Παλαιωμένα οινο-ποιήματα του Κτήματος της οικογένειας Κατσαρού






Μεγάλη βραδιά για μεγάλα τοπικά κρασιά στο εστιατόριο «Να με θυμάσαι...»


Πολυβραβευμένα, παλαιωμένα οινο-ποιήματα
του Κτήματος της οικογένειας Κατσαρού

Την Τρίτη & Τετάρτη, 29 & 30 Μαρτίου,
οι Λαρισαίοι φίλοι του κρασιού
θα διαπιστώσουν τις γευστικές διαφορές ενός κρασιού της ίδιας ποικιλίας,
του ίδιου αμπελώνα με την ίδια οινοποίηση,
αλλά διαφορετική χρονιά τρυγητού και κατά συνέπεια διαφορετικής παλαίωσης.

Με στόχο τη μύηση
Δυο πραγματικά μεγάλες βραδιές για τα τοπικά κρασιά θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη και την Τετάρτη, 29 & 30 Μαρτίου στο εστιατόριο «Να με θυμάσαι...», που αποτελεί σημείο εξειδίκευσης και ανάπτυξης του ελληνικού κρασιού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις τοπικές παραγωγές, με την παρουσίαση δυο ετικετών του φημισμένου Κτήματος Κατσαρού σε λευκό και ερυθρό οίνο, τεσσάρων διαφορετικών τρύγων και παλαίωσης.
Η βραδιά στοχεύει στο να μυηθούν οι φίλοι του κρασιού στο μέγα και πολυσυζητημένο κεφάλαιο της παλαίωσης και να ξεναγηθούν στη σαγήνη της μαγικής ιστορίας της παλαίωσης. Θα παρουσιαστούν δυο χρονιές του μονοποικιλιακού Chardonnay του Κτήματος, που περασμένο από βαρέλι επιδέχεται παλαίωσης μέχρι και έξη χρόνια (!) και άλλες δυο χρονιές του ερυθρού «Κτήμα Κατσαρού», που παλαιώνεται ως και 18 μήνες στο βαρέλι, αλλά και ακόμα δυο χρόνια στη φιάλη, πριν παραδοθεί (στο τέλος της τρίτης χρονιάς) στην κατανάλωση.

Τέσσερα βήματα για τους λάτρεις του κρασιού
1ο: Η βραδιά θα ξεκινήσει με Chardonnay 2009, που ο σεφ Μανώλης Πανταζής θα το υποστηρίξει με μια δροσερή σαλάτα ζυμαρικών, με ποικιλία λαχανικών, καπνιστή γαλοπούλα και ελαφρύ ντρέσινγκ.
2ο: Αμέσως, σε άλλο ποτήρι (με σχετική ένδειξη) θα σερβιριστεί το Chardonnay 2005 που θα το υποστηρίζει ψητό στήθος κοτόπουλου σε τραγανή κρούστα από νιφάδες καλαμποκιού, συνοδευμένο με γνήσιο κόκκινο ρύζι Ιταλίας και κρεμώδη σάλτσα από μανιτάρια πορτσίνι και καρύδια.
Το Chardonnay του Κτήματος Κατσαρού ανήκει στα πραγματικά μεγάλα κρασιά αυτής της κοσμοπολίτικης ποικιλίας, για την οποία η οικογένεια Κατσαρού ακολουθεί τον πράσινο τρύγο, στους βιολογικούς αμπελώνες της στις πλαγιές της Κρανιάς Ολύμπου. Μετά την οινοποίηση το κρασί παραμένει για έξη τουλάχιστον μήνες στο βαρέλι για να εμφιαλωθεί περί το τέλος Μάρτη, αρχές Απρίλη. Μετά την εμφιάλωση ξεκουράζεται για λίγο χρόνο στη φιάλη πριν παραδοθεί στο εμπόριο. Επιδέχεται παλαίωση μέχρι και έξη χρόνια! Τα χαρακτηριστικά του: Λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα. Βούτυρο με κυδώνι και κίτρο στη μύτη, παχύ καπνιστό στο στόμα, με βουτυράτη επίγευση και δροσερή οξύτητα. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από τις ποιοτικότερες εκφράσεις της ποικιλίας, όχι μόνο για τον ελληνικό αμπελώνα.
Η ετικέτα του τρύγου 2005, έρχεται ν’ αποδείξει πως υπάρχουν παραγωγές που ανατρέπουν το αξίωμα ότι τα λευκά κρασιά δεν αντέχουν στον χρόνο. Χωρίς οξύτητα πλέον, με βελούδινη υφή και πιο ζεστό χρώμα, αποκαλύπτει όλα τα ευγενικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας και μας βεβαιώνει ότι ο παραγωγός του ξέρει ν’ αντλεί από τον χρόνο την πραότητα και τη γλυκύτητα του παρελθόντος.
3ο: Η διαδικασία συνεχίζεται με το «Κτήμα Κατσαρού 2005», το εκλεκτό κρασί της οικογένειας Κατσαρού, που διακρίνεται για τα ευγενικά του χαρακτηριστικά και έχει να επιδείξει με περηφάνια μια σειρά χρυσά βραβεία σε επίσημους διεθνείς διαγωνισμούς. Το ασυναγώνιστο δημιούργημα, με το οποίο ο Δημήτρης Κατσαρός ξεκίνησε τη θαυμαστή ιστορία του στο χώρο των μεγάλων ελληνικών κρασιών, παράγεται από τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Merlot. Ως ‘‘αίμα της γης’’ θα φτάσει στο ποτήρι μας μετά από 18μηνη παλαίωση σε καινούργια γαλλικά βαρέλια και άλλα 4 χρόνια παραμονή σε μπουκάλι, δηλαδή έξη χρόνια μετά τον τρύγο. Ο σεφ θα το υποστηρίξει με ρολό από μοσχαράκι γάλακτος με φυστίκια Αιγίνης, σε μαρινάτα από κόκκινο γλυκό κρασί και αρωματικά βότανα, βραστά λαχανικά και πουρέ πατάτας γκρατινέ.
4ο: Η διαδικασία θα κορυφωθεί με το ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικό για την παλαίωσή του «Κτήμα Κατσαρού 2000», ένα κρασί που «κοιμάται» στη φιάλη του για τουλάχιστον εννιά χρόνια, αφού πρώτα φιλοξενήθηκε για 18 μήνες στο βαρέλι. Βαθιά παλαιωμένο, θα φτάσει στο ποτήρι μας με σεβασμό και απαιτήσεις πολλές, Με τη σειρά του θα μας «πάρει» για να μας ξεναγήσει στη γοητευτική σχέση του κρασιού με τον χρόνο και να μας αποκαλύψει όλη τη σαγήνη της παλαίωσης. Το χρώμα του ακόμα πιο βαθύ κόκκινο, η μύτη του ακόμα πιο πυκνή, που σαν ανοίξει, μας πλημμυρίζει με αρώματα κερασιού και βατόμουρου, καραμέλας και ευγενικών μπαχαρικών. Ένα κρασί όντως «αυτοκρατορικό» που κοιτάζει κατάματα τα περίφημα γαλλικά παλαιωμένα, δηλώνοντας με ιδιαίτερη υπηρηφάνεια την καταγωγή του. Ο σεφ θα το υποστηρίξει με μάγουλα μόσχου γάλακτος σε κόκκινο κρασί και μυρπουά λαχανικών, και κριθαρότο με κόκκινη γλυκιά πιπεριά.

ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ:
Ποικιλία φρούτων με παραδοσιακό σιμιγδαλένιο χαλβά, αλλά και μια γλυκιά έκπληξη από την κ. Στέλλα Κατσαρού.
Όλα τα κρέατα που θα μαγειρευτούν θα είναι από το κρεοπωλείο «Λούπας – Φωκαΐδης» (Ηρώων Πολυτεχνείου 228)
Η συμμετοχή κατ’ άτομο έχει οριστεί στα € 25.00 κατ’ άτομο, ενώ θα κρατηθεί απόλυτη προτεραιότητα στις κρατήσεις (2410 287833)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου