Λάρισα - οίνος - γεύσεις - Παρουσίαση Κτήματος ΟΙΝΟΓΕΝΕΣΙΣ







Μια μεγάλη βραδιά με μουσική,
κρασιά του κτήματος «ΟΙΝΟΓΕΝΕΣΙΣ»
και νοστιμιές που απογείωσαν τις γεύσεις




Ήταν η 23η κατά σειρά βραδιά γευσιγνωσίας – παρουσίασης παραγωγών του ελληνικού αμπελώνα, μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια με στόχο να γνωρίσουν οι φίλοι μας τις δημιουργίες των Ελλήνων οινοποιών μέσα από διαδικασίες που θα αποκάλυπταν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε κρασιού.
Ήταν το βράδυ της Παρασκευής, 24 Φεβρουαρίου…
Ένα βράδυ αφιερωμένο στο Κτήμα «Οινογένεσις» του Μπάκη Τσάλκο, του οινολόγου που έγραψε λαμπρή ιστορία επί σειρά ετών ως δημιουργός των περίφημων «Μαγικό βουνό», «Τrebbianno» και «Μελισσουργός».
Αποφασίσαμε, για πρώτη φορά – με αρκετές ανασφάλειες – να πλαισιώσουμε τη βραδιά με ζωντανή μουσική, προσθέτοντας έναν κάποιο αποκριάτικο χαρακτήρα, μια και πλησιάζαμε την κορύφωση των Απόκρεω.
Λίγο μετά τις 9.30 ο Ντίνος Καραποστόλου και η Δάφνη Χατζηδάκη έστειλαν τις πρώτες μελωδίες τους να καλωσορίσουν τους φίλους μας, ενώ την ίδια στιγμή ο Δημήτρης γέμιζε τα ποτήρια με «Φεγγίτες – ροζέ», ένα πικάντικο και διαφορετικό ροζέ κρασί, με ανοιχτό saumon χρώμα και πορφυρίζουσες ανταύγειες, με έντονα αρώματα τριαντάφυλλου, αλλά και με νότες αγριολούλουδων στη μύτη, με πολύ σωστή οξύτητα στο στόμα και επίγευση λευκόσαρκου ροδάκινου. Ταυτόχρονα η Ελένη σερβίριζε μια σαλάτα από εκλεκτές ποικιλίες μαρουλιών, baby ρόκα, ραντίσιο, λιαστή ντομάτα, μανούρι πανέ και ντρέσιγκ ελιάς καλαμών με θυμάρι.
Ο Μπάκης Τσάλκος με μια ολιγόλεπτη παρεμβολή του έδωσε όλες τις απαραίτητες διευκρινήσεις για την ταυτότητα του κρασιού, ξεκινώντας από τις ποικιλίες (Grenache Rouge και Cabernet Sauvignon) και κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην εφαρμογή της μεθόδου saignée κατά την αλκοολική ζύμωση.
Κι ενώ ο Ντίνος Καραποστόλου συνέχιζε το μουσικό του ταξίδι στη δεκαετία του ’60 ο Δημήτρης, αλλάζοντας τα ποτήρια, παρουσίασε το δεύτερο κατά σειρά κρασί, «Φεγγίτες – λευκός», ένα κρασί με φωτεινό χρώμα, κρυστάλλινο με απαλές χρυσοκίτρινες ανταύγειες, με έντονη και σύνθετη μύτη που θυμίζει αρώματα εξωτικών φρούτων και εσπεριδοειδών, και στόμα ισορροπημένο με ευχάριστα αρωματική διάρκεια.
Την ίδια στιγμή στην κουζίνα, το «πάσο», που βγαίνει αποφασιστικά από τα χείλη του σεφ Μανώλη Πανταζή είναι η αδιαπραγμάτευτη εντολή για την ομάδα του και τους σερβιτόρους. Το χορό της γευστικής πανδαισίας ανοίγει ένα πιάτο που αποσπά αμέσως τον θαυμασμό των φίλων μας: «Κανελόνια με κιμά από κοτόπουλο, άγρια μανιτάρια, μπέικον και εκλεκτή σάλτσα καπνιστού τυριού Βαυαρίας». Επιφωνήματα γευστικής απόλαυσης, που διακόπτει ο Μπάκης Τσάλκος, συνεχίζοντας την ξενάγησή του, περιγράφει την ταυτότητα του συγκεκριμένου κρασιού που προέρχεται από τις ποικιλίες Aσύρτικο και Sauvignon Blanc, οι οποίες οινοποιούνται ξεχωριστά με κρυοεκχύλιση στους 2°C για 36 ώρες και στη συνέχεια η αλκοολική ζύμωση γίνεται σ’ ελεγχόμενη θερμοκρασία 14 °C. Όλα πλέον έχουν πάρει το δρόμο τους.
Ο Ντίνος Καραποστόλου «εισβάλει» στην δεκαετία του ’60, με τη «Συννεφούλα» του Σαββόπουλου, τα ποτήρια αλλάζουν και πάλι, τα πιάτα αποσύρονται και ο Δημήτρης ανοίγει με ευλάβεια τις φιάλες με το «ΔΕΚΑ – λευκός». Το «οίνος παλαίωσης 2008» που αναγράφεται στην ετικέτα τα λέει όλα. Ένα κορυφαίο κρασί, που διακρίνεται για τον ιδιαίτερο αρωματικό του πλούτο, την αξιοθαύμαστη δομή και την πολυπλοκότητά του. Ένα κρασί με μεγάλη διάρκεια ζωής.
Κι ενώ ο Μπάκης Τσάλκος ξεκινά την ξενάγησή του στη ιστορία της δημιουργίας του «ΔΕΚΑ - λευκός», αναφέροντας ότι το συγκεκριμένο κρασί παλαίωνει για 3,5 μήνες σε τρεις διαφορετικούς τύπους βαρελιών των 225 λίτρων μεσαίου καψίματος, με γνώμονα το terroir, δηλαδή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστι-κά του μικρο-κλίματος, της σύνθεσης του εδάφους, της τοπολογίας και της σχέσης του γήινου με το υγρό στοιχείο (κάτι που παίζει καθοριστικό ρόλο στην τελική διαμόρφωσή του), ο Μανώλης στέλνει στη σάλα μια ακόμα γευστική έκπληξη: «Χοιρινό εσκαλόπ με ριζότο φρικασέ και ελαφριά σάλτσα λεμονιού με μάραθο». Το ριζότο κλέβει τις εντυπώσεις, αιχμαλωτίζει τον ουρανίσκο, αποσπά τα κολακευτικότερα των σχολίων.
Πλέον η βραδιά βαδίζει στην κορύφωσή της.
Ο Ντίνος Καραποστόλου περνά από τον Χατζιδάκι στον Θεοδωράκη και τα τεράστια ποτήρια για τα παλαιωμένα ερυθρά αντικαθιστούν εκείνα που φιλοξενούσαν το λευκό. Στα τραπέζια πηγαίνουν οι καράφες με το βαθύ κόκκινο «ΔΕΚΑ – ερυθρός οίνος παλαίωσης 2008», που μεταγγίστηκε από τις φιάλες του τέσσερις ώρες πριν, έτσι ώστε ν’ αναπνεύσει και να βγάλει όλα του τα αρώματα, αφού πρόκειται για ένα συμπυκνωμένο δυνατό κρασί με απίστευτη αρωματική ένταση και μεγάλη πολυπλοκότητα στο στόμα, που το χαρακτηρίζουν αρώματα βατόμουρου μύρτιλου και πιπεριού, όπως και η ισορροπημένη οξύτητα του, και διάρκεια στην επίγευση.
Ο Μπάκης Τσάλκος αναφερόμενος στο ερυθρό ΔΕΚΑ θα πει πως «μιλά με τον χρόνο γιατί είναι ο καλύτερος φίλος του». Στη συνέχεια, ο φίλος Μπάκης, καταθέτοντας φόρο τιμής στο ελληνικό κρασί, θα κάνει μια σύντομη αλλά μεστή αναφορά στο κρασί της ελληνικής αρχαιότητας και θα κλείσει περιγράφοντας την ταυτότητά του: Δημιουργείται από Merlot και Ξινόμαυρο, αμπελώνων πολύ μικρής στρεμματικής απόδοσης και ακολουθεί την κλασική ερυθρή οινοποίηση, ξεχωριστά, όμως, για κάθε ποικιλία, με ελεγχόμενη θερμοκρασία και παλαίωση για 18 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια μεσαίου και δυνατού καψίματος. Ένα τέτοιο κρασί αναζητά για συνοδεία του ανάλογα στιβαρό πιάτο και ο Μανώλης επιλέγει μια καθαρά παραδοσιακή ελληνική γεύση: «Μοσχαράκι στιφάδο με κοκκάρι». Νέα επιφωνήματα θαυμασμού από τους φίλους μας και η ένταση της μουσικής αυξάνεται, το κέφι μεγαλώνει και πια όλοι τραγουδούν Ξαρχάκο και Κουγιουμτζή.
Είναι η σειρά του Μανώλη να βγει στη σάλα και να συζητήσει με τους φίλους μας, ενώ τα τραπέζια καθαρίζονται και στρώνονται ξανά. Η βραδιά φτάνει στο τέλος της και ο Δημήτρης ανοίγει τις φιάλες με το τελευταίο, επιδόρπιο κρασί, το «ΣΚΕΡΤΣΟ», έναν ροζέ ημίξηρο οίνο, κρασί που ξεπερνά τις προσδοκίες και μένει απόλυτα ξεχωριστή ανάμνηση ακόμα και για το πιο απαιτητικό στόμα. Ο έντονα φρουτώδης χαρακτήρας του, που αναδύει αρώματα κόκκινου τριαντάφυλλου και η κουζίνα επιλέγει να το συνοδεύσει με «Black forest» σε ποτήρι. Αποχαιρετώντας τους φίλους μας ο Μπάκης Τσάλκος, δίνει με σαφήνεια την ταυτότητα του όντως ερωτικού «ΣΚΕΡΤΣΟΥ» αναφέροντας ότι προέρχεται από τις ποικιλίες Grenache Rouge και υπερώριμου Merlot.
Η 23η παρουσίαση των παραγωγών του ελληνικού αμπελώνα αποτελεί πλέον μια όμορφη εμπειρία, αλλά κι ένα παρελθόν. Σειρά έχουν το Κτήμα του Δημήτρη Μίγα, στις 13 Μαρτίου και το ιδιαίτερα σημαντικό Κτήμα ΑΛΦΑ (3 Απριλίου), που δημιουργεί ιστορική πορεία στον οινικό χάρτη της Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου