Λάρισα – Κρασί, Γεύσεις, Κτήμα Κατσαρού, Παλαιωμένοι οίνοι - ιδιαίτερα πιάτα
Λάρισα – Κρασί, Γεύσεις, Κτήμα Κατσαρού, Παλαιωμένοι οίνοι - ιδιαίτερα πιάτα
Δυο μεγάλες βραδιές για μεγάλα τοπικά κρασιά στο εστιατόριο «Να με θυμάσαι...»
Πολυβραβευμένα,
παλαιωμένα οινο-ποιήματα
του Κτήματος της οικογένειας Κατσαρού
και ιδιαίτερες γεύσεις από την κουζίνα μας
Την Τρίτη και Τετάρτη, 29 και 30 Μαρτίου, οι Λαρισαίοι φίλοι του κρασιού
διαπίστωσαν τις γευστικές διαφορές ενός κρασιού της ίδιας ποικιλίας,
του ίδιου αμπελώνα με την ίδια οινοποίηση,
αλλά διαφορετική χρονιά τρυγητού και κατά συνέπεια διαφορετικής παλαίωσης.
Παράλληλα γεύθηκαν μαγικές δημιουργίες του σεφ Μανώλη Πανταζή, που απέδειξε για μια φορά ότι η δημιουργική κουζίνα είναι έμπνευση, πείρα, μεράκι και αγνά υλικά.
Με στόχο τη μύηση
Δυο πραγματικά μεγάλες βραδιές για τα τοπικά κρασιά πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη, 29 και 30 Μαρτίου στο εστιατόριο «Να με θυμάσαι...», που αποτελεί σημείο εξειδίκευσης και ανάπτυξης του ελληνικού κρασιού, με την παρουσίαση δυο ετικετών του φημισμένου Κτήματος Κατσαρού σε λευκό και ερυθρό οίνο, τεσσάρων διαφορετικών τρύγων και παλαίωσης.
Η βραδιά στόχευε στο να μυηθούν οι φίλοι του κρασιού στο πολυσυζητημένο κεφάλαιο της παλαίωσης και να ξεναγηθούν στη σαγήνη της μαγικής συνομιλίας του κρασιού με τον χρόνο. Παρουσιάτηκαν δυο τρύγοι - οινοποιήσεις του μονοποικιλιακού Chardonnay του Κτήματος (2009 και 2005), που περασμένο από βαρέλι επιδέχεται παλαίωσης μέχρι και έξη χρόνια (!) και άλλες δυο χρονιές του ερυθρού «Κτήμα Κατσαρού» (2005 και 2000), που παλαιώνεται ως και 18 μήνες στο βαρέλι, αλλά και ακόμα δυο χρόνια στη φιάλη, πριν παραδοθεί (στο τέλος της τρίτης χρονιάς) στην κατανάλωση.
Τέσσερα βήματα για τους λάτρεις του κρασιού
Η βραδιά ξεκίνησε με το σερβίρισμα του Chardonnay 2009 σε ποτήρια όπου υπήρχε η ανάλογη ένδειξη και αμέσως μετά, σε άλλα ποτήρια, του Chardonnay 2005, χωρίς ν’ αποσυρθούν τα πρώτα. Έτσι οι φίλοι μας είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάζουν ταυτόχρονα και τα δυο κρασιά, που βεβαίως συνοδεύονταν από ανάλογα πιάτα.
Ο σεφ Μανώλης Πανταζής είχε συνοδεύσει το Chardonnay 2009 με μια δροσερή σαλάτα ζυμαρικών, ενώ το Chardonnay 2005 με ψητό στήθος κοτόπουλου σε τραγανή κρούστα από νιφάδες καλαμποκιού, συνοδευμένο με γνήσιο κόκκινο ρύζι Ιταλίας και κρεμώδη σάλτσα από μανιτάρια πορτσίνι και καρύδια.
Ακολούθησε η αλλαγή των ποτηριών και το σερβίρισμα του ερυθρού «Κτήμα Κατσαρού 2005», που είχε μεταγγιστεί σε κανάτα δυο ώρες πριν. Ο σεφ το συνόδευσε με μοσχαράκι γάλακτος, με φυστίκια Αιγίνης, σε μαρινάτα από κόκκινο γλυκό κρασί και αρωματικά βότανα, βραστά λαχανικά και πουρέ πατάτας γκρατινέ.
Τελευταίο ήρθε το σερβίρισμα του «Κτήμα Κατσαρού 2000», ενός κρασιού που κοιμόταν στη φιάλη του για τουλάχιστον εννιά χρόνια, αφού πρώτα είχε φιλοξενηθεί για 18 μήνες στο βαρέλι. Βαθιά παλαιωμένο, έφτασε στα ποτήρια με την κανάτα μετάγγισης στην οποία είχε περάσει πριν πέντε ώρες. Ήταν το κρασί που αποκάλυψε όλη τη σαγήνη της παλαίωσης και τη γοητευτική σχέση του κρασιού με τον χρόνο. Με χρώμα ακόμα πιο βαθύ κόκκινο, με μύτη ακόμα πιο πυκνή, μας πλημμύρισε με αρώματα κερασιού και βατόμουρου, καραμέλας και ευγενικών μπαχαρικών. Ο σεφ το συνόδεψε με μάγουλα μόσχου γάλακτος σε κόκκινο κρασί και μυρπουά λαχανικών, και κριθαρότο με κόκκινη γλυκιά πιπεριά.
Όλα τα κρέατα που μαγειρεύτηκαν ήταν του κρεοπωλείου «Λούπας – Φωκαΐδης» (Ηρώων Πολυτεχνείου 228 - Λάρισα) και είχαν επιλεχθεί με προσωπική μέριμνα του Μπάμπη Φωκαΐδη.
Η έκπληξη της βραδιάς ήταν μια εκπληκτική γαλατόπιτα δια… χειρός Στέλλας Κατσαρού, που τη διάνθισε με κρασάτες φράουλες και το σιρόπι τους.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου