Το Κτήμα ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ στη Λάρισα - Γευσιγνωσία






Μεγάλη βραδιά γευσιγνωσίας
Τρίτη, 24 Ιανουαρίου
Η φημισμένη οινική παράδοση της Σιάτιστας
κοντά μας

Κτήμα DiO FiLI
5 οίνοι 5 γεύσεις


Το Κτήμα "Δύο Φίλοι"
είναι ο καρπός της πολυετούς φιλίας
του οινοποιού Γιάννη Μπουτάρη
με το ζεύγος Γεωργίας Γκουτζιαμάνη-Ιωάννη Πολύζου.
Βρίσκεται στη Σιάτιστα, που φημίζεται για τα κρασιά της.
Πρωταρχικό μέλημα της εταιρίας είναι
η ποιοτική αναβίωση του ιστορικού αμπελώνα της περιοχής.

Κτήμα Δύο Φίλοι - Λευκός (Gewürztraminer & Ξινόμαυρο)
Αρωματικό, δροσιστικό και φρέσκο! Η λευκή ετικέτα του οινοποιείου "Δύο Φίλοι" είναι ένα από τα πιο ευχάριστα κρασιά που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Με διακριτική οξύτητα και μεγάλη διάρκεια στο στόμα, έχει από καιρό πάρει τη θέση του ανάμεσα στα πλέον δημοφιλή λευκά του Βορειο-Ελλαδίτικου αμπελώνα.
Γεννήθηκε από μια αντισυμβατική όσο και πρωτότυπη ένωση. Μια από τις αρωματικότερες ποικιλίες του κόσμου, το Gewürztraminer της Αλσατίας, μεταφυτευμένο στο ορεινό υψόμετρο και άγονο έδαφος της Σιάτιστας, συν-οινοποιήθηκε με το Ξινόμαυρο, μια κατ’ εξοχήν ερυθρή βορειοελλαδική ποικιλία, με στιβαρό σώμα. Αποτέλεσμα: Ένα εξαιρετικό μπουκέτο αρωμάτων και μια εφηβική οξύτητα που διαρκεί. Συνάμα, πλούσιο και λιπαρό στόμα με γεμάτη γεύση.

Ο σεφ θα το συνοδεύσει με:
Φουρνιστό ταρτάκι με ποικιλία οστρακοειδών, λαχανικά σοτέ, κρέμα παραδοσιακής φέτας με γιαούρτι και σιρόπι κίτρινης τομάτας Pomodoro.



Κτήμα Δύο Φίλοι - Ροζέ (Ξινόμαυρο & Μοσχόμαυρο)
Μια ετικέτα που έβαλε σε άλλες σταθερές την έννοια του Ροζέ. Από σταφύλια των κατ’ εξοχήν γηγενών ποικιλιών Ξινόμαυρο και Μοσχόμαυρο παλαιών αμπελώνων ηλικίας 70 ετών, με πολύ χαμηλή απόδοση (150 μόνο κιλά/στρέμμα), που βρίσκονται σε υψόμετρο 800 μέτρων στην περιοχή της Σιάτιστας. Το έντονο τριανταφυλλί του χρώμα με το εκρηκτικό άρωμα φρέσκων φρούτων, εντυπωσιάζουν από το ποτήρι ακόμα. Στη συνέχεια η δροσιστική οξύτητα, η φρεσκάδα και το γεμάτο στόμα έρχονται να μας βεβαιώσουν ότι το συγκεκριμένο ροζέ ανήκει στην κατηγορία των κρασιών που με τα ποικιλιακά τους αρώματα αναδεικνύονται ως μοναδικές παραγωγές του ελληνικού αμπελώνα.

Ο σεφ, παντρεύοντας την ιταλική κουζίνα με την πηλιορείτικη παράδοση, θα το συνοδεύσει με:
Ραβιόλι με γέμιση από παραδοσιακό σπετζοφάι, που έχει πάρει το όνομά του από τη σπέτζα, όπως λέγεται η κόκκινη πιπεριά σε κάποια χωριά του Πηλίου.



Κτήμα Δύο Φίλοι Ερυθρό (Ξινόμαυρο, Cabernet Sauvignon & Merlot)
Μια βορειοελλαδική και δυο γαλλικές ποικιλίες συνεργάζονται για να μας δώσουν αυτό το βελούδινο και ώριμο κρασί. Η ξεχωριστή οινοποίηση κάθε ποικιλίας της δίνει τη δυνατότητα της ανάπτυξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της. Παλαιώνεται σε δρύινα βαρέλια για 10-14 μήνες, έτσι ώστε να επιδέχεται παλαίωση και στη φιάλη. Εντυπωσιάζει το βαθύ κόκκινο χρώμα του και το συμπυκνωμένο μπουκέτο ώριμων φρούτων και μπαχαρικών.
Ο σεφ θα το συνοδεύσει με:
Χοιρινό ρολό με γραβιέρα και λιαστή τομάτα σε ριζότο με ψητή κόκκινη πιπεριά και σχοινόπρασο και σάλτσα γλυκιάς κολοκύθας.


Κτήμα Δύο Φίλοι - Pinot Noir
Μία καινούρια ερυθρή ετικέτα που έχει ήδη συζητηθεί πολύ. Πληθωρικό, γεμάτο, τανικό και με υψηλό αλκοολικό βαθμό, αναπτύσσει θαυμάσια τα τυπικά κομψά στοιχεία της ποικιλίας του Pinot Noir με ιδιαίτερο τρόπο, έτσι ώστε παράλληλα με τον ευγενικό χαρακτήρα της γαλλικής ποικιλίας να εκφράζεται όλος ο δυναμισμός του σκληροτράχηλου σιατιστινού αμπελώνα. Με έντονο κόκκινο χρώμα, με αρώματα ξηρών καρπών, αποξηραμένων φρούτων και νότες μπαχαρικών, χαρίζει βελούδινο γεμάτο στόμα με μακριά, έντονη επίγευση.
Ο σεφ θα το συνοδεύσει με:
Μοσχάρι μαγειρευτό σε σάλτσα μεξικέν από τομάτα, πιπεριά, τσίλι, καλαμπόκι, μανιτάρια και πουρέ πατάτας αρωματισμένο με σελινόριζα.

επιδόρπιο

Κτήμα Δύο Φίλοι – Λευκό Hλιαστό (Gewürztraminer, Μοσχόμαυρο & Ξινόμαυρο) Οίνος Φυσικώς Γλυκός
Ζωντανεύοντας τη μακραίωνη παράδοση της Σιάτιστας στην παραγωγή λιαστών κρασιών με ιδιαίτερα πλούσιο χαρακτήρα, το Κτήμα Δυο Φίλοι δημιούργησε το εκπληκτικό Ηλιαστό του από σταφύλια των ποικιλιών Ξινόμαυρο, Μοσχόμαυρο και Gewürztraminer. Χρυσαφένιο, ιδιαίτερα αρωματικό κρασί με πλήρη έκφραση του τυπικού χαρακτήρα του Gewürztraminer, με μοσχάτα αρώματα που αναδύουν πινελιές ξηρών και γλυκών φρούτων.
Ο σεφ θα το συνοδεύσει με:
Κανταΐφι με γλυκιά κρέμα γιαουρτιού και γλυκό του κουταλιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου