Ηριγόνη - Ο μεγάλος επιδόρπιος οίνος



‘‘Ηριγόνη’’
Ο μεγάλος επιδόρπιος οίνος
του ιστορικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου.


Η Ηριγόνη (εαρ-γόνος που σημαίνει κόρη της Άνοιξης) ήταν η μυθική κόρη του Ικάριου, ενός Αθηναίου που φιλοξένησε τον θεό Διόνυσο και αυτός για να τον ανταμείψει του δίδαξε τα μυστικά του αμπελιού και της παρασκευής του  οίνου. Ο Διόνυσος μάλιστα ερωτεύτηκε την όμορφη Ηριγόνη και απέκτησε μαζί της έναν γιο, τον Στάφυλο.
Ο μύθος της Ηριγόνης αναβίωσε στον Τύρναβο με τη δημιουργία ενός εκπληκτικού επιδόρπιου οίνου από σταφύλια της ποικιλίας Μοσχάτο Τυρνάβου, ποικιλία με πολλές οινικές εκφράσεις, αλλά με κορυφαία αυτή του παλαιωμένου γλυκού οίνου, που έφτασε μέχρι τις μέρες μας, χάρη στην αγάπη για το αμπέλι των ανθρώπων της προ-προηγούμενης γενιάς.
Ο οίνος Ηριγόνη είναι από μόνος του ιστορία και μύθος μαζί, αφού πρόκειται για οίνο παλαίωσης (λικέρ) τουλάχιστον 35 ετών, που σημαίνει ότι τα τότε παλαιά κλήματα τα οποία έδωσαν εκείνα τα Μοσχάτα σταφύλια δεν ζουν, όπως δεν ζουν και πολλοί από τους αμπελουργούς, που φρόντιζαν εκείνα τα  παλιά κλήματα και αποτελούν ήδη μέρος της αμπελο-οινικής ιστορίας του Τυρνάβου. Πρόκειται για έναν μοναδικό επιδόρπιο οίνο που παλαιώνει για 35 και πλέον χρόνια σε μεγάλα δρύινα βαγένια στα κελάρια του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου και αφηγείται την πολύτιμη ιστορία τόσο  του Συνεταιρισμού, όσο και των αμπελουργών του Τυρνάβου.

Συνοδεύεται από:
Τάρτα με γέμιση γκανάζ σοκολάτας 
και βάση μπισκότου βουτύρου 
με καραμελωμένο φουντούκι.
-----------------------------
Για όσους νηστεύουν:
Μακεδονικός χαλβάς με ταχίνη, 
κρέμα πικρής σοκολάτας
και γλασαρισμένη φλούδα πορτοκαλιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου