Κτήμα Γεροβασιλείου - Βραδιές γευσιγνωσίας





Τρίτη και Τετάρτη, 25 και 26 Ιανουαρίου, ώρα 21.00

5 οίνοι του Κτήματος Γεροβασιλείου
5 ιδιαίτερες γεύσεις του σεφ Μανώλη Πανταζή


Σε πρώτη επίσημη πανελλήνια παρουσίαση τo:
νέο Κτήμα Γεροβασιλείου Avaton

1η παρουσίαση – γεύση
Κτήμα Γεροβασιλείου Λευκό
Δημιουργήθηκε με το πετυχημένο πάντρεμα δύο ελληνικών ποικιλιών, του Ασύρτικου και της σπάνιας Μαλαγουζιάς.
Μετά την προζυμωτική εκχύλιση, η οινοποίηση εξελίσσεται στις ανοξείδωτες ψυχόμενες δεξαμενές σε θερμοκρασία γύρω στους 18- 20 ° C. Το κρασί έχει λαμπερό αχνόξανθο χρώμα με πρασινωπές ανταύγειες. Η «μύτη» του είναι εκφραστική με εναλλασσόμενες εντυπώσεις, καθώς δίπλα στα εξωτικά φρούτα περνούν νότες πιπεριάς, γιασεμιού, πορτοκαλιού, πεπονιού, βοτάνων και λεμονιού.
Η πρώτη επαφή στο στόμα αποπνέει ευγένεια, ενώ η συνολική παρουσία χαρακτηρίζεται από πλούτο, αρμονία, ευχάριστη ζωντάνια και λεμονάτο τελείωμα. Προτείνεται η κατανάλωση στα πρώτα 2 χρόνια της ζωής του, σερβιρισμένο στους 8-10°C.
Ο σεφ Μανώλης Πανταζής θα το συνοδεύσει με δροσερή σύνθεση από φιλέτο ντομάτας, ώριμο αβοκάντο και καπνιστό χοιρομέρι σε μαρινάτα κρύας σάλτσας τσίλι και βινεγκρέτ, συνοδευμένη με κατίκι Δομοκού και τραγανό κροστίνι τορτίγιας.

2η παρουσίαση – γεύση
Κτήμα Γεροβασιλείου Chardonnay

Προέρχεται από την ποικιλία Chardonnay που καλλιεργείται στο Κτήμα από το 1983. Μετά την προζυμωτική εκχύλιση, το κρασί ζυμώνεται σε καινούρια δρύινα γαλλικά βαρέλια. Παραμένει για χρονικό διάστημα μερικών μηνών σε επαφή με τις οινολάσπες του, κερδίζοντας έτσι σε σώμα και πλουτίζοντας σε ποικιλιακά αρώματα. Το χρώμα του είναι έντονο χρυσοκίτρινο και χαρακτηρίζεται από αρώματα μελιού, βανίλιας, ώριμων εσπεριδοειδών σε φόντο καπνού και ξηρών καρπών. Έχει γεμάτη, πλούσια και μεστή γεύση και επιδέχεται παλαίωση έως και 10 χρόνια. Αναδεικνύεται καλύτερα στους 10-12οC.
Ο σεφ θα το συνοδεύσει με σιγοψημένο στήθος κοτόπουλου σε ταμπουλέ λαχανικών και ελαφριά κρεμώδη σάλτσα από φρέσκο μπρόκολο.

3η παρουσίαση – γεύση
Κτήμα Γεροβασιλείου Ερυθρός

Παράγεται από τις ποικιλίες Syrah, Μerlot και Grenache Rouge με την κλασική ερυθρή οινοποίηση. Παλαιώνει για ένα περίπου χρόνο σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Έχει λαμπερό βαθυπόρφυρο χρώμα και σύνθετο "μπουκέτο" μπαχαρικών και ώριμων μαύρων φρούτων (δαμάσκηνο, κεράσι).
Στο στόμα οι ευγενικές τανίνες υποστηρίζονται από άφθονο φρούτο, δημιουργώντας έτσι μια εντύπωση δύναμης και ισορροπίας. Εμφανίζει μακρά επίγευση με επανάληψη των μπαχαρικών.
Μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης (10-15 χρόνια). Σερβίρεται στους 16-18° C
Ο σεφ θα το συνοδεύσει με τρυφερό μοσχαράκι γάλακτος μαγειρεμένο σε σάλτσα ντομάτας κόκκινου κρασιού Κτήματος Γεροβασιλείου (Syrah – Merlot - Grenache Rouge) και γλυκιάς πιπεριάς, γαρνιρισμένο με παπαρδέλες βουτύρου.

4η παρουσίαση – γεύση
Κτήμα Γεροβασιλείου Avaton

Παράγεται από τις ελληνικές γηγενείς ποικιλίες Λημνιό, Μαυρούδι και Μαυροτράγανο. Το Λημνιό –η οποία αναφέρεται από τον Αριστοτέλη ως «λημνία άμπελος»- είναι η αρχαιότερη ελληνική ποικιλία.
Μετά την εκχύλιση και την ολοκλήρωση της αλκοολικής και της μηλογαλακτικής ζύμωσης σε ειδικές ξύλινες δεξαμενές Βουργουνδίας, το κρασί παλαιώνει από 12 ως 18 περίπου μήνες σε καινούρια δρύινα γαλλικά βαρέλια. Διαθέτει λαμπερό βαθυπόρφυρο χρώμα, σύνθετο «μπουκέτο» μπαχαρικών με ώριμα μαύρα φρούτα (βατόμουρο), σταφίδα, καφέ και κακάο.
Στο στόμα ευγενικές τανίνες υποστηρίζονται από άφθονο φρούτο δημιουργώντας δύναμη και ισορροπία. Η επίγευσή του είναι διαρκής με επανάληψη των μπαχαρικών. Παρουσιάζει μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης (15-20 χρόνια) και σερβίρεται στους 16-18 °C.
Ο σεφ θα το συνοδεύσει με φέτες από εκλεκτό χοιρινό μπρεζέ με πατάτες ντοφινουάζ, βραστά λαχανικά εποχής και σάλτσα ψητού με διακριτικό άρωμα καφέ espresso.


5η παρουσίαση – γεύση
Κτήμα Γεροβασιλείου Μαλαγουζιά όψιμου τρύγου

Σταφύλια της ποικιλίας Μαλαγουζιά αφήνονται να υπερωριμάσουν πάνω στα κλήματα -όψιμος τρυγητός- μόνο σε χρονιές που το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Γλευκοποιούνται και οινοποιούνται σε μικρά γαλλικά δρύινα βαρέλια, όπου και παλαιώνουν για τρία χρόνια. Η ζύμωση είναι δύσκολη και αργή και ολοκληρώνεται μήνες μετά.
Έχει σκούρο χρυσαφί χρώμα και αρωματική μύτη με χαρακτήρες από λευκόσαρκα φρούτα, όπως ροδάκινο, αχλάδι και μάνγκο.
Η μεγάλη λιπαρότητα του στόματος συμβαδίζει με ένα γλυκό υπόβαθρο και την πολύ καλή οξύτητα. Σερβίρεται κρύο στους 6 °C
Ο σεφ θα το συνοδεύσει με το επιδόρπιο της βραδιάς:
Κρέμα σαμπαγιόν σε ποτήρι με άρωμα βανίλιας, φρέσκα ψιλοκομμένα φρούτα και τριμμένη σοκολάτα.


Τα κρέατα που θα μαγειρευτούν είναι του κρεοπωλείου "Λούπας - Φωκαΐδης" (Ηρώων Πολυτεχνείου 228) της πόλης μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου