Οινοι Μακεδονίας, ‘‘Οινογένεσις’’ και ‘‘Nα με θυμάσαι’’





εστιατόριο ‘‘Nα με θυμάσαι’’ και ‘‘Οινογένεσις’’



Τρίτη, 12 Απριλίου 2011

Παρουσίαση – γευσιγνωσία 4 οίνων
του Κτήματος ‘‘Οινογένεσις’’

Συνοδεύονται
από 4 ιδιαίτερα πιάτα του σεφ Μανώλη Πανταζή:
…και νηστίσιμα και… gourmet!!!

Συμμετοχή: € 25.00 κατ’ άτομο
Τηλ.: 2410 287833 & 6946888126
Για κρατήσεις θα τηρηθεί απόλυτη προτεραιότητα (τηλ.: 2410 287833)

----------------------------------------------------------

Από το χθες στο σήμερα…
Aνάμεσα στο Δοξάτο και την Aδριανή, αναπνέοντας τις ζωογόνες πνοές του Παγγαίου και του Φα-λακρού Όρους, τα πλούσια αργιλώδη και αμμουδερά χώματα της μακεδονικής γης, φιλοξένησαν στο μακρι-νό παρελθόν αμπελώνες πλούσιους που γέννησαν κρασιά περίφημα.
Σήμερα, η ίδια γη, μαζί με το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής - τους βροχερούς κρύους χειμώνες και τα άνυδρα, αλλά δροσερά καλοκαίρια - μπορεί και υπερηφανεύεται δίκαια ότι όταν οι άνθρωποι τη σέ-βονται, τους ανταμείβει με τα ίδια περίφημα κρασιά.
Ο λόγος για τα κρασιά του Κτήματος «Οινογένεσις».
Ένας πρότυπος αμπελώνας 250 στρεμμάτων με τις ελληνικές ποικιλίες Ξινόμαυρο, Aσύρτικο, Μο-σχάτο, Mαλαγουζιά και με τις επιλεγμένες κοσμοπολίτικες Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Grenache Rouze, Sauvignon Blanc, Semillon, Ugni Βlanc, Viognier, Petit Verdot, δημιουργεί έναν κόσμο γεμάτο αρώματα και υποσχέσεις μοναδικών απολαύσεων.
Σ’ αυτόν τον εξαιρετικό αμπελώνα δεσπόζει ένα οινοποιείο – πρότυπο, που απλώνεται σε χώρους 4.000 τ.μ. Χτισμένο με αυστηρά Μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, από υλικά της περιοχής, πιεστήρια και δεξα-μενές, εμφιαλωτήρια και αποθήκες, κελάρια και κάβες, αίθουσες γευσιγνωσίας και ξενώνες, γραφεία...
Είναι η καρδιά της «Οινογένεσις».
Εκεί ο Μπάκης Τσάλκος δημιουργεί τα οινο-ποιήματά του, τους «Φεγγίτες» του και τα «Δέκα» του. Δυο σειρές ετικετών που ανατρέπουν πολλά ως προς την υφή και τα χαρίσματα της οινικής απόλαυσης.
Τα δημιουργήματά του έρχονται να επιβεβαιώσουν τη φήμη του ως οινολόγου και να βεβαιώσουν ότι οι ελληνικοί οίνοι έχουν όλα τα προσόντα να κοιτάξουν κατάματα τους κορυφαίους διεθνείς, γιατί αυτή η γη μπορεί να δώσει θαύματα, αρκεί να τη σεβαστεί αυτός που ασχολείται μαζί της…
Εμείς παρουσιάζουμε στον χώρο μας με ιδιαίτερη υπερηφάνεια τα οινο-ποιήματα του Μπάκη Τσάλ-κου, ξέροντας πως χαρίζουμε στους φίλους μας μοναδικές εμπειρίες…


Οινογένεσις «Φεγγίτες – Ροζέ»
Κατηγορία: Μακεδονικός Τοπικός Οίνος
Ποικιλιακή Σύνθεση : Grenache Rouge / Cabernet Sauvignon
Γευσιγνωσία: Τριανταφυλλί χρώμα με μοβ αποχρώσεις, έντονα αρώματα τριαντάφυλλου με νότες αγριολούλουδων. Γεύση φρουτώδης, γεμάτη, στρογγυλή με επίγευση που διαρκεί και τονίζει τα αρώματα της μύτης.
Σερβίρεται: 8-10ο C

Οινογένεσις «Φεγγίτες - λευκός»
Κατηγορία: Μακεδονικός Τοπικός Οίνος
Ποικιλιακή Σύνθεση : Aσύρτικο /Sauvignon Blanc
Γευσιγνωσία: Χρώμα φωτεινό, κρυστάλλινο με απαλές χρυσοκίτρινες ανταύγειες. Έχει έντονη και σύνθετη μύτη που θυμίζει αρώματα εξωτικών φρούτων και εσπεριδοειδών.
Το στόμα του είναι ισορροπημένο με ευχάριστα αρωματική διάρκεια που αιχμαλωτίζει.
Σερβίρεται: 8-10ο C



Οινογένεσις «ΔΕΚΑ – λευκός οίνος παλαίωσης»

Για μια ακόμη φορά ο οινολόγος Μπάκης Τσάλκος θέλησε να δημιουργήσει ένα μεγάλο λευκό κρασί με δυ-νατότητα εξέλιξης του στο χρόνο, πιστός στην άποψή του ότι και στην χώρα μας, μπορούν να δημιουργηθούν σπου-δαία λευκά κρασιά παλαίωσης.Για να επιτύχει κάτι τέτοιο συγκέντρωσε προσεχτικά όλες τις προϋποθέσεις που απαι-τούνται σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο. H επιλογή της ποικιλιακής του σύνθεσης έγινε με τέτοιο σκεπτικό, ώστε, η δυναμική της κάθε ποικιλίας να αλληλοσυμπληρώνει το τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι από τις ποικιλίες Sauvignon Blanc, Ugni Blank και Semillon δημιούργησε το συγκεκριμένο κρασί, που παλαίωσε για 3,5 μήνες σε τρεις διαφορετικούς τύπους βαρελιών των 225 λίτρων μεσαίου καψίματος και εμφιαλώθηκε σε 11.500 φιάλες.

Οινογένεσις «Φεγγίτες – ερυθρός»
Κατηγορία: Μακεδονικός Τοπικός Οίνος
Ποικιλιακή Σύνθεση : Cabernet Sauvignon /Merlot /Cabernet Franc
Γευσιγνωσία: Έντονα λαμπερό πορφυρό χρώμα με ιώδεις ανταύγειες. Προσφέρει αρώματα φρέσκων κοκκινόμαυρων φρούτων με διακριτικές mineral νότες. Πλούσιο σώμα με γευστική ισορροπία και μεταξένιες τανίνες. Βελούδινη επί-γευση που θυμίζει αποξηραμένο δαμάσκηνο και βανίλια.
Σερβίρεται: 16-18ο C


----------------------------------------------------------
Η «Οινογένεσις» και ο Μπάκης Τσάλκος

Η πορεία του πρωτεργάτη της «Οινογένεσις» Μπάκη Τσάλκου ξεκινά με 7 χρόνια σπουδές οινολογίας στον Μont Pellier στη Γαλλία, αλλά και marketing Διεθνούς Εμπορίας Κρασιού στο ίδιο πανεπιστήμιο. Ακολουθούν 3 χρόνια δουλιάς στο οινολογικό κέντρο Grezillac του St Emillion στο Bordeaux.
Επιστρέφει στην Ελλάδα όπου ερευνά για 2 χρόνια την καλλιέργεια γαλλικών ποικιλιών στα χώματα της Δράμας και της Καβάλας.
Με την οικογένεια Λαζαρίδη ξεκινά την ομόνυμη οινοποιητική εταιρεία. Μέτοχος και Διευθύνων Σύμβουλος, οινολόγος και Διευθυντής Παραγωγής. Δημιουργός του περίφημου Μαγικού βουνού, του Τrebbianno, του Μελισσουργού. Μέχρι το 2006.

Το 2007 η οικογένεια του Μπάκη Τσάλκου γνωρίζεται με την οικογένεια της Dominique Fontvieille – Petridis, γαλλίδας από το Μont Brison.
Η Dominique μεγάλωσε σε οικογένεια με μεγάλη οινική κουλτούρα. Σύζυγος του έλληνα εφοπλιστή Γαβριήλ Πετρίδη, γνώρισε και αγάπησε την ιδιαίτερη πατρίδα του συντρόφου της, την Καβάλα σαν δική της. Όνειρο της η δημι-ουργία ξεχωριστών οίνων που να εκφράζουν την αγάπη της για την περιοχή αυτή.
Με τον Μπάκη Τσάλκο σχεδίασαν και δημιούργησαν την νέα οινοποιητική της Μακεδονίας, την «Οινογένεσις», δίνοντας νέα υπόσταση στους αμπελώνες που απλώνονται ανάμεσα στο Δοξάτο και την Αδριανή, στον ίσκιο του Πα-γκαίου και του Φαλακρού Όρους, εκεί όπου οι αμπελώνες έμαθαν να ζουν από πολύ παλιά, εκεί που το ιδιαίτερο μικρoκλίμα και τα πλούσια χώματα της περιοχής υπόσχονται σπουδαία κρασία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου