Κτήμα "Εύχαρις" - Οινική παρουσίαση Γευσιγνωσία



2 Απριλίου 2013, 9.30 μ.μ.

Υποδεχόμαστε
και παρουσιάζουμε για πρώτη φορά στην πόλη μας
το Κτήμα «Εύχαρις»



1 - Κτήμα Εύχαρις 2012
Ασσύρτικο50%, Μαλαγουζιά 25% και Chardonnay 25%
Οίνος λευκός ξηρός

Τον τρύγο με το χέρι ακολουθεί η προσεκτική διαλογή σταφυλιών, που οδηγούνται στον αποβοστρυχωτή και το πνευματικό πιεστήριο, όπου συμπιέζονται απαλά σε χαμηλές πιέσεις. Ακολουθεί στατική απολάσπωση. Η αλκοολική ζύμωση 15 ημερών γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές διπλού τοιχώματος και σε πλήρως ελεγχόμενη θερμοκρασία 16°C. Ακολουθεί ένα χρονικό διάστημα στο οποίο το κρασί παραμένει με τις λάσπες του και εμπλουτίζεται σε γεύση και αρώματα. Ακολουθεί διαύγαση, τρυγική σταθεροποίηση και εμφιάλωση στο κτήμα σε 13.000 φιάλες.
Ο εκρηκτικός συνδυασμός Μαλαγουζιάς, του Aσύρτικου και του Chardonnay, χαρίζει ελκυστικό πρασινοκίτρινο χρώμα, έντονα φρουτώδες άρωμα, στρογγυλό και ισορροπημένο στόμα με μακρά επίγευση ενώ η Μαλαγουζιά τού προσδίδει σπιρτάδα και νεανικότητα που το κάνει πιο ιδιαίτερο. Διάρκεια ζωής: Δύο χρόνια.

Πράσινη σαλάτα με φοινόκιο, ντοματίνια Σαντορίνης, ξανθές σταφίδες, γκράμπερι σε γαλλική βινεγκρέτ με γραβιέρα Μετσόβου.



2 - Κτήμα Εύχαρις Sur lie 2011
Ασύρτικο

Μετά από αλκοολική ζύμωση 20 ημερών σε ανοξείδωτες δεξαμενές ειδικού τύπου, το κρασί ωριμάζει με τις οινολάσπες για περίπου 8 μήνες, γεγονός που του χαρίζει διάρκεια ζωής το ελάχιστο τρία χρόνια.               
Πρασινοκίτρινο στην όψη, με φινετσάτη μύτη εσπεριδοειδών, λιπαρό στόμα, πληθωρικό και με μακρά επίγευση.

Μπιφτεκάκια κοτόπουλου, πάνω σε πίτα σχάρας με ταμπουλέ και ντιπάκι γιαουρτιού.





3 - Κτήμα Εύχαρις 2008
Syrah 60% , Merlot 40% ,

Την αλκοολική ζύμωση των 15 ημερών σε ανοξείδωτες δεξαμενές ειδικού τύπου, ακολουθεί η παλαίωσή του σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για  περίπου 12 μήνες. Ένα κρασί που δε φοβάται το χρόνο, καθώς η ιδανική στιγμή της απόλαυσής του έρχεται μετά από 4 χρόνια παλαίωσης στην φιάλη.
Το χαρακτηρίζουν το πολύπλοκο μπουκέτο αρωμάτων σε φόντο βανίλιας, οι μαλακές τανίνες και το βελούδινο και γοητευτικό του τελείωμα.

Κις Λωρέν με πράσα, φρέσκα κρεμμυδάκια, μανιτάρια Champignon de Paris και χωριάτικο λουκάνικο.





4 - Κτήμα Εύχαρις 2006
Syrah, εσοδείας 2006

Με αλκοολική ζύμωση περίπου 15 ημερών σε ανοξείδωτες δεξαμενές ειδικού τύπου και παλαίωση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για περίπου 12 μήνες, φτάνει στην ιδανική στιγμή του μετά από παλαίωση 3-5 ετών στη φιάλη, γεγονός που σημαίνει πως έχουμε να κάνουμε με ένα ρωμαλέο κρασί, τανικό, που δε φοβάται το χρόνο και που αντιμετωπίζει τον απαιτητικό οινόφιλο με ιδιαίτερο σεβασμό.
Το χρώμα του σκούρο πορφυρό με ζωηρές βυσσινί αποχρώσεις. Στη μύτη σύνθετο μπουκέτο αποξηραμένων φρούτων και μπαχαρικών. Το στόμα πλούσια γεμάτο με ευγενικές τανίνες, μακρύ τελείωμα.

Χοιρινό ρολό μαρινέ σε φρέσκα βότανα με σάλτσα γραβιέρας Κρήτης και εστραγκόν, πατάτα arli και μπουκετάκι λαχανικών ποσέ.





5 - Επίλογος 2007
Οίνος φυσικός γλυκός με την μέθοδο της ευγενούς σήψης
Εσοδεία 2007.

Τα υπερώριμα σταφύλια των λευκών ποικιλιών (Ροδίτης, Sauvignon blanc) του κτήματος, τρυγιούνται στις αρχές Οκτωβρίου. Ο παραδοσιακός τρόπος πατήματος στην καλά διατηρημένη, παλιά στροφιλιά, η αργή ζύμωση περίπου 2 μηνών σε ανοξείδωτη δεξαμενή και η υπομονητική παλαίωση, δίνουν στο γλυκό αυτό κρασί, χρυσαφένιο χρώμα, πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα και πληθωρική γεύση.

Παραδοσιακό ρυζόγαλο βανίλιας με σάλτσα από φρέσκες φράουλες.





Κτήμα Εύχαρις

Το Κτήμα Εύχαρις, δημιούργημα της γερμανίδας Eva Boehme και του Έλληνα Χάρι Αντωνίου, βρίσκεται στην περιοχή των Μεγάρων, στις ηλιόλουστες πλαγιές των Γερανείων, ανάμεσα στους κόλπους της Σαλαμίνας και της Κορίνθου, περιτριγυρισμένo από ψηλά πεύκα και παλιούς ελαιώνες, σε μια έκταση περίπου 40 εκταρίων.

Τα αμπέλια
Τα αμπέλια παρατάσσονται αρμονικά και χωρίζονται από μικρά μονοπάτια, στις άκρες των οποίων φυτρώνουν δεντρολίβανο και λεβάντα, πολύχρωμα τριαντάφυλλα και ευωδιαστές μιμόζες, λυγερές αμυγδαλιές και ροδιές.
Φυτεύτηκαν το 1985 με συνολικά εννέα γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες κι εκτείνονται σε υψόμετρο 400. Η διάταξή τους είναι γραμμική, στραμμένα στο Βορρά, ώστε τα φύλλα τους να αερίζονται από τον άνεμο και τα σταφύλια να μπορούν να αναπνέουν καλύτερα, ενώ συνάμα εμποδίζεται η δημιουργία υγρασίας. Το έδαφος των Μεγάρων είναι πλούσιο σε ασβέστιο, άμμο και ιχνοστοιχεία. Επίσης το κλίμα με τα δροσερά καλοκαίρια και τους ήπιους χειμώνες, είναι ιδανικό για την καλλιέργεια των αμπέλων.

Το κελάρι
Τα κεντρικά πέτρινα κτίσματα του Κτήματος φιλοξενούν ένα μοντέρνο κελάρι, εξοπλισμένο σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές προδιαγραφές.
Η ζύμωση των εκλεκτών ερυθρών και λευκών κρασιών γίνεται σε δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα με ελεγχόμενη θερμοκρασία και ωριμάζουν σε κλιματιζόμενα κελάρια, όπου με το πέρασμα του χρόνου αποκτούν τη γεύση και το χαρακτήρα τους μέσα σε δρύινα γαλλικά βαρέλια.

Το κρασί
«Το κρασί μας έχει χαρακτήρα. Είναι φτιαγμένο με φροντίδα και αγάπη καθώς, και με τη χρήση των πιο σύγχρονων τεχνολογικών προδιαγραφών. Η επεξεργασία των σταφυλιών χωρίς αντλίες, αλλά σε πνευματικά πιεστήρια διασφαλίζει την προστασία της φλούδας του καρπού, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο την υψηλή ποιότητα του κρασιού», δηλώνει με δίκαιο καμάρι η Eva Boehme.
Τα φημισμένα κρασιά του κτήματος, το ελαφρώς αφρώδες «Eva Secco», το αφρώδες «Boheme», οι  αρωματικοί οίνοι «Ιλαρός» και «Εύχαρις», το «Ασύρτικο», το φίνο «Merlot», το αριστοκρατικό «Chardonnay», το ευγενικό «Syrah» και το γλυκό κρασί «Επίλογος», όψιμου τρύγου, θεωρούνται από τα καλύτερα του είδους τους στην Ελλάδα.
Τα κρασιά Εύχαρις συμμετέχουν κάθε χρόνο σε διαγωνισμούς κρασιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κερδίζοντας πολλά διεθνή βραβεία, ενώ συνάμα αποσπούν και πολλές σφραγίδες ποιότητας της Ε.Ε. με τις οποίες επιβραβεύονται η φυσική καλλιέργεια, η υγιεινή επεξεργασία και η οικολογική φροντίδα των αμπέλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου