Λάρισα - Οίνοι με καταγωγή











Το εστιατόριό μας, στηρίζοντας την αγορά της Λάρισας και με επίγνωση της αξίας των προϊόντων του τόπου μας, ξεκινά την παρουσίαση και προώθηση των τοπικών κρασιών, βεβαιώνοντας το άριστον της καταγωγής τους και την κορυφαία τους ποιότητα:




Ο λόγος σήμερα για τα κρασιά του Κτήματος Ζαφειράκη, του Τυρνάβου!




Ο Χρήστος Ζαφειράκης εμφανίστηκε μέσα από ετικέτες που παραπέμπουν σε τυρναβίτικα τοπωνύμια. Μιλά για αναβίωση ποικιλιών που χάθηκαν ή τείνουν να χαθούν. Οινοποιεί με πάθος και μεράκι. Και μιλά με σεβασμό για ό,τι κρύβεται μέσα σ’ ένα μπουκάλι κρασί. Σίγουρος για την αξία του τόπου του, στοχεύει στην ανατροπή…
Η ουσιαστική του ενασχόληση με το κρασί αρχίζει το 2000 όταν ξεκινά τις παρεμβάσεις σε αμπελοτεμάχια της οικογένειας, με πρώτο βήμα τις εδαφολογικές εξετάσεις. Παράλληλα, συζητώντας με τους γεροντότερους της περιοχής αναζητά το βιογραφικό των αμπελοτόπων του Τυρνάβου και το ιστορικό των καλλιεργειών.
Επιχειρεί την πρώτη του εμφιάλωση το 2006 με ετικέτα «Παλαιόμυλος», ονομασία που προέρχεται από την περιοχή των αμπελώνων του Τυρνάβου. Οι ετικέτες του ‘‘Παλαιόμυλου’’ έτυχαν θερμής υποδοχής από τους οινικούς κύκλους και τα σχόλια που ακουστήκαν και γράφτηκαν υπήρξαν ιδιαίτερα ευμενή. Είναι ο πρώτος παραγωγός στην Ελλάδα που αναβιώνει την ιστορική ποικιλία "Λημνιώνα" και την εμφιαλώνει με το όνομά της...




Οι ετικέτες:




Παλαιόμυλος Ζαφειράκη - CHARDONNAY
Βιολογική καλλιέργεια. Έφηβο παρά την ωρίμανσή του για 6 μήνες σε βαρέλι. Διαυγέστατο κι ευγενικό. Χρώμα κιτρινοπράσινο με πλούσια αρώματα αχλαδιού, λεμονιού, ώριμων φρούτων. Έντονος ανθικός χαρακτήρας με διακριτική παρουσία των αρωμάτων του ξύλου. Με αρετές σπάνιες που το κάνουν να διακρίνεται ανάμεσα σε πολλά με μεγαλύτερη ιστορία.








«Ροζέ SYRAH - ΛΗΜΝΙΩΝΑ»
Syrah 50%, Λημνιώνα 50%.
Έντονο λαμπερό ροζέ χρώμα με κοκκινωπές ανταύγειες. Επίσης έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων, όπως κεράσι και φράουλα, με ανθικές νότες λευκών λουλουδιών. Ιδιαίτερα αρωματικό στόμα, με τη φράουλα να ξεχωρίζει, με καλό σώμα και επιθυμητή οξύτητα και πολύ ευγενικές και διακριτικές τανίνες. Επίγευση φρούτου που μένει στο στόμα.








Παλαιόμυλος Ζαφειράκη
Αυτό το εξαιρετικό ερυθρό κρασί από Sangiovese (60%) και Syrah (40%), βιολογικής καλλιέργειας, ωριμάζει για 12 μήνες σε δρύινα βαρέλια, διακρίνεται για τα πλούσια και πολύπλοκα αρώματα κόκκινων φρούτων, όπως κεράσι και βατόμουρο σε ισορροπία με αρώματα μπαχαρικών και καραμέλας, καθώς και για την ισορροπημένη γεύση του। Χρώμα μέτριας έντασης. Επίγευση μακράς διάρκειας.




Λημνιώνα Ζαφειράκη




Η «Λημνιώνα» είναι πανάρχαια ποικιλία της Θεσσαλίας. Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες διάσωσης και αναβίωσης της. Ο μονοποικιλιακός «Λημνιώνα» Ζαφειράκη είναι το πρώτο κρασί που εμφιαλώθηκε από την ποικιλία αυτή. Με ζύμωση σε ξύλινη δεξαμενή, παλαίωση για 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Αρώματα αγριοκέρασου, γλυκόριζας, λευκού πιπεριού. Στόμα μεσαίου όγκου, ισορροπημένο με έντονη οξύτητα, πλούσιες τανίνες και δυνατότητα παλαίωσης.




































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου