Οι Απόκριες είναι εδώ - Εστιατόριο «Να με θυμάσαι...»
Τα βράδια της Αποκριάς έχουν τη δική τους γοητεία. Ίσως γιατί επιστρέφουν από το παρελθόν κάποιες μνήμες ιδιαίτερα συγκινητικές, ίσως γιατί το κλίμα των ημερών θέλει πιο εύθυμη τη διάθεσή μας.
Το εστιατόριο «Να με θυμάσαι...», θέλοντας να συμβάλει έστω ελάχιστα στο ευχάριστο κλίμα των ημερών, σας βεβαιώνει ότι θα προσπαθήσει να έχει στη διάθεσή σας τις πλέον καθαρές γεύσεις, τα πλέον καλοσυντηρημένα κρασιά και κάποια μουσικά ταξίδια ικανά να σας ξεκουράσουν και να σας χαρίσουν ευχάριστες ώρες.
---------------------------
Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου - Τσικνοπέμπτη
Τσικνοπέμπτη: η προέλευση του εθίμου αγνοείται. Για την αγροτική Ελλάδα η «Τσικνοπέφτη» ήταν η μέρα που ετοίμαζαν το «παστό». Έβραζαν το λίπος με λίγο νερό, το σούρωναν στη συνέχεια και το συντηρούσαν σε δοχεία πήλινα για να το χρησιμοποιούν όλη τη χρονιά. Τα υπολείμματα που έμεναν στον πάτο του καζανιού ήταν οι «τσιγαρίδες» που νοστίμιζαν τα φτωχικά φαγητά (χόρτα, αυγά, όσπρια).
Μεσημέρι:
Τσιπουράκι με αλίπαστα και ψαράκια,
αλλά και γαρδουμπίτσα, λουκάνικα παραδοσιακά
και ποικιλίες κρεατικών της μέρας.
Βράδυ:
Τσικνίζουμε με ψητά της σχάρας,
πανσέτες, παϊδάκια αρνίσια, ψαρονέφρι,
χωριάτικα λουκάνικα (πρόβεια, μοσχαρίσια, χοιρινά),
μπριζόλες καπνιστές, σπαλομπριζόλες μόσχου (500-600γραμ.),
μπιφτέκια και σουτζουκάκια στη σχάρα κ.ά.
Και βέβαια με παλιά λαϊκά τραγούδια και τραγούδια της παρέας.
--------------------------------------------------
Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου - Κυριακή των Απόκρεω
Αποκριά ετυμολογικά σημαίνει αποχή από το κρέας. Είναι η περίοδος προετοιμασίας του ανθρώπου, ψυχικής και σωματικής, για βιώσει το Θείο Πάθος και την ανάσταση του Σωτήρα Χριστού. Περιλαμβάνει τις τρεις εβδομάδες πριν από την Μεγάλη Σαρακοστή, που αρχίζουν από την Κυριακή του «Τελώνου και Φαρισαίου» και κλείνουν με την Κυριακή της «Τυρινής». Η Μεγάλη Σαρακοστή ξεκινά από την Καθαρά Δευτέρα.
Η Αποκριά, λαογραφικά, μας παραδίδεται ως κατάλοιπο αρχαίων γιορτών, με κυρίαρχη εκδοχή τα ρωμαϊκά Σατουρνάλια ή τα Λουπερκάλια. Γιορταστικά έθιμα που έχουν σχέση με την αναγέννηση της φύσης μετά τη χειμέρια νάρκη και που τα βίωνε δυναμικά ο λαός μας. Τα έθιμα αυτά, παρά το ότι βρήκαν αντίθετη την Εκκλησία, επιβίωσαν και αποτέλεσαν κοινωνικό θεσμό που δηλώνει ξεφάντωμα, ξεγνοιασιά και τάση έντονης διασκέδασης.
Εθιμοτυπικά,
τα τυροκομικά βρίσκονται στο επίκεντρο του φαγητού, ενώ παράλληλα τα κρεατικά φλερτάρουν με ιδιαίτερες γευστικές προτάσεις.
Το κρασί έρχεται να μας θυμίσει ότι η καθημερινότητα θέλει κέφι, χρώμα, μουσικές και αισιοδοξία.
-----------------------------------------------------------------------
Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου – Βραδιά γευσιγνωσίας
Γευσιγνωσία 4 κρασιών του Κτήματος Ντούγκου με 4 διαφορετικά πιάτα του σεφ Μανώλη Πανταζή, που αναδεικνύουν αφ’ ενός τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε ετικέτας και αφ’ ετέρου την απαράμιλλη ποιότητα των νωπών και καπνιστών κρεάτων και των αλλαντικών του κρεοπωλείου «Λούπας – Φωκαΐδης»
Συμμετοχή κατ’ άτομο: € 25.00
-----------------------------------------------------------------
Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου - Τυρινή (τελευταία των Απόκρεω)
αλλά και μέρα των ερωτευμένων (Αγίου Βαλεντίνου)
Τυρινή είναι η τελευταία εβδομάδα της Απροκριάς, κατά την οποία, παλιότερα εξαφανιζόταν από το σπίτι όλα τα κρεατικά, έτσι ώστε να γίνει η προετοιμασία του οργανισμού για τη μεγάλη νηστεία της ‘‘Σαρακοστής’’. Σίγουρα ήταν και μια ευκαιρία για το ξεκαθάρισμα των τυροκομικών προϊόντων, τα οποία δεν υπήρχε και τρόπος να συντηρηθούν. Το περίσσιο γάλα μοιραζόταν στους συγχωριανούς για γαλατόπιτες και το περίσσιο τυρί για τυρόπιτες. Μαζί με τα τυροκομικά, η θρησκευτική παράδοση, επέτρεπε και τα ψάρια. Το βράδυ της Κυριακής της Τυρινής, σε μεγάλες παρέες καταναλώνονταν τα τελευταία από τα τυροκομικά και το δείπνο έκλεινε μ’ ένα αυγό σφιχτοψημένο στη θράκα, που συμβόλιζε το σφράγισμα του στόματος από κάθε αρτύσιμο. Με αυγό (κόκκινο) ξεσφράγιζαν το στόμα μετά την Ανάσταση.
Με σπιτικές παραδοσιακές γεύσεις
και ιδιαίτερα πιάτα που αποθεώνουν τη γαστρονομία, αλλά και αποκριάτικους ρυθμούς, έτσι για να φύγουν σκοτούρες και... φαρμάκια!
Και βέβαια, για τους ερωτευμένους που θέλουν να θυμούνται τον Άγιο Βαλεντίνο, τραγούδια της αγάπης και δείπνο ρομαντικό!
----------------------------------------------------------
Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου - Καθαρά Δευτέρα
Το έθιμο επιβάλει νηστίσιμα. Κι εμείς που υποστηρίζουμε την καλή κουζίνα, λέμε: Νόστιμα νηστίσιμα, σαρακοστιανά που δίνουν τη διαφορετικότητα στις γεύσεις. Από την παραδοσιακή ταραμοσαλάτα και την ιδιαίτερη πολίτικη, μέχρι τον μουσακά με μοσχοχτάποδα, τις γαριδομακαρονάδες και πολλές ακόμα γεύσεις που αποθεώνουν τα σαρακοστιανά, αποδεικνύοντας ότι οι γεύσεις βρίσκονται ακόμα και στα νηστίσιμα!!!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου