Λάρισα, γεύσεις - Καλοκαίρι 2011 - Νέος Κατάλογος








Το καλοκαίρι είναι εδώ… Ίσως λιγότερο ξέγνοιαστο από άλλα χρόνια, αλλά το ίδιο ζεστό, το ίδιο γαλάζιο, το ίδιο φωτεινό. Είναι εδώ το καλοκαίρι για να μας επισημαίνει ότι μας περιμένει ένα Αιγαίο κι ένα Ιόνιο, ένα Μυρτώο κι ένα Κρητικό πέλαγος, να μας τραγουδά με φλοίσβους και αλισάχνες, να μας βεβαιώνει ότι το δικό μας Ελληνικό Καλοκαίρι είναι μια βιωμένη ομορφιά, είναι ένα δοξαστικό ζωής.
Εμείς ήδη το υποδεχτήκαμε. Φορέσαμε τα γαλάζια, αλλάξαμε τον κατάλογό μας, εμπλουτίσαμε τις μπίρες μας με ελληνικές (!) μοναδικής γεύσης, προσθέσαμε και κάποια ακόμα λευκά κρασιά με αρώματα της ελληνίδας γης και… σας περιμένουμε.
Χωρίς να θέλουμε να αφαιρέσουμε χρήσιμο χρόνο από τη μέρα σας, επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για κάποιες από τις γεύσεις μας:

Ορεκτικά
Πατάτες αναποφλοίωτες τηγανισμένες,
συνοδευμένες με κρύα σάλτσα γιαουρτιού και νιβατό Βερδικούσιας € 4.00

Χειροποίητη καπνιστή μελιτζανοσαλάτα σε φέτες ψωμιού ολικής
άλεσης με δημητριακά, πασπαλισμένες με φέτα Τυρνάβου € 5.00

Φρέσκα μανιτάρια στο τηγάνι σβησμένα με κρασί
και χυμό από φρέσκο λεμόνι, αρωματισμένο με ρίγανη € 6.00

Παραδοσιακό μπουγιουρντί με μελιτζάνες ραγού,
ντόπια φέτα και κίτρινα τυριά € 6.50

Σαντορινιώτικοι ντοματοκεφτέδες και δροσερό ντιπ γιαουρτιού με άνηθο € 6.50

Φρέσκα λαχανικά σχάρας, (μανιτάρια πλευρώτους, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, κόκκινες - πράσινες πιπεριές) με καραμελωμένο βαλσάμικο ή λαδολέμονο € 6.50

Καπνιστό σκουμπρί στη σχάρα
με βραστά χόρτα εποχής και φέτες ψημένης ντομάτας € 7.50

Καλαμάρι ψητό στη σχάρα με λαδολέμονο και ρίγανη,
γαρνιρισμένο με βραστά χόρτα εποχής και σπαγγέτι λαχανικών € 10.00

Γαρίδες σαγανάκι σβησμένες με ούζο σε ελαφριά πικάντικη
σάλτσα ντομάτας αρωματισμένη με δυόσμο και ντόπια φέτα € 15.00

Γαρίδες αχνιστές στο τηγάνι
με τζίνζερ, λεμόνι και ψιλοκομμένα λαχανικά εποχής € 15.00



Ορεκτικά με… καταγωγή

Φέτα Πλιάτσικα, Τυρνάβου € 3.00
Χαρακτηρισμένη ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης

Λαδοτύρι Σαντζιλιώτη,Μυτιλήνης € 4.00
Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα.

Σαγανάκι Κεφαλοτύρι Πλιάτσικα, Τυρνάβου € 5.00
μεστής ωρίμανσης και απόλυτα ισορροπημένης γεύσης,
που αναδεικνύει τη μαστοριά των παλιών Βλάχων τυροκόμων.

Κεφαλογραβιέρα Μπάφα, Αγρινίου € 5.00
Μια κεφαλογραβιέρα με ιδιαίτερη προσωπικότητα, λεπτό άρωμα και μέτρια λιπαρά. Άρτιος συνδυασμός του ευγενικού με του πικάντικου.

Γραβιέρα Καλογεράκη, Κρήτης € 5.50
Παραδοσιακό κρητικό σκληρό τυρί από πρόβειο (80%) και κατσικίσιο γάλα (20%),
που αποξηραίνεται και ωριμάζει για 3-6 μήνες. Βελούδινης υφής και ευγενικής γεύσης.

Ταλαγάνι ψητό στη σχάρα) Αποστόλου, Γαργαλιάνων Μεσσηνίας € 7.00
Το εξαιρετικό «ελληνικό» χαλούμι, που παράγεται ακολουθώντας πιστά την αυθεντική κυπριακή συνταγή και το υπογράφει η σχολαστικότητα
του Κύπριου Κώστα Αποστόλου.

Καπνιστό Μετσόβου, Ιδρύματος Τοσίτσα, Μέτσοβο € 8.00
Μια παραγωγή που δεν έχει ανάγκη συστάσεων, αφού με διαβατήριο διασημότητας ταξιδεύει σ’ όλες τις εκλεκτές κουζίνες του κόσμου.

Λουκάνικο γεμιστό με κεφαλοτύρι (χοιρινό με μοσχάρι)
«Λούπα – Φωκαΐδη», Λάρισας € 7.00
Από μια πλούσια παραγωγή σε λουκάνικα του αλλαντοποιείου «Τέμπη» των Ηλία Λούπα και Μπάμπη Φωκαΐδη επιλέξαμε ένα ιδιαίτερο λουκάνικο αποκλειστικής έμπνευσης των δημιουργών του.

Παστό Κορώνης, Μεσσηνίας
(καπνιστό άπαχο χοιρινό) Άγγελου Πετρουλάκη € 8.00
Παστό ιδιαίτερης προσωπικότητας, χωρίς λίπος (σε αντίθεση με το σύγκληνο της Μάνης που έχει το λίπος του), το οποίο βράζει σε κρασί και λάδι, για να καπνιστεί στη συνέχεια με τον παραδοσιακό τρόπο της Μεσσηνίας.

Λουκάνικο Κορώνης, Μεσσηνίας
(καπνιστό με πορτοκάλι) Άγγελου Πετρουλάκη € 9.00
Λουκάνικο από άπαχο χοιρινό, χοντροκομμένο, που ζυμώνεται μόνο
με ξύσμα φλούδας πορτοκαλιού, κόκκινο κρασί (Αγιωργίτικο Νεμέας) και θρούμπα,
για να καπνιστεί στη συνέχεια για 12 ώρες.



Σαλάτες

‘‘…των Μουσών ” € 6.00
Σύνθεση βραστών λαχανικών με παρθένο ελαιόλαδο και λεμόνι.
(κολοκυθάκια, χόρτα, καρότα και πατάτες)
Ονομάσαμε «Μούσες» μια από τις δημοφιλέστερες σαλάτες μας, για να τιμήσουμε την ελληνική έκφραση του θείου δώρου της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Σύμφωνα με τη Μυθολογία μας, λοιπόν, ο Δίας, ο πατέρας των θεών και των ανθρώπων, εννιά μερόνυχτα πλάγιαζε με τη Μνημοσύνη, την κόρη τ’ Ουρανού και της Γης. Όταν έφτασε ο καιρός η Μνημοσύνη γέννησε εννιάδυμα, τις εννιά Μούσες, που όλες τους ζούσαν στον Όλυμπο, κοντά στον πατέρα τους, τραγουδώντας με γλυκιά φωνή θεϊκές μελωδίες και ύμνους, και χορεύοντας. Ήταν οι : Κλειώ, Ευτέρπη, Θάλεια, Μελπομένη, Τερψιχόρη, Ερατώ, Πολύμνια, Ουρανία και Καλλιόπη.

‘‘…των Νυμφών’’ € 6.50
Σύνθεση από πράσινες σαλάτες και ρόκα, ντοματίνια τσέρι,
φύλλο παρμεζάνας, πολύσπορο κρουτόν και γαλλικό πικάντικο ντρέσινγκ.
Οι Νύμφες συνδέονται με τη λατρεία των δασών, των καλλιεργειών, των πηγών, των ποταμών, αλλά και με το γάμο και τη γονιμότητα. Κατά μια εκδοχή ήταν κόρες του Δία και της Θέμιδας. Κατ’ άλλες, κόρες του Ωκεανού ή ποτάμιων θεών, όπως του Αχελώου και του Πηνειού. Εμείς, λόγω «εντοπιότητας», ασπαζόμαστε την εκδοχή που τις θέλει κόρες του Πηνειού και προς τιμήν τους δώσαμε το όνομά τους σε μια από τις πλέον «χαριτωμένες» σαλάτες μας.

‘‘ Χλόη ’’ € 7.00
Πράσινη σαλάτα από φρέσκο σπανάκι και πικάντικη ρόκα, με καρώτο,
λιαστή ντομάτα, ψητά μανιτάρια με λαδολέμονο και τριμμένο κεφαλοτύρι
Χλόη ήταν μια από τις πολλές προσονομασίες της θεάς Δήμητρας. Η Δήμητρα – Χλόη μαζί με την κόρη της την Περσεφόνη λατρεύονταν στα «Αλώα» - τα αλώνια, δηλαδή – τον Δεκέμβρη μήνα, λίγο πριν ανοίξουν τα βαρέλια με το νέο κρασί. Για μας είναι μια σαλάτα… παντός καιρού, γιατί δεν είναι λίγοι οι φίλοι μας που αγαπούν το συνδυασμό της ρόκας με το σπανάκι, με τη λιαστή ντομάτα και τα ψητά μανιτάρια.

Ελληνική παραδοσιακή σαλάτα € 7.00
Ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά, κρεμμύδι, ελιά,
φέτα, ρίγανη, κριθαροκούλουρα και παρθένο ελαιόλαδο .



Ριζότα - Ζυμαρικά

Ριζότο με φρέσκα μανιτάρια, λάδι τρούφας και φύλλα παρμεζάνας € 9.00

Ριζότο με φιλετάκια γαρίδας,
με σάλτσα από τον ζωμό της και φρέσκια ντομάτα €11.00

Σπαγγέτι καρμπονάρα με μπέικον € 7.00

Πέννες με τόνο, σε σάλτσα φρέσκια ντομάτας,
πράσινες πιπεριές και φιλετάκια ελιάς Καλαμών € 9.00

Μακαρονάδα φούρνου με λιγκουΐνι και ψιλοκομμένο κοτόπουλο
φρέσκα μανιτάρια, σάλτσα ντομάτας, βασιλικό και τυρί Ένταμ € 10.00

Γαριδομακαρονάδα
με σπαγγέτι, φίνα σάλτσα ντομάτας και ζωμό από το κοράλλι της € 15.00

Αστακομακαρονάδα για δυο άτομα € 60.00
(κατόπιν συνεννόησης με τον σεφ μια μέρα πριν)



Κυρίως πιάτα

Κοτόπουλο φιλέτο στη σχάρα € 8.00

Σιγοψημένο στήθος κοτόπουλου με εξωτική σάλτσα από μάνγκο
και γιαούρτι και με φρέσκα λαχανικά εποχής € 11.00

Μπιφτέκι από φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά φιλέτου
αποκλειστικά δικής μας κοπής € 8.50

Μπιφτέκι γεμιστό με κασέρι € 10.00

Μπιφτεκάκια Νεμέας
με ελαφρά μπαχαρικά και ήπια μυρωδικά € 10.00

Μπιφτέκι γεμιστό με καπνιστό τυρί Μετσόβου και μπέικον € 11.00

Γιαουρτλού
Μπιφτέκι στη σχάρα, που σερβίρεται πάνω σε πίτα, με κρεμμύδι,
ντομάτα ψημένη και σάλτσα γιαουρτιού με λεμόνι και γλυκιά πάπρικα € 11.00

Ψαρονέφρι (χοιρινού) στη σχάρα € 11.00

T-Bone Steak με φρέσκα ψητά λαχανικά € 16.00

Φιλέτο μόσχου στη σχάρα € 19.00

Τρυφερά φιλετάκια μόσχου γάλακτος
με νιόκι πατάτας και σάλτσα ψητού, αρωματισμένη με θυμάρι € 22.00

Φιλέτο μόσχου σχάρας γεμιστό με γαρίδα
και πλούσια σάλτσα από το κοράλλι της € 23.00


Αποστάγματα

Τσίπουρο “Μερακλίδικο” Συνεταιρισμού Τυρνάβου (200ml) € 8.00
Τσίπουρο Τυρνάβου “Καρδάση” (200ml) € 8.00
Ούζο ‘‘Καρδάση’’ Τυρνάβου (200ml) , ή ‘‘Πλωμάρι’’ (200ml) € 8.00

Μπίρες Fischer (500ml) € 4.00
Kaiser (500ml) € 4.00
Heineken (500ml) € 4.00
Buckler (330ml) € 4.00

Craft Red ale (330ml) € 4.50
Κόκκινη μπύρα με ολοκληρωμένη, ώριμη γεύση
Craft Black Lager (330ml) € 4.50
Μαύρη μπύρα με γευστικά χαρακτηριστικά καραμέλας και καφέ

Corfu Real ale Special (500ml) € 6.00
Φρέσκια Κερκυραϊκή μπύρα, ξανθοκόκκινη με φρουτώδη αρώματα
Corfu Real ale Bitter (500ml) € 6.00
Φρέσκια Κερκυραϊκή μπύρα, καστανόχρωμη με ευχάριστη πικράδα
Royal Ionian Pilsener (500ml) € 6.00
Φρέσκια Κερκυραϊκή μπύρα, αρωματική με απαλό χαρακτήρα

Weihenstephaner (500ml) € 6.50
Βαυαρική μπύρα με μαγιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου