Τα νόστιμα νηστίσιμά μας

Το να αναζητά κανείς τη μαγειρική διάσταση της Σαρακοστής ίσως ακούγεται αντιφατικό, γιατί η νηστεία νοείται ως μια περίοδος ψυχικής και σωματικής κάθαρσης. Ωστόσο, ορισμένα από τα καλύτερα φαγητά της ελληνικής κουζίνας είναι αυτά που προέρχονται από την παράδοση της σαρανταήμερης αποχής από κάθε ζωικό προϊόν πριν από το Πάσχα.
Μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες, η πλειονότητα των Ελλήνων τηρούσε με θρησκευτική ευλάβεια τις επιταγές της εκκλησίας και του ημερολογίου νηστεύοντας, όχι μόνο πριν από το Πάσχα, αλλά και πριν από κάθε σημαντική θρησκευτική γιορτή, με αποτέλεσμα να απέχουν ουσιαστικά από το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα για μισό σχεδόν χρόνο.
Έτσι, αναπτύχθηκε ένα ολόκληρο σύνολο μαγειρικών επιλογών που αντανακλά την επινοητικότητα της νοικοκυράς, η οποία βασιζόταν στα όσα απλόχερα είχε να προσφέρει κάθε εποχή, ώστε να ετοιμάσει ένα γεύμα θρεπτικό και χορταστικό. Από τις αγκινάρες (έστω και τις χωρίς τ’ αγκάθια), τα κουκιά, τον αρακά, τον μάραθο και τα μαρούλια, μέχρι τα όσπρια, που δεν έχουν εποχή, αλλά και τα οστρακοειδή και τα μαλάκια, η ελληνική κουζίνα δημιούργησε έναν ποικιλόμορφο γαστρονομικό θησαυρό, που ενδεχομένως αποτελεί και την απόλυτη έκφραση της μεσογειακής διατροφής.
Ο σεφ Μανώλης Πανταζής με το μεράκι και την εμπειρία του δημιούργησε τον δικό μας κατάλογο με τα νόστιμα νηστίσιμά μας, προσφέροντάς σας εκλεκτές γευστικές προτάσεις...
Ορεκτικά
* Μανιτάρια λεμονάτα σβησμένα με λευκό κρασί και φρέσκια ρίγανη (€ 6.00)
* Πατάτες ψητές στη σχάρα με λαδολέμονο (€ 3.00)
* Μανιτάρια «Πλευρώτους» σχάρας με λαδολέμονο
ή καραμελωμένο βαλσάμικο ξύδι (€ 6.00)
* Λαχανικά σχάρας με λαδολέμονο ή καραμελωμένο βαλσάμικο ξύδι (€ 6.00)
* Σαντορινιώτικοι ντοματοκεφτέδες με ντιπ λευκού ταραμά (€ 6.00)
* Χταποδοκεφτέδες (€ 7.00)
* Καλαμάρι ψητό στη σχάρα με λαδολέμονο και ρίγανη (€ 9.00)
* Χταπόδι στη σχάρα με λαδόξυδο (€ 12.00)
* Γαρίδες ψητές σχάρας (€ 15.00)
* Γαρίδες σαγανάκι νηστίσιμες με σάλτσα ντομάτας (€ 15.00)
* Γαρίδες αχνιστές με λευκό κρασί και λεμόνι,
αρωματισμένες με σκόρδο και μαϊντανό (€ 15.00)
Σαλάτες
* Πολίτικη (€ 4.00)
* Πατατοσαλάτα (€ 4.00)
* Ταραμοσαλάτα, από γνήσιο λευκό ταραμά δανέζικου αυγοτάραχου (€ 6.00)
* Αγγουροντομάτα (€ 5.00)
* Χόρτα βραστά με παντζάρι σε κύβους (€ 6.00)
* Σύνθεση από καρδιές μαρουλιών με ντρέσινγκ βινεγκρέτ (€ 6.00)
* Σύνθεση βραστών λαχανικών με παρθένο ελαιόλαδο και λεμόνι (€ 6.00)
* Πράσινη σαλάτα με ρόκα, σπανάκι, λιαστή ντομάτα,
τριμμένο καρότο και μανιτάρια σχάρας (€ 6.00)
* Γαριδοσαλάτα με φιλέτα φρέσκιας γαρίδας, άγρια ρόκα,
αντίβ Βελγίου (Belgian endive) και λόλο ρόσο (Lolo Rosso)
με ντρέσινγκ από λαδολέμονο (€ 9.00)
Επιλογές για κυρίως πιάτο:
* Ριζότο της ποικιλίας «Καρναρόλι», χρωματισμένο με μελάνι σουπιάς
και γαρνιρισμένο με σοταρισμένη σε ελαιόλαδο γαρίδα (€ 10.00)
* Ριζότο με φιλετάκια γαρίδας, αρωματισμένο με σαφράν (€ 10.50)
* «Θαλασσινή Πανδαισία» με ιταλικό Λιγκουίνι και θαλασσινά
(μύδια, γαρίδες, καλαμάρι), και σάλτσα φρέσκιας ντομάτας (€ 13.00)
* Καλαμάρι τηγανητό (€ 9.00)
* Σουπιές λεμονάτες με σπανάκι (€ 10.00)
* Σουπιές κρασάτες με σάλτσα ντομάτας (€ 10.00)
* Νηστίσιμος παραδοσιακός μουσακάς με μοσχοχτάποδα (€ 10.00)
* Χταποδάκι κρασάτο με γαρνιτούρα ρυζάκι ή πατάτες φούρνου (€ 12.00)
* Γιουβετσάκι με γαρίδες (€ 12.00)
* Γαριδομακαρονάδα (€ 15.00)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου