Νηστήσιμος μουσακάς με χταπόδι

Μια μικρή φωτογραφική ιστορία με πρωταγωνιστή αφ' ενός το σεφ Μανώλη Πανταζή, αφ' ετέρου ένα χταπόδι, κάποιες πατάτες και λίγες μελιτζάνες. Μια ιστορία που κατέληξε στο φούρνο και στο πιάτο μετά, σαγηνεύοντας φίλους πελάτες μας...

Όλα ξεκίνησαν ένα πρωί στο ιχθυοπωλείο του Νίκου Κουκάκη, στον Πλαταμώνα:
...και συνεχίστηκαν στην κουζίνα του "Να με θυμάσαι...", δυο - τρεις ώρες μετά:
Τα έργα και οι ημέρες του Μανώλη Πανταζή διαδραματίζονται σε μια κουζίνα:
Θα μπορούσε να τιτλοφορηθεί και ως "Η περιπέτεια μιας πατάτας"
Απλά, θέλει υπομονή:
Μέχρι που έρχεται η σειρά της μελιτζάνας:
Το λόγο στη συνέχεια έχει ο φούρνος:
Τέλος καλό, όλα καλά...
Τον λόγο έχουν οι πελάτες:
Και το λευκό κρασί Μυλοποτάμου Αγίου Όρους του γέροντα Επιφάνιου:
 


Αγιορείτικες γεύσεις




Την Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου, 9.30 μ.μ.

Αγιορείτικες γεύσεις!

Η 38η βραδιά γευσιγνωσίας μας
είναι αφιερωμένη
στις συνταγές του μοναχού Επιφάνιου Μυλοποταμινού
και στα κρασιά Μυλοποτάμου.


Η Αγιορείτικη κουζίνα, που χαρακτηρίζεται και ως υγιεινή, ή μεσογειακή, ή διαιτητική, ή μοναστηριακή, ή καλογερική, ή και παραδοσιακή, είναι βεβαιωμένο ότι επιβαρύνει τον οργανισμό με λιγότερα τριγλυκερίδια και χοληστερίνη, συντελεί στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ ταυτόχρονα μειώνει και τα λοιπά επιβλαβή.


Ο Μυλοπόταμος είναι το μεγαλύτερο μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας. Ο Πύργος και ο ναός, στο όνομα του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Ευσταθίου, κτίστηκαν από τον Άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη πριν από το 973 μ.Χ. Επίσης, ο Άγιος Αθανάσιος σαν σοφός και προνοητικός που ήταν, καθάρισε την γύρω περιοχή και φύτεψε αμπέλια και ελιές κι έκτισε «Βουγιοναριό» και «λιτρουβιό» - οινοποιείο και ελαιοτριβείο – κι από εδώ έπαιρνε το μεγάλο μοναστήρι το κρασί για την τράπεζα, το νάμα για τη Θεία Λειτουργία, καθώς και το λάδι.


Το 1990 ξεκίνησε η νέα προσπάθεια αναστύλωσης κι αναβίωσης γενικότερα του Μυλοποτάμου από τον μοναχό Επιφάνιο. Το 1992 με άδεια αναμπέλωσης της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, της Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους και της Διευθύνσεως Γεωργίας του Νομού Χαλκιδικής φυτεύονται τα πρώτα κλήματα.


Ο γέροντας Επιφάνιος Μυλοποταμινός είναι ο μοναχός που αφού επιδόθηκε για πολλά χρόνια στο διακόνημα του μαγείρου, κωδικοποίησε το μεγαλύτερο μέρος της Αγιορείτικης κουζίνας, την εξέλιξε και την έκανε παγκόσμια γνωστή, ελκύοντας το ενδιαφέρον διάσημων σεφ και δημιουργώντας φανατικούς ‘‘πιστούς’’ της. Σήμερα είναι περιζήτητος αρχιμάγειρας


Ο σεφ Μανώλης Πανταζής, αναγνωρίζοντας τα πλεονεκτήματα και την ανωτερότητα αυτής της μαγειρικής και τιμώντας τις προσπάθειες εκείνων που διατηρούν τη φλόγα της χριστιανικής παράδοσης στο αγιασμένο βουνό, δημιουργεί με βάση αυτήν την παράδοση τα δικά του πιάτα, με γνώμονα να προσφέρει στους φίλους μας τη γευστική εμπειρία μιας κουζίνας που δεν περιλαμβάνει το ελάχιστο κρέας, αλλά ξεπερνά σε νοστιμιά σύγχρονες γαστρονομικές προτάσεις.

Η βραδιά που είναι αφιερωμένη στις μαγειρικές του Αγίου Όρους θα ξεκινήσει με «Βελουτέ σούπα λαχανικών εποχής με οστρακοειδή» και το κρασί «ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ – ΛΕΥΚΟΣ» (ασύρτικο / μοσχάτο Αλεξανδρείας) που θα το συνοδεύσει ένα «Τριώδιο από μαλάκια και οστρακόδερμα, συνοδεία μους λευκού ταραμά», το οποίο θα το αποτελούν «Καλαμάρι γεμιστό με ρύζι, λαχανικά και ξανθή σταφίδα, σε σάλτσα από το ζωμό του», «Κεφτεδάκια μπακαλιάρου πάνω σε μους λευκού ταραμά, συνοδεία άγριας γαρίδας Πλαταμώνα, ψητής στη σχάρα» και «Μουσακάς από μοσχοχτάποδο».
Θ’ ακολουθήσει ο «ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ – ΕΡΥΘΡΟΣ» (Λημνιό / Merlot / Cabernet Sauvignon), που θα τον συνοδεύσει ένα «Πελαγίσιο μυλοκόπι, στιφάδο».
Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με τον επιδόρπιο οίνο «ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ – ΝΑΜΑ» (Μοσχάτο Αλεξανδρείας / Merlot), τον οποίο θα συνοδεύσει ένα «Μωσαϊκό με χαλβά, μαύρη σοκολάτα και πορτοκάλι γλασέ».


Για τη συγκεκριμένη βραδιά το μοναδικό λεύκωμα «Μαγειρική του Αγίου Όρους» του μοναχού Επιφάνιου Μυλοποταμινού (Εκδόσεις: Σύγχρονοι Ορίζοντες»), θα προσφέρεται από το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΑΝΕΜΟΣ» στην τιμή των € 19.90, αντί της τιμής € 27.90.