Οίνοι Λαρισαίων - Κτήμα Μίγα - Γευσιγνωσία
Τρίτη & Τετάρτη, 22 & 23 Φεβρουαρίου 2011
Δοκιμάζουμε
και ταξιδεύουμε στο όνειρο
με τα κρασιά
του Κτήματος Δημήτρη Μίγα
Παρουσιάζουμε
έναν από τους σημαντικότερους
οινοπαραγωγούς της περιοχής μας
και παράλληλα δοκιμάζουμε τέσσερις νέες εμφιαλώσεις του.
Δυο μεγάλες βραδιές γευσιγνωσίας προγραμματίζονται για τις 22 και 23 Φεβρουαρίου, με στόχο οι φίλοι μας να δοκιμάζουν και να απολαύσουν τις νέες εμφιαλώσεις του Δημήτρη Μίγα, που ο σεφ Μανώλης Πανταζής θα συνοδεύσει με γεύσεις ιδιαίτερα μελετημένες έτσι ώστε ν’ αναδείξουν τα χαρακτηριστικά κάθε ετικέτας. Όπως και στις άλλες γευσιγνωσίες μας, το ξεκίνημα θα γίνει με το πιο νεανικό και αρωματικό κρασί, θα συνεχιστεί μ’ ένα ιδιαίτερα ώριμο, περασμένο από βαρέλι λευκό και θα κορυφωθεί με ένα ερυθρό, παλαιωμένο, στιβαρό, πλούσιο σε τανίνες, κρασί. Για επι-δόρπιος οίνος το εκπληκτικό Ροζέ, γεμάτο αρώματα και λεπτές γεύσεις.
1η παρουσίαση – γεύση
«Μοσχάτο Αμβούργου» - Blanc de Noir
Ερυθρή ποικιλία αμπέλου που κατέχει εξέχουσα θέση στην περιοχή του Τυρνάβου, όπου η οικογένεια Δημήτρη Μίγα με την ιδιαίτερη οινοποίησή της μετέτρεψε και ανέδειξε τον λευκό της χαρακτήρα και τα πλούσια αρώματά της. Εντυπωσιακό χρυσοκίτρινο χρώμα με φρουτώδη διάθεση και πλούσια αρώματα κίτρινων φρούτων, στόμα μεστό και ευχάριστη μετάγευση.
-------------------
Ο σεφ Μανώλης Πανταζής θα το συνοδεύσει με σούπα βελουτέ από ποικιλία λαχανικών εποχής, συ-νοδευμένη από νιβατό Βερδικούσιας και τραγανό κρουτόν με ελαιόλαδο, πάπρικα και θυμάρι.
2η παρουσίαση – γεύση
Chardonnay Fume
Οινοποιείται με τη μέθοδο της κρυοεκχύλισης, με ζύμωση σε χαμηλή θερμοκρασία και ωρίμανση για 7 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια (ALLIER) πάνω στις οινολάσπες. Το χρώμα του είναι λαμπερό, χρυσοκίτρινο με πρασι-νωπές ανταύγειες. Άρωμα κομψό και σύνθετο με νότες ξύλου και λουλουδιών. Γεύση γεμάτη, δροσερή και σαρ-κώδης. Επίγευση μεγάλης διάρκειας.
------------------
Ο σεφ θα το συνοδεύσει με τρυφερά σουτζουκάκια κοτόπουλου στη σχάρα τυλιγμένα με ψητό μπέι-κον και εκλεκτό πουρέ πατάτας με καπνιστή κόκκινη πιπεριά και φίνο ντρέσιγκ λαδολέμονο.
.
3η παρουσίαση – γεύση
«Παλαιός Άμπελος» - Syrah
Ερυθρά οινοποίηση με εκχύλιση μεταζυμωτική πολλών ημερών. Ωρίμανση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, τύπου Tronsair, πάνω στις οινολάσπες. Βαθύ ρουμπινί χρώμα με ιώδεις ανταύγειες. Πολύπλοκη – πυκνή μύτη με αρώματα άγριων μαύρων φρούτων (Black forest), νότες βανίλιας, καπνού και καραμέλας βουτύρου. Πλούσιο σε τανίνες. Το στόμα πλούσιο, στρογγυλό με πολύ μεγάλη επίγευση.
-----------------------
Ο σεφ θα το συνοδεύσει με μαγειρευτό μοσχαράκι γάλακτος με μελιτζάνες σε σάλτσα ερυθρού οίνου (Syrah Μίγα) και φρέσκιας ντομάτας με παραδοσιακή φάβα Σαντορίνης.
4η παρουσίαση – γεύση
Παλαιός Άμπελος – Merlot (Ροζέ)
Ποικιλιακή σύνθεση Merlot με προσθήκη Μοσχάτου Σάμου. Συνοινοποίηση των δυο ποικιλιών με παραμονή των στέμφυλων για 24 ώρες. Αργή ζύμωση ώστε να διατηρείται η φρεσκάδα των σταφυλιών. Στη μύτη συνδυάζει πρωτότυπα τον φρουτώδη χαρακτήρα κόκκινων μικρών φρούτων με ανθώδεις νότες. Στόμα ισορροπημένο, μαλα-κές τανίνες, γλυκιά επίγευση…
-------------------
Ο σεφ Μανώλης Πανταζής θα το συνοδεύσει με Triffle σε ποτήρι με κρέμα patisserie, παντεσπάνι σοκολάτας και κουλίς από φρέσκιες φράουλες και ακτινίδιο
--------------------------- . ---------------------------------
Δημήτρης Μίγας
Ο Δημήτρης Μίγας είναι γόνος Τυρνάβου με τον οικογενειακό του αμπελώνα να εκτείνεται στα 120 στρέμματα στην απόληξη του ορεινού όγκου του Ολύμπου, στους πρόποδες του πρόβουνου Μελούνα, όπου ήταν και τα παλιά ελληνικά σύνορα και όπου δόθηκαν οι σκληρές μάχες τόσο στον άτυχο πόλεμο του 1897, όσο και μετέπειτα στον απελευθερωτικό του 1912. Εκεί, στα όρια της Θεσσαλικής πεδιάδας, βρίσκεται η τοποθεσία «Πα-λαιός Άμπελος», που δηλώνει ότι ανέκαθεν ήταν τόπος αμπελοκαλλιέργειας, η οποία και έδωσε το όνομά της στα κρασιά της οικογένειας.
Με τη δημιουργία του νέου του, πρότυπου οινοποιείου του, που ξεπερνά τα 3.000τ.μ. σε χώρους, ο Δημή-τρης Μίγας αναδεικνύεται σ’ ένα από τους σημαντικότερους παραγωγούς της Κεντρικής Ελλάδας, που με τις ετι-κέτες του διεκδικεί υψηλή θέση στον ελληνικό οινικό χάρτη. Στόχος του είναι να αναβιώσει τη φήμη της περιοχής του Τυρνάβου και να επαναπροσδιορίσει την αξία των παραδοσιακών καλλιεργειών ως προς την παραγωγή κορυ-φαίας ποιότητας οίνου.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου