Η Σαντορίνη είναι εδώ!



Σαντορίνη: Το λίκνο του Ασύρτικου!
 Την Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου η 36η βραδιά γευσιγνωσίας.
Ο σεφ Μανώλης Πανταζής
δημιουργεί σαντορινιώτικες γεύσεις
και συνοδεύει 4 εκλεκτούς οίνους
του σαντορινιώτικου αμπελώνα.
------------------------------------------------
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ / Κτήμα Γαβαλά
Ασύρτικο Βαρέλι / Κτήμα Αργυρού
Μαυροτράγανο /
Santo Wines
Visanto
/ Santo Wines
------------------------------------------------

Πάντα ένα βήμα μπροστά, πάντα πολλά βήματα ποιοτικά.
Αυτή τη φορά με επίκεντρο τη Σαντορίνη, που αναδεικνύεται σε παγκόσμιο ηγέτη των γεύσεων, με αιχμή το απόλυτα ιδιαίτερο Ασύρτικο, ένα κρασί που δεν επιτρέπει αντιγραφές.
Στη Σαντορίνη, η έκρηξη του ηφαιστείου της καθόρισε το σχήμα και τη γεωμορφολογία της, και έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα. Η θηραϊκή γη, το αυξημένο ποσοστό άμμου, η σχεδόν πλήρης απουσία νερού και η απουσία οργανικών ουσιών χαρακτηρίζουν τα εδάφη της Σαντορίνης. Το χαμηλό ύψος βροχής, με σχεδόν πλήρη απουσία το καλοκαίρι, τα δυνατά μελτέμια και η θαλάσσια υγρασία χαρακτηρίζουν το κλίμα της.
Σε αυτό το περιβάλλον έχει δημιουργηθεί ένας πανάρχαιος αμπελώνας, πραγματικό μνημείο της φύσης και των ανθρώπων.
Το χαρακτηριστικό των αμπελιών της Σαντορίνης είναι η διαμόρφωση των πρέμνων. Ο κορμός είναι πολύ χαμηλός και επιλεγμένες κληματίδες μεγαλώνουν πολύ και πλέκονται σε σχήμα καλαθιού (αμπελιά, κουλούρα). Μέσα στο καλάθι μεγαλώνουν τα σταφύλια και έτσι προστατεύονται από τον ήλιο και τα ισχυρά μελτέμια, που με τη σκόνη που σηκώνουν θα τα τραυμάτιζαν. Ταυτοχρόνως απολαμβάνουν τη λίγη υγρασία που αναδίδει το έδαφος στη διάρκεια της νύχτας.
           Το ασύρτικο είναι ταυτισμένο με τη Σαντορίνη. Μπορεί σήμερα να έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα, αλλά μόνο στα χώματά της δίνει τα ιδιαίτερα και διακριτά κρασιά με την χαρακτηριστική οξύτητα (χαμηλό κάλιο στο έδαφος) και την αίσθηση γης και μετάλλου στη μύτη και στο στόμα.
Η ένδειξη Vinsanto χαρακτηρίζει τους γλυκούς οίνους ΠΟΠ Σαντορίνη. Προϋποθέτει υπερώριμα σταφύλια που λιάζονται, αφυδατώνονται και ωριμάζουν σε ξύλινα βαρέλια τουλάχιστον 2 χρόνια.

Η επιλογή
Με μεγάλη προσοχή και σχολαστικότητα δοκιμάσαμε τα περισσότερα κρασιά των επώνυμων Κτημάτων του νησιού. Η απόφασή μας για τα κρασιά που επιλέξαμε στηρίχθηκε στην ιδιαιτερότητα των γευστικών χαρακτηριστικών τους και βέβαια στην κορυφαία ποιότητά τους.
Τα κρασιά που θα δοκιμάσουμε και θ' απολαύσουμε μαζί ΔΕΝ αποτελούν προϊόντα διαφημιστικής επικοινωνιακής πολιτικής, ΟΥΤΕ και προσφορά των Κτημάτων.

1) ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ / Κτήμα Γαβαλά
H οικογένεια Γαβαλά ασχολείται αποκλειστικά με την οινοποίηση του κρασιού της Σαντορίνης από τα τέλη του 19ου αιώνα.
Ο οίνος Λευκός Ξηρός παράγεται από την εξαιρετική λευκή ποικιλία Ασύρτικο. Ένα ξεχωριστό λευκό ξηρό κρασί με χρώμα λαμπερό λευκοκίτρινο. Στη μύτη διακρίνονται πολύ λεπτά αρώματα φρούτων με κυρίαρχα τα αρώματα αχλαδιού, λεμονιού και άγουρου ανανά. Στο στόμα το κρασί είναι απαλό, λιπαρό, φρουτώδες με γεμάτο σώμα και φινετσάτη γεύση. H οξύτητά του, χωρίς να κυριαρχεί, συμβάλλει στην ισορροπία και του προσφέρει μακρά επίγευση. Συνοδεύει θαλασσινά, τυριά και λευκά κρέατα.
----------------------------------
Συνοδεύεται:
Φιλέτο τσιπούρας ποσέ σε κρασί (Σαντορίνη / ασύρτικο – Γαβαλά)
με μπαχαρικά, αφρό μοσχολέμονου, σάλτσα εσπεριδοειδών
και σαλάτα κόκκινης φακής με λαχανικά και φρέσκο κόλιανδρο.



2) Ασύρτικο Βαρέλι / Κτήμα Αργυρού
Το Κτήμα Αργυρού ιδρύθηκε το 1903 από το Γεώργιο Αργυρό στην Επισκοπή Γωνιά Θήρας.
Το «ΚΤΗΜΑ ΒΑΡΕΛΙ» είναι ένα ιδιαίτερο και εξαιρετικά περιορισμένου αριθμού φιαλών κρασί, που γεννήθηκε από την ένωση του σαντορινιού Ασύρτικου με το ξύλο Δρυός της κεντρικής Γαλλίας. Η σχολαστική επιλογή του σταφυλιού από αμπελώνες 150 ετών, καθώς και η ζύμωση σε νέα γαλλικά δρύινα βαρέλια, δημιουργούν ένα κρασί πραγματικά πληθωρικό. Αίσθηση ξύλου βανίλιας και λιβάνου ντύνουν το φρούτο του Ασύρτικου, ενώ το στόμα του είναι στρογγυλό, σχεδόν λιπαρό. Ένας ολοκληρωμένος λευκός οίνος παλαίωσης με διάρκεια ζωής τα 10-12 έτη. Συνοδεύει ψάρια με σάλτσα, πουλερικά και άσπρα κρέατα, ώριμα σκληρά και καπνιστά τυριά.
----------------------------------
Συνοδεύεται:
Χταπόδι αχνιστό πάνω σε κρέμα σαντορινιώτικης φάβας
και μαρμελάδα από ντοματίνια Σαντορίνης.



3) SantoWines – Μαυροτράγανο
SantoWines ονομάζεται η Ένωση Συνεταιρισμών Σαντορίνης, που ιδρύθηκε το 1947 προκειμένου να προστατευτούν τα οικονομικά συμφέροντα των παραγωγών αγροτικών προϊόντων της Σαντορίνης.
Το Μαυροτράγανο είναι η στιβαρή ερυθρή πρόταση της Σαντορίνης. Ένα από τα πολλά άγνωστα σταφύλια του Κυκλαδίτικου αμπελώνα, που οι προσπάθειες των οινοποιών κατάφεραν να σώσουν από την εξαφάνιση. Κρασί με χαρακτήρα και ένταση, όπως και οτιδήποτε από το αγαπημένο νησί.
Το Μαυροτράγανο της SantoWines ακολουθεί την κλασική ερυθρή οινοποίηση με παραμονή 6-9 μήνες σε βαρέλι. Η γεύση του επιθετική με αρώματα καπνού και μπαχαρικών. Συνοδεύει κρεατικά έντονης γεύσης και δυνατές σάλτσες.
----------------------------------
Συνοδεύεται:
Μοσχαρίσια μάγουλα σιγομαγειρεμένα σε ζωμό ερυθρού κρασιού
(Μαυροτράγανο Σαντορίνης της SantoWines) με λαχανικά,
λιαστή ντομάτα Σαντορίνης
και πουρέ λευκής Σαντορινιώτικης μελιτζάνας.
.



4) SantoWines Σαντορίνη Vinsanto Οίνος Φυσικώς Γλυκός 2006
Αυτό το εκλεκτό γλυκό κρασί, οφείλει το όνομά του στην ιταλική φράση Vino Santo (άγιο κρασί), αν και είναι πολύ παλαιότερο από την εποχή των Βενετσιάνων. Το Vinsanto, παράγεται από σταφύλια, που, αφού έχουν ωριμάσει πολύ καλά, απλώνονται στον ήλιο για μια έως δυο εβδομάδες.
Από τις ποικιλίες Ασύρτικο (85%) και Αηδάνι (15%), ωριμάζει για τρία χρόνια σε γαλλικό δρύινο βαρέλι και αποκτά μεστό, βελούδινο χαρακτήρα, ενώ αγκαλιάζει νότες μελιού, λεμονιού, αρώματα σταφίδας και γλυκών μπαχαρικών. Επιδέχεται μακρά παλαίωση.
----------------------------------
Συνοδεύεται:
Λάβα σοκολάτας σε χώμα μπισκότου OREO,
γκανάζ λευκής σοκολάτας και ποικιλία φρούτων του δάσους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου