Η Σαντορίνη αποθεώθηκε βράδυ Πέμπτης...



36η βραδιά γευσιγνωσίας:
Η Σαντορίνη είναι εδώ!

Δοκιμάσαμε και απολαύσαμε τα κρασιά:

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ / Κτήμα Γαβαλά
Ασύρτικο Βαρέλι / Κτήμα Αργυρού
Μαυροτράγανο /
Santo Wines
Visanto / Santo Wines
------------------------------------------------

1) ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ / Κτήμα Γαβαλά
H οικογένεια Γαβαλά ασχολείται αποκλειστικά με την οινοποίηση του κρασιού της Σαντορίνης από τα τέλη του 19ου αιώνα.
Ο οίνος Λευκός Ξηρός παράγεται από την εξαιρετική λευκή ποικιλία Ασύρτικο. Ένα ξεχωριστό λευκό ξηρό κρασί με χρώμα λαμπερό λευκοκίτρινο. Στη μύτη διακρίνονται πολύ λεπτά αρώματα φρούτων με κυρίαρχα τα αρώματα αχλαδιού, λεμονιού και άγουρου ανανά. Στο στόμα το κρασί είναι απαλό, λιπαρό, φρουτώδες με γεμάτο σώμα και φινετσάτη γεύση.
H οξύτητά του, χωρίς να κυριαρχεί, συμβάλλει στην ισορροπία και του προσφέρει μακρά επίγευση. Συνοδεύει θαλασσινά, τυριά και λευκά κρέατα.
Το συνόδευσε:
Φιλέτο τσιπούρας ποσέ σε κρασί
(Σαντορίνη / ασύρτικο – Γαβαλά)
με μπαχαρικά, αφρό μοσχολέμονου, σάλτσα εσπεριδοειδών
και σαλάτα κόκκινης φακής με λαχανικά
και φρέσκο κόλιανδρο.



2) Ασύρτικο Βαρέλι / Κτήμα Αργυρού
Το Κτήμα Αργυρού ιδρύθηκε το 1903 από το Γεώργιο Αργυρό στην Επισκοπή Γωνιά Θήρας.
Το «ΚΤΗΜΑ ΒΑΡΕΛΙ» είναι ένα ιδιαίτερο και εξαιρετικά περιορισμένου αριθμού φιαλών κρασί, που γεννήθηκε από την ένωση του σαντορινιού Ασύρτικου με το ξύλο Δρυός της κεντρικής Γαλλίας. Η σχολαστική επιλογή του σταφυλιού από αμπελώνες 150 ετών, καθώς και η ζύμωση σε νέα γαλλικά δρύινα βαρέλια, δημιουργούν ένα κρασί πραγματικά πληθωρικό.
Αίσθηση ξύλου βανίλιας και λιβάνου ντύνουν το φρούτο του Ασύρτικου, ενώ το στόμα του είναι στρογγυλό, σχεδόν λιπαρό. Ένας ολοκληρωμένος λευκός οίνος παλαίωσης με διάρκεια ζωής ως 12 έτη.
Συνοδεύει ψάρια με σάλτσα, πουλερικά και άσπρα κρέατα, ώριμα σκληρά και καπνιστά τυριά.
Το συνόδευσε: 
Χταπόδι αχνιστό πάνω σε κρέμα σαντορινιώτικης φάβας 
και μαρμελάδα από ντοματίνια Σαντορίνης.


3) SantoWines – Μαυροτράγανο 2010
SantoWines ονομάζεται η Ένωση Συνεταιρισμών Σαντορίνης, που ιδρύθηκε το 1947 προκειμένου να προστατευτούν τα οικονομικά συμφέροντα των παραγωγών αγροτικών προϊόντων της Σαντορίνης.
Το Μαυροτράγανο είναι η στιβαρή ερυθρή πρόταση της Σαντορίνης. Ένα από τα πολλά άγνωστα σταφύλια του Κυκλαδίτικου αμπελώνα, που οι προσπάθειες των οινοποιών κατάφεραν να σώσουν από την εξαφάνιση. Κρασί με χαρακτήρα και ένταση, όπως και οτιδήποτε από το αγαπημένο νησί.
Το Μαυροτράγανο της SantoWines ακολουθεί την κλασική ερυθρή οινοποίηση με παραμονή 9 μήνες σε βαρέλι. Η γεύση του επιθετική με αρώματα καπνού και μπαχαρικών. Συνοδεύει κρεατικά έντονης γεύσης και δυνατές σάλτσες.
----------------------------------
Το συνόδευσε: 
Μοσχαρίσια μάγουλα σιγομαγειρεμένα σε ζωμό ερυθρού κρασιού 
(Μαυροτράγανο Σαντορίνης της SantoWines) με λαχανικά, 
λιαστή ντομάτα Σαντορίνης και πουρέ λευκής Σαντορινιώτικης μελιτζάνας.



4) SantoWines Σαντορίνη Vinsanto Οίνος Φυσικώς Γλυκός 2006
Αυτό το εκλεκτό γλυκό κρασί, οφείλει το όνομά του στην ιταλική φράση Vino Santo (άγιο κρασί), αν και είναι πολύ παλαιότερο από την εποχή των Βενετσιάνων. Το Vinsanto, παράγεται από σταφύλια, που, αφού έχουν ωριμάσει πολύ καλά, απλώνονται στον ήλιο για μια έως δυο εβδομάδες.
Από τις ποικιλίες Ασύρτικο (85%) και Αηδάνι (15%), ωριμάζει για τρία χρόνια σε γαλλικό δρύινο βαρέλι και αποκτά μεστό, βελούδινο χαρακτήρα, ενώ αγκαλιάζει νότες μελιού, λεμονιού, αρώματα σταφίδας και γλυκών μπαχαρικών. Επιδέχεται μακρά παλαίωση.
----------------------------------
Το συνόδευσε: 
Λάβα σοκολάτας σε χώμα μπισκότου OREO
γκανάζ λευκής σοκολάτας και ποικιλία φρούτων του δάσους.


Σαντορίνη: Το λίκνο του Ασύρτικου!

Πάντα ένα βήμα μπροστά, πάντα πολλά βήματα ποιοτικά.
Αυτή τη φορά με επίκεντρο τη Σαντορίνη, που αναδεικνύεται σε παγκόσμιο ηγέτη των γεύσεων, με αιχμή το απόλυτα ιδιαίτερο Ασύρτικο, ένα κρασί που δεν επιτρέπει αντιγραφές.
Στη Σαντορίνη, η έκρηξη του ηφαιστείου της καθόρισε το σχήμα και τη γεωμορφολογία της, και έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα. Η θηραϊκή γη, το αυξημένο ποσοστό άμμου, η σχεδόν πλήρης απουσία νερού και η απουσία οργανικών ουσιών χαρακτηρίζουν τα εδάφη της Σαντορίνης. Το χαμηλό ύψος βροχής, με σχεδόν πλήρη απουσία το καλοκαίρι, τα δυνατά μελτέμια και η θαλάσσια υγρασία χαρακτηρίζουν το κλίμα της.
Σε αυτό το περιβάλλον έχει δημιουργηθεί ένας πανάρχαιος αμπελώνας, πραγματικό μνημείο της φύσης και των ανθρώπων.
Το χαρακτηριστικό των αμπελιών της Σαντορίνης είναι η διαμόρφωση των πρέμνων. Ο κορμός είναι πολύ χαμηλός και επιλεγμένες κληματίδες μεγαλώνουν πολύ και πλέκονται σε σχήμα καλαθιού (αμπελιά, κουλούρα). Μέσα στο καλάθι μεγαλώνουν τα σταφύλια και έτσι προστατεύονται από τον ήλιο και τα ισχυρά μελτέμια, που με τη σκόνη που σηκώνουν θα τα τραυμάτιζαν. Ταυτοχρόνως απολαμβάνουν τη λίγη υγρασία που αναδίδει το έδαφος στη διάρκεια της νύχτας.

Το ασύρτικο είναι ταυτισμένο με τη Σαντορίνη. Μπορεί σήμερα να έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα, αλλά μόνο στα χώματά της δίνει τα ιδιαίτερα και διακριτά κρασιά με την χαρακτηριστική οξύτητα (χαμηλό κάλιο στο έδαφος) και την αίσθηση γης και μετάλλου στη μύτη και στο στόμα.
Η ένδειξη Vinsanto χαρακτηρίζει τους γλυκούς οίνους ΠΟΠ Σαντορίνη. Προϋποθέτει υπερώριμα σταφύλια που λιάζονται, αφυδατώνονται και ωριμάζουν σε ξύλινα βαρέλια τουλάχιστον 2 χρόνια.
Η επιλογή
Με μεγάλη προσοχή και σχολαστικότητα δοκιμάσαμε τα περισσότερα κρασιά των επώνυμων Κτημάτων του νησιού. Η απόφασή μας για τα κρασιά που επιλέξαμε στηρίχθηκε στην ιδιαιτερότητα των γευστικών χαρακτηριστικών τους και βέβαια στην κορυφαία ποιότητά τους.
Τα κρασιά που θα δοκιμάσουμε και θ' απολαύσουμε μαζί ΔΕΝ αποτελούν προϊόντα διαφημιστικής επικοινωνιακής πολιτικής, ΟΥΤΕ και προσφορά των Κτημάτων. Όμως λάβαμε σοβαρά υπ’ όψιν μας τις απόψεις του Γιώργου Ρόκου, της ομώνυμης κάβας της πόλης μας.













Η Σαντορίνη είναι εδώ!



Σαντορίνη: Το λίκνο του Ασύρτικου!
 Την Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου η 36η βραδιά γευσιγνωσίας.
Ο σεφ Μανώλης Πανταζής
δημιουργεί σαντορινιώτικες γεύσεις
και συνοδεύει 4 εκλεκτούς οίνους
του σαντορινιώτικου αμπελώνα.
------------------------------------------------
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ / Κτήμα Γαβαλά
Ασύρτικο Βαρέλι / Κτήμα Αργυρού
Μαυροτράγανο /
Santo Wines
Visanto
/ Santo Wines
------------------------------------------------

Πάντα ένα βήμα μπροστά, πάντα πολλά βήματα ποιοτικά.
Αυτή τη φορά με επίκεντρο τη Σαντορίνη, που αναδεικνύεται σε παγκόσμιο ηγέτη των γεύσεων, με αιχμή το απόλυτα ιδιαίτερο Ασύρτικο, ένα κρασί που δεν επιτρέπει αντιγραφές.
Στη Σαντορίνη, η έκρηξη του ηφαιστείου της καθόρισε το σχήμα και τη γεωμορφολογία της, και έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα. Η θηραϊκή γη, το αυξημένο ποσοστό άμμου, η σχεδόν πλήρης απουσία νερού και η απουσία οργανικών ουσιών χαρακτηρίζουν τα εδάφη της Σαντορίνης. Το χαμηλό ύψος βροχής, με σχεδόν πλήρη απουσία το καλοκαίρι, τα δυνατά μελτέμια και η θαλάσσια υγρασία χαρακτηρίζουν το κλίμα της.
Σε αυτό το περιβάλλον έχει δημιουργηθεί ένας πανάρχαιος αμπελώνας, πραγματικό μνημείο της φύσης και των ανθρώπων.
Το χαρακτηριστικό των αμπελιών της Σαντορίνης είναι η διαμόρφωση των πρέμνων. Ο κορμός είναι πολύ χαμηλός και επιλεγμένες κληματίδες μεγαλώνουν πολύ και πλέκονται σε σχήμα καλαθιού (αμπελιά, κουλούρα). Μέσα στο καλάθι μεγαλώνουν τα σταφύλια και έτσι προστατεύονται από τον ήλιο και τα ισχυρά μελτέμια, που με τη σκόνη που σηκώνουν θα τα τραυμάτιζαν. Ταυτοχρόνως απολαμβάνουν τη λίγη υγρασία που αναδίδει το έδαφος στη διάρκεια της νύχτας.
           Το ασύρτικο είναι ταυτισμένο με τη Σαντορίνη. Μπορεί σήμερα να έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα, αλλά μόνο στα χώματά της δίνει τα ιδιαίτερα και διακριτά κρασιά με την χαρακτηριστική οξύτητα (χαμηλό κάλιο στο έδαφος) και την αίσθηση γης και μετάλλου στη μύτη και στο στόμα.
Η ένδειξη Vinsanto χαρακτηρίζει τους γλυκούς οίνους ΠΟΠ Σαντορίνη. Προϋποθέτει υπερώριμα σταφύλια που λιάζονται, αφυδατώνονται και ωριμάζουν σε ξύλινα βαρέλια τουλάχιστον 2 χρόνια.

Η επιλογή
Με μεγάλη προσοχή και σχολαστικότητα δοκιμάσαμε τα περισσότερα κρασιά των επώνυμων Κτημάτων του νησιού. Η απόφασή μας για τα κρασιά που επιλέξαμε στηρίχθηκε στην ιδιαιτερότητα των γευστικών χαρακτηριστικών τους και βέβαια στην κορυφαία ποιότητά τους.
Τα κρασιά που θα δοκιμάσουμε και θ' απολαύσουμε μαζί ΔΕΝ αποτελούν προϊόντα διαφημιστικής επικοινωνιακής πολιτικής, ΟΥΤΕ και προσφορά των Κτημάτων.

1) ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ / Κτήμα Γαβαλά
H οικογένεια Γαβαλά ασχολείται αποκλειστικά με την οινοποίηση του κρασιού της Σαντορίνης από τα τέλη του 19ου αιώνα.
Ο οίνος Λευκός Ξηρός παράγεται από την εξαιρετική λευκή ποικιλία Ασύρτικο. Ένα ξεχωριστό λευκό ξηρό κρασί με χρώμα λαμπερό λευκοκίτρινο. Στη μύτη διακρίνονται πολύ λεπτά αρώματα φρούτων με κυρίαρχα τα αρώματα αχλαδιού, λεμονιού και άγουρου ανανά. Στο στόμα το κρασί είναι απαλό, λιπαρό, φρουτώδες με γεμάτο σώμα και φινετσάτη γεύση. H οξύτητά του, χωρίς να κυριαρχεί, συμβάλλει στην ισορροπία και του προσφέρει μακρά επίγευση. Συνοδεύει θαλασσινά, τυριά και λευκά κρέατα.
----------------------------------
Συνοδεύεται:
Φιλέτο τσιπούρας ποσέ σε κρασί (Σαντορίνη / ασύρτικο – Γαβαλά)
με μπαχαρικά, αφρό μοσχολέμονου, σάλτσα εσπεριδοειδών
και σαλάτα κόκκινης φακής με λαχανικά και φρέσκο κόλιανδρο.



2) Ασύρτικο Βαρέλι / Κτήμα Αργυρού
Το Κτήμα Αργυρού ιδρύθηκε το 1903 από το Γεώργιο Αργυρό στην Επισκοπή Γωνιά Θήρας.
Το «ΚΤΗΜΑ ΒΑΡΕΛΙ» είναι ένα ιδιαίτερο και εξαιρετικά περιορισμένου αριθμού φιαλών κρασί, που γεννήθηκε από την ένωση του σαντορινιού Ασύρτικου με το ξύλο Δρυός της κεντρικής Γαλλίας. Η σχολαστική επιλογή του σταφυλιού από αμπελώνες 150 ετών, καθώς και η ζύμωση σε νέα γαλλικά δρύινα βαρέλια, δημιουργούν ένα κρασί πραγματικά πληθωρικό. Αίσθηση ξύλου βανίλιας και λιβάνου ντύνουν το φρούτο του Ασύρτικου, ενώ το στόμα του είναι στρογγυλό, σχεδόν λιπαρό. Ένας ολοκληρωμένος λευκός οίνος παλαίωσης με διάρκεια ζωής τα 10-12 έτη. Συνοδεύει ψάρια με σάλτσα, πουλερικά και άσπρα κρέατα, ώριμα σκληρά και καπνιστά τυριά.
----------------------------------
Συνοδεύεται:
Χταπόδι αχνιστό πάνω σε κρέμα σαντορινιώτικης φάβας
και μαρμελάδα από ντοματίνια Σαντορίνης.



3) SantoWines – Μαυροτράγανο
SantoWines ονομάζεται η Ένωση Συνεταιρισμών Σαντορίνης, που ιδρύθηκε το 1947 προκειμένου να προστατευτούν τα οικονομικά συμφέροντα των παραγωγών αγροτικών προϊόντων της Σαντορίνης.
Το Μαυροτράγανο είναι η στιβαρή ερυθρή πρόταση της Σαντορίνης. Ένα από τα πολλά άγνωστα σταφύλια του Κυκλαδίτικου αμπελώνα, που οι προσπάθειες των οινοποιών κατάφεραν να σώσουν από την εξαφάνιση. Κρασί με χαρακτήρα και ένταση, όπως και οτιδήποτε από το αγαπημένο νησί.
Το Μαυροτράγανο της SantoWines ακολουθεί την κλασική ερυθρή οινοποίηση με παραμονή 6-9 μήνες σε βαρέλι. Η γεύση του επιθετική με αρώματα καπνού και μπαχαρικών. Συνοδεύει κρεατικά έντονης γεύσης και δυνατές σάλτσες.
----------------------------------
Συνοδεύεται:
Μοσχαρίσια μάγουλα σιγομαγειρεμένα σε ζωμό ερυθρού κρασιού
(Μαυροτράγανο Σαντορίνης της SantoWines) με λαχανικά,
λιαστή ντομάτα Σαντορίνης
και πουρέ λευκής Σαντορινιώτικης μελιτζάνας.
.



4) SantoWines Σαντορίνη Vinsanto Οίνος Φυσικώς Γλυκός 2006
Αυτό το εκλεκτό γλυκό κρασί, οφείλει το όνομά του στην ιταλική φράση Vino Santo (άγιο κρασί), αν και είναι πολύ παλαιότερο από την εποχή των Βενετσιάνων. Το Vinsanto, παράγεται από σταφύλια, που, αφού έχουν ωριμάσει πολύ καλά, απλώνονται στον ήλιο για μια έως δυο εβδομάδες.
Από τις ποικιλίες Ασύρτικο (85%) και Αηδάνι (15%), ωριμάζει για τρία χρόνια σε γαλλικό δρύινο βαρέλι και αποκτά μεστό, βελούδινο χαρακτήρα, ενώ αγκαλιάζει νότες μελιού, λεμονιού, αρώματα σταφίδας και γλυκών μπαχαρικών. Επιδέχεται μακρά παλαίωση.
----------------------------------
Συνοδεύεται:
Λάβα σοκολάτας σε χώμα μπισκότου OREO,
γκανάζ λευκής σοκολάτας και ποικιλία φρούτων του δάσους.

Γευσιγνωσία - Βραδιά Σαντορίνης



«Να με θυμάσαι…»
------------------------------------------- εστιατόριο Λάρισας -------
Τηλ.: 2410 287833 – 6945639938 – 6974795618


Βραδιά Σαντορίνης
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου

Ο σεφ Μανώλης Πανταζής
δημιουργεί σαντορινιώτικες γεύσεις
και συνοδεύει 4 εκλεκτούς οίνους  
του σαντορινιώτικου αμπελώνα.

------------------------------------------------
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ / Κτήμα Γαβαλά
Ασύρτικο Βαρέλι / Κτήμα Αργυρού
Μαυροτράγανο / Santo Wines
Visanto / Santo Wines
------------------------------------------------

 Σαντορίνη
Το λίκνο του Ασύρτικου!

Η Σαντορίνη είναι το νοτιότερο νησί των Κυκλάδων στο νότιο Αιγαίο. Πριν από 35 αιώνες η έκρηξη του ηφαιστείου της καθόρισε το σχήμα της και τη γεωμορφολογία της και έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα. Η θηραϊκή γη, το αυξημένο ποσοστό άμμου, η σχεδόν πλήρης απουσία νερού και η απουσία οργανικών ουσιών χαρακτηρίζουν τα εδάφη της Σαντορίνης. Το χαμηλό ύψος βροχής, με σχεδόν πλήρη απουσία το καλοκαίρι, τα δυνατά μελτέμια και η θαλάσσια υγρασία χαρακτηρίζουν το κλίμα της.
Σε αυτό το περιβάλλον έχει δημιουργηθεί ένας πανάρχαιος αμπελώνας, πραγματικό μνημείο της φύσης και των ανθρώπων. O αμπελώνας του νησιού θεωρείται ο γηραιότερος της Eλλάδος, δεν έχει προσβληθεί ποτέ από φυλλοξήρα και τα πρέμνα του είναι αυτόριζα.
Το χαρακτηριστικό των αμπελιών της Σαντορίνης είναι η διαμόρφωση των πρέμνων. Ο κορμός είναι πολύ χαμηλός και επιλεγμένες κληματίδες μεγαλώνουν πολύ και πλέκονται σε σχήμα καλαθιού (αμπελιά, κουλούρα). Μέσα στο καλάθι μεγαλώνουν τα σταφύλια και έτσι προστατεύονται από τον ήλιο και τα ισχυρά μελτέμια, που με τη σκόνη που σηκώνουν θα τα τραυμάτιζαν. Ταυτοχρόνως απολαμβάνουν τη λίγη υγρασία που αναδίδει το έδαφος στη διάρκεια της νύχτας.
Το ασύρτικο είναι ταυτισμένο με τη Σαντορίνη. Μπορεί σήμερα να έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα, αλλά προέρχεται από τη Σαντορίνη και μόνο στα χώματά της δίνει τα ιδιαίτερα και διακριτά κρασιά με την χαρακτηριστική οξύτητα (χαμηλό κάλιο στο έδαφος) και την αίσθηση γης και μετάλλου στη μύτη και στο στόμα.
Η ένδειξη Vinsanto χαρακτηρίζει τους γλυκούς οίνους ΠΟΠ Σαντορίνη. Προϋποθέτει υπερώριμα σταφύλια που λιάζονται, αφυδατώνονται και ωριμάζουν σε ξύλινα βαρέλια τουλάχιστον 2 χρόνια.


Κτήμα Γαβαλά
H οικογένεια Γαβαλά ασχολείται αποκλειστικά με την οινοποίηση του κρασιού της Σαντορίνης από τα τέλη του 19ου αιώνα. Tις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα οινοποιούσε τα σταφύλια που τρυγούσε στους ιδιόκτητους αμπελώνες της, στο οινοποιείο στο Mεγαλοχώρι.
Ο οίνος Λευκός Ξηρός παράγεται από την εξαιρετική λευκή ποικιλία Ασύρτικο. Ένα ξεχωριστό λευκό ξηρό κρασί με χρώμα λαμπερό λευκοκίτρινο. Στη μύτη διακρίνονται πολύ λεπτά αρώματα φρούτων με κυρίαρχα τα αρώματα αχλαδιού, λεμονιού και άγουρου ανανά. Στο στόμα το κρασί είναι απαλό, λιπαρό, φρουτώδες με γεμάτο σώμα και φινετσάτη γεύση. H οξύτητά του, χωρίς να κυριαρχεί, συμβάλλει στην ισορροπία και του προσφέρει μακρά επίγευση.
Συνοδεύει θαλασσινά, τυριά και λευκά κρέατα.



Κτήμα Αργυρού
Το Κτήμα Αργυρού ιδρύθηκε το 1903 από το Γεώργιο Αργυρό στην Επισκοπή Γωνιά Θήρας. Το 1950 ανέλαβε το οινοποιείο ο Ματθαίος Αργυρός, ο οποίος συνέχισε το έργο του πατέρα του, αυξάνοντας την καλλιεργούμενη έκταση στα 60 στρέμματα. Τη σημαντική αλλαγή στο Κτήμα Αργυρού, την έφερε ο νυν ιδιοκτήτης του, Γιάννης Αργυρός, στον οποίον περιήλθε το οινοποιείο το 1974. Ο Γιάννης Αργυρός αύξησε την έκταση των καλλιεργούμενων αμπελώνων σε 260 στρέμματα, εκσυγχρόνισε το οινοποιείο και εργάστηκε πολύ σκληρά για να εξασφαλίσει την υψηλή ποιότητα της πρώτης ύλης.
Το «ΚΤΗΜΑ ΒΑΡΕΛΙ» είναι ένα ιδιαίτερο και εξαιρετικά περιορισμένου αριθμού φιαλών κρασί, που γεννήθηκε από την ένωση του σαντορινιού Ασύρτικου με το ξύλο Δρυός της κεντρικής Γαλλίας. Η σχολαστική επιλογή του σταφυλιού από αμπελώνες 150 ετών, καθώς και η ζύμωση σε νέα γαλλικά δρύινα βαρέλια, δημιουργούν ένα κρασί πραγματικά πληθωρικό. Αίσθηση ξύλου βανίλιας και λιβάνου ντύνουν το φρούτο του Ασύρτικου, ενώ το στόμα του είναι στρογγυλό, σχεδόν λιπαρό. Ένας ολοκληρωμένος λευκός οίνος παλαίωσης με διάρκεια ζωής τα 10-12 έτη.
Συνοδεύει ψάρια με σάλτσα, πουλερικά και άσπρα κρέατα, ώριμα σκληρά και καπνιστά τυριά.


SantoWines – Μαυροτράγανο
SantoWines ονομάζεται η Ένωση Συνεταιρισμών Σαντορίνης, που ιδρύθηκε το 1947 προκειμένου να προστατευτούν τα οικονομικά συμφέροντα των παραγωγών αγροτικών προϊόντων της Σαντορίνης.
Το Μαυροτράγανο είναι η στιβαρή ερυθρή πρόταση της Σαντορίνης. Ένα από τα πολλά άγνωστα σταφύλια του Κυκλαδίτικου αμπελώνα, που οι προσπάθειες των οινοποιών κατάφεραν να σώσουν από την εξαφάνιση. Κρασί με χαρακτήρα και ένταση, όπως και οτιδήποτε από το αγαπημένο νησί.
Το Μαυροτράγανο της SantoWines ακολουθεί την κλασική ερυθρή οινοποίηση με παραμονή 6-9 μήνες σε βαρέλι. Η γεύση του επιθετική με αρώματα καπνού και μπαχαρικών.
Συνοδεύει κρεατικά έντονης γεύσης και δυνατές σάλτσες.


SantoWines – Σαντορίνη Vinsanto Οίνος Φυσικώς Γλυκός 2006
Αυτό το εκλεκτό γλυκό κρασί, οφείλει το όνομά του στην ιταλική φράση Vino Santo (άγιο κρασί), αν και είναι πολύ παλαιότερο από την εποχή των Βενετσιάνων. Το Vinsanto, παράγεται από σταφύλια, που, αφού έχουν ωριμάσει πολύ καλά, απλώνονται στον ήλιο για μια έως δυο εβδομάδες.
Από τις ποικιλίες Ασύρτικο (85%) και Αηδάνι (15%), ωριμάζει για τρία χρόνια σε γαλλικό δρύινο βαρέλι και αποκτά μεστό, βελούδινο χαρακτήρα, ενώ αγκαλιάζει νότες μελιού, λεμονιού, αρώματα σταφίδας και γλυκών μπαχαρικών. Επιδέχεται μακρά παλαίωση.
Συνοδεύεται από crème brûlée, cheese cake, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς με μέλι, γλυκά του ταψιού.


----------------------------------------------------------------------------------
Συμμετοχή: € 30.00
----------------------------------------------------------------------------------

Ένα Σαλάχι για τους φίλους μας

Ένα Σαλάχι είναι πάντα πειρασμός για τους φίλους των ιδιαίτερων γεύσεων. Βέβαια το καθάρισμά του απαιτεί εμπειρία και μαστοριά. Στο ιχθυοπωλείο του Νίκου Κουκάκη, στον Πλαταμώνα, οι άνθρωποί του διαθέτουν και τα δυο, έτσι ώστε το Σαλάχι να έρχεται καθαρισμένο στην κουζίνα μας.







Ψάρι σε κέλυφος αλατιού

Μια παλαμίδα από τη θάλασσα του Πλαταμώνα, αποκτά άλλη γεύση ψημένη σε κέλυφος αλατιού, από τον σεφ Μανώλη Πανταζή.