Οι Απόκριες είναι εδώ




Τα βράδια της Αποκριάς έχουν τη δική τους γοητεία. Ίσως γιατί επιστρέφουν από το παρελθόν κάποιες μνήμες ιδιαίτερα συγκινητικές, ίσως γιατί το κλίμα των ημερών θέλει πιο εύθυμη τη διάθεσή μας.
Το εστιατόριό μας, θέλοντας να συμβάλει έστω ελάχιστα στο ευχάριστο κλίμα των ημερών, σας βεβαιώνει ότι θα προσπαθήσει να έχει στη διάθεσή σας τις πλέον καθαρές γεύσεις, τα πλέον καλοσυντηρημένα κρασιά και κάποια μουσικά ταξίδια ικανά να σας ξεκουράσουν και να σας χαρίσουν ευχάριστες ώρες.
Κατά τη λαϊκή παράδοση η εβδομάδα που διανύουμε είναι η «Τυρινή» και είναι η τελευταία εβδομάδα της Απροκριάς, κατά την οποία, παλιότερα εξαφανιζόταν από το σπίτι όλα τα κρεατικά, έτσι ώστε να γίνει η προετοιμασία του οργανισμού για τη μεγάλη νηστεία της «Σαρακοστής». Σίγουρα ήταν και μια ευκαιρία για το ξεκαθάρισμα των τυροκομικών προϊόντων, τα οποία δεν υπήρχε και τρόπος να συντηρηθούν. Το περίσσιο γάλα μοιραζόταν στους συγχωριανούς για γαλατόπιτες και το περίσσιο τυρί για τυρόπιτες. Μαζί με τα τυροκομικά, η θρησκευτική παράδοση, επέτρεπε και τα ψάρια.
Το βράδυ της Κυριακής της Τυρινής, σε μεγάλες παρέες καταναλώνονταν τα τελευταία από τα τυροκομικά και το δείπνο έκλεινε μ’ ένα αυγό σφιχτοψημένο στη θράκα, που συμβόλιζε το σφράγισμα του στόματος από κάθε αρτύσιμο. Με αυγό (κόκκινο πλέον) ξεσφράγιζαν το στόμα μετά την Ανάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου