Το Κτήμα ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ κι εμείς - Λαρισα - Γεύσεις - Φαγητό - Κρασί






Τρίτη, 24 Ιανουαρίου

Μεγάλη βραδιά οινοπαρουσίασης

Το Κτήμα ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ κι εμείς
με 5 οίνους και 5 γεύσεις


Το βράδυ της Τρίτης, 24 Ιανουαρίου,
θα παρουσιάσουμε (πρώτη παρουσίαση για την Κεντρική Ελλάδα),
τις εκπληκτικές δημιουργίες του Κτήματος ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ της Σιάτιστας,
ενός οινοποιείου που πήρε στα χέρια του
τη μεγάλη οινοπαραγωγική κληρονομιά της Σιάτιστας
και την αναγέννησε.
Το Κτήμα "Δύο Φίλοι" είναι ο καρπός της πολυετούς φιλίας
του οινοποιού Γιάννη Μπουτάρη με το ζεύγος Γεωργία Γκουτζιαμάνη-Ιωάννη Πολύζου.
Βρίσκεται στη Σιάτιστα, την ιστορική πόλη του νομού Κοζάνης,
που φημίζεται για τα κρασιά της και την επεξεργασία της γούνας.
Συμμετοχή κατ’ άτομο: € 25.00
Για κρατήσεις: 2410 287833 & 6946888126


Η Σιάτιστα και το κρασί της

Η Σιάτιστα είναι μια μικρή πόλη του νομού Κοζάνης, με μεγάλη όμως πολιτιστική πορεία και θαυμαστή ιστορία στο χώρο της οικονομίας και του κρασιού. Βρίσκεται νοτιοδυτικά και σε απόσταση 27 χιλιομέτρων από την πόλη της Κοζάνης, είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Βοΐου και έχει σήμερα περί τους 7.000 κατοίκους. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, σε υψόμετρο από 942 έως 872 μέτρων, στο βουνό Βέλια, που αποτελεί προέκταση της οροσειράς του Σινιάτσικου ή Ασκίου όρους.
Το κλίμα της Σιάτιστας είναι μεσογειακό, υγιεινό και ξηρό, γιατί το έδαφος έχει αρκετή κλίση που επιτρέπει τα νερά της βροχής να στραγγίζουν. Ο αέρας είναι καθαρός και η ομίχλη σπάνια, γιατί πνέουν ισχυρά ρεύματα αέρα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Η μέση θερμοκρασία είναι 12-14°C, το καλοκαίρι κυμαίνεται μεταξύ 22-30°C, ενώ το χειμώνα το θερμόμετρο δείχνει πολλές φορές κάτω από το μηδέν. Το έδαφός της είναι αργιλοασβεστώδες και αργιλοαμμώδες που ευνοεί την ανάπτυξη των αμπελιών. Τα καλύτερα αμπέλια της Σιάτιστας ήταν στο Ντερβένι.
Η αμπελουργία της Σιάτιστας κατά το παρελθόν παρουσίασε μεγάλη ακμή και η πόλη υπήρξε σημαντικό κέντρο παραγωγής και διακίνησης κρασιού. Οι Σιατιστινοί με τα καραβάνια μετέφεραν τα κρασιά στα Γιάννενα και τη Θεσσαλία και επιστρέφοντας φόρτωναν διάφορα άλλα γεωργικά και μη προϊόντα. Εκτός από τα Γιάννενα τα κρασιά πουλιούνταν και στα παζάρια στο Τσοτύλι, τα Γρεβενά, το Άργος Ορεστικό, την Κορυτσά, αλλά και στη Σαμαρίνα (υψόμετρο 1.600 μ.), όπου το ντερβενίσιο κρασί της Σιάτιστας εκτιμούνταν ιδιαίτερα.
Από τα σταφύλια των αμπελιών της Σιάτιστας και ιδιαίτερα από την ποικιλία σταφυλιών μοσχομαύρο, με την κατάλληλη επεξεργασία, παράγεται το εξαιρετικό ηλιαστό ή λιαστό κρασί της Σιάτιστας, που περισσότερο από 200 χρόνια κερδίζει την ευρωπαϊκή εκτίμηση και η φήμη του ξεπερνά πολλά ονομαστά διεθνή κρασιά.
Η πρώτη μαρτυρία για τα κρασιά της Σιάτιστα έρχεται από τον Άγγλο περιηγητή Γουλιέλμο Μαρτίνο Ληκ, που επισκέφτηκε τη Σιάτιστα το 1805: «Από το προϊόν αυτό (τα σταφύλια) οι Σιατιστείς παρασκευάζουν ένα είδος κρασιού εκ των αρίστων της Ρουμελίας (Βαλκανικής Χερσονήσου), από το οποίο πωλούν αρκετό εις την Μακεδονίαν, την Θεσσαλίαν, την Ήπειρον και την Ευρώπην. Το κρασί είναι τεσσάρων ειδών: 1) Ηλιασμένον ή Ηλιοστεγνωμένον, μίγμα άσπρων και κόκκινων σταφυλιών εκτεθειμένων επί οκτώ ημέρας εις τον ήλιον ή και εναποτειθεμένων εις σκεπασμένην συσκευήν επί έξι εβδομάδας, κατόπιν των οποίων το προϊόν γίνεται άσπρο γλυκό κρασί δυνατής ουσίας και υψηλής γεύσεως 2) Ένα ξηρό άσπρο κρασί 3) Ένα κόκκινο κρασί 4) Το αψιθινόν ή κρασί αψινθίου (είδος βερμούτ), παρασκευαζόμενον και εις άλλα μέρη της Ελλάδος. Το κρασί τούτο είναι γλυκό και ευγευστότατον. Οι Σιατιστινοί φυλάγουν το κρασί των τρία, τέσσερα, πέντε, κάποτε δε και περισσότερα χρόνια, στα βαγένια, καλαισθητικώς αραδιασμένα, όπως και εις την πεπολιτισμένην Ευρώπην. Το άριστο κρασί παράγεται εις πετρώδη μέρη…»
Να τι γράφει και ο περιηγητής Φραγκίσκος Πουκεβίλ, που επισκέφτηκε τη Σιάτιστα το 1806, στο βιβλίο του «Ταξίδι στη Δυτική Μακεδονία. Άνοιξη του 1806»: «Η Σιάτιστα ήτανε η πόλη της Ειρήνης. Το σχολείο της, μιαν αγνή πηγή ηθικής, και αυτός ο ξεχωριστός πληθυσμός της, ένα παράδειγμα ομόνοιας που μπορούμε να το συστήσουμε στους άλλους κατοίκους της Ανατολής. Σ’ όλη τη Μακεδονία καυκιούνται για τα γλυκίσματά τους και πρώτ’ απ’ όλα για τις πίτες, ένα είδος γλύκισμα από φύλλα της Σιάτιστας, που τις στέλνουν σ’ όλη την αυτοκρατορία. Τα κρασιά της είναι το ίδιο ονομαστά και αυτά, είναι, όπως πιστεύω, τα καλύτερα της Μακεδονίας».

Τα λιαστά της Σιάτιστας

Τα λιαστά κρασιά (ή ηλιαστά, από τη λέξη «ήλιος») είναι γλυκά κρασιά, που παράγονται παραδοσιακά στην Ελλάδα, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και σήμερα, χωρίς ξένες προσμίξεις. Διάσημα και πολυβραβευμένα στο εξωτερικό, σχεδόν άγνωστα στη χώρα τους.
Το όνομά τους φανερώνει την πρακτική του λιασίματος, του «στεγνώματος» δηλαδή των σταφυλιών, με αποτέλεσμα τη μερική αφυδάτωσή τους, αφού τρυγηθούν.
Τα σταφύλια μετά από προσεκτική διαλογή απλώνονται σε τελάρα, τα οποία ονομάζονται λιάστρες και που τοποθετούνται στο λιαστήρι (το «ηλιαστήριον» ή «θειλόπεδον» των αρχαίων), έναν στεγασμένο χώρο που εξασφαλίζει την προστασία τους από τον ήλιο και τη βροχή, ενώ επιτρέπει παράλληλα την ευνοϊκή επίδραση των ασθενών ανέμων που επικρατούν μόνιμα στη περιοχή. Η χρονική περίοδος απλώματος επιλέγεται με κριτήριο την ωρίμανση και την υγιεινή κατάσταση των σταφυλιών και η διάρκεια του μπορεί να φτάσει τους τρεις μήνες (παραδοσιακά από τον Οκτώβριο ως τον Ιανουάριο).
Τα λιαστά σταφύλια είναι πάρα πολύ πλούσια σε σάκχαρα, δίνοντας κρασιά, που στο τέλος της αλκοολικής ζύμωσης περιέχουν πολλά αζύμωτα σάκχαρα και επομένως είναι ιδιαίτερα γλυκά. Τα λιαστά κρασιά διατηρούν όμως τόσο τα συμπυκνωμένα αρώματα του σταφυλιού, αποκτώντας μεγάλη αρωματική πολυπλοκότητα και εξέλιξη με την παλαίωση, όσο και υψηλή οξύτητα, αφού με το λιάσιμο, εκτός από τα σάκχαρα και τα αρώματα, συμπυκνώνονται και τα φυσικά οξέα του σταφυλιού.

Το Κτήμα Δύο Φίλοι

Το Κτήμα Δύο Φίλοι, πατώντας στα ίχνη της μακροχρόνιας παράδοσης της περιοχής σε συνδυασμό με σύγχρονες οινολογικές τεχνικές και ιδέες, παρουσιάζει το τοπικό λιαστό Σιάτιστας προερχόμενο από το κελάρι της Γεωργίας Γκουτζιαμάνη με την ανάμειξη τριών εσοδειών 2001, 1985, 1978 των τοπικών ποικιλιών Ξινόμαυρο και Μοσχόμαυρο, αλλά και της ιδιαίτερα αρωματικής ποικιλίας Gewürztraminer, που ευδοκιμεί στη Σιάτιστα το ίδιο γόνιμα όπως και στην πατρίδα της την Αλσατία. Αποτέλεσμα η παραγωγή του εκλεκτού Λευκού Hλιαστού.
Το Κτήμα "Δύο Φίλοι" είναι ο καρπός της πολυετούς φιλίας του οινοποιού Γιάννη Μπουτάρη με το ζεύγος Γεωργίας Γκουτζιαμάνη-Ιωάννη Πολύζου. Πρωταρχικό μέλημα της εταιρίας είναι η ποιοτική αναβίωση του ιστορικού αμπελώνα της Σιάτιστας με την δημιουργία ενός επισκέψιμου, σύγχρονου οινοποιείου, μικρής δυναμικότητας, με αρχιτεκτονική που παραπέμπει σε Σιατιστινό αρχοντικό και που βρίσκεται μέσα στην πόλη της Σιάτιστας.
Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες βρίσκονται στη ευρύτερη περιοχή του δήμου Σιάτιστας και συγκεκριμένα στη περιοχή Πέτροβο σε υψόμετρο 600-700 μέτρων και τη περιοχή Δερβένι σε υψόμετρο 750 μέτρων. Το μικροκλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από ψυχρούς χειμώνες με μέτριο ύψος βροχόπτωσης, ήπια άνοιξη με μικρό ύψος βροχόπτωσης, ξηρό και θερμό καλοκαίρι με ισχυρά ρεύματα αέρος να διαπνέουν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Το έδαφος της περιοχής είναι πετρώδες στη περιοχή Δερβένι και αργιλοαμμώδες-αργιλοασβεστώδες στη περιοχή Πέτροβο με αρκετή κλίση που επιτρέπει τη καλή στράγγιση.


Τα κρασιά και οι δημιουργίες του σεφ:

Ο σεφ Μανώλης Πανταζής
θέλοντας να αναδείξει τα χαρακτηριστικά της κάθε ετικέτας
θα δημιουργήσει ιδιαίτερα πιάτα, έτσι ώστε οι γεύσεις του
να συνοδεύουν ιδανικά τις εξαιρετικές δημιουργίες του Κτήματος ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ.
Κατά τη διάρκεια της βραδιάς,
οι ιδιοκτήτες του Κτήματος θα συζητήσουν με τους φίλους μας
και θα τους «ξεναγήσουν» στην οινική παράδοση της Σιάτιστας,
στην ιστορία των δικών τους κρασιών, στους στόχους της εταιρείας…
Η βραδιά θα ξεκινήσει με τον Λευκό του κτήματος, θα συνεχιστεί με το ροζέ,
για να ακολουθήσουν δυο ερυθρά. Θα κλείσει με τον εξαιρετικό Ηλιαστό…

1η γεύση:
Κτήμα Δύο Φίλοι - Λευκός (Gewürztraminer & Ξινόμαυρο)

Αρωματικό, δροσιστικό και φρέσκο! Η λευκή ετικέτα του οινοποιείου "Δύο Φίλοι" είναι ένα από τα πιο ευχάριστα κρασιά που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Με διακριτική οξύτητα και μεγάλη διάρκεια στο στόμα, έχει από καιρό πάρει τη θέση του ανάμεσα στα πλέον δημοφιλή λευκά του Βορειο-Ελλαδίτικου αμπελώνα.
Γεννήθηκε από μια αντισυμβατική όσο και πρωτότυπη ένωση. Μια από τις αρωματικότερες ποικιλίες του κόσμου, το Gewürztraminer της Αλσατίας, μεταφυτευμένο στο ορεινό υψόμετρο και άγονο έδαφος της Σιάτιστας, συν-οινοποιήθηκε με το Ξινόμαυρο, μια κατ’ εξοχήν ερυθρή βορειοελλαδική ποικιλία, με στιβαρό σώμα. Αποτέλεσμα: Ένα εξαιρετικό μπουκέτο αρωμάτων και μια εφηβική οξύτητα που διαρκεί. Συνάμα, πλούσιο και λιπαρό στόμα.

Ο σεφ θα το συνοδεύσει με:
Φουρνιστό ταρτάκι με ποικιλία οστρακοειδών, λαχανικά σοτέ, κρέμα παραδοσιακής φέτας με γιαούρτι και σιρόπι κίτρινης τομάτας Pomodoro


2η γεύση:
Κτήμα Δύο Φίλοι - Ροζέ (Ξινόμαυρο & Μοσχόμαυρο)

Μια ετικέτα που έβαλε σε άλλες σταθερές την έννοια του Ροζέ. Από σταφύλια των κατ’ εξοχήν γηγενών ποικιλιών Ξινόμαυρο και Μοσχόμαυρο παλαιών αμπελώνων ηλικίας 70 ετών, με πολύ χαμηλή απόδοση (150 μόνο κιλά/στρέμμα), που βρίσκονται σε υψόμετρο 800 μέτρων στην περιοχή της Σιάτιστας. Το έντονο τριανταφυλλί του χρώμα με το εκρηκτικό άρωμα φρέσκων φρούτων, εντυπωσιάζουν από το ποτήρι ακόμα. Στη συνέχεια η δροσιστική οξύτητα, η φρεσκάδα και το γεμάτο στόμα έρχονται να μας βεβαιώσουν ότι το συγκεκριμένο ροζέ ανήκει στην κατηγορία των κρασιών που με τα ποικιλιακά τους αρώματα αναδεικνύονται ως μοναδικές παραγωγές του ελληνικού αμπελώνα.

Ο σεφ, παντρεύοντας την ιταλική κουζίνα με την πηλιορείτικη παράδοση, θα το συνοδεύσει με:
Ραβιόλι με γέμιση από παραδοσιακό σπετζοφάι, που έχει πάρει το όνομά του από τη σπέτζα, όπως λέγεται η κόκκινη πιπεριά σε κάποια χωριά του Πηλίου.

3η γεύση:
Κτήμα Δύο Φίλοι Ερυθρό (Ξινόμαυρο, Cabernet Sauvignon & Merlot)

Μια βορειοελλαδική και δυο γαλλικές ποικιλίες συνεργάζονται για να μας δώσουν αυτό το βελούδινο και ώριμο κρασί. Η ξεχωριστή οινοποίηση κάθε ποικιλίας της δίνει τη δυνατότητα της ανάπτυξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της. Παλαιώνεται σε δρύινα βαρέλια για 10-14 μήνες, έτσι ώστε να επιδέχεται παλαίωσης και στη φιάλη. Εντυπωσιάζει το βαθύ κόκκινο χρώμα του και το συμπυκνωμένο μπουκέτο ώριμων φρούτων και μπαχαρικών. Οι διακριτικές αρωματικές νότες του βαρελιού και το μεστό στόμα εγγυώνται ευχάριστες στιγμές μαζί του.

Ο σεφ θα το συνοδεύσει με:
Χοιρινό ρολό με γραβιέρα και λιαστή τομάτα σε ριζότο με ψητή κόκκινη πιπεριά και σχοινόπρασο και σάλτσα γλυκιάς κολοκύθας.

4η γεύση:
Κτήμα Δύο Φίλοι - Pinot Noir


Μία καινούρια ερυθρή ετικέτα που έχει ήδη συζητηθεί πολύ. Πληθωρικό, γεμάτο, τανικό και με υψηλό αλκοολικό βαθμό, αναπτύσσει θαυμάσια τα τυπικά κομψά στοιχεία της ποικιλίας του Pinot Noir με ιδιαίτερο τρόπο, έτσι ώστε παράλληλα με τον ευγενικό χαρακτήρα της γαλλικής ποικιλίας να εκφράζεται όλος ο δυναμισμός του σκληροτράχηλου σιατιστινού αμπελώνα. Με έντονο κόκκινο χρώμα, με αρώματα ξηρών καρπών, αποξηραμένων φρούτων και νότες μπαχαρικών, χαρίζει βελούδινο γεμάτο στόμα με μακριά, έντονη επίγευση. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελεί την πλήρη έκφραση του ιδιαίτερου μικροκλίματος της περιοχής, που αναδεικνύει ιδανικά τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας.

Ο σεφ θα το συνοδεύσει με:
Μοσχάρι μαγειρευτό σε σάλτσα μεξικέν από τομάτα, πιπεριά, τσίλι ,καλαμπόκι, μανιτάρια και πουρέ πατάτας αρωματισμένο με σελινόριζα.

5η γεύση:
Κτήμα Δύο Φίλοι – Λευκό Hλιαστό (Gewürztraminer, Μοσχόμαυρο & Ξινόμαυρο) Οίνος Φυσικώς Γλυκός


Ζωντανεύοντας τη μακραίωνη παράδοση της Σιάτιστας στην παραγωγή λιαστών κρασιών με ιδιαίτερα πλούσιο χαρακτήρα, το Κτήμα Δυο Φίλοι δημιούργησε το εκπληκτικό Ηλιαστό του από σταφύλια των ποικιλιών Ξινόμαυρο, Μοσχόμαυρο και Gewürztraminer. Χρυσαφένιο, ιδιαίτερα αρωματικό κρασί με πλήρη έκφραση του τυπικού χαρακτήρα του Gewürztraminer, με μοσχάτα αρώματα που αναδύουν πινελιές ξηρών και γλυκών φρούτων. Πυκνό λιπαρό με πολύ καλή ισορροπία σακχάρων-αλκοόλης στο στόμα, με διακριτική οξύτητα και δυνατότητα μακράς παλαίωσης.

Ο σεφ θα το συνοδεύσει με:
Κανταΐφι με γλυκιά κρέμα γιαουρτιού και γλυκό του κουταλιού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου