Γευσιγνωσία - οινική παρουσίαση ετικετών Κτήματος "Εύχαρις"



2 Απριλίου 2013, 9.30 μ.μ.

Υποδεχθήκαμε και παρουσιάζουμε 
- για πρώτη φορά στην πόλη μας- με απόλυτη επιτυχία
το Κτήμα «Εύχαρις»


Σε γιορτή οίνου εξελίχθηκε η βραδιά της 2ας Απριλίου κατά την οποία φιλοξενήσαμε στο χώρο μας τον ιδιοκτήτη του Κτήματος "ΕΥΧΑΡΙΣ" κ. Χάρη Αντωνίου και τις δημιουργίες του, ήτοι πέντε εκλεκτούς οίνους του κτήματος. Ακούραστος ο φίλος Χάρης μίλησε επί ώρα για το κρασί και τις ιδιαιτερότητές του, τη σχέση του εδάφους και του κλίματος με τον αμπελώνα, το βαρέλι και τα χαρακτηριστικά του, την οινοποίηση των συγκεκριμένων κρασιών και πολλά ακόμα, τα οποία έγιναν αφορμή για συζήτηση και γευστικές δοκιμές με ουσία και στόχο την αναζήτηση της ιδανικότερης σύζευξης κρασιού και φαγητού.


Τον Χάρη Αντωνίου παρουσίασε στους φίλους του "Να με θυμάσαι..." ο Άγγελος Πετρουλάκης, επισημαίνοντας ότι η τρέχουσα παρουσίαση είναι η 30η στο σύνολο των 6 ετών λειτουργίας του χώρου, ο οποίος έχει αλλάξει από την πρώτη στιγμή τα δεδομένα της εστίασης στο χώρο της Λάρισας. Στις 30 αυτές οινοπαρουσιάσεις οι φίλοι του χώρου γεύθηκαν 145 διαφορετικές ετικέτες κρασιού και 145 διαφορετικά πιάτα, από τα οποία τα 30 αφορούσαν σε επιδόρπια.

Τα κρασιά που παρουσιάστηκαν και οι γεύσεις που τα συνόδευσαν ήταν:
1 - Κτήμα Εύχαρις 2012
Ασσύρτικο50%, Μαλαγουζιά 25% και Chardonnay 25%
Οίνος λευκός ξηρός.
 
Πράσινη σαλάτα με φοινόκιο, ντοματίνια Σαντορίνης, ξανθές σταφίδες, γκράμπερι σε γαλλική βινεγκρέτ με γραβιέρα Μετσόβου.




2 - Κτήμα Εύχαρις Sur lie 2011
Ασύρτικο
 
Μπιφτεκάκια κοτόπουλου, πάνω σε πίτα σχάρας με ταμπουλέ και ντιπάκι γιαουρτιού.





3 - Κτήμα Εύχαρις 2008
Syrah 60% , Merlot 40%

Κις Λωρέν με πράσα, φρέσκα κρεμμυδάκια, μανιτάρια Champignon de Paris και χωριάτικο λουκάνικο.





4 - Κτήμα Εύχαρις 2006
Syrah, εσοδείας 2006

Χοιρινό ρολό μαρινέ σε φρέσκα βότανα με σάλτσα γραβιέρας Κρήτης και εστραγκόν, πατάτα arli και μπουκετάκι λαχανικών ποσέ.





5 - Επίλογος 2007
Οίνος φυσικός γλυκός με την μέθοδο της ευγενούς σήψης
Εσοδεία 2007.

Παραδοσιακό ρυζόγαλο βανίλιας με σάλτσα από φρέσκες φράουλες.


Κτήμα Εύχαρις

Το Κτήμα Εύχαρις, δημιούργημα της γερμανίδας Eva Boehme και του Έλληνα Χάρι Αντωνίου, βρίσκεται στην περιοχή των Μεγάρων, στις ηλιόλουστες πλαγιές των Γερανείων, ανάμεσα στους κόλπους της Σαλαμίνας και της Κορίνθου, περιτριγυρισμένo από ψηλά πεύκα και παλιούς ελαιώνες, σε μια έκταση περίπου 40 εκταρίων.

Τα αμπέλια
Τα αμπέλια παρατάσσονται αρμονικά και χωρίζονται από μικρά μονοπάτια, στις άκρες των οποίων φυτρώνουν δεντρολίβανο και λεβάντα, πολύχρωμα τριαντάφυλλα και ευωδιαστές μιμόζες, λυγερές αμυγδαλιές και ροδιές.
Φυτεύτηκαν το 1985 με συνολικά εννέα γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες κι εκτείνονται σε υψόμετρο 400. Η διάταξή τους είναι γραμμική, στραμμένα στο Βορρά, ώστε τα φύλλα τους να αερίζονται από τον άνεμο και τα σταφύλια να μπορούν να αναπνέουν καλύτερα, ενώ συνάμα εμποδίζεται η δημιουργία υγρασίας. Το έδαφος των Μεγάρων είναι πλούσιο σε ασβέστιο, άμμο και ιχνοστοιχεία. Επίσης το κλίμα με τα δροσερά καλοκαίρια και τους ήπιους χειμώνες, είναι ιδανικό για την καλλιέργεια των αμπέλων.

Το κελάρι
Τα κεντρικά πέτρινα κτίσματα του Κτήματος φιλοξενούν ένα μοντέρνο κελάρι, εξοπλισμένο σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές προδιαγραφές.
Η ζύμωση των εκλεκτών ερυθρών και λευκών κρασιών γίνεται σε δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα με ελεγχόμενη θερμοκρασία και ωριμάζουν σε κλιματιζόμενα κελάρια, όπου με το πέρασμα του χρόνου αποκτούν τη γεύση και το χαρακτήρα τους μέσα σε δρύινα γαλλικά βαρέλια.

Το κρασί
«Το κρασί μας έχει χαρακτήρα. Είναι φτιαγμένο με φροντίδα και αγάπη καθώς, και με τη χρήση των πιο σύγχρονων τεχνολογικών προδιαγραφών. Η επεξεργασία των σταφυλιών χωρίς αντλίες, αλλά σε πνευματικά πιεστήρια διασφαλίζει την προστασία της φλούδας του καρπού, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο την υψηλή ποιότητα του κρασιού», δηλώνει με δίκαιο καμάρι η Eva Boehme.
Τα φημισμένα κρασιά του κτήματος, το ελαφρώς αφρώδες «Eva Secco», το αφρώδες «Boheme», οι  αρωματικοί οίνοι «Ιλαρός» και «Εύχαρις», το «Ασύρτικο», το φίνο «Merlot», το αριστοκρατικό «Chardonnay», το ευγενικό «Syrah» και το γλυκό κρασί «Επίλογος», όψιμου τρύγου, θεωρούνται από τα καλύτερα του είδους τους στην Ελλάδα.
Τα κρασιά Εύχαρις συμμετέχουν κάθε χρόνο σε διαγωνισμούς κρασιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κερδίζοντας πολλά διεθνή βραβεία, ενώ συνάμα αποσπούν και πολλές σφραγίδες ποιότητας της Ε.Ε. με τις οποίες επιβραβεύονται η φυσική καλλιέργεια, η υγιεινή επεξεργασία και η οικολογική φροντίδα των αμπέλων. 

Φωτογραφίες από τους φίλους μας, που τίμησαν τη βραδιά μας:

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου