Έφτασε το Beaujolais nouveau



Το «Να με θυμάσαι»
γιορτάζει την ημέρα του φρέσκου γαλλικού κρασιού

Έφτασε το Beaujolais nouveau!!!

Le Beaujolais nouveau est arrivé! (το νέο Μποζολέ έφτασε!),
αυτό είναι το σύνθημα που κυριαρχεί κάθε χρόνο,
την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη,
την ημέρα που γιορτάζεται ανά τον κόσμο
η έλευση της νέας σοδειάς αυτού του φημισμένου κρασιού
που παρά τα εξήντα τρία του χρόνια,
κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον των θαυμαστών του!

Από τη Βεγορίτιδα στο Παγγαίο!



Μεγάλη εκδήλωση για το φαγητό και το κρασί:


Από τις τέσσερις λίμνες του Αμυνταίου 
στο Παγγαίο των μύθων!
Τρίτη 18 Νοεμβρίου


Οι μαγειρικές του Μανώλη Πανταζή
ταξιδεύουν και συναντούν:
Στις τέσσερις λίμνες του Αμυνταίου
τη λευκή ΠΑΡΑΓΚΑ του Κυρ-Γιάννη,
στην Αγορά της Δράμας
το λευκό ΜΑΓΙΚΟ ΒΟΥΝΟ του Νίκου Λαζαρίδη
και στο μαγικό Παγγαίο των Ορφικών μύθων
το ερυθρό ΠΛΑΓΙΩΣ
και τον ΦΥΣΙΚΩΣ ΓΛΥΚΥ της Βιβλία Χώρα.

Η αρμονία των γεύσεων
είναι το ιδανικό ζητούμενο στο γάμο του κρασιού με το φαγητό.
Σ’ αυτήν τη σχέση το φαγητό υπάρχει
για ν’ αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ετικέτας οίνου, δηλαδή αυτά που χαρακτηρίζουν την ποικιλία του σταφυλιού
και τη δεξιοτεχνία του οινοποιού.
Την ίδια στιγμή, το κρασί υπάρχει
για να διατηρεί η νοστιμιά του φαγητού
την ίδια ένταση από την πρώτη ως την τελευταία μπουκιά.

Ο Μανώλης Πανταζής
αποφάσισε να σας «κάνει το τραπέζι», μαγειρεύοντας …..
Και θέλοντας να «πιάσει τόπο» ο κόπος και το μεράκι του
προτείνει τέσσερα διαφορετικά κρασιά.
Μανώλης Πανταζής - Βαγγέλης Γεροβασιλείου


Οι ετικέτες που ακολουθούν είναι ιδιαίτερα διάσημες,
είναι παραγωγές που κρύβουν την αγάπη των οινοποιών τους
για την ποιότητα και τη διαφορετικότητα.
Σας καλούμε να τις απολαύσετε με τις δημιουργίες του σεφ μας,
σ’ ένα ιδιαίτερα γοητευτικό νυχτερινό γευστικό ταξίδι!

Πρώτη μας στάση η περιοχή των τεσσάρων λιμνών
στο Αμύνταιο της Φλώρινας,
εκεί όπου συναντάμε τους αμπελώνες του Κυρ-Γιάννη

Δεύτερη στάση η Δράμα, όπου στην ευρύτερη περιοχή της
συναντάμε το οινοποιείο Château Νico Lazaridi.

Τρίτη και τελευταία στάση στο Κοκκινοχώρι Καβάλας,
στους πρόποδες του Παγγαίου,
ενός βουνού που συνδέθηκε με τα αρχαία ορυχεία χρυσού
και συνοδεύεται από μια εκπληκτική μυθολογία..
Εκεί, το οινοποιείο Βιβλία Χώρα
έρχεται να βεβαιώσει ότι στην Ελλάδα μας
μπορούμε και σήμερα να παράγουμε θαύματα…


1) Παράγκα – Κυρ Γιάννη
Ροδίτης 80%, Μαλαγουζιά 20%

Το σύμπλεγμα των τεσσάρων λιμνών στο Αμύνταιο, της Ζάζαρης, της Χειμαδίτιδας, των Πετρών και της Βεγορίτιδας, δημιουργεί ένα ιδιαίτερο περιβάλλον για την ανάπτυξη της αμπελοκαλλιέργειας. Το μικροκλίμα χαρακτηρίζεται από κρύους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια, που όμως γίνεται ηπιότερο από την παρουσία τεσσάρων λιμνών στην περιοχή, ευνοώντας την καλλιέργεια λευκών ποικιλιών. Πιο συγκεκριμένα, στους αμπελώνες της περιοχής του Αγίου Παντελεήμονα με υψόμετρο 700 μέτρα, τα εδάφη είναι αμμώδη και συμβάλλουν στην παραγωγή κρασιών με εξαιρετική φινέτσα και πλούσιο άρωμα. Από τους αμπελώνες αυτούς ο Κυρ Γιάννης (ο γνωστός μας πρωτοπόρος οινοποιός Γιάννης Μπουτάρης, πλέον και δήμαρχος της Θεσσαλονίκης), δημιουργεί την «Παράγκα» από τις ελληνικές ποικιλίες Ροδίτη και Μαλαγουζιά. Η Παράγκα είναι ένα κρασί με κίτρινο χρώμα και αχυρένιες ανταύγειες. Τραγανό, φρέσκο, με νότες λεμονιού, φλοιών εσπεριδοειδών και ανοιξιάτικων λουλουδιών στη μύτη, πολύ καλή οξύτητα και ένα όμορφο στρογγυλό τελείωμα. Ένα υπέροχο κρασί για όλο το χρόνο, πίνεται ευχάριστα μόνο του, ενώ μπορεί να συνοδεύσει σαλάτες, φρέσκα τυριά και ψάρια.

Ο σεφ θα το συνοδεύσει με:
Χειροποίητα κεφτεδάκια κοτόπουλου με εκλεκτή ποικιλία βοτάνων σε αφράτη κρέμα κατσικίσιου τυριού και πινελιά ψητής κόκκινης πιπεριάς.



2) Μαγικό Βουνό – Νίκου Λαζαρίδη
Sauvignon Blanc 100%.

Το όρος Παγγαίο είναι το μαγικό βουνό των αρχαίων Θρακών και συνδέεται άμεσα με τους μύθους του Διόνυσου και τα μυστήρια της Διονυσιακής λατρείας. Η ευρύτερη περιοχή του φημίζεται για τις αμπελοκαλλιέργειες. Εκεί, ανάμεσα στις κοινότητες Αγορά και Πηγάδια, ο Νίκος Λαζαρίδης δημιούργησε ένα από τα πλέον υποδειγματικά οινοποιεία της χώρας, το Château Νico Lazaridi.
Το κρασί «Μαγικό Βουνό» ξεκινά την πορεία του στα 1993 και φέρνει τα πάνω κάτω στην όντως φτωχή ακόμα ελληνική αγορά κρασιού. Είναι ένα κρασί μεγάλων απαιτήσεων που κοιτάζει με κατάματα τις ευρωπαϊκές παραγωγές, χωρίς να φοβάται τη σύγκριση.
21 χρόνια μετά το Μαγικό Βουνό συνεχίζει όχι μόνο να δρέπει δάφνες, αλλά να εξελίσσεται και να βελτιώνεται. Σήμα κατατεθέν του ιδιαίτερου ελληνικού κρασιού με ακόμα μεγαλύτερες απαιτήσεις και ακόμα πιο αριστοκρατικό χαρακτήρα. Αναζητείται φανατικά κάθε χρόνο όχι μόνο για τη γεύση του αλλά και για τη μοναδική συλλεκτική φιάλη του, που αλλάζει το εικαστικό της θέμα από σοδειά σε σοδειά.
Κρασί που ωριμάζει για τουλάχιστον 6 μήνες σε επιλεγμένα δρύινα βαρέλια για την αποφυγή της πρόωρης γήρανσης των αρωμάτων του και. που χαρακτηρίζεται από διαυγές χρυσοκίτρινο χρώμα. Αρωματικός πλούτος από λευκά άνθη και μεσογειακά φρούτα, κιτροειδή και φρεσκοκομμένο γρασίδι. Διαθέτει εντυπωσιακό όγκο, λιπαρότητα, εντυπωσιακή εξέλιξη στο στόμα με εναλλαγές από πεπόνι, παπάγια και φρούτο του πάθους. Η επίγευσή του είναι μακρά αφήνοντας μία ευχάριστη γεύση από φρεσκοκομμένο καφέ. Πίνεται στους 10-12oC, συνοδεύοντας θαλασσινά, λιπαρά ψάρια, καπνιστό σολομό, λευκά κρέατα και πουλερικά με ελαφρές σάλτσες.

Ο σεφ θα το συνοδεύσει με:
Ρολάκι χοιρινού φιλέτου με γέμιση αρωματισμένης ψίχας ψωμιού, μους αλλαντικών, σπανάκι σοτέ με μανιτάρια, πράσο και μάραθο, και βελουτέ σος βουτύρου.



3) ΠΛΑΓΙΩΣ ΕΡΥΘΡΟΣ
Merlot 85%, Αγιωργίτικο 15%

Τοο «Πλαγίως» ήταν η έκπληξη του Κτήματος Βιβλία Χώρα το χειμώνα του 2011, που θέλησε να συμπληρώσει την τριλογία των ερυθρών του, τοποθετώντας του ενδιαμέσως του «Βιβλία Χώρα» και του «Όβηλου». Οι χώρος μας είχε την τιμή να το παρουσιάσει πρώτος στις 14 Δεκεμβρίου του 2011, σε μια γιορτινή εκδήλωση αφιερωμένη στο κτήμα Βιβλία Χώρα. Το ερυθρό Πλαγίως από Merlot (85%) και Αγιωργίτικο (15%) έχει ωριμάσει σε βαρέλι για 16 μήνες. Είναι κρασί με έντονο ερυθρό χρώμα και έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων, σοκολάτας, κέδρου και ξηρών καρπών. Κρασί γεμάτο, στιβαρό, καλά δομημένο, με ευχάριστη λιπαρότητα, αρκετές τανίνες και μεγάλη επιδεκτικότητα παλαίωσης.
Ο σεφ θα το συνοδεύσει με:
Μοσχαράκι γάλακτος ‘‘Wellington’’ με σος ερυθρού ‘‘Πλαγίως’’, με εστραγκόν και τάρτα πατάτας ‘‘dauphinoise’’.


4. ΚΤΗΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ ΦΥΣΙΚΩΣ ΓΛΥΚΥΣ
Gewürztraminer 100%
         
Οίνος με ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Έντονα αρώματα λουλουδιών και εσπεριδοειδών (νεράντζι, μανταρίνι, πράσινο λεμόνι, κίτρο) σε ένα κρασί με πλούσια, κομψή γεύση και με καλή ισορροπία γλυκύτητας και οξύτητας.

Ο σεφ θα το συνοδεύσει με:
Παραδοσιακοί τραγανοί λουκουμάδες πάνω σε αρωματισμένη σαντιγί με μαρμελάδα πορτοκάλι και ψητό κυδώνι σε ερυθρό ‘‘Πλαγίως’’ με κανέλα και γαρίφαλο.


Κτήμα Βιβλία Χώρα, ένα μεγάλο Κτήμα…


Με το άρωμα μιας αρχαίας καταγωγής
Το Κτήμα Βιβλία Χώρα βρίσκεται στις πλαγιές του Παγγαίου Όρους, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας. Οι δημιουργοί του, οι οινολόγοι Βασίλης Τσακτσαρλής και Βαγγέλης Γεροβασιλείου, εγκατέστησαν εκεί το 1998 έναν αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας, που σήμερα έχει έκταση 350 στρέμματα. Μέσα στον αμπελώνα δημιουργήθηκε το 2001 ένα από τα πλέον σύγχρονα ευρωπαϊκά οινοποιεία, στο οποίο παράγονται τα κρασιά του Κτήματος.
Η περιοχή έχει μακρά αμπελοοινική παράδοση. Στην αρχαιότητα καλλιεργούσαν εδώ μία ποικιλία αμπέλου για την παραγωγή κρασιού, τη ‘‘Βιβλία Άμπελο’’, στην οποία οφείλεται η ονομασία «Βιβλία Χώρα», που δόθηκε στην περιοχή.
Οι αμπελώνες του κτήματος βρίσκονται σε υψόμετρο 400 μ., σε έδαφος άγονο και πετρώδες και η καλλιέργεια γίνεται με τους όρους της βιολογικής γεωργίας, με ιδιαίτερο σεβασμό στο περιβάλλον, ενώ όλες οι αμπελουργικές εργασίες (π.χ. ξεφύλλισμα, τρύγος) γίνονται με παραδοσιακό τρόπο, χωρίς χρήση ιδιαίτερων τεχνολογικών μέσων.

Οινοποιώντας…
Το σύγχρονο οινοποιείο, είναι κτισμένο στο μέσο του αμπελώνα, έχει επιφάνεια 5.500 τ.μ. και περιλαμβάνει χώρους οινοποίησης, εμφιάλωσης, παλαίωσης σε βαρέλια και σε φιάλες, γευσιγνωσίας, υποδοχής και φιλοξενίας για επισκέπτες, καθώς και μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (συνεδριάσεων-παρουσιάσεων). Όλοι οι χώροι φανερώνουν το γούστο και την εμμονή των ιδιοκτητών, για ποιότητα και υψηλή αισθητική σε ό,τι αφορά στο κρασί.
Ο στόχος του Βασίλη Τσακτσαρλή και του Βαγγέλη Γεροβασιλείου του εστιάζει στην παραγωγή εκλεκτής ποιότητας οίνων, που φέρουν τη σφραγίδα του οικοσυστήματος του Παγγαίου και εκφράζουν τη μοναδικότητά του. Για την επίτευξή του η καλλιέργεια στον αμπελώνα και η οινοποίηση γίνονται με ιδιαίτερη φροντίδα, αξιοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία και συνδυάζοντας την παράδοση με την τεχνολογία.
Με την εξασφάλιση της καλής ποιότητας στην πρώτη ύλη, με τη γνώση και τη σωστή και προσεγμένη οινοποίηση, το Κτήμα Βιβλία Χώρα στοχεύει στην παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας. Παράγονται κρασιά από ελληνικές και ξενικές ποικιλίες, οι οποίες καλλιεργούνται στον αμπελώνα του Κτήματος με τα πρότυπα της βιολογικής καλλιέργειας. Τα κρασιά του Κτήματος Βιβλία Χώρα ανήκουν στην κατηγορία των Τοπικών Οίνων και κυκλοφορούν με τη γεωγραφική ένδειξη Τοπικός Οίνος Παγγαίου.