.





Λάρισα - Εμείς και το κρασί - Αγιορείτικο Άβατον 2003 - Τα παλαιωμένα μας



Αγιορείτικο Άβατον 2003
Αγιορείτικος Τοπικός Οίνος
Cabernet Sauvignon, Λημνιό

Οινοποιημένο από παλαιά κλήματα (άνω των 25 χρόνων), που καλλιεργούνται βιολογικά, το Αγιορείτικο Άβατον ελκύει με το βαθύ κόκκινο, όμορφό του χρώμα, που δεν φανερώνει την ηλικία του, καθώς είναι ακόμη πολύ νέο για την ηλικία των δεκάχρονών του. Συμπυκνωμένο στη μύτη, χρειάζεται αρκετό χρόνο στο ποτήρι, για να αρχίσει να αναπνέει και να εκδηλώνει τα πλούσια αρώματά του. Σοκολάτα, βανίλια, ταμπάκος, καφές και χόρτα κάνουν νωρίς την εμφάνισή τους, προτού αρχίσουν να αναδύονται τα κόκκινα φρούτα. Συγκλονιστικό στόμα με απίστευτο όγκο και ισχυρή δομή. Εύσωμο, σαρκώδες, εντυπωσιακά κτισμένο, απόλυτα ισορροπημένο και συναρπαστικά πλούσιο, αφήνει μια μακρά, σοκολατένια επίγευση, διακριτικό γνώρισμα όλων των μεγάλων κρασιών. Μπορούμε χωρίς φόβο να το «ξεχάσουμε» στο κελάρι μας για 15 – 20 χρόνια.
Το Αγιορείτικο Άβατον είναι ένα σπάνιο κρασί, τόσο όσον αφορά την προέλευση, την παραγωγή, την συσκευασία, όσο και την μοναδική ποιότητά του.
Προέρχεται από επιλεγμένα σταφύλια παλαιών κλημάτων των ποικιλιών Λημνιό και Cabernet Sauvignon, που καλλιεργούνται βιολογικά στον αμπελώνα της εταιρείας Τσάνταλη στο Άγιο Όρος.
Η καλλιέργεια είναι πιστοποιημένα βιολογική από την ΔΗΩ, το σήμα της οποίας εμφανίζεται στη φιάλη. Σύμφωνα με την βιολογική αμπελουργία, η οποία έχει ιδιαίτερα αυξημένο κόστος καλλιέργειας, δε χρησιμοποιούνται καθόλου χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Η αμπελοκαλλιέργεια στο Άγιο Όρος προσφέρεται για βιολογική, αφού έχει ένα σπάνιο οικοσύστημα με ιδανικές εδαφοκλιματικές συνθήκες, απουσία ασθενειών, απομόνωση από την επίδραση άλλων καλλιεργειών.
Τα κλήματα από τα οποία προέρχεται το Άβατον, βρίσκονται σε δύσβατες ορεινές πλαγιές του Άθω και κλαδεύονται αυστηρά από τους αμπελουργούς της εταιρείας, ώστε να δώσουν λίγο μεν, αλλά υψηλής ποιότητας και μεγάλης συμπύκνωσης καρπό. Οι γεωπόνοι και οι οινολόγοι της εταιρείας παρακολουθούν την πορεία ωρίμανσης και κάνουν έναν ιδιαίτερα επιλεγμένο τρυγητό, ώστε όλα τα σταφύλια να είναι υψηλόβαθμα (πάνω από 14 βαθμούς) και ταυτόχρονα να διατηρούν πλούσιο αρωματικό δυναμικό και γευστική ισορροπία. Αυτός ο φυσικός συνδυασμός που εγγυάται την παραγωγή μεγάλων κρασιών, σπάνια επιτυγχάνεται ακόμα και σε διάσημες αμπελουργικές περιοχές και οφείλεται σ’ αυτό, που δικαιολογημένα έχει χαρακτηριστεί σαν “μοναδικό οικοσύστημα” του Αγίου Όρους. Δηλαδή το έδαφος και το μικροκλίμα από τα συγκεκριμένα αμπελοτόπια, δίνουν τα εφόδια στους οινολόγους να κάνουν την αυστηρή επιλογή των σταφυλιών που θα δώσουν τον πλούτο και τη γευστική συμπύκνωση που χαρακτηρίζει το Άβατον.
Στη συνέχεια τα σταφύλια οινοποιούνται στο αναπαλαιωμένο, από την εταιρεία, οινοποιείο, που υπάρχει μέσα στον αμπελώνα. Καινούργιες ανοιχτές δρύινες δεξαμενές παίζουν το ρόλο, που σύμφωνα με την Αγιορείτικη παράδοση έπαιζαν παλιά οι “παραβούτες”. Δηλαδή ο μούστος μαζί με τα στέμφυλα “βράζουν” για πολλές ημέρες σε επαφή με το οξυγόνο του αέρα και το ξύλο της δεξαμενής που μαλακώνουν έτσι το κρασί και το κάνουν πιο πολύπλοκο αρωματικά. Μια τεχνική, που τη συναντάμε επίσης στα μεγάλα chateau του Μπορντώ για την οινοποίηση σταφυλιών μεγάλης συμπύκνωσης. Στη συνέχεια το Άβατον ωριμάζει σε καινούργια μικρά δρύινα βαρέλια, για να δώσει πιο σύνθετα και εξελιγμένα αρώματα παλαίωσης, που θα ολοκληρωθούν σε ένα εντυπωσιακό μπουκέτο με την παραμονή του μέσα στις φιάλες.
Το Αγιορείτικο Άβατον του 2003 εμφανίζεται με ένα βαθύχρωμο μαυροκόκκινο χρώμα, πυκνό άρωμα φρούτων του δάσους, μπαχαρικών και βανίλιας. Στο στόμα είναι εντυπωσιακό, γεμάτο με μια εξαιρετική δομή, ζεστό με πλούσια περιεκτικότητα σε αλκοόλ (αγγίζει τους 14,5%) και μια συγκλονιστική επίγευση που αφήνει αρώματα σοκολάτας.
Η σπάνια φιάλη αποτελεί άλλη μια καινοτομία της Ευάγγελος Τσάνταλης Α.Ε. και είναι σύμφωνη με το πνεύμα των αυστηρών και απέριττων λιτών γραμμών της Αγιορείτικης παράδοσης.


Και για ένα μόνο ποτήρι κρασί...

Στο απόλυτα ήμερο περιβάλλον μας...




Επειδή κάποιοι θέλουν, στην έξοδό τους, να πιουν μόνο ένα ποτήρι κρασί, με μια σαλάτα ίσως, ή ένα απλό μεζέ...

Επώνυμα και απολύτως προσιτά:

Chardonnay- Ροδίτης Κτήμα Ζαφειράκη....... € 4.00 (Λευκό)

ΑΣΚΗΤΙΚΟΣ - Τσιλιλή ................... € 4.50 (Λευκό)
(
Sauvignon Blanc, Chardonnay, Ασύρτικο)

Chardonnay Κτήμα Κατσαρού........... € 5.00 (Λευκό)
Περασμένο 6 μήνες από βαρέλι και 3 στην κάβα του οινοποιείου.

ΜΕΘΥΣΤΑΝΕΣ ΡΟΖΕ Κτήμα Ντούγκου ……(ποτήρι € 5)
(Ξινόμαυρο,
Syrah)

SyrahMerlot Κτήμα Ζαφειράκη .......... € 4.00 (Ερυθρό)

Νεμέα - Δρυόπη
Classic Κτήμα Τσέλεπου …...... € 5.50 (Ερυθρό)
(Αγιωργίτικο)

Merlot Κτήμα Κατσαρού ....... € 6.50 (Ερυθρό)
--------------------------------------------------------
Με μεζεδάκια λαχταριστά, που τα χαρακτηρίζει η κορυφαία ποιότητα της πρώτης ύλης:

Συκωτάκια πουλερικών με λεμόνι, λάδι και ρίγανη ……… € 4.00

Μπρουσκέτα ελληνική ……… € 4.50
(Ντομάτα, ελιές, αγγούρι, κρεμμύδι, βινεγκρέτ)

Πατάτες αναποφλοίωτες τηγανιτές,
με κρύα σάλτσα γιαουρτιού και νιβατό Βερδικούσιας …….. €4.50

Μελιτζανοσαλάτα ψητή με φέτα και μυρωδικά ……………... € 5.50

Μπρουσκέτα σολομού …………… € 5.50
(Μαριναρισμένος φρέσκος σολομός με τσίπουρο και φοινόκιο)

Φέτα παναρισμένη με φιλέ αμύγδαλο, μέλι και λάιμ ……..…. € 6.50

Φρέσκα λαχανικά σχάρας με καπνιστό τυρί Μετσόβου
και κρέμα βαλσάμικου ……… € 8,00

Sticks γραβιέρας παναρισμένα
με άσπρο και μαύρο σουσάμι ……… € 8.00

Τριλογία μανιταριού σοτέ (πορτομπέλο, λευκά, πλευρώτους)
αρωματισμένα με λευκό κρασί και λάδι λευκής τρούφας ……. € 8.00

Σύνθεση από κροκέτες ………. € 8.00
με ντιπ γιαουρτιού και μαρμελάδα πορτοκαλιού
(Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης, τυροκροκέτα κατσικίσιου τυριού
και φέτας, κροκέτα από φασόλια γίγαντες)

Ποικιλία τυριών για 2 άτομα ……… € 12.00
(Κίτρινα τυριά, κριτσίνια, αποξηραμένα φρούτα)

Ποικιλία αλλαντικών για 2 άτομα ....... € 12.00
(Διάφορα αλλαντικά, κριτσίνια, αποξηραμένα φρούτα)

Το ψωμί μας - πιστοί στην παράδοση



 Ψωμί ψημένο με ξύλα



Τιμούμε την παράδοση της ποιότητας, αλλά και την ποιότητα της παράδοσης. Το ψωμί μας είναι από τον παραδοσιακό φούρνο που καίει μόνο ξύλα του Κώστα Ευσταθίου (Βόλου 16). Που ο γιος του Μάνος συνεχίζει με πολύ ευαισθησία την ιστορία της οικογένειας...

Τα ψάρια μας: Ψήσιμο σε κέλυφος αλατιού

Χελιδονόψαρο ψημένο σε αλάτι


Μια μικρή γευστική ιστορία από τη θάλασσα των Σποράδων μέχρι τα τραπέζια του "Να με θυμάσαι...".
Ένα χελιδονόψαρο στα 2,5 κιλά που οι φίλοι μας πελάτες διάλεξαν να το φάνε ψημένο στο αλάτι. Και η εμπειρία της σεφ Καλλιόπης Καραγκούνη τους αποζημίωσε με το παραπάνω.
Ένα ψάρι που συνοδεύθηκε από το κρασί Viogner  του Κτήματος Γεροβασιλείου.
 

Το κρασί κι εμείς - Με σεβασμό στον οινοποιό και στον πελάτη...



ΚΡΑΣΙ – ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ  
Οκτώβριος 2013

 Ερυθροί οίνοι

 

SyrahMerlot  Κτήμα Ζαφειράκη  ...... € 12.00
Οι γαλλικές ποικιλίες Merlot και Syrah από τον αμπελώνα του εκ Τυρνάβου παραγωγού Χρήστου Ζαφειράκη οινοποιήθηκαν με την κλασική μέθοδο. Το κρασί έχει ωριμάσει σε βαρέλι για 3 μήνες
Βιολογική καλλιέργεια. 




Αγιωργίτικο  Κτήμα Λαυκιώτη...... € 15.00
(Ονομασία Προέλευσης Νεμέα Ανώτερης Ποιότητας)
Το Αγιωργίτικο Λαυκιώτη προέρχεται από επιλεγμένους αμπελώνες της Νεμέας. Είναι προϊόν κλασικής ερυθρής οινοποίησης μακράς εκχύλησης και έχει ωριμάσει σε νέα δρύινα γαλλικά βαρέλια. Ένα κρασί ξεχωριστό, απόλυτα ισορροπημένο, δημιούργημα τρίτης γενιάς της οικογένειας Λαυκιώτη. Σερβίρεται στους 16°-18°C



Παλαιόμυλος  Κτήμα Ζαφειράκη ...... € 20.00
(Sangiovese 60% – Syrah 40%)
Γαλλικές ποικιλίες που στον αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας του Χρήστου Ζαφειράκη δίνουν ένα εξαιρετικό κρασί στους 14% αλκοόλ. Ωριμάζει για 12 μήνες σε βαρέλι.



Νεμέα - Δρυόπη Classic – Κτήμα Τσέλεπου  ...... € 21.00
Αγιωργίτικο  - Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Νεμέα
Ο ιδιόκτητος αμπελώνας 85 στρεμμάτων βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Κουτσίου και σε υψόμετρο 350 μέτρων. Τα εδάφη είναι αργιλώδη με μεγάλη κλίση που επιτρέπει μεγάλη αποστράγγιση. Ακολουθεί την κλασική ερυθρά οινοποίηση με παραμονή 8-10 μηνών σε δρύινα βαρέλια.
Κρασί προσιτό από τη νεαρή του ηλικία, με άφθονα αρώματα φρούτων και ξηρών καρπών. Ξηρό, με μαλακή και βελούδινη γεύση. Έχει δυνατότητες παλαίωσης από τρία μέχρι πέντε χρόνια. 




Παλαιός Άμπελος - Syrah 2007 Κτήμα Μίγα...... € 25.00
Μονοποικιλιακό της γαλλικής ποικιλίας που εκπροσωπεί δίκαια ο εκ Τυρνάβου παραγωγός Δημήτρης Μίγας

Syrah  Κτήμα Καριπίδη ...... € 25.00
Βιολογικής γεωργίας
Ένα ιδιαίτερα ποιοτικό κρασί, που ωριμάζει σε δρύινα γαλλικά βαρέλια για 12 μήνες.
Χαρακτηριστικά: Χρώμα πορφυρό με ιώδεις ανταύγειες στη νεότητά του. Πυκνό άρωμα μικρών κόκκινων  φρούτων (κεράσι, βατόμουρο) σε συνδυασμό με βοτανικούς (μαύρο πιπέρι, θυμάρι) και γλυκούς χαρακτήρες (βανίλια, τρούφα), αποτέλεσμα της πολύμηνης παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια. Πλούσιο και γευστικό στόμα, με ευχάριστη δομή και ρωμαλέες τανίνες που του προσδίδουν μεγάλη αντοχή στο χρόνο. Θελκτική και μακράς διάρκειας επίγευση που αναδεικνύει τους γευστικούς χαρακτήρες του οίνου.


Merlot Κτήμα Κατσαρού   ...... € 25.00
Ένα μοναδικό Merlot από αμπέλια σε υψόμετρο μεταξύ 600 και 650 μέτρων
Τη ζύμωση και μακρά εκχύλιση ( 15 -22 μέρες ) σε ανοξείδωτες δεξαμενές ελεγχόμενης θερμοκρασίας, ακολουθεί η ωρίμανση σε μικρά δρύινα γαλλικά βαρέλια για 10 με 16 μήνες.
Μετά την εμφιάλωση παραμένει στην κάβα του κτήματος (συνθήκες ελεγχόμενης θερμοκρασίας και υγρασίας) για τουλάχιστον ενάμιση χρόνο πριν βγει στο εμπόριο.
Έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων, μαρμελάδας και κέδρου. Νότες μπαχαρικών και γαλακτικές νύξεις. Μαυροκόκκινο χρώμα. Πλούσιο στόμα με πυκνότητα και εξαιρετική δομή. Βελούδινες τανίνες που σταδιακά δείχνουν τη στιβαρότητά τους και το δυναμικό παλαίωσης. Μακρά επίγευση.

Ραψάνη Επιλεγμένος – Reserve Π.Ο.Π. ΤΣΑΝΤΑΛΗ   ...... € 26.50
Ξινόμαυρο, Κρασάτο, Σταυρωτό 
Ραψάνη Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης
Το μεγάλο κρασί της Ραψάνης, περιώνυμο σ’ ολόκληρο τον κόσμο, προέρχεται από τη συνοινοποίηση των τριών γηγενών ποικιλιών. Οι αμπελώνες βρίσκονται στις δυτικές πλαγιές του Ολύμπου σε υψόμετρο 300-600μέτρων, μέσα στη νομοθετημένη ζώνη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Ραψάνης.
Παλαιώνει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για τουλάχιστον 12 μήνες. Ακολουθεί αναγωγική παλαίωση στην φιάλη για τουλάχιστον άλλους 12 μήνες πριν τη διάθεσή του στην αγορά. Ένα κρασί με σπουδαίες δυνατότητες παλαίωσης και μεγάλη προοπτική εξέλιξης στο χρόνο.
Χαρακτήρας: Χρώμα βαθύ κόκκινο με ελαφρώς κεραμιδί ανταύγειες που αρωματικά κυριαρχείται από φυτικούς αρωματικούς χαρακτήρες σε φόντο από φρουτώδη αρώματα βατόμουρου και δαμάσκηνου, αλλά και νότες από μπαχαρικά και γλυκόριζα. Στο στόμα κομψό, ενώ οι στιβαρές τανίνες και η νευρώδης οξύτητα του προσδίδουν πληθωρικότητα. Επιδέχεται μακρόχρονη παλαίωση.
Σερβίρεται στους 18ο-19ο C και συνοδεύει ιδανικά κρέατα με πλούσιες κόκκινες σάλτσες, κυνήγι και παλαιωμένα ώριμα τυριά.



Sangiovese  Κτήμα Καριπίδη...... € 27.50
Ο κατ’ εξοχήν «Ιταλός» Έλληνας παραγωγός είναι ο δικός μας Παντελής Καριπίδης, που κατόρθωσε να μετατρέψει τον κάμπο των Βούναινων σε πλαγιές της ιταλικής ενδοχώρας.
Το Sangiovese ακολουθεί την κλασική ερυθρά οινοποίηση και παραμένει σε δρύινα βαρέλια για 12 μήνες.
Χαρακτηριστικά: Βαθύ ερυθρό χρώμα με ρουμπινί αποχρώσεις. Αρωματικά σύνθετο. Με νότες που θυμίζουν μικρά ώριμα φρούτα (κεράσι, σύκο) και φίνα λουλούδια (βιολέτα) αρμονικά δεμένες με τη βανίλια που προσδίδει το βαρέλι. Στο στόμα γεμάτο, λιπαρό, με δροσερή οξύτητα, ρωμαλέο σώμα και επίγευση ανθοσμίας που διαρκεί. Χαρακτηριστικά που φανερώνουν την προσαρμογή της ποικιλίας στο μικροκλίμα της περιοχής.
Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 18-20oC



Nebbiolo  Κτήμα Καριπίδη...... € 28.00
Μία δύσκολη ποικιλία να οινοποιηθεί, ειδικά μακριά από το σπίτι της, το Πεδεμόντιο στη βορειοδυτική Ιταλία, «βρήκε το μάστορά της», στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον κρασί με το ανοιχτό κεραμιδί χρώμα που είναι χαρακτηριστικό της ποικιλίας, μέτριας έντασης αρώματα κερασιού, βιολέτας αλλά και μπαχαρικών στο τελείωμα. Στο στόμα κομψό, με νευρώδη οξύτητα και με εξαίρετες τανίνες που του προσδίδουν πληθωρικότητα. Πλούσια και μεγάλης διάρκειας επίγευση που αναδεικνύει τους γευστικούς χαρακτήρες του οίνου.
Οι τανίνες είναι ακόμα ατίθασες και η οξύτητα σχετικά υψηλή. Καλή επίγευση.
Ένα κρασί που ωριμάζει για 16 μήνες στο βαρέλι και παλαιώνει για περισσότερα από 10 χρόνια.



Μέθ’ υμών … 7   Κτήμα Ντούγκου...... € 28.00
(Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah, Merlot,
Grenache Rouge, Λημνιώνα, Μπατίκι)
Ένα μεγάλο κρασί με την υπογραφή «Ντούγκος» 
Κλασική ερυθρή οινοποίηση, ωρίμανση σε γαλλικά και αμερικάνικα δρύινα βαρέλια για ένα χρόνο.
Βαθύ κόκκινο χρώμα, συνδυάζει πυκνά αρώματα μύρτιλων, φρέσκων μούρων, καπνού και κρέατος. Στο στόμα ατόφια συμπύκνωση μούρων και αποξηραμένων φρούτων, ισορροπημένο από ωραίες τανίνες, με πλούσια υφή, πολύ στυλ και άριστα μακρύ φρουτώδες τελείωμα.


            .

Γη και Ουρανός  Κτήμα Θυμιόπουλου -  Τρίλοφος Ημαθίας...... € 29.50
Ξινόμαυρο
Καινοτόμος οινοποιός ο Απόστολος Θυμιόπουλος έφερε την επανάσταση στα Ξινόμαυρα παράγοντας ένα κρασί φρουτώδες και μαλακό, ελάχιστα τανικό, που χαρακτηρίζεται απολύτως ως terroir και που παράγεται σε πολύ μικρές ποσότητες και –δυστυχώς- σχεδόν το 90% της παραγωγής πηγαίνει σε αγορές του εξωτερικού.
Βαθύ πορφυρό χρώμα, υπέροχο φρουτώδες μπουκέτο πλημμυρισμένο με αρώματα βατόμουρου, αγριοφράουλας, cassis, αποξηραμένης ντομάτας και νότες κέδρου και μπαχαρικών. Στην παλέτα άριστη αρμονία, ισορροπία και πανέμορφη έκφραση φρούτου. Βελούδινες τανίνες, τραγανή οξύτητα, ψηλό αλκοόλ (14,5%), πλήρως ενσωματωμένο, γεμάτο σώμα και κομψότητα στη μακριάς διάρκειας επίγευση.



Κτήμα Κατσαρού ...... € 32.00
Cabernet 80%, Merlot 20%
Το μεγάλο ελληνικό ερυθρό κρασί, πολυβραβευμένο στους αυστηρότερους και εγκυρότερους διεθνείς διαγωνισμούς με μια δεκάδα χρυσά μετάλλια και πολλές ακόμα διακρίσεις, έχει να επιδείξει γενναίο πράσινο τρύγο και πέρα από την ωρίμανσή του σε δρύινα γαλλικά βαρέλια για  18 μήνες, μια ακόμα ωρίμανση στη φιάλη για άλλους 18 μήνες. Εμφιαλώνεται χωρίς φιλτράρισμα και έχει διάρκεια ζωής 15 με 20 έτη.
Bαθύ πορφυρό χρώμα. Πληθωρική και έντονη μύτη φραγκοστάφυλου, βύσσινου, μαύρου κερασιού με νότες μελανιού και βουτύρου. Στόμα παχύ και βελούδινο με άψογη δομή και ταννίνες που υπόσχονται αντοχή στο χρόνο. Μακρά επίγευση και μεγάλη διάρκεια.



Λημνιώνα  Κτήμα Ζαφειράκη...... € 29.00
Η χαμένη γηγενής ποικιλία αναβιώθηκε από τον Χρήστο Ζαφειράκη με θαυμαστά αποτελέσματα. Η ζύμωση γίνεται σε ξύλινη δεξαμενή, ενώ η ωρίμανση σε δρύινα γαλλικά και αυστριακά βαρέλια για 12 μήνες.
Ένα εντυπωσιακό ερυθρό κρασί, με γεμάτο στόμα και ώριμα αρώματα μπαχαρικών και ώριμων φρούτων.



Κοκκινόμυλος  Κτήμα Τσέλεπου ...... € 33.50
(Merlot)
Από ιδιόκτητο αμπελοτόπι του Τσέλεπου στην περιοχή Κοκκινόμυλος, στην Αρκαδία. Λοφοπλαγιά σε υψόμετρο 750μέτρων. Οι χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις και ο όψιμος τρυγητός έχουν σαν αποτέλεσμα τη συγκομιδή ενός ώριμου και συμπυκνωμένου καρπού. Ακολουθεί την κλασική ερυθρά μέθοδο οινοποίησης. Παλαιώνει για 15 μήνες σε καινούργια δρύινα βαρέλια.
Βαθύ κόκκινο χρώμα με πλούσια βελούδινη γεύση. Αρωματικά εμφανίζει ώριμα κόκκινα φρούτα με τη διακριτική παρουσία βανίλιας και σοκολάτας. Πολύ μαλακές ταννίνες με μεγάλο γευστικό τελείωμα δίνουν την αίσθηση της πληρότητας. Κρασί που έχει δυνατότητα για 10-15 χρόνια παλαίωσης.


Το κρασί κι εμείς - Με σεβασμό στον οινοποιό, με σεβασμό στον πελάτη...



ΚΡΑΣΙ – ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ  
Οκτώβριος 2013


Ροζέ οίνοι


ΜΕΘΥΣΤΑΝΕΣ ΡΟΖΕ Κτήμα Ντούγκου ......... € 20.00
Ξινόμαυρο, Syrah
Διαυγές, τριανταφυλλί. Αρώματα κόκκινων φρούτων με νύξεις τριαντάφυλλου. Φρεσκάδα στο στόμα. Ανάλαφρη δομή, επίμονη επίγευση.


Κτήμα Θεόπετρα Ροζέ Τσιλιλή ......... € 24.00
Λημνιώνα, Syrah
Βιολογικός οίνος από σταφύλια της θεσσαλικής ποικιλίας Λημνιώνας και της διεθνούς Syrah.
Η προζυμωτική εκχύλιση των σταφυλιών και η αλκοολική ζύμωση σε χαμηλές θερμοκρασίες δίνουν έναν οίνο με ζωηρό τριανταφυλλί χρώμα, έντονα φρουτώδη αρώματα φράουλας και βατόμουρου, γλυκά αρώματα καραμέλας, μαρμελάδας φραγκοστάφυλλου και βανίλιας.Στο στόμα μαλακό και στρογγυλό χαρακτηρίζεται από ισορροπημένη οξύτητα, έντονη γεύση φρέσκων κόκκινων φρούτων και δροσερή βοτανική επίγευση μέντας.
Συνοδεύει πιάτα με σάλτσα τομάτας, λευκά και τρυφερά κόκκινα κρέατα και επιδόρπια σοκολάτας και κόκκινων φρούτων. Επίσης καταναλώνεται ευχάριστα μόνο του ή με τη συνοδεία φρούτων.
Χρυσό Μετάλλιο- Challenge International Du Vin (Bordeaux) 2012
Μεγάλο Χρυσό Μετάλλιο- Concours Mondial de Bruxelles 2011