Λαρισα - κρασί - γεύσεις - Βραδιά Κτήματος ΟΙΝΟΓΕΝΕΣΙΣ







Απόκριες: Γλέντι και γεύσεις στο ‘‘Να με θυμάσαι’’ την Παρασκευή το βράδυ

Μια μεγάλη βραδιά
με μουσική, κρασιά του κτήματος «ΟΙΝΟΓΕΝΕΣΙΣ»
και γεύσεις που απογειώνουν

Συμμετοχή: € 25.00 κατ’ άτομο
Τηλ. κρατήσεων: 2410 287833 & 6946888126



Η 23η βραδιά γευσιγνωσίας που ετοιμάζουμε για την Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου, στις 9.30 το βράδυ, φιλοδοξούμε να είναι κάτι εντελώς διαφορετικό όχι μόνο για τη Λάρισα, επιτυγχάνοντας το τρίπτυχο «Τραγούδι – κρασί – φαγητό».
Έτσι, λοιπόν, ο Ντίνος Καραποστόλου και η Δάφνη Χατζηδάκη θα πλαισιώσουν με ζωντανό αποκριάτικο πρόγραμμα μια μεγάλη παρουσίαση κρασιών. Πέντε κρασιά του φημισμένου κτήματος «Οινογένεσις» θα σερβιριστούν διαδοχικά, το καθένα συνοδευόμενο από ένα διαφορετικό πιάτο.
Μαζί μας και ο δημιουργός του ονομαστού Κτήματος «Οινογένεσις», Μπάκης Τσάλκος, ο οινολόγου που έγραψε λαμπρή ιστορία επί σειρά ετών ως δημιουργός των περίφημων «Μαγικό βουνό», «Τrebbianno» και «Μελισσουργός». Εδώ και χρόνια, ο Μπάκης Τσάλκος, στο δικό του Κτήμα πια, δημιουργεί τους ονομαστούς «Φεγγίτες», τα εξαιρετικά «Δέκα» και το μοναδικό «Σκέρτσο».
Κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα κληρωθεί μια συσκευασία δώρου με δυο «ΔΕΚΑ» και θα προσφερθούν σε κάθε ζευγάρι εκλεκτά παραδοσιακά λουκάνικα της αλλαντοποιίας «Τέμπη».

Διαδικασία παρουσίασης κρασιών και πιάτων:
Φεγγίτες - ροζέ
Πρόκειται για ένα πικάντικο και διαφορετικό ροζέ κρασί που ξεχωρίζει απ’ όλα της κατηγορίας του. Με ανοιχτό saumon χρώμα και πορφυρίζουσες ανταύγειες. Έντονα αρώματα τριαντάφυλλου με νότες αγριολούλουδων σε μύτη και στόμα με πολύ σωστή οξύτητα και επίγευση λευκόσαρκου ροδάκινου.
Το συνοδεύει:
Σαλάτα από εκλεκτές ποικιλίες μαρουλιών, baby ρόκα, ραντίσιο, λιαστή ντομάτα, μανούρι πανέ και ντρέσιγκ ελιάς καλαμών με θυμάρι.


Φεγγίτες - λευκός
Ένα κρασί με φωτεινό χρώμα, κρυστάλλινο με απαλές χρυσοκίτρινες ανταύγειες. Έχει έντονη και σύνθετη μύτη που θυμίζει αρώματα εξωτικών φρούτων και εσπεριδοειδών. Το στόμα του είναι ισορροπημένο με ευχάριστα αρωματική διάρκεια που αιχμαλωτίζει.
Το συνοδεύει:
Κανελόνια με κιμά από κοτόπουλο, άγρια μανιτάρια, μπέικον με εκλεκτή σάλτσα καπνιστού τυριού Βαυαρίας.


ΔΕΚΑ – λευκός οίνος παλαίωσης 2008
Με ξεχωριστή οινοποίηση για κάθε ποικιλία, το συγκεκριμένο κρασί παλαίωνει για 3,5 μήνες σε τρεις διαφορετικούς τύπους βαρελιών των 225 λίτρων μεσαίου καψίματος, με γνώμονα το terroir, δηλαδή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μικρο-κλίματος, της σύνθεσης του εδάφους, της τοπολογίας και της σχέσης του γήινου με το υγρό στοιχείο, κάτι που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην τελική διαμόρφωση του συγκε-κριμένου κρασιού, το οποίο διακρίνεται για τον ιδιαίτερο αρωματικό πλούτο, την αξιοθαύμαστη δομή και πολυπλοκότητά του. Ένα κρασί με μεγάλη διάρκεια ζωής.
Το συνοδεύει:
Χοιρινό εσκαλόπ με ριζότο φρικασέ και ελαφριά σάλτσα λεμονιού με μάραθο.


ΔΕΚΑ – ερυθρός οίνος παλαίωσης 2008
Πρόκειται για ένα συμπυκνωμένο δυνατό κρασί με απίστευτη αρωματική ένταση και μεγάλη πολυπλοκότητα στο στόμα. Το χαρακτηρίζουν αρώματα βατόμουρου μύρτιλου και πιπερίου, όπως και η ισορροπημένη οξύτητα, και διάρκεια στην επίγευση. Ένα κρασί που μιλά με τον χρόνο γιατί είναι ο καλύτερος φίλος του.
Το συνοδεύει:
Μοσχαράκι στιφάδο με κοκκάρι.


ΣΚΕΡΤΣΟ – ροζέ ημίξηρος οίνος
Ένα κρασί που ξεπερνά τις προσδοκίες και μένει απόλυτα ξεχωριστεί ανάμνηση ακόμα και για το πιο απαιτητικό στόμα. Ο έντονα φρουτώδης χαρακτήρας του αναδύει αρώματα κόκκινου τριαντάφυλλου.
Πλούσιο σώμα, γεύση με θαυμαστή πολυπλοκότητα και μακρά επίγευση. Μπορεί ν’ αποτελέσει, κατά περίπτωση, κρασί υποδοχής, ως δροσερό απεριτίφ, ή να συνοδεύσει λευκά κρέατα, αλλά και να κλείσει ένα δείπνο συνοδεύοντας φρούτα εποχής ή γλυκά.
Το συνοδεύει:
Black forest σε ποτήρι.




«Οινογένεσις» και Μπάκης Τσάλκος: Από το χθες στο σήμερα…

Τα πλούσια αργιλώδη και αμμουδερά χώματα της μακεδονικής γης, ανάμεσα στο Δοξάτο και την Aδριανή, όπου αναπνέουν τις ζωογόνες πνοές του Παγγαίου και του Φαλακρού Όρους, φιλοξένησαν στο μακρινό παρελθόν αμπελώνες πλούσιους που γέννησαν κρασιά περίφημα.
Σήμερα, η ίδια γη, μαζί με το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής - τους βροχερούς κρύους χειμώνες και τα άνυδρα, αλλά δροσερά καλοκαίρια - μπορεί και υπερηφανεύεται δίκαια ότι όταν οι άνθρωποι τη σέβονται, τους ανταμείβει με τα ίδια περίφημα κρασιά.
Ο λόγος για τα κρασιά του Κτήματος «Οινογένεσις».
Ένας πρότυπος αμπελώνας 250 στρεμμάτων με τις ελληνικές ποικιλίες Ξινόμαυρο, Aσύρτικο, Μο-σχάτο, Mαλαγουζιά και με τις επιλεγμένες κοσμοπολίτικες Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Grenache Rouze, Sauvignon Blanc, Semillon, Ugni Βlanc, Viognier, Petit Verdot, δημιουργεί έναν κόσμο γε-μάτο αρώματα και υποσχέσεις μοναδικών απολαύσεων.
Σ’ αυτόν τον εξαιρετικό αμπελώνα δεσπόζει ένα οινοποιείο – πρότυπο, που απλώνεται σε χώρους 4.000 τ.μ. Χτισμένο με αυστηρά Μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, από υλικά της περιοχής, πιεστήρια και δε-ξαμενές, εμφιαλωτήρια και αποθήκες, κελάρια και κάβες, αίθουσες γευσιγνωσίας και ξενώνες, γραφεία...
Είναι η καρδιά της «Οινογένεσις».
Εκεί ο Μπάκης Τσάλκος δημιουργεί τα οινο-ποιήματά του, τους «Φεγγίτες», το «Σκέρτσο» και τα «Δέκα» του. Τρεις σειρές ετικετών που ανατρέπουν πολλά ως προς την υφή και τα χαρίσματα της οινικής απόλαυσης.
Τα δημιουργήματά του έρχονται να επιβεβαιώσουν τη φήμη του ως οινολόγου και να βεβαιώσουν ότι οι ελληνικοί οίνοι έχουν όλα τα προσόντα να κοιτάξουν κατάματα τους κορυφαίους διεθνείς, γιατί αυ-τή η γη μπορεί να δώσει θαύματα, αρκεί να τη σεβαστεί αυτός που ασχολείται μαζί της…
Η πορεία του Μπάκη Τσάλκου ξεκινά με 7 χρόνια σπουδές οινολογίας στον Μont Pellier στη Γαλλί-α, αλλά και marketing Διεθνούς Εμπορίας Κρασιού στο ίδιο πανεπιστήμιο. Ακολουθούν 3 χρόνια δουλειάς στο οινολογικό κέντρο Grezillac του St Emillion στο Bordeaux.
Επιστρέφει στην Ελλάδα όπου ερευνά για δυο χρόνια την καλλιέργεια γαλλικών ποικιλιών στα χώ-ματα της Δράμας και της Καβάλας. Στη συνέχεια, με την οικογένεια Λαζαρίδη ξεκινά την ομώνυμη οινο-ποιητική εταιρεία, ως μέτοχος και Διευθύνων Σύμβουλος, οινολόγος και Διευθυντής Παραγωγής.
Κάποιες από τις θαυμαστές δημιουργίες του το περίφημο Μαγικό Βουνό, το Τrebbianno, ο Μελισ-σουργός. Μέχρι το 2006.
Το 2007 δημιουργεί με τη γαλλίδα Dominique Fontvieille – Petridis, από το Μont Brison την «Οινο-γένεσις», δίνοντας νέα υπόσταση στους αμπελώνες της περιοχής και δημιουργώντας με την μεγάλη του πείρα και τις εξαιρετικές γνώσεις του σπουδαία κρασιά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου