Γεώργιος Νασιάκος - ο πατέρας του Μοσχοφίλερου

Εκλεκτές παρουσίες
----------------------
 

Είναι ο 82χρονος σήμερα Γεώργιος Νασιάκος, από την Τρίπολη. Ο άνθρωπος που για πρώτη φορά οινοποίησε στην Ελλάδα μια μοναδική ποικιλία της περιοχής Μαντινεία Αρκαδίας, η οποία έμελλε σε λίγα χρόνια να κατακτήσει τους οινόφιλους.

Νέος, ακόμα, εγκαταλείπει τον Καναδά όπου είχε μεταναστεύσει μαζί με τους αδελφούς του και - μετά από παρότρυνση του πατέρα του - επιστρέφει στην πατρική γη.

Στην αρχή της δεκαετίας του ''70 κατασκευάζει δυο πατητήρια και οινοποιεί συστηματικά την ποικιλία Μοσχοφίλερο που κυριαρχούσε στην περιοχή της αρχαίας Μαντινείας, μιας πόλης που τη θυμόμαστε από τη νίκη του στρατού των Θηβαίων στη σύγκρουσή του με τους Σπαρτιάτες, κατά την οποία όμως τραυματίστηκε θανάσιμα ο Θηβαίος Επαμεινώνδας.

Ο Γεώργιος Νασιάκος έχει πάντα στο πλευρό του τον μικρό Λεωνίδα. Είναι ο σεμνός, αλλά ανήσυχος γιος που θα πάρει τη σκυτάλη από τον πατέρα και θα δημιουργήσει το θαύμα, το φημισμένο "Μαντινεία Νασιάκου", το κατ' εξοχήν Μοσχοφίλερο, που εκφράζει σε απόλυτο βαθμό τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας. 


Το φετινό φθινόπωρο, κάτω από τη μεγάλη στέγη της "ΣΕΜΕΛΗ - οινοποιητική", στο Κούτσι της Κορινθίας, δημιουργεί ένα άλλο Μοσχοφίλερο, το εκπληκτικό "ΤΗΕΑ" (πόσο μου αρέσει να το χαρακτηρίζω ως " η θέα της θεάς"!) που παραμένει στο βαρέλι μαζί με τις ευγενικές οινολάσπες για έξι μήνες.


Ο Κύριος Γεώργιος Νασιάκος, παραμονή Χριστουγέννων ήταν μαζί μας. Μας διηγήθηκε την γοητευτική ιστορία του που αποτελεί και την ιστορία γέννησης του Μοσχοφίλερου. Πράος, σεμνός, σοφός.
Ήταν μια μεγάλη τιμή για μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου