Λάρισα - Κρασί - Φαγητό - Γευσιγνωσία Κτήμα Δημήτρη Μίγα





Πολιτισμός της γεύσης
Την Τρίτη, 13 Μαρτίου, η 24η γευσιγνωσία τού «Να με θυμάσαι…»

Ταξιδεύοντας στον γοητευτικό κόσμο
των κρασιών του Κτήματος Δημήτρη Μίγα

Πέντε κρασιά και πέντε γεύσεις
σ’ ένα ταξίδι που θα επιχειρήσει να συνδυάσει
το κρασί με το ορεκτικό, το φαγητό και το γλύκισμα
με μια διαδικασία απόλυτα σχολαστικής εξυπηρέτησης…


Η 24η γευσιγνωσία του εστιατορίου «Να με θυμάσαι...» της πόλης μας, που αποτελεί σημείο εξειδίκευσης και ανάπτυξης του ελληνικού κρασιού, είναι αφιερωμένη στα κρασιά του εκ Τυρνάβου παραγωγού Δημήτρη Μίγα, που τα τελευταία χρόνια επιτυγχάνει μια μεγάλη συγκομιδή διακρίσεων σε ελληνικούς και ξένους διαγωνισμούς, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13 Μαρτίου, στις 9.30μ.μ.
Πέντε διαφορετικές ετικέτες, για τις οποίες ο σεφ Μανώλης Πανταζής έχει επιλέξει να δημιουργήσει ισάριθμες γεύσεις που θ’ αναδείξουν τα χαρακτηριστικά τους.
Το ξεκίνημα θα γίνει με το πιο νεανικό και αρωματικό κρασί, θα συνεχιστεί μ’ ένα ιδιαίτερα ώριμο λευκό, περασμένο από βαρέλι και θα κορυφωθεί με δυο ερυθρά, παλαιωμένα, στιβαρά, πλούσια σε τανίνες, κρασιά. Για επιδόρπιος οίνος το εκπληκτικό Ροζέ του Κτήματος, γεμάτο αρώματα και λεπτές γεύσεις.
Όλα τα κρέατα που θα μαγειρευτούν θα είναι από το κρεοπωλείο «Λούπας – Φωκαΐδης» (Ηρώων Πολυτεχνείου 228).
Η συμμετοχή κατ’ άτομο έχει οριστεί στα € 25.00 κατ’ άτομο, ενώ θα κρατηθεί απόλυτη προτεραιότητα στις κρατήσεις (2410 287833).
Το εστιατόριο «Να με θυμάσαι…» δημιουργήθηκε όχι για να εκπληρώνει απλές ανάγκες εστίασης, αλλά να δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα που απαιτεί η απόλαυση ενός τέλειου γεύματος ή δείπνου.
Η αναζήτηση των κορυφαίων ποιοτικά προϊόντων και η συνεχής ανησυχία μας για την τέλεια σύνθεση των γεύσεων, όπως και η μέριμνά μας για την άψογη συντήρηση των κρασιών, στοχεύουν στο να μετασχηματίσουν το πορτρέτο του πελάτη σε προσωπικότητα φίλου. Σ’ αυτό ακριβώς στοχεύουν και οι βραδιές γευσιγνωσίας που διοργανώνει.


Από την παλέτα των λευκών…

«Μοσχάτο Αμβούργου» Blanc de Noir , 2011
Η ερυθρή ποικιλία «Μοσχάτο Αμβούργου», που κατέχει εξέχουσα θέση στην περιοχή του Τυρνάβου, χάρη στην επιμονή του Δημήτρη Μίγα και την ιδιαίτερη οινοποίησή της, ανατρέπει τα δεδομένα και αναδεικνύει όχι τον ερυθρό, αλλά τον λευκό της χαρακτήρα και τα πλούσια αρώματά του. Με εντυπωσιακό χρυσοκίτρινο χρώμα, φρουτώδη διάθεση και πλούσια αρώματα κίτρινων φρούτων, στόμα μεστό και ευχάριστη μετάγευση έρχεται να διεκδικήσει μια ζηλευτή θέση ανάμεσα στις γηγενείς ποικιλίες, παράγοντας κάθε νέα χρονιά εξαιρετικά αποτελέσματα….
Το συνοδεύουν:
Χειροποίητες κροκέτες από εκλεκτά ελληνικά τυριά, σε κρέμα «Τυριού Φιλαδέλφειας» με πέστο βασιλικού.

«Παλαιός Άμπελος - Chardonnay Fume, 2010»
Ένα μονοποικιλιακό κρασί, προϊόν επιλεκτικού τρύγου όμοιας ωρίμανσης και ήρεμης θραύσης της ρόγας των σταφυλιών. Την κρυοεκχύλιση ακολούθησε η ζύμωση σε χαμηλή θερμοκρασία και ωρίμανση για 7 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια (ALLIER) πάνω στις οινολάσπες. Αποτέλεσμα η γέννηση ενός ιδιαίτερα πλούσιου σε σώμα κρασί με όλη τη σύνθετη αρωματική δυναμική της ποικιλίας, με την οποία δένουν αρμονικά τα ιδιαίτερα αρωματικά συστατικά του ξύλου. Το χρώμα του είναι ζωηρό, λαμπερό, χρυσοκίτρινο με πρασινωπές ανταύγειες. Το άρωμά του κομψό και σύνθετο με νότες ξύλου και λουλουδιών. Γεύση γεμάτη, δροσερή και σαρκώδης. Επίγευση μεγάλης διάρκειας.
Το συνοδεύει:
Ρολό κοτόπουλου με μπουκέτο βραστών λαχανικών εποχής και σάλτσα ντιζόν με εστραγκόν.

Από την παλέτα των ερυθρών…

«Παλαιός Άμπελος – Syrah & Merlot, 2008»
Το συγκεκριμένο κρασί ακολουθεί την κλασική ερυθρά οινοποίηση με εκχύλιση μεταζυμωτική 28 ημερών. Ωριμάζει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, τύπου Tronsair, πάνω στις οινολάσπες το λιγότερο για 18 μήνες. Ακολουθεί η εμφιάλωσή του και το μακρύ ταξίδι του στον χρόνο. Η συν-οινοποίηση δένει τα αρώματα της κάθε ποικιλίας σε μια εντυπωσιακή συνύπαρξη αρωματικής προσωπικότητας και γευστικού σώματος. Ξεχωρίζει για το βαθύ ρουμπινί χρώμα του με ιώδεις ανταύγειες και για την πολύπλοκη και πυκνή μύτη, στην οποία κυριαρχούν αρώματα άγριων μαύρων φρούτων, νότες βανίλιας, καπνού και καραμέλας βουτύρου. Το στόμα πλούσιο, στρογγυλό με πολύ μεγάλη επίγευση.
Το συνοδεύει:
Χοιρινό κότσι (οσομπούκο) και πουρέ φρέσκιας πατάτας με αρωματικά βότανα.

«Παλαιός Άμπελος – Syrah, 2007»
Η εξαιρετική γαλλική ποικιλία, μεταφυτευμένη στην κοιλάδα του Τιταρήσιου, βρήκε όλα εκείνα τα στοιχεία του μικροκλίματος και της εδαφολογικής σύστασης ώστε να δώσει τον καλύτερο εαυτό της. Τον επιλεκτικό τρύγο ακολουθεί η κλασική ερυθρά οινοποίηση με μεταζυμωτική εκχύλιση πολλών ημερών. Ωρίμανση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, τύπου Tronsair, πάνω στις οινολάσπες. Το αποτέλεσμα: Ένα κρασί με εντυπωσιακά βαθύ ρουμπινί χρώμα, πλούσια αρώματα άγριων μαύρων φρούτων (Black forest), αλλά και βατόμουρου και αγριοκέρασου, με νότες βανίλιας, καπνού και καραμέλας βουτύρου. Εξαιρετική δομή, με πλούσιο σώμα, έντονες τανίνες και πλούσιο στόμα, στρογγυλό με πολύ μεγάλη επίγευση.
Το συνοδεύει:
Τρυφερό μοσχαράκι φέτες σε ταπέτο ψητών λαχανικών και μανιταριού «Πόρτο Μπέλο», με φίνα σάλτσα από το ζωμό του.

Ο επίλογος…

«Παλαιός Άμπελος – Merlot - Ροζέ»
Η εξαιρετική γευστική πολυπλοκότητα του Merlot οδήγησε τον Δημήτρη Μίγα σ’ ένα τολμηρό βήμα: Την συν-οινοποίησή του με Μοσχάτο Σάμου για τη δημιουργία ενός μεγάλου ΡΟΖΕ!!! Με την συνοινοποίηση των δυο ποικιλιών τα στέμφυλα παραμένουν για 24 ώρες για ν’ ακολουθήσει μια αργή ζύμωση ώστε να διατηρείται η φρεσκάδα των σταφυλιών. Το αποτέλεσμα ιδιαίτερα εντυπωσιακό, αφού το συγκεκριμένο ροζέ με το λαμπερό ρόδινο χρώμα του, αιχμαλωτίζει τη μύτη συνδυάζοντας πρωτότυπα τον φρουτώδη χαρακτήρα κόκκινων μικρών φρούτων με νότες καραμέλας. Στόμα ισορροπημένο, μαλακές τανίνες, γλυκιά και μακριά επίγευση.
Το συνοδεύει:
Μιλφέιγ με φρέσκιες φράουλες.


Ο Δημήτρης Μίγας,
ο Παλαιός Άμπελος, το ευοίωνο μέλλον…

Ο Δημήτρης Μίγας είναι γόνος Τυρνάβου, με τον οικογενειακό του αμπελώνα να εκτείνεται σε περισσότερα από 120 στρέμματα στην απόληξη του ορεινού όγκου τού Ολύμπου, στους πρόποδες του πρόβουνου της Μελούνας, όπου ήταν και τα παλιά σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και όπου δόθηκαν σκληρότατες μάχες τόσο στον άτυχο πόλεμο του 1897, όσο και μετέπειτα στον απελευθερωτικό του 1912.
Στην κοιλάδα μεταξύ Μελούνας και Τιταρήσιου, που είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παραποτάμους του Πηνειού ποταμού, βρίσκεται η τοποθεσία «Παλαιός Άμπελος», όπου η οικογένεια του Δημήτρη Μίγα καλλιεργεί τους αμπελώνες της και διατηρεί ένα από τα πλέον σύγχρονα κι εντυπωσιακά οινοποιεία της Ελλάδας.
Η ονομασία «Παλαιός Άμπελος» δηλώνει ότι ιστορικά ανέκαθεν η περιοχή ήταν τόπος αμπελοκαλλιέργειας. Πλέον το τοπωνύμιο ταυτοποιεί τα κρασιά του Κτήματος του Δημήτρη Μίγα και μαζί τους «ταξιδεύει» σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη, μεταφέροντας άρωμα Τυρνάβου στις σημαντικότερες οινικές αγορές.
Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι οι γαλλικές Chardonnay, Sauvignon Blanc, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, αλλά και οι ελληνικές Ροδίτης, Μπαντίκι και Μοσχάτο Αμβούργου. Σύμμαχος στην κορυφαία ποιότητα των κρασιών του κτήματος είναι το ήπιο ηπειρωτικό κλίμα και η καλή στράγγιση του εδάφους.
Μοναδικός στόχος του Δημήτρη Μίγα είναι αφ’ ενός η ανάδειξη της παράδοσης, και αφ’ ετέρου η εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας, έτσι ώστε να παράγει άριστα ποιοτικά κρασιά. Προκειμένου να εφαρμόζει κάθε επίτευγμα της σύγχρονης τεχνολογίας κατά την οινοποίηση, αλλά και την ωρίμανση και συντήρηση των κρασιών του, ο Δημήτρης Μίγας προχώρησε σε μια εκπληκτική για την περιοχή επένδυση, δημιουργώντας ένα οινοποιείο πρότυπο.
Πάγωμα των τρυγηθέντων σταφυλιών σε ψυγειοθαλάμους, συστήματα κρυοεκχύλισης, ανοξείδωτες δεξαμενές οινοποίησης, απόλυτα κλιματιζόμενα κελάρια και κάβες και ό,τι άλλο μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ποιοτικών κρασιών είναι αυτά που χαρακτηρίζουν τις υποδομές του οινοποιείου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο υπόγειο κελάρι όπου παλαιώνουν σε βαθύ ύπνο τα κρασιά, ένα ανοιχτό σκάμα στο δάπεδό του οδηγεί σε μια υπόγεια σήραγγα μήκους περισσότερο από 500 μέτρα, που φτάνει μέχρι την όχθη του Τιταρήσιου, μεταφέροντας όλη την υγρασία του ποταμού, έτσι ώστε η ωρίμανση των κρασιών να συντελείται σε απόλυτα φυσικές συνθήκες.
Οι άοκνες προσπάθειες του Δημήτρη Μίγα είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια στέφονται με απόλυτη επιτυχία. Οι ετικέτες του έχουν να παρουσιάσουν μια εκπληκτική συγκομιδή τιμητικών διακρίσεων σε μεγάλους διαγωνισμούς του χώρου, αφού στην κυριολεξία σαρώνουν χρυσές και ασημένιες διακρίσεις της κατηγορίας τους.
Από την άλλη, η κτηριακή – μηχανολογική υποδομή του οινοποιείου του, που είναι επισκέψιμο, συμβάλει τα μέγιστα στον οινοτουρισμό της περιοχής και αποτελεί πρότυπο ανάπτυξης…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου