ΛΑΡΙΣΑ και κρασί - Η ΣΕΜΕΛΗ και τα κρασιά της







Το art restaurant “Να με θυμάσαι»
και οι κορυφαίες παραγωγές της ‘‘ΣΕΜΕΛΗ’’



Την Τρίτη, 7 Ιουνίου, παρουσιάστηκαν επίσημα για πρώτη φορά στη Λάρισα πέντε κορυφαίες δημιουργίες της οινοποιητικής «ΣΕΜΕΛΗ», εντυπωσιάζοντας όλους όσοι συμμετείχαν στη γευσιγνωσία που διοργάνωσε το γνωστό εστιατόριο «Να με θυμάσαι…»

Με την παρουσία του οινολόγου και διευθυντή της «ΣΕΜΕΛΗ» οινοποιητικής Λεωνίδα Νασιάκου, οι Λαρισαίοι φίλοι του ποιοτικού κρασιού γνώρισαν το ιδιαίτερο σώμα και τα εξαιρετικά αρώματα δυο λευκών οίνων, ενός ροζέ, ενός ερυθρού και ενός αποστάγματος, που ως παραγωγές της εταιρίας διαπρέπουν εντός και εντός της χώρας, επιβεβαιώνοντας πως ο ελληνικός οινικός χάρτης διαθέτει μοναδικές αμπελουργικές περιοχές με ποικιλίες σταφυλιών που μπορούν να σταθούν ισότιμα πλάι στις διασημότερες ποικιλίες του κόσμου.

Η «ΣΕΜΕΛΗ» είναι από τις πρωτοπόρες εταιρίες οίνου της χώρας μας με τρία οινοποιεία και παραγωγές που θεωρούνται από τις πλέον ποιοτικές του ελληνικού οινικού χάρτη.
Ανήκει στην οικογένεια Σάλλα (Τράπεζα Πειραιώς) και στοχεύει στην παραγωγή κρασιών που θέλουν να στέκονται ισάξια απέναντι στις κορυφαίες διεθνείς παραγωγές.
Για το art restaurant “Να με θυμάσαι» ήταν η 18η γευσιγνωσία του, με τον σεφ Μανώλη Πανταζή, ν’ αναδεικτύει στο απόλυτο τα χαρακτηριστικά κάθε ετικέτας.


Η γευσιγνωσία…
Μετά το καλωσόρισμα του μετρ Δημήτρη Σοφιανόπουλου και του οινολόγου Λεωνίδα Νασιάκου, άρχισε η διαδικασία της παρουσίαης κρασιών και φαγητών, με τα ποτήρια και τα πιάτα ν’ αλλάζουν διαδοχικά πέντε φορές και τον Λεωνίδα Νασιάκο να συζητά συνεχώς για τα χαρακτηριστικά των κρασιών, την οινοποίηση και ό,τι άλλο είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον των θαμώνων.

1η παρουσίαση:
«Μαντινεία Νασιάκου»

Η «Μαντινεία Νασιάκου» βρίσκεται για πολλά χρόνια στις καρδιές των «ψαγμένων» οινοφίλων, με τα εντυπωσιακά αρώματα της και τη σπιρτάδα στη γεύση. Μία ιδιαίτερα ποιοτική ετικέτα Μοσχοφίλερου για τους φίλους της ποικιλίας. Λαμπερό κιτρινοπράσινο χρώμα με απαλές γκρι ανταύγειες. Φίνα και δυνατά αρώματα στη μύτη, χαρακτηριστικά της ποικιλίας του Μοσχοφίλερου, με το τριαντάφυλλο και τους λεμονανθούς σε πρώτο πλάνο. Στο στόμα φρουτώδες και ισορροπημένο, αρμονικό και δροσερό, με τονισμένη οξύτητα, νεύρο και επίγευση μεγάλης διάρκειας. Γεμάτο σώμα με διακριτική παρουσία της αλκοόλης.

Το συνόδευσε:
Κρέπα γεμιστή με σπανάκι, ανθότυρο και σοταρισμένο μπέικον,
σε φίνα σάλτσα τεσσάρων τυριών και δροσερή μαριναρισμένη σαλάτα.


2η παρουσίαση:
ΚΤΗΜΑ ΣΕΜΕΛΗ – Chardonnay

Τοπικός οίνος βόρειων πλαγιών Πεντελικού
Απαλό χρυσοκίτρινο χρώμα. Μύτη εκφραστική, πλούσια και έντονη, με γλυκά αλλά όχι υπερώριμα φρούτα, βούτυρο, λίγα μπαχάρια και κομψό βαρέλι. Στο στόμα είναι κρεμώδες και γεμάτο, με ισορροπημένη οξύτητα και απαλή παρουσία της αλκοόλης.

Το συνόδευσε:
Μπουτάκι κοτόπουλου,
παναρισμένο σε τραγανές νιφάδες κρεμμυδιού,
με γαρνιτούρα κριθαρώτο προβενσάλ.


3η παρουσίαση:
SEMELI – Ροζέ (Αγιωργίτικο)

Απαλό κερασοκόκκινο. Μύτη με αρώματα ώριμων γλυκών φρούτων, μπαχαρικών και σοκολάτας γάλακτος. Στο στόμα αφήνει απαλή αίσθηση γλυκύτητας, φρεσκάδα λόγω τονισμένης οξύτητας και πυκνά αρώματα κερασιών.

Το συνόδευσαν:
Μπουκίτσες από τρυφερό μπούτι χοιρινού με δαμάσκηνα,
γαρνιρισμένες με βελούδινο πουρέ φρέσκιας πατάτας
που είχε εμπλουτιστεί με αρωματισμένα βότανα.


4η παρουσίαση:
SEMELI NEMEA RESERVE

Ίσως το κορυφαίο Αγιωργίτικο μιας ευλογημένης περιοχής. Κρασί με πολλές αξιώσεις που τιμά την ποικιλία. Χρώμα ρουμπινί μεγάλου βάθους με έντονο ιξώδες. Μύτη με εστιασμένο, ώριμο κόκκινο φρούτο που εκφράζει πιστά τον χαρακτήρα ενός Αγιωργίτικου παλαίωσης. Πολύπλοκα αρώματα μπαχαρικών και νότες βανίλιας, που δηλώνουν διακριτικά το πέρασμα από καινούργιο βαρέλι. Στο στόμα πυκνό, στρογγυλό, με βελούδινες και αριστοκρατικές ταννίνες, πλούσιο αλκοόλ και τονισμένη οξύτητα που δίνει ισορροπία. Έντονη και μακριά επίγευση, με αρώματα σοκολάτας, μαρμελάδας, τοστ και κανέλλας.

Το συνόδευσε:
Παραδοσιακό «εξοχικό» τυλιγμένο σε τραγανό φύλλο κρούστας,
σε ταπέτο από φέτες ντομάτας κονφί
και σάλτσα αρωματισμένη με ρίγανη και θυμάρι.

*
5η παρουσίαση:
ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ:
Το απόσταγμα της Σεμέλης, με χρώμα απαλό κεχριμπαρένιο, έντονη και πολύπλοκη μύτη, με αρώματα ώριμων λευκόσαρκων φρούτων.
Μπαβαρουάζ με γιαούρτι, σε ποτήρι, και φρέσκα φρούτα.


ΣΕΜΕΛΗ: Μια ιστορία κορυφαίας ποιότητας
Σταθερές αξίες για τη «ΣΕΜΕΛΗ» αποτελούν ο ανθρώπινος παράγοντας και η καλή πρώτη ύλη, ενώ παράλληλα δίνεται έμφαση στην πολύ καλή σχέση ποιότητας – τιμής. Στους αμπελώνες της «Σεμέλης», στις τρεις περιοχές όπου βρίσκονται τα τρία πρότυπα οινοποιεία της, καλλιεργούνται ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, με στόχο την παραγωγή κορυφαίων οίνων.
To Κτήμα Σεμέλη είναι το πρώτο οινοποιείο της εταιρίας, στη Σταμάτα Αττικής.
Αρκετά χρόνια αργότερα, μέσα σε ένα εξαιρετικό αμπελοτόπι στο Κούτσι Νεμέας, δημιουργήθηκε το Domaine Helios, το δεύτερο οινοποιείο της Σεμέλης. Ένα οινοποιείο που εντυπωσιάζει με το μέγεθός του, τη σχεδίαση και την αρχιτεκτονική του. Σε επίπεδο αισθητικής, εργονομίας και λειτουργικότητας, το Domaine Helios είναι ένα από τα πιο σημαντικά εγχειρήματα στο χώρο του κρασιού, τουλάχιστον για την Ελλάδα. Με την πολύχρονη οινοποιητική εμπειρία και τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό του, σε συνδυασμό με τις αυστηρές προδιαγραφές καλλιέργειας και συλλογής των σταφυλιών, κατάφερε να δημιουργήσει εξαιρετικά κρασιά σε όλες τις κατηγορίες τιμής, ικανοποιώντας ένα ευρύ κοινό καταναλωτών. Στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου υπάρχουν και 8 ξενώνες με διακριτική πολυτέλεια για την φιλοξενία μικρού αριθμού ατόμων και αίθουσα γευσιγνωσίας 400 ατόμων.
Στη Μαντινεία, την περιοχή με τη μεγαλύτερη ζήτηση λευκού κρασιού στην Ελλάδα, βρίσκεται το τρίτο οινοποιείο της Σεμέλης, η Οινοποιία Νασιάκου, με 40χρονη ιστορία στην οινοποίηση του Μοσχοφίλερου. Ο Λεωνίδας Νασιάκος είναι ένας από τους πλέον καταξιωμένους οινοποιούς στη ζώνη της Μαντινείας. Αν και βρίσκεται στο τιμόνι της οινοποιίας Σεμέλη, πλέον, διατηρεί αυτή την ετικέτα-σημαία που φέρει το όνομά του και προσφέρει στους οινόφιλους που αγαπούν το Μοσχοφίλερο μία από τις ποιοτικότερες και απολαυστικότερες ετικέτες Μαντινείας της αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου