Λαβράκι το μεγαλόπρεπο


Καλή σας ημέρα...

Παρασκευή σήμερα και μάλιστα αρκετά φθινοπωρινή, με μια γλυκιά μελαγχολία ιδιαίτερα ρομαντική. Γι’ αυτό σήμερα το μεσημέρι θ’ ανασύρουμε από το μελωδικό παρελθόν πανέμορφα ελαφρά λαϊκά τραγούδια από τις φωνές του Πουλόπουλου, της Αλεξίου, του Μητροπάνου κ. ά.
Και βέβαια θα σας έχουμε τις γεύσεις που ξέρετε και τα φρεσκότατα ψάρια μας, απ’ το καΐκι «Αγία Παρασκευή» του Τάσου Τραγουδάρα...
Σήμερα μια θαυμάσια γλώσσα στα 650 γραμ. που ξεχώριζε μεγαλόπρεπη στον πάγκο, λίγες μεγάλες καραβίδες που ακόμα κουνούσαν τα πόδια τους κι ένα λαβράκι του κιλού με έκδηλη τη λεβεντιά του, σας περιμένουν.
Και μια και ο λόγος για το λαβράκι θα καταχραστώ ελάχιστα τον χρόνο σας για να σας ξεκουράσω από ευθύνες και άγχη και θα σας μεταφέρω κάποιες εικόνες από το βιβλίο του Θέμου Ποταμιάνου «Εδώ βυθός»:
«Τριάντα ψάρια αν τριγυρίζουν στον βυθό, το λαβράκι ξεχωρίζει απ’ όλα. Κορμί χυτό, σπαθάτο, αστραφτερά πλευρά, μάτια ζωηρά, κινήσεις γεμάτες μεγαλοπρέπεια και χάρη. Πλέει μονάχο, αγέρωχο, περήφανο,και, καθώς περνάει, τα ψάρια παραμερίζουν. Η ορμητική του πλεύσις θυμίζει το πέταγμα του γερακιού... Έτσι περνάει και το λαβράκι, ίσιο, μονοκόμματο και σχίζει το νερό σαν βέλος. Τα ψάρια το φοβούνται... Πλέει με δεξιοτεχνία, σχεδιάζει με το σώμα του καλλιτεχνικές φιγούρες και γραμμές. Δεν είναι κυνηγός το λαβράκι, δεν είναι φαγάς. Είναι ένας βιρτουόζος...»
Αυτά για το λαβράκι, σήμερα
Και βέβαια να μην ξεχνάμε το κρασί, που στην προσπάθειά μας να στηρίξουμε την τοπική αγορά το προσφέρουμε μ’ έκπτωση 30%.
Σας περιμένουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου