Βραδιά γευσιγνωσίας: Οίνοι ΘΕΟΠΕΤΡΑ - Τσιλιλή

Με απόλυτη επιτυχία διοργανώθηκε η 42η βραδιά γευσιγνωσίας
με τους οίνους ΘΕΟΠΕΤΡΑ της οικογένειας Τσιλιλή
--------------------------------------------------------------------
Το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου ήταν αφιερωμένο σ' έναν άνθρωπο, τον Μάκη Τσιλιλή, που είναι ευρύτερα γνωστός στο πανελλήνιο ως ένας από τους κορυφαίους αποσταγματοποιούς. Χρόνια τώρα το Τσίπουρο Τσιλιλή συνοδεύει τους φίλους του τσίπουρου στις αποδράσεις τους.
Αλλά, ο Μάκης Τσιλιλής, είναι ο δημιουργός και της ΘΕΟΠΕΤΡΑΣ, μιας σειράς οίνων που εκπλήσσει με την ποιότητά της και μας προσφέρει πλούσιες οινικές απολαύσεις.
----------------------------------------------------------------------
Οι οίνοι και οι συνοδείες τους:


ΘΕΟΠΕΤΡΑ – Μαλαγουζιά & Ασύρτικο (λευκό)
ΘΕΟΠΕΤΡΑ – Λημνιώνα & Syrah (ροζέ)
ΘΕΟΠΕΤΡΑ – Λημνιώνα (ερυθρό)
BiancoNero (αφρώδης οίνος)
White Sparkling Wine 
------------------------------ 


1ος  οίνος
ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΠΕΤΡΑ – Μαλαγουζιά & Ασύρτικο
Λευκός ξηρός.

Βιολογικός οίνος από σταφύλια των ελληνικών ποικιλιών Μαλαγουζιά και Ασύρτικο.
Η προζυμωτική εκχύλιση των σταφυλιών και η αλκοολική ζύμωση σε  χαμηλές θερμοκρασίες δίνουν έναν οίνο με λαμπερό λεμονοπράσινο χρώμα, φρέσκα αρώματα ανανά, μάνγκο, μανταρινιού και ροδάκινου, διακριτική παρουσία μπισκότου και νύξεις φρέσκου δυόσμου.
Στο στόμα χαρακτηρίζεται από δροσερή οξύτητα, στρογγυλό σώμα, γεύσεις φρέσκων φρούτων και μακρά βοτανική επίγευση.
Πολυβραβευμένο με χρυσά και ασημένια μετάλλια σε πολλούς μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς.

Το συνοδεύουν:
Πουγκάκια από τραγανό ρυζόφυλλο με γέμιση κοτόπουλου, επώνυμων ελληνικών τυριών, και δροσερή καρωτοσαλάτα με ξινόμηλο και άρωμα τζίντζερ.



2ος  οίνος
ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΠΕΤΡΑ – Λημνιώνα - Syrah
Ροζέ ξηρό.

Βιολογικός οίνος από σταφύλια της θεσσαλικής ποικιλίας Λημνιώνα και της διεθνούς Syrah.
Η προζυμωτική εκχύλιση των σταφυλιών και η αλκοολική ζύμωση σε χαμηλές θερμοκρασίες δίνουν έναν οίνο με ζωηρό τριανταφυλλί χρώμα, έντονα φρουτώδη αρώματα φράουλας και βατόμουρου, γλυκά αρώματα μαρμελάδας φραγκοστάφυλλου, καραμέλας και βανίλιας.
Στο στόμα μαλακό και στρογγυλό χαρακτηρίζεται από ισορροπημένη οξύτητα, έντονη γεύση φρέσκων κόκκινων φρούτων και δροσερή βοτανική επίγευση μέντας.
Είναι το κρασί που εκτός των πολλών διακρίσεών του με χρυσά και αργυρά μετάλλια, τιμήθηκε με το μοναδικό στην κατηγορία του Μεγάλο Χρυσό Μετάλλιο- Concours Mondial de Bruxelles (2011), ενώ διακεκριμένοι αμερικανοί δημοσιογράφοι οίνου το ανέδειξαν ως το καλύτερο ροζέ με παγκόσμια κλίμακα!

Το συνοδεύουν:
Κανελόνια με γέμιση κιμά, μανιτάρι και κουκουνάρι, σάλτσα ντομάτας με βασιλικό και κάπαρη, και γκρατιναρισμένη κεφαλογραβιέρα.




3ος  οίνος
ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΠΕΤΡΑ – Λημνιώνα
Ερυθρός ξηρός.


Από σταφύλια ,καλλιεργημένα με βιολογικές πρακτικές, της θεσσαλικής ποικιλίας Λημνιώνα.
Η ελεγχόμενη αλκοολική ζύμωση και παλαίωση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για 12 μήνες προσδίδει στον οίνο έντονο ρουμπινί χρώμα,  φρουτώδη αρώματα φράουλας και βατόμουρου, γλυκά αρώματα κυδωνόπαστου και αποξηραμένων σύκων καθώς και πικάντικα αρώματα κανέλλας, γαρύφαλλου και λευκού πιπεριού. Στο στόμα μαλακό και στρογγυλό, χαρακτηρίζεται από ισορροπημένη οξύτητα, μεταξένιες τανίνες, πικάντικες γεύσεις και μακρά απαλή επίγευση.

Το συνοδεύει:
Μοσχαρίσιο ρολό με καραμελωμένο κρεμμύδι και καπνιστό μπέικον με σάλτσα ερυθρού κρασιού Λημνιώνα και συνοδεία καπονάτας λαχανικών.



4ος  οίνος
BiancoNero
White Sparkling Wine

To λευκό, αφρώδες κρασί της γκάμας παράγεται από σταφύλια της αρωματικής ποικιλίας Μοσχάτο Αμβούργου και χαρακτηρίζεται από λουλουδάτα αρώματα τριαντάφυλλου και λεμονανθών, φρουτώδη αρώματα ροδάκινου και μανταρινιού, αφήνοντας μια αίσθηση λευκού τσαγιού.
Δροσερό και σπιρτόζικο καταναλώνεται ευχάριστα μόνο του, με φρούτα ή fingerfood και κρεμώδη γλυκά.

Επιδόρπιο συνοδείας:
Πανακότα λεμόνι με χειροποίητη μαρμελάδα λεμονιού και κραμπλ αμυγδάλου.



------------------------------------------------

ΘΕΟΠΕΤΡΑ
Ένα σπήλαιο από την παλαιολιθική εποχή
αλλά και κάποια από τα εκλεκτότερα κρασιά
του ελληνικού οινικού χάρτη.



Το ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΠΕΤΡΑ αποτελεί τον οικογενειακό αμπελώνα της οικογένειας Τσιλιλή, ενός ονόματος που έγινε διάσημο με τα αποστάγματά του, με το τσίπουρο Τσιλιλή ν’ αποκτά φανατικούς φίλους σε όλην την Ελλάδα.
Τα αμπελοτόπια του κτήματος εκτείνονται γύρω από το Προϊστορικό Σπήλαιο της Θεόπετρας, στους πρόποδες των Μετεώρων, ανήκοντας στην Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Μετέωρα.
Στο Σπήλαιο της Θεόπετρας μαρτυρούνται τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης παρουσίας στον ελλαδικό χώρο όπου ανακαλύφθηκαν, ανάμεσα στα άλλα, κουκούτσια σταφυλιών από τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή, αποδεικνύοντας την πανάρχαια συνύπαρξη του τόπου με το αμπέλι και το κρασί. Στους Βυζαντινούς χρόνους, η καλλιέργεια της αμπέλου και η εξέλιξη της οινοποίησης πέρασε στα χέρια των μοναχών των Μετεώρων, εγκαθιδρύοντας μία μακρά παράδοση οινικής κουλτούρας στην περιοχή.


Το μυστηριακό περιβάλλον των Μετέωρων μεταλαμπαδεύεται στον οίνο μέσω ενός ιδιαίτερου terroir, της σπάνιας σύστασης του εδάφους και του ηπειρωτικού κλίματος και καθιστά την περιοχή διαχρονική κοιτίδα παραγωγής κρασιών, με ξεχωριστό χαρακτήρα και υψηλή ποιότητα.
Στην περιοχή, η οικογένεια Τσιλιλή δημιούργησε ένα πρότυπο οινοποιείο, με σκοπό την ανάδειξη της ιδιαιτερότητας του τόπου, την αναβίωση σπάνιων ελληνικών ποικιλιών και «πάντρεμά τους» με ποιοτικές διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας.
Είναι χαρά και τιμή μας που παρουσιάσαμε τρεις εκλεκτές ετικέτες του Κτήματος ΘΕΟΠΕΤΡΑ (λευκό, ροζέ, ερυθρό), και μιλήσαμε με τον Μάκη Τσιλιλή, έναν από τους πλέον σημαντικούς οινοποιούς της χώρας.
Ο εξαιρετικός αφρώδης οίνος BiancoNero - White Sparkling Wine είναι επίσης μια δημιουργία του οινοποιείου Τσιλιλή.


Φωτογραφίες της βραδιάς




















Οι πρωταγωνιστές της βραδιάς: Μάκης Τσιλιλής και Μανώλης Πανταζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου