Κτήμα Γεροβασιλείου - "Να με θυμάσαι..."




Πρεμιέρα για το Avaton στο «Να με θυμάσαι…»


Τιμητικές βραδιές για το Κτήμα Γεροβασιλείου

Με πέντε ιδιαίτερες γεύσεις του σεφ Μανώλη Πανταζή
το εστιατόριο «Να με θυμάσαι…» της πόλης μας
υποδέχεται και παρουσιάζει πέντε ονομαστά κρασιά
του φημισμένου Κτήματος Γεροβασιλείου.
Ανάμεσά τους το νέο Avaton,
που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα,
φιλοδοξώντας να κατακτήσει τις διεθνείς αγορές.
Επίσης και η εκπληκτική Μαλαγουζιά όψιμου τρύγου…


Δυο πραγματικά μεγάλες βραδιές για το ελληνικό κρασί θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη και Τετάρτη, 25 και 26 Ιανουαρίου στο εστιατόριο «Να με θυμάσαι...», που αποτελεί σημείο εξειδίκευσης και ανάπτυξης του ελληνικού κρασιού, με τιμώμενο το Κτήμα Γεροβασιλείου και παρουσίαση πέντε ετικετών του.
Η βραδιά θ’ ανοίξει με το «Κτήμα Γεροβασιλείου Λευκό», που έχει δημιουργηθεί με το πετυχημένο πάντρεμα δύο ελληνικών ποικιλιών, του Ασύρτικου και της σπάνιας Μαλαγουζιάς. Είναι κρασί με λαμπερό αχνόξανθο χρώμα και πρασινωπές ανταύγειες. Η «μύτη» του είναι εκφραστική με εναλλασσόμενες εντυπώσεις, καθώς δίπλα στα εξωτικά φρούτα περνούν νότες πιπεριάς, γιασεμιού, πορτοκαλιού, πεπονιού, βοτάνων και λεμονιού.
Ο σεφ Μανώλης Πανταζής θα το συνοδεύσει με δροσερή σύνθεση από φιλέτο ντομάτας, ώριμο αβοκάντο και καπνιστό χοιρομέρι σε μαρινάτα κρύας σάλτσας τσίλι και βινεγκρέτ, συνοδευμένη με κατίκι Δομοκού και τραγανό κροστίνι τορτίγιας.
Η συνέχεια θα γραφεί με το «Κτήμα Γεροβασιλείου Chardonnay», το οποίο παραμένει για χρονικό διάστημα μερικών μηνών σε επαφή με τις οινολάσπες του, κερδίζοντας έτσι σε σώμα και πλουτίζοντας σε ποικιλιακά αρώματα. Το χρώμα του είναι έντονο χρυσοκίτρινο και χαρακτηρίζεται από αρώματα μελιού, βανίλιας, ώριμων εσπεριδοειδών σε φόντο καπνού και ξηρών καρπών. Έχει γεμάτη, πλούσια και μεστή γεύση και επιδέχεται παλαίωση έως και 10 χρόνια.
Ο σεφ θα το συνοδεύσει με σιγοψημένο στήθος κοτόπουλου σε ταμπουλέ λαχανικών και ελαφριά κρεμώδη σάλτσα από φρέσκο μπρόκολο.
Το πέρασμα στα ερυθρά θα γίνει με το «Κτήμα Γεροβασιλείου Ερυθρός», που παράγεται από τις ποικιλίες Syrah, Μerlot και Grenache Rouge με την κλασική ερυθρή οινοποίηση. Παλαιώνει για ένα περίπου χρόνο σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Έχει λαμπερό βαθυπόρφυρο χρώμα και σύνθετο "μπουκέτο" μπαχαρικών και ώριμων μαύρων φρούτων (δαμάσκηνο, κεράσι).
Ο σεφ θα το συνοδεύσει με τρυφερό μοσχαράκι γάλακτος μαγειρεμένο σε σάλτσα ντομάτας κόκκινου κρασιού Κτήματος Γεροβασιλείου (Syrah – Merlot - Grenache Rouge) και γλυκιάς πιπεριάς, γαρνιρισμένο με παπαρδέλες βουτύρου.
Το επόμενο κρασί παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Είναι το νέο «Avaton», που παράγεται από τις ελληνικές γηγενείς ποικιλίες Λημνιό, Μαυρούδι και Μαυροτράγανο. Μετά την εκχύλιση και την ολοκλήρωση της αλκοολικής και της μηλογαλακτικής ζύμωσης σε ειδικές ξύλινες δεξαμενές Βουργουνδίας, το κρασί παλαιώνει από 12 ως 18 περίπου μήνες σε καινούρια δρύινα γαλλικά βαρέλια. Διαθέτει λαμπερό βαθυπόρφυρο χρώμα, σύνθετο «μπουκέτο» μπαχαρικών με ώριμα μαύρα φρούτα (βατόμουρο), σταφίδα, καφέ και κακάο.
Ο σεφ θα το συνοδεύσει με φέτες από εκλεκτό χοιρινό μπρεζέ με πατάτες ντοφινουάζ, βραστά λαχανικά εποχής και σάλτσα ψητού με διακριτικό άρωμα καφέ espresso.
Αποθέωση της βραδιάς προβλέπεται να συμβεί με ένα επίσης νέο επίτευγμα του Κτήματος, τη Μαλαγουζιά όψιμου τρύγου, της οποίας τα σταφύλια αφήνονται να υπερωριμάσουν πάνω στα κλήματα (όψιμος τρυγητός) μόνο σε χρονιές που το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Γλευκοποιούνται και οινοποιούνται σε μικρά γαλλικά δρύινα βαρέλια, όπου και παλαιώνουν για τρία χρόνια. Η ζύμωση είναι δύσκολη και αργή και ολοκληρώνεται μήνες μετά. Έχει σκούρο χρυσαφί χρώμα και αρωματική μύτη με χαρακτήρες από λευκόσαρκα φρούτα, όπως ροδάκινο, αχλάδι και μάνγκο.
Ο σεφ θα το συνοδεύσει με το επιδόρπιο της βραδιάς: Κρέμα σαμπαγιόν σε ποτήρι με άρωμα βανίλιας, φρέσκα ψιλοκομμένα φρούτα και τριμμένη σοκολάτα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλα τα κρέατα που θα μαγειρευτούν θα προέρχονται από το κρεοπωλείο «Λούπας – Φωκαΐδης» της πόλης μας (Ηρώων Πολυτεχνείου 228).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου