Λάρισα - Εμείς και το κρασί - Γευσιγνωσία ΣΕΜΕΛΗ







Όταν το art restaurant “Να με θυμάσαι»
υποδέχτηκε τη ‘‘ΣΕΜΕΛΗ’’



Εμείς και το κρασί…
Όταν αρχίσαμε να δημιουργούμε τον χώρο μας για ένα ήμασταν πεπεισμένοι απόλυτα: Ότι το ταξίδι μας στον κόσμο του κρασιού θα ήταν κάτι που θα είχε μόνο αρχή. Γνωρίζαμε ότι το κρασί ήταν ένας κόσμος χωρίς τέλος, ιδιαίτερα γοητευτικός κι ενδεχομένως ακόμα ανεξερεύνητος… Και ακόμα, πως ήταν ένας κόσμος με αλλεπάλληλες εκπλήξεις και γευστικά ξαφνιάσματα.
Χρόνια ακούγαμε ή διαβάζαμε τους ειδικούς για το κρασί να μιλούν για «σώμα», «αρώματα», «στόμα», «επίγευση» και πολλά ακόμα. Επίσης να μιλούν για τους συνδυασμούς του με τα εδέσματα, λέγοντας ότι το κρασί δεν συνοδεύει, αλλά συνοδεύεται.
Όμως, δική μας πίστη είναι ότι πολλά σε σχέση με το κρασί είναι και θέμα διάθεσης. Όπως και επιθυμίας να γνωρίσουμε το άγνωστο, το νέο, το διαφορετικό.
Σ’ αυτό το τελευταίο στηριχτήκαμε για να επιχειρήσουμε τη καθιέρωση των Γευσιγνωσιών, που εκτός από την παρουσίαση των κρασιών και των χαρακτηριστικών τους, περιλαμβάνουν φιλικές συζητήσεις του οινοπαραγωγού ή του οινολόγου, που έχει δημιουργήσει το κρασί, με τους θαμώνες, έτσι ώστε να δημιουργείται μια στενότερη επαφή του παραγωγού με τον πελάτη.

Στις 7 του τρέχοντα μήνα διοργανώσαμε τη 18η κατά σειρά γευσιγνωσία μας, υποδεχόμενοι ένα μεγάλο όνομα του οινικού χάρτη, τη «ΣΕΜΕΛΗ». Χάρη στη Φαίη Καρανάσιου της «Σεμέλης» και του Σπύρου Κωνσταντίνου που δραστηριοποιείται στην εμπορία κρασιών στα Φάρσαλα, οι φιάλες των ετικετών που θα παρουσιάζαμε έφτασαν έγκαιρα στον χώρο μας, έτσι ώστε τόσο ο σεφ Μανώλης Πανταζής, όσο και ο Δημήτρης Σοφιανόπουλος, που εξειδικεύεται στο κρασί, να συνεργαστούν και ν’ αποφασίσουν για τις γεύσεις που θα δημιουργούσε η κουζίνα μας προκειμένου ν’ αναδειχτούν σε όλο τους το φάσμα τα χαρακτηριστικά κάθε κρασιού. Οι φίλοι μας ενημερώθηκαν έγκαιρα και το βράδυ της Τρίτης, 7 Ιουνίου όλα ήταν έτοιμα για μια ακόμα γιορτή του κρασιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των φίλων μας έχει παρακολουθήσει σχεδόν όλες τις γευσιγνωσίες και μπορούμε να πούμε ότι η μύησή τους είναι αρκετά καλή.

Χρώματα και αρώματα απ’ τη «ΣΕΜΕΛΗ»
Τη βραδιά άνοιξε ο Δημήτρης Σοφιανόπουλος, που παρουσίασε τον εκλεκτό φιλοξενούμενό μας, τον Λεωνίδα Νασιάκο, τον οινολόγο δημιουργό του περίφημου «Μαντινεία Νασιάκου» και συνάμα διευθυντή παραγωγής της «Σεμέλης».
Στη συνέχεια ο Λεωνίδας Νασιάκος ανέλαβε να «ξεναγήσει» τους φίλους μας στη δομή της «Σεμέλης», την ιστορία της και τις παραγωγές της, μιλώντας για τους στόχους της εταιρίας και συνοπτικά για τα χαρακτηριστικά των κρασιών της.
Ακολούθησε το σερβίρισμα της «Μαντινείας Νασιάκου», του κορυφαίου Μοσχοφίλερου που έχει αναδειχτεί το «χρυσό» όλων των ελληνικών παραγωγών, με ταυτόχρονο σερβίρισμα του πρώτου πιάτου: «Κρέπα γεμιστή με σπανάκι και ανθότυρο, σοταρισμένο μπέικον, που τη συνοδεύει φίνα σάλτσα τεσσάρων τυριών και δροσερή μαριναρισμένη σαλάτα». Οι εντυπώσεις ήταν ενθουσιώδεις. Ο δρόμος των ευχάριστων εκπλήξεων είχε ανοίξει…

Την αλλαγή των ποτηριών και των σερβίτσιων την ακολούθησε και η αλλαγή της μουσικής. Τα 30 Νυχτερινά του Μάνου έδωσαν τη θέση του σε ορχηστικά κομμάτια από τη γαλλική μουσική, ενώ στα νέα ποτήρια έρεε πλέον το ΚΤΗΜΑ ΣΕΜΕΛΗ – Chardonnay, που έχει χαρακτηριστεί ως Τοπικός οίνος βόρειων πλαγιών Πεντελικού. Με κινήσεις ακριβείας η Μαίρη με την Ελένη σέρβιραν το πιάτο που είχε δημιουργήσει ο σεφ: «Μπουτάκι κοτόπουλου, παναρισμένο σε τραγανές νιφάδες κρεμμυδιού, που συνοδεύεται από κριθαρώτο προβενσάλ». Τα σχόλια για δεύτερη φορά υπήρξαν κολακευτικά.

Με τους φίλους μας να θέλουν να «αιχμαλωτίσουν» τον Λεωνίδα Νασιάκο στο τραπέζι τους ξεκίνησε η νέα αλλαγή των ποτηριών και το σερβίρισμα του έξοχου SEMELI – Ροζέ (Αγιωργίτικο) και του τρίτου πιάτου: «Μπουκίτσες από τρυφερό μπούτι χοιρινού με δαμάσκηνα, γαρνιρισμένες με βελούδινο πουρέ φρέσκιας πατάτας με αρωματικά βότανα». Η μουσική επέστρεψε ξανά σε γνώριμους ελληνικούς δρόμους συναντώντας διασκευές των μεγάλων ελληνικών τραγουδιών από τον Νότη Μαυρουδή. Η βραδιά βάδιζε πλέον προς την κορύφωσή της.

Κι ενώ ο σεφ Μανώλης Πανταζής περνούσε στον φούρνο το τελευταίο του πιάτο, ο Δημήτρης Σοφιανόπουλος προχωρά στην αλλαγή των ποτηριών. Πλέον όλοι γνωρίζουν ότι έφτασε η στιγμή της υποδοχής του μεγαλόπρεπου ερυθρού SEMELI NEMEA RESERVE, του κορυφαίου Αγιωργίτικου της ευλογημένης περιοχής, ενός κρασιού με πολλές αξιώσεις, που τιμά την ποικιλία. Έκπληξη, όμως, και από την πλευρά του σεφ που επιλέγει ένα αυθεντικά ελληνικό πιάτο: «Παραδοσιακό «εξοχικό» τυλιγμένο σε τραγανό φύλλο κρούστας, σε ταπέτο από φέτες ντομάτας και σάλτσα αρωματισμένη με ρίγανη και θυμάρι». Ήδη στα ηχεία οι φωνές της Νταντωνάκη και της Βενετσιάνου μεταφέρουν την άλλη αισθητική των λαϊκών και των ρεμπέτικων που πέρασαν στην ιστορία. Οι φίλοι μας απολαμβάνουν τις γεύσεις κρασιού και «εξοχικού» σιγοτραγουδώντας την «Αρχόντισσα» και την «Φραγκοσυριανή», σε μια γοητευτική συνύπαρξη αρωμάτων, γεύσεων, ήχων.

Αργά, πολύ αργά μετά τα μεσάνυχτα η βραδιά θα κλείσει με το ιδιαίτερα σαγηνευτικό «Το απόσταγμα της Σεμέλης» που καθηλώνει τους φίλους μας με το απαλό κεχριμπαρένιο χρώμα του, την έντονη και πολύπλοκη μύτη στην οποία κυριαρχούσαν τα αρώματα ώριμων λευκόσαρκων φρούτων. Με τι το συνόδευσε ο σεφ; Ένα δροσιστικό Μπαβαρουάζ με γιαούρτι, σε ποτήρι, και φρέσκα φρούτα.
Αποχαιρετώντας μας οι φίλοι μας πήραν μαζί τους το καλαίσθητο τρίπτυχο με όλα τα στοιχεία της βραδιάς.

---------------------------------------
ΣΕΜΕΛΗ: Μια ιστορία κορυφαίας ποιότητας

Σταθερές αξίες για τη «ΣΕΜΕΛΗ» αποτελούν ο ανθρώπινος παράγοντας και η καλή πρώτη ύλη, ενώ παράλληλα δίνεται έμφαση στην πολύ καλή σχέση ποιότητας – τιμής. Στους αμπελώνες της «Σεμέλης», στις τρεις περιοχές όπου βρίσκονται τα τρία πρότυπα οινοποιεία της, καλλιεργούνται ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, με στόχο την παραγωγή κορυφαίων οίνων.
To Κτήμα Σεμέλη είναι το πρώτο οινοποιείο της εταιρίας, στη Σταμάτα Αττικής.
Αρκετά χρόνια αργότερα, μέσα σε ένα εξαιρετικό αμπελοτόπι στο Κούτσι Νεμέας, δημιουργήθηκε το Domaine Helios, το δεύτερο οινοποιείο της Σεμέλης. Ένα οινοποιείο που εντυπωσιάζει με το μέγεθός του, τη σχεδίαση και την αρχιτεκτονική του. Σε επίπεδο αισθητικής, εργονομίας και λειτουργικότητας, το Domaine Helios είναι ένα από τα πιο σημαντικά εγχειρήματα στο χώρο του κρασιού, τουλάχιστον για την Ελλάδα. Με την πολύχρονη οινοποιητική εμπειρία και τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό του, σε συνδυασμό με τις αυστηρές προδιαγραφές καλλιέργειας και συλλογής των σταφυλιών, κατάφερε να δημιουργήσει εξαιρετικά κρασιά σε όλες τις κατηγορίες τιμής, ικανοποιώντας ένα ευρύ κοινό καταναλωτών. Στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου υπάρχουν και 8 ξενώνες με διακριτική πολυτέλεια για την φιλοξενία μικρού αριθμού ατόμων και αίθουσα γευσιγνωσίας 400 ατόμων.
Στη Μαντινεία, την περιοχή με τη μεγαλύτερη ζήτηση λευκού κρασιού στην Ελλάδα, βρίσκεται το τρίτο οινοποιείο της Σεμέλης, η Οινοποιία Νασιάκου, με 40χρονη ιστορία στην οινοποίηση του Μοσχοφίλερου. Ο Λεωνίδας Νασιάκος είναι ένας από τους πλέον καταξιωμένους οινοποιούς στη ζώνη της Μαντινείας. Αν και βρίσκεται στο τιμόνι της οινοποιίας Σεμέλη, πλέον, διατηρεί αυτή την ετικέτα-σημαία που φέρει το όνομά του και προσφέρει στους οινόφιλους που αγαπούν το Μοσχοφίλερο μία από τις ποιοτικότερες και απολαυστικότερες ετικέτες Μαντινείας της αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου