Σάρωσε τα χρυσά το Κτήμα Κατσαρού...





Σαρωτική ήταν η εμφάνιση του μεγάλου ερυθρού οίνου «Κτήμα Κατσαρού» στον πανελλήνιου κύρους διαγωνισμό Wine Road, στον οποίο, το ήδη πολυχρυσοβραβευμένο κρασί από διεθνούς κύρους διαγωνισμούς, κατέκτησε άλλα τρία χρυσά μετάλλια. Καταλυτική η παρουσία για το «Κτήμα Κατσαρού» που άφησε άφωνους τους γευσιγνώστες κριτές, μεταξύ των οποίων και τον διάσημο Αμερικανό Ρόμπερτ Πάρκερ, που το βαθμολόγησε με 89/100.
Οι νέες διακρίσεις με χρυσό μετάλλιο δόθηκαν για τις εμφιαλώσεις του 2005, του 2006 που διατίθεται αυτή την τρέχουσα χρονιά στο εμπόριο και του 2007 που μόλις εμφιαλώθηκε και θα δοθεί στην αγορά σε λίγες μέρες. Μια δικαίωση ονείρων, προσδοκιών, εμπειρίας και πάθους, που χαρακτηρίζουν την επιμονή της οικογένειας Κατσαρού στη δημιουργία κορυφαίων κρασιών με στόχο την καθιέρωσή τους ως μεγάλα κρασιά ακόμα και σε διεθνή επίπεδα.
Το «Κτήμα Κατσαρού», με ποικιλιακή σύνθεση Cabernet Sauvignon και Merlot ήταν το πρώτο κρασί που δημιούργησε στην Κρανιά Ολύμπου ο γιατρός Δημήτρης Κατσαρός το 1986, με τριετή παλαίωση. Από τα πρώτα βήματά του εντυπωσίασε τους φίλους του καλού κρασιού κι έγινε μ’ ενθουσιασμό δεκτό στα εξειδικευμένα εστιατόρια της Αθήνας και σε πολλούς χώρους του εξωτερικού. Στη συνέχεια η πορεία του σκαρφάλωνε συνεχώς σε επίπεδα που σαφώς ζήλευαν οι περισσότεροι Έλληνες παραγωγοί.
Τα χαρακτηριστικά του είναι μοναδικά, όπως και το χρώμα του, που θα μπορούσε να είναι το «αίμα της γης». Σύνθετα κι έντονα αρώματα φραγκοστάφυλου και κερασιού με νότες μελανιού και γραφίτη, ισχυρή δομή στο στόμα, όπου η δύναμη εναλλάσσεται με τη φινέτσα, αλλά και μακρά επίγευση. «Παρότι το ερυθρό είναι κρασί μακράς παλαίωσης, τουλάχιστον 15ετίας, εμφανίζει τα προτερήματα και όλα του τα χαρακτηριστικά από τη στιγμή που θα παραδοθεί στην κατανάλωση», μας λέει ο Ευριπίδης Κατσαρός, που ήδη έχει αναλάβει πολλές απ’ τις ευθύνες της οινοποίησης, όχι μόνο ως διάδοχη κατάσταση του γιατρού, αλλά και ως ο πλέον εξειδικευμένος επιστήμονας της οικογένειας.
Ο Ευριπίδης Κατσαρός σπούδασε Γενική Βιολογία στο πανεπιστήμιο του Μπορντώ, στη συνέχεια Αμπελουργία – Οινολογία στο πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας, απ’ όπου πήρε και το Εθνικό Δίπλωμα Οινολόγου, κι έκανε αρκετές πρακτικές σε οινοποιεία της Γαλλίας και της Αγγλίας. Εδώ και λίγα χρόνια επιδιώκει ν’ αξιοποιήσει όσα διδάχτηκε και όσα είδε σε τόπους που φημίζονται για την οινοπαραγωγική τους παράδοση και κουλτούρα, συνδυάζοντας τις γνώσεις του με την εμπειρία του πατέρα του.
Τον ρωτώ, αν όλες αυτές οι γνώσεις βρίσκουν εφαρμογή στα αμπελοτόπια της Κρανιάς;
«Και βέβαια», απαντά. «Ένα πρόχειρο παράδειγμα αφορά στον τρόπο καλλιέργειας και μάλιστα σ’ όλη του τη φάση: Από το κλάδεμα ως τον χρόνο συγκομιδής, με παρεμβάσεις τόσο στο φύλλωμα, όσο και στην ποσότητα των σταφυλιών, ανάλογα με το υδατικό στρες που θα υποστούν τα φυτά. Ιδιαίτερα, ως προς το τελευταίο, το timing της παρέμβασης είναι καθοριστικός παράγοντας για την ποιότητα του κρασιού», μας λέει ο Ευριπίδης Κατσαρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου