Το "Άβατον" στο χώρο μας



 Αγιορείτικο Άβατον 2003
Αγιορείτικος Τοπικός Οίνος
Cabernet Sauvignon, Λημνιό

Οινοποιημένο από παλαιά κλήματα (άνω των 25 χρόνων), που καλλιεργούνται βιολογικά, το Αγιορείτικο Άβατον ελκύει με το βαθύ κόκκινο, όμορφό του χρώμα, που δεν φανερώνει την ηλικία του, καθώς είναι ακόμη πολύ νέο για την ηλικία των δεκάχρονών του. Συμπυκνωμένο στη μύτη, χρειάζεται αρκετό χρόνο στο ποτήρι, για να αρχίσει να αναπνέει και να εκδηλώνει τα πλούσια αρώματά του. Σοκολάτα, βανίλια, ταμπάκος, καφές και χόρτα κάνουν νωρίς την εμφάνισή τους, προτού αρχίσουν να αναδύονται τα κόκκινα φρούτα. Συγκλονιστικό στόμα με απίστευτο όγκο και ισχυρή δομή. Εύσωμο, σαρκώδες, εντυπωσιακά κτισμένο, απόλυτα ισορροπημένο και συναρπαστικά πλούσιο, αφήνει μια μακρά, σοκολατένια επίγευση, διακριτικό γνώρισμα όλων των μεγάλων κρασιών. Μπορούμε χωρίς φόβο να το «ξεχάσουμε» στο κελάρι μας για 15 – 20 χρόνια.
Το Αγιορείτικο Άβατον είναι ένα σπάνιο κρασί, τόσο όσον αφορά την προέλευση, την παραγωγή, την συσκευασία, όσο και την μοναδική ποιότητά του.
Προέρχεται από επιλεγμένα σταφύλια παλαιών κλημάτων των ποικιλιών Λημνιό και Cabernet Sauvignon, που καλλιεργούνται βιολογικά στον αμπελώνα της εταιρείας Τσάνταλη στο Άγιο Όρος.
Η καλλιέργεια είναι πιστοποιημένα βιολογική από την ΔΗΩ, το σήμα της οποίας εμφανίζεται στη φιάλη. Σύμφωνα με την βιολογική αμπελουργία, η οποία έχει ιδιαίτερα αυξημένο κόστος καλλιέργειας, δε χρησιμοποιούνται καθόλου χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Η αμπελοκαλλιέργεια στο Άγιο Όρος προσφέρεται για βιολογική, αφού έχει ένα σπάνιο οικοσύστημα με ιδανικές εδαφοκλιματικές συνθήκες, απουσία ασθενειών, απομόνωση από την επίδραση άλλων καλλιεργειών.
Τα κλήματα από τα οποία προέρχεται το Άβατον, βρίσκονται σε δύσβατες ορεινές πλαγιές του Άθω και κλαδεύονται αυστηρά από τους αμπελουργούς της εταιρείας, ώστε να δώσουν λίγο μεν, αλλά υψηλής ποιότητας και μεγάλης συμπύκνωσης καρπό. Οι γεωπόνοι και οι οινολόγοι της εταιρείας παρακολουθούν την πορεία ωρίμανσης και κάνουν έναν ιδιαίτερα επιλεγμένο τρυγητό, ώστε όλα τα σταφύλια να είναι υψηλόβαθμα (πάνω από 14 βαθμούς) και ταυτόχρονα να διατηρούν πλούσιο αρωματικό δυναμικό και γευστική ισορροπία. Αυτός ο φυσικός συνδυασμός που εγγυάται την παραγωγή μεγάλων κρασιών, σπάνια επιτυγχάνεται ακόμα και σε διάσημες αμπελουργικές περιοχές και οφείλεται σ’ αυτό, που δικαιολογημένα έχει χαρακτηριστεί σαν “μοναδικό οικοσύστημα” του Αγίου Όρους. Δηλαδή το έδαφος και το μικροκλίμα από τα συγκεκριμένα αμπελοτόπια, δίνουν τα εφόδια στους οινολόγους να κάνουν την αυστηρή επιλογή των σταφυλιών που θα δώσουν τον πλούτο και τη γευστική συμπύκνωση που χαρακτηρίζει το Άβατον.
Στη συνέχεια τα σταφύλια οινοποιούνται στο αναπαλαιωμένο, από την εταιρεία, οινοποιείο, που υπάρχει μέσα στον αμπελώνα. Καινούργιες ανοιχτές δρύινες δεξαμενές παίζουν το ρόλο, που σύμφωνα με την Αγιορείτικη παράδοση έπαιζαν παλιά οι “παραβούτες”. Δηλαδή ο μούστος μαζί με τα στέμφυλα “βράζουν” για πολλές ημέρες σε επαφή με το οξυγόνο του αέρα και το ξύλο της δεξαμενής που μαλακώνουν έτσι το κρασί και το κάνουν πιο πολύπλοκο αρωματικά. Μια τεχνική, που τη συναντάμε επίσης στα μεγάλα chateau του Μπορντώ για την οινοποίηση σταφυλιών μεγάλης συμπύκνωσης. Στη συνέχεια το Άβατον ωριμάζει σε καινούργια μικρά δρύινα βαρέλια, για να δώσει πιο σύνθετα και εξελιγμένα αρώματα παλαίωσης, που θα ολοκληρωθούν σε ένα εντυπωσιακό μπουκέτο με την παραμονή του μέσα στις φιάλες.
Το Αγιορείτικο Άβατον του 2003 εμφανίζεται με ένα βαθύχρωμο μαυροκόκκινο χρώμα, πυκνό άρωμα φρούτων του δάσους, μπαχαρικών και βανίλιας. Στο στόμα είναι εντυπωσιακό, γεμάτο με μια εξαιρετική δομή, ζεστό με πλούσια περιεκτικότητα σε αλκοόλ (αγγίζει τους 14,5%) και μια συγκλονιστική επίγευση που αφήνει αρώματα σοκολάτας.
Η σπάνια φιάλη αποτελεί άλλη μια καινοτομία της Ευάγγελος Τσάνταλης Α.Ε. και είναι σύμφωνη με το πνεύμα των αυστηρών και απέριττων λιτών γραμμών της Αγιορείτικης παράδοσης.

Η Κορμίλιτσα στο χώρο μας



Κορμίλιτσα
Ο επίσημος οίνος του Κρεμλίνου της Μόσχας



 Η οικογένεια Τσάνταλη αναβιώνει τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια στο Μετόχι της Χρωμίτσας στο Άγιο Όρος τον αμπελώνα της Ρώσικης Μονής του Αγίου Παντελεήμονα. Η Μονή αποτελεί μία από τις σημαντικότερες Μονές της Ρώσικης Ορθόδοξης Πίστης. Τα τελευταία πεντακόσια χρόνια οι Ρώσοι μοναχοί της Μονής του Αγίου Παντελεήμονα αποκαλούν την περιοχή, όπου σήμερα βρίσκεται ο αμπελώνας που καλλιεργεί η οικογένεια Τσάνταλη, «Κορμίλιτσα». Η λέξη «Κορμίλιτσα» στη Ρωσική γλώσσα σημαίνει «τροφός» (με διάφορες έννοιες – ακόμη και για τη μητέρα που θηλάζει το μωρό της).

Αυτή η ονομασία δόθηκε γιατί στο σημείο αυτό είχε αναπτυχθεί το Μετόχι της Κορμίλιτσα (Χρωμίτσα) - ένα πολύ σημαντικό κοινόβιο για τη Μονή, αφού εκεί υπήρχαν όλες οι καλλιέργειες οι οποίες έδιναν ζωή στη Μονή («τροφός» της Μονής). Στο ίδιο Μετόχι πριν τριακόσια χρόνια αναπτύχθηκε ένα από τα πιο ξακουστά θεραπευτήρια της εποχής το οποίο επισκέπτονταν η Τσαρική οικογένεια και οι Πρίγκιπες της Ρωσίας όταν είχαν προβλήματα υγείας. Έτσι η «τροφός» πήρε και άλλη διάσταση, αφού έδινε υγεία και ζωή στους ασθενείς που την επισκέπτονταν (έχει βρεθεί ένα συγκλονιστικό ημερολόγιο του Πρίγκιπα Κωνσταντίνου Κωνσταντίνοβιτς Ρομανώφ, ο οποίος περιγράφει την παραμονή του στην Κορμίλιτσα πριν από 2 αιώνες με ιδιόχειρες γκραβούρες της περιοχής).

Η Μονή και το Μετόχι έπεσαν σε μαρασμό μετά την Οκτωβριανή επανάσταση, αφού το Σοβιετικό καθεστώς απέρριπτε τη θρησκεία και παραμέλησε αυτό το μέρος απαράμιλλης ομορφιάς. Ο Ευάγγελος Τσάνταλης σε μια επίσκεψη του εκεί το 1971, συνειδητοποίησε την μοναδικότητα του παραμελημένου αμπελώνα της Κορμίλιτσα και οραματίστηκε την «αναγέννησή» του. Με σεβασμό στην παράδοση και στην ιστορία η οικογένεια Τσάνταλη αναβίωσε τον αμπελώνα, τα γκρεμισμένα κτίρια αναπαλαιώθηκαν και η Μονή απέκτησε ξανά πόρους από αυτή την συνεργασία, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν ο πρώτος αναγνωρισμένος τοπικός οίνος της Ελλάδας- ο Αγιορείτικος Τοπικός Οίνος.

Χριστούγεννα με γεύσεις ιδιαίτερες



Καλά Χριστούγεννα
--------------------------------------------
Μαζί και την παραμονή των Χριστουγέννων.
Με γεύσεις ιδιαίτερες,
εκφραστικές της ατμόσφαιρας των ημερών.
Σας περιμένουμε…

Για κρατήσεις: 2410 287833 & 6946 888 126

Τα πρώτα πιάτα

Σούπα βελουτέ μανιταριών με κάστανο,
σβησμένη με κονιάκ……….. € 5.50

Ριζότο κίτρινης κολοκύθας με σύγκληνο Μάνης
και φλέικς παρμεζάνας ………. € 9.50

Χοιρινή τηγανιά με πορτοκάλι
και λευκό κρασί ………. € 10.00




Τα μικρά ορεκτικά
Ταρτάκι μανιταριών με μπέικον
και καπνιστό τυρί Μετσόβου ………. € 6.00

Μπρουσκέτα με ψητό τυρί Camembert
και μαρμελάδα από Cranberies ……… € 10.00

Γεμιστή πατάτα φούρνου με παραδοσιακό μουσακά, 
καπνιστή μελιτζάνα και ροζ μπεσαμέλ …….. € 5.50

Τορτίγιες τυλιχτές με ψητά λαχανικά
και κρέμα ανθότυρου …………. € 4.50


Οι σαλάτες

Πράσινη με βινεγκρέτ ροδιού ………. € 9.00
(Λόλο πράσινο, ρόκα, ρόδι, φιλέτα πορτοκαλιού,
φλέικς παρμεζάνας και βινεγκρέτ ροδιού).

Κόκκινη με ντρέσινγκ πορτοκαλιού…….. € 7.50
(Κόκκινο λάχανο, καρώτο, μαϊντανό, καρύδι,
ξερά σύκα, ξύσμα πορτοκαλιού 
και ντρέσιγκ μαρμελάδας πορτοκαλιού και μουστάρδας).



Κυρίως πιάτα

Φιλέτο λαβράκι αχνιστό σε ποπιέτα,
με γαριδούλες, σπανάκι, αποξηραμένα φρούτα, κουκουνάρι
και σάλτσα ντομάτας με ξινόμηλο …….… € 19.00

Φιλέτο γαλοπούλας με σάλτσα από γλυκό κρασί Σάμου
και παραδοσιακή γέμιση των Χριστουγέννων …… € 15.00
(Κουκουνάρι, σταφίδα, κάστανο, ρύζι, κιμάς μόσχου).



Επιδόρπια

Σοκολατένιο μιλφέιγ με κρέμα πατισερί σοκολάτας, 
σταφίδες μαριναρισμένες με κονιάκ
και πασπαλισμένο με κακάο και ζάχαρη άχνη …...…€ 8.00

Κυδώνια ποσέ με σιρόπι κόκκινου κρασιού,
καραμελωμένα καρύδια και κρέμα μασκαρπόνε ….. € 5.50

Σορμπέ λεμόνι ……… € 2.00








Μια πιατέλα... πειρασμός

Πιατέλα κρύων γεύσεων για να συνοδεύσετε το κρασί σας

Χριστουγεννιάτικο επιδόρπιο



Κυδώνια ποσέ με σιρόπι κόκκινου κρασιού, 
καραμελωμένα καρύδια και κρέμα μασκαρπόνε 

Λαυράκι ποσέ



Φιλέτο λαβράκι αχνιστό σε ποπιέτα,
με γαριδούλες, σπανάκι, 
αποξηραμένα φρούτα, κουκουνάρι 
και σάλτσα ντομάτας με ξινόμηλο 

Σαλάτες για τα Χριστούγεννα



Πράσινη με βινεγκρέτ ροδιού ………. € 9.00
(Λόλο πράσινο, ρόκα, ρόδι, φιλέτα πορτοκαλιού,
φλέικς παρμεζάνας και βινεγκρέτ ροδιού).

Κόκκινη με ντρέσινγκ πορτοκαλιού…….. € 7.50
(Κόκκινο λάχανο, καρώτο, μαϊντανό, καρύδι,
ξερά σύκα, ξύσμα πορτοκαλιού 
και ντρέσιγκ μαρμελάδας πορτοκαλιού και μουστάρδας). 



Χριστουγέννων γεύσεις



Σούπα βελουτέ μανιταριών με κάστανο, 
σβησμένη με κονιάκ

Χριστουγεννιάτικες γεύσεις



Τα πρώτα πιάτα

Σούπα βελουτέ μανιταριών με κάστανο,
σβησμένη με κονιάκ……….. € 5.50

Ριζότο κίτρινης κολοκύθας με σύγκληνο Μάνης
και φλέικς παρμεζάνας ………. € 9.50

Χοιρινή τηγανιά με πορτοκάλι
και λευκό κρασί ………. € 10.00

 Τα μικρά ορεκτικά
Ταρτάκι μανιταριών με μπέικον
και καπνιστό τυρί Μετσόβου ………. € 6.00

Μπρουσκέτα με ψητό τυρί Camembert
και μαρμελάδα από Cranberies ……… € 10.00

Γεμιστή πατάτα φούρνου με παραδοσιακό μουσακά, 
καπνιστή μελιτζάνα και ροζ μπεσαμέλ …….. € 5.50

Τορτίγιες τυλιχτές με ψητά λαχανικά
και κρέμα ανθότυρου …………. € 4.50

Οι σαλάτες

Πράσινη με βινεγκρέτ ροδιού ………. € 9.00
(Λόλο πράσινο, ρόκα, ρόδι, φιλέτα πορτοκαλιού,
φλέικς παρμεζάνας και βινεγκρέτ ροδιού).

Κόκκινη με ντρέσινγκ πορτοκαλιού…….. € 7.50
(Κόκκινο λάχανο, καρώτο, μαϊντανό, καρύδι,
ξερά σύκα, ξύσμα πορτοκαλιού και ντρέσιγκ μαρμελάδας πορτοκαλιού και μουστάρδας).
 
Κυρίως πιάτα

Φιλέτο λαβράκι αχνιστό σε ποπιέτα,
με γαριδούλες, σπανάκι, αποξηραμένα φρούτα, κουκουνάρι
και σάλτσα ντομάτας με ξινόμηλο …….… € 19.00

Φιλέτο γαλοπούλας με σάλτσα από γλυκό κρασί Σάμου
και παραδοσιακή γέμιση των Χριστουγέννων …… € 15.00
(Κουκουνάρι, σταφίδα, κάστανο, ρύζι, κιμάς μόσχου).
 
Επιδόρπια

Σοκολατένιο μιλφέιγ με κρέμα πατισερί σοκολάτας, 
σταφίδες μαριναρισμένες με κονιάκ
και πασπαλισμένο με κακάο και ζάχαρη άχνη …...…€ 8.00

Κυδώνια ποσέ με σιρόπι κόκκινου κρασιού,
καραμελωμένα καρύδια και κρέμα μασκαρπόνε ….. € 5.50

Σορμπέ λεμόνι ……… € 2.00



Τα δικά μας Χριστούγεννα...



Χριστούγεννα στο «Να με θυμάσαι…»


Η Βηθλεέμ… Το Αστέρι… Η Φάτνη…
Ο νεογέννητος Χριστός
και οι προσδοκίες μας για «επί γης ειρήνη»…
Όλοι εμείς που πιστεύουμε πως μας ανήκει
ένας περισσότερο ελπιδοφόρος κόσμος…
Όλοι εμείς που θέλουμε να ζούμε
την αέναη ανατολή της Αγάπης…
Όλοι εμείς του «Να με θυμάσαι…»
που ψιθυρίζουμε από τα βάθη της καρδιά μας
ολόθερμες ευχές…


Τα Χριστούγεννα αποτελούν γιορτή αγάπης και περίοδος για ιδιαίτερες γεύσεις, που συνδυάζουν την ελληνική με τη διεθνή κουζίνα.
Το ήρεμο περιβάλλον με τους γιορτινούς τόνους, οι γευστικές προτάσεις, ο κατάλογος των κρασιών, η ιδιαίτερα προσεγμένη εξυπηρέτηση και το χαμόγελο της Μαίρης Πετρουλάκη εγγυώνται ώρες ζεστασιάς και αυθεντικής γιορτινής ατμόσφαιρας.
Όλα στο «Να με θυμάσαι…» συντείνουν στο να προσφέρουν στους φίλους του αυτό που απουσιάζει από την καθημερινότητά του, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν τη γευστική ιδιαιτερότητα των αγνών πρώτων υλών και την υψηλή ποιότητά τους.
Ολόφρεσκα ψάρια, τρυφερά και απόλυτα ποιοτικά κρέατα, τυροκομικά επώνυμων παραγωγών, ακόμα και ψωμί χειροποίητο ψημένο σε ξυλόφουρνο, αγνό ελαιόλαδο Μεσσηνίας, κρασιά επιλεγμένων οινοποιών ιδανικά συντηρημένα και πολλά ακόμα συνθέτουν την παλέτα εκείνων των στοιχείων που κάνουν το «Να με θυμάσαι…» να ξεχωρίζει και να τιμά την έννοια της εστίασης στη Λάρισα.
Στο 1 χλμ της πεο Λάρισας – Αθήνας.
Τηλέφωνα για πληροφορίες και κρατήσεις: 2410 287833 & 6946 888 126.

Η Νεμέα στη Λάρισα...

Η Δευτέρα του Αγιωργίτικου (9 - 12 - 2013)




Αγιωργίτικο (Μαύρο Νεμέας)
Το Αγιωργίτικο θεωρείται μια από τις πιο εκλεκτές έγχρωμες ελληνικές ποικιλίες αμπέλου. Θεωρείται η ευγενέστερη ερυθρή ποικιλία της Νότιας Ελλάδας και δίνει σταφύλια μετρίου μεγέθους, με τσαμπί κυλινδροκωνικό, πυκνόρραγο, με ράγες σφαιρικές μετρίου μεγέθους, σάρκα μαλακή, φλοιό παχύ με χρώμα κυανόμαυρο.
Συναντάται σποραδικά σε πολλά διαμερίσματα της χώρας μας. Καλλιεργείται κυρίως στη ζώνη παραγωγής οίνων Ο.Π.Α.Π. «Νεμέα». Η ζώνη αυτή βρίσκεται σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 250 – 800 μέτρα και περιλαμβάνει τα όρια δέκα έξη συνολικά κοινοτήτων των Νομών Αργολίδας και Κορινθίας. Ο συνδυασμός του οικολογικού περιβάλλοντος της περιοχής με την ποικιλία Αγιωργίτικο, έχουν σαν αποτέλεσμα την παραγωγή άριστης ποιότητας σταφυλιών, κατάλληλων για την παρασκευή ερυθρών οίνων εξαιρετικής ποιότητας. Είναι μια ποικιλία ζωηρή και πολύ παραγωγική. Παράγονται κυρίως ερυθρά ξηρά κρασιά που έχουν ένα βαθύ ρουμπινί χρώμα και επιδέχονται παλαίωση. Τα χαρακτηρίζουν τα αρώματα καραμέλας γάλακτος και μπαχαρικών, καθώς και  οι μαλακές τανίνες.


Τη Δευτέρα, οι οινοπαραγωγοί του Αγιωργίτικου, οι άνθρωποι που στη Νεμέα πασχίζουν για ν' αναδείξουν αυτήν την αρχαία ποικιλία ως μια από τις πλέον περιώνυμες του κόσμου, θα βρίσκονται στην πόλη μας και προσκαλούν τους συμπολίτες να γνωρίσουν από κοντά τις δημιουργίες τους.

 
Βέβαια, πολύ πριν η ΝΕΜΕΑ με τα εκλεκτά κρασιά της επισκεφθεί την πόλη μας, εμείς φιλοξενούσαμε πολλές και θαυμαστές παραγωγές της στο χώρο μας. 
Κάποιες απ' αυτές: Το εκλεκτό Αγιωργίτικο του Λαυκιώτη, το φημισμένο Δρυόπη και άλλα...
Και βέβαια το μοναδικό Παλαιά Κλήματα του Παπαϊωάννου!!!




Αγιωργίτικο  Κτήμα Λαυκιώτη
(Ονομασία Προέλευσης Νεμέα Ανώτερης Ποιότητας)
Το Αγιωργίτικο Λαυκιώτη προέρχεται από επιλεγμένους αμπελώνες της Νεμέας. Είναι προϊόν κλασικής ερυθρής οινοποίησης μακράς εκχύλησης και έχει ωριμάσει σε νέα δρύινα γαλλικά βαρέλια. Ένα κρασί ξεχωριστό, απόλυτα ισορροπημένο, δημιούργημα τρίτης γενιάς της οικογένειας Λαυκιώτη. Σερβίρεται στους 16°-18°C





Νεμέα - Δρυόπη Classic – Κτήμα Τσέλεπου 
Αγιωργίτικο  - Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Νεμέα
Από ιδιόκτητο αμπελώνα 85 στρεμμάτων στο Κούτσι Κορινθίας, σε υψόμετρο 350 μέτρων. Τα εδάφη είναι αργιλώδη με μεγάλη κλίση που επιτρέπει μεγάλη αποστράγγιση. Ακολουθεί την κλασική ερυθρά οινοποίηση με παραμονή 8-10 μηνών σε δρύινα βαρέλια.
Κρασί προσιτό από τη νεαρή του ηλικία, με άφθονα αρώματα φρούτων και ξηρών καρπών. Ξηρό, με μαλακή και βελούδινη γεύση. Έχει δυνατότητες παλαίωσης από τρία μέχρι πέντε χρόνια.  



DOMAINE HELIOS GRANDE RESERVE  2003
Αγιωργίτικο παλαίωσης (Σεμέλη)
Χρώμα ρουμπινί μεγάλου βάθους με έντονο ιξώδες.
Μύτη με εστιασμένο, ώριμο κόκκινο φρούτο που εκφράζει πιστά τον χαρακτήρα ενός Αγιωργίτικου παλαίωσης.
Πολύπλοκα αρώματα μπαχαρικών και νότες βανίλιας, που δηλώνουν διακριτικά το πέρασμα από καινούργιο βαρέλι.
Στο στόμα πυκνό, στρογγυλό, με βελούδινες και αριστοκρατικές ταννίνες, πλούσιο αλκοόλ και τονισμένη οξύτητα που δίνει ισορροπία.
Έντονη και μακριά επίγευση, με αρώματα σοκολάτας, μαρμελάδας και κανέλλας.
Μπορεί να παλαιώσει για 15 έως 20 χρόνια από τον τρύγο.
Σερβίρεται στους 15ο-17ο C.




Κτήμα Παπαϊωάννου - Παλαιά Κλήματα 2000
Ο.Π.Α.Π. Νεμέα, ερυθρός, ξηρός
Αγιωργίτικο.
Χαρακτηρίζεται από συμπυκνωμένα και πυκνά αρώματα κόκκινων φρούτων ενισχυμένων από αρώματα μπαχαρικών, όπως μοσχοκάρυδο και πιπέρι. Στο στόμα ξεκινάει με γλύκα και σύντομα κάνουν αισθητή την παρουσία τους οι έντονες ταννίνες του. Συνδυάζεται με όλα τα πλούσια πιάτα κρεάτων, ιδιαίτερα όταν έχουν δεχτεί τη συμμετοχή μπαχαρικών
Κλασική ερυθρή οινοποίηση. Παλαιώνει σε δρύινο βαρέλι για ένα χρόνο και τουλάχιστον ένα χρόνο στη φιάλη. Επιδέχεται παλαίωση μέχρι και 15 ετών.