Λαρισαίων οίνοι – Αμπελώνες Ζαφειράκη - art restaurant «Να με θυμάσαι...»




Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011 (ώρα 21.30)

Εγκαινιάζοντας τη νέα περίοδο Γευσιγνωσιών – Γευστικών παρουσιάσεων το εστιατόριο της Λάρισας «Να με θυμάσαι…», παρουσιάζει το βράδυ της Τρίτης, 15 Νοεμβρίου 2011, τέσσερις εξαιρετικές δημιουργίες των Αμπελώνων Χρήστου Ζαφειράκη, σε αρμονική σύζευξη με τέσσερις δημιουργίες του σεφ Μανώλη Πανταζή, με τη συμμετοχή των κρεοπωλείων «Λούπας - Φωκαΐδης», τα οποία με το κλείσιμο της βραδιάς θα προσφέρουν ατομικές συσκευασίες με ιδιαίτερα λουκάνικα παραγωγής τους σε κάθε θαμώνα.

Η πρώτη παρουσίαση αφορά την ελληνικότατη «Μαλαγουζιά», ένα κρασί που οφείλει την ύπαρξή του στον Βαγγέλη Γεροβασιλείου, ο οποίος πρώτος αυτός το 1981 αναβίωσε την ποικιλία εργαζόμενος ως οινολόγος στο Κτήμα Καρρά. Ο Χρήστος Ζαφειράκης είναι ο πρώτος που την οινοποιεί στο νομό μας και την εμφιαλώνει για πρώτη φορά το φθινόπωρο του 2010. Η φετινή εμφιάλωση έδωσε ένα πιο πλούσιο σε αρώματα κρασί, γιο γεμάτα σε σώμα, με μια εντυπωσιακή οξύτητα που προσφέρει ισορροπία στον ουρανίσκο. Πράσινε ανταύγειες και κυρίαρχες νότες του άνθους της λεμονιάς, αλλά και του λευκόσαρκου ροδάκινου, και του ανανά του προσδίνουν ιδιαίτερη φινέτσα και το καθιστούν σημαντικά απαιτητικό.
Ο σεφ θα συνοδεύσει με:
Αφράτους ρεβυθοκεφτέδες με παντζάρι, μοτσαρέλα και το ερωτικότατο πέστο μαϊντανού.

Η δεύτερη παρουσίαση αφορά το «Παλαιόμυλος - CHARDONNAY, 2010», βιολογικής καλλιέργειας, με ζύμωση και ωρίμανση σε βαρέλια γαλλικής και αυστριακής δρυός για τέσσερις μήνες αντί για έξη. Η μη χρήση επιλεγμένων ζυμών (όπως και σε όλα τα κρασιά του κτήματος με εξαίρεση τη Μαλαγουζιά) έδωσε ένα ιδιαίτερο αρωματικό προφίλ στη μύτη και διακριτική αρμύρα στο στόμα. Το χρώμα του κιτρινοπράσινο, με διακριτικά τα αρώματα της μπανάνας, του αχλαδιού και των εσπεριδοειδών.
Την ισορροπημένη και γεμάτη γεύση του θα συνοδεύσει ένα εκπληκτικό ιταλικό πιάτο του Μανώλη πανταζή: Ταλιατέλες τρεκολόρε με στήθος κοτόπουλου ζουλιέν σε σάλτσα βουτύρου αρωματισμένη με εστραγκόν.

Η τρίτη παρουσίαση αφορά ένα μοναδικό ΡΟΖΕ, που είναι δημιούργημα της συνύπαρξης κατά 50 % του Syrah και κατά 50 % της Λημνιώνας και έρχεται ν’ ανατρέψει όλα όσα γνωρίζουμε για τα ροζέ. Έχει τη δική του κορυφαία προσωπικότητα και το χαρακτηρίζει το έντονα λαμπερό ροζέ χρώμα με δυνατές κοκκινωπές ανταύγειες. Τα επίσης έντονα αρώματα παραπέμπουν σε κόκκινα φρούτα, όπως το κεράσι και τη φράουλα, που κερδίζουν πολλά από τις πολύ ευγενικές τανίνες. Το πάντρεμα της γαλλικής ποικιλίας του Syrah με τη στιβαρή ελληνική Λημνιώνα χαρίζει στο ποτήρι μας ένα ελκυστικό κρασί, του τέρπει τις αισθήσεις.
Ο σεφ θα συνοδεύσει με μια γεύση από την γνήσια παραδοσιακή ελληνική κουζίνα της Θεσσαλίας: Χοιρινή τηγανιά σε φωλιά από ζυμωτό καρβελάκι (!), του ξυλόφουρνου του Κώστα Ευσταθίου, που επιμένει ελληνικά παραδοσιακά (οδός Βόλου 16 - Λάρισα).

Η τέταρτη παρουσίαση αφορά την μονοποικιλιακή «Λημνιώνα», την πανάρχαια ποικιλία της Θεσσαλίας, που πιθανότατα έχει τις ρίζες της στη Λήμνο και αποτελεί απόγονο του διάσημου στην αρχαιότητα Λήμνιου Οίνου. Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες διάσωσης και αναβίωσης της ιδιαίτερα από τον Χρήστο Ζαφειράκη, ο οποίος μεθοδικά ιχνηλατεί το οινικό παρελθόν του τόπου μας. Ως μονοποικιλιακή παραγωγή οινοποιήθηκε μόνο από τον Χρήστο Ζαφειράκη και για πρώτη φορά εμφιαλώθηκε πριν δυο χρόνια. Ζυμώνεται σε ξύλινη δεξαμενή και παλαιώνεται για 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Αρώματα αγριοκέρασου, γλυκόριζας, λευκού πιπεριού. Στόμα μεσαίου όγκου, ισορροπημένο με έντονη οξύτητα, πλούσιες τανίνες και δυνατότητα παλαίωσης.
Ο σεφ θα συνοδεύσει με:
Μοσχαράκι ψητό κατσαρόλας “Rosolata”, μια σάλτσα από πιπεριές και μελιτζάνες καπνιστές και ντομάτα, που θα συνοδευτεί με ρύζι μπασμάτι.

Η βραδιά θα κλείσει με ένα εκπληκτικό απόσταγμα της οινοποιΐας Ζαφειράκη, παλαιωθέν για έντεκα χρόνια, που ο σεφ θα το συνοδεύσει με ψητό κυδώνι σε κόκκινο κρασί με κανέλλα και γαρίφαλο με σαντιγί.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς ο Χρήστος Ζαφειράκης θα συζητά με τους φίλους μας, απαντώντας στις ερωτήσεις τους. Και βέβαια, ως εθίστε, στο τέλος ο σεφ Μανώλης Πανταζής θα μιλήσει για τις γαστρονομικές δημιουργίες του.
Η συμμετοχή του κρεοπωλείου «Λούπα – Φωκαΐδη», πέρα από την έρευνα και την προμήθεια κορυφαίων κρεάτων, θα ολοκληρωθεί με την προσφορά σε κάθε φίλο μας τυποποιημένων παραδοσιακών λουκάνικων δικής τους παραγωγής.



Συμμετοχή: € 25.00 κατ’ άτομο

Για κρατήσεις:
2410 287833 & 6946888126 (Μαίρη Πετρουλάκη)
6998469902 (Δημήτρης Σοφιανόπουλος)



Χρήστος Ζαφειράκης - Η ανατροπή ταιριάζει στους νέους
Εμφανίστηκε μέσα από ετικέτες που παραπέμπουν σε τυρναβίτικα τοπωνύμια. Μιλά για αναβίωση ποικιλιών που χάθηκαν ή τείνουν να χαθούν. Οινοποιεί με πάθος και μεράκι. Και μιλά με σεβασμό για ό,τι κρύβεται μέσα σ’ ένα μπουκάλι κρασί. Σίγουρος για την αξία του τόπου του, στοχεύει στην ανατροπή…
Η ουσιαστική του ενασχόληση με το κρασί αρχίζει το 2000, όταν ξεκινά τις παρεμβάσεις σε αμπελοτεμάχια της οικογένειας, με πρώτο βήμα τις εδαφολογικές εξετάσεις. Παράλληλα, συζητώντας με τους γεροντότερους της περιοχής αναζητά το βιογραφικό των αμπελοτόπων του Τυρνάβου και το ιστορικό των καλλιεργειών. Η έρευνα αυτή τον οδηγεί σε πολύ σημαντικά συμπεράσματα για τη δυνατότητα της ανάπτυξης μιας ποιοτικής αμπελουργίας και οινοποίησης κρασιού υψηλών προδιαγραφών στην περιοχή του Τυρνάβου. Πιστεύοντας ότι οι παλιές ελληνικές ποικιλίες μπορούν να δώσουν κορυφαίας ποιότητας κρασιά πανομοιότυπα σε χαρακτηριστικά μ’ αυτά της κοιλάδας του Ροδανού, επιχειρεί να ξαναδώσει ζωή στη χαμένη ποικιλία της Λημνιώνας, αλλά και να συστηματοποιήσει το Μπατίκι. Επίσης να έχει γόνιμα αποτελέσματα η φύτευση της Μαλαγουζιάς στο μικροκλίμα του Τυρνάβου. Τα τολμηρά αυτά βήματα τα συνοδεύει με μια ακόμα καινοτομία: Η ζύμωση σε ξύλινες κάδες, που προμηθεύεται από την Αυστρία, προκειμένου να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας των ποικιλιών.
Ήδη τα αποτελέσματα τον δικαιώνουν. Τόσο η οινοποίηση της Λημνιώνας, όσο και τη Μαλαγουζιάς, έδωσαν εκπληκτικά κρασιά που αναδύουν όλα τα χαρακτηριστικά των ποικιλιών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου