Γευσιγνωσία με κρασιά του Κτήματος Κλαούντια Παπαγιάννη



Την Τρίτη, 10 - 2 - 2015
 Η 39η Βραδιά γευσιγνωσίας,
με 4 κρασιά του Κτήματος
«Κλαούντια Παπαγιάννη»
&
4 γεύσεις
της δημιουργικής κουζίνας μας


Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Βραδιά Κλαούντιας Παπαγιάννη, με την παρουσία της κ. Κλαούντιας Παπαγιάννη και του εμπορικού διευθυντή της οινοποιίας κ. Σάββα Χαρπαντίδη.


1ος οίνος:
 Εξ Αρνών – Λευκός
Ασύρτικο  - Sauvignon Blanc 


Από σταφύλια βιολογικής γεωργίας (Δ.Η.Ω).
Ένας εξαιρετικός συνδυασμός του Sauvignon Blanc και του Ασύρτικου. Η παραμονή του κρασιού για ωρίμανση με τις οινολάσπες του (sur lies), σε χαμηλή θερμοκρασία, στη δεξαμενή  για τουλάχιστον 3 μήνες με παράλληλη περιοδική ανάδευση του χαρίζει ένα ζωηρό χρυσοκίτρινο χρώμα κι έντονα αρώματα λουλουδιών και φρούτων.
Στο στόμα αποδεικνύεται ελαφρύ και αρωματικό, χωρίς εξάρσεις, με καλή ισορροπία και δροσερή επίγευση. Μία από τις σημαντικότερες προτάσεις της ελληνική οινοχώρας για εκλεκτό κρασί ελαφρών καθημερινών γευμάτων.



Χειροποίητη τάρτα σε ζύμη πατ-μπριζέ με μανιτάρια σοτέ, κατσικίσιο τυρί, αρωματικά βότανα, λάδι λευκής τρούφας και νότες μαριναρισμένης πράσινης σαλάτας.

 
2ος οίνος:
 ALEXANDRA  - Μαλαγουζιά  100%


Από σταφύλια βιολογικής γεωργίας (Δ.Η.Ω).
Η απόλυτα επιτυχημένη αναβίωση της παλιάς ελληνικής ποικιλίας, που διακρίνεται για τον έντονα αρωματικό χαρακτήρα και τη γεύση της.
Χρώμα λαμπερό αχνόξανθο με κίτρινες ανταύγειες. Έντονος αρωματικός χαρακτήρας από λευκόσαρκα και τροπικά φρούτα με νότες αγριολούλουδων. Στόμα ντελικάτο με ικανοποιητική οξύτητα, πιπεράτη επίγευση και  μια  μοναδική  ανθοσμία, που αιχμαλωτίζει τις εντυπώσεις και κάνει να ξεχνάμε ό,τι γνωρίζουμε για τη Μαλαγουζιά.  Ένα κρασί με ‘‘γυναικεία’’ φινέτσα, γαλλικό χαρακτήρα, προκλητικό, ερωτικό σε κάθε του διάσταση.



Χοιρινό φιλέτο λεμονάτο με ριζότο από σπανάκι, αρωματισμένο με άνηθο και μαραθόριζα.


 
3ος οίνος:
 CP Ερυθρό 2008 (Ξινόμαυρο – Cabernet Sauvignon – Syrah)
Ξινόμαυρο 50%, Syrah 20%, Cabernet Sauvignon 30%.


Από σταφύλια βιολογικής γεωργίας (Δ.Η.Ω).
Ακολουθεί την κλασική ερυθρή οινοποίηση τόσο για τις γαλλικές, όσο και για την ποικιλία του Ξινόμαυρου, με διαβαθμισμένες  θερμοκρασίες ζύμωσης για κάθε οινοποίηση. Μετά τη μηλογαλακτική ζύμωση τα κρασιά παρέμειναν για τέσσερις μήνες στις οινολάσπες τους με περιοδική ανάδευση. Στη συνέχεια παλαιώνει σε γαλλικά (90%) και  σε αμερικάνικα (10%) δρύινα βαρέλια 225 lit για 10 μήνες. Μετά την εμφιάλωση παλαιώνεται, για ωρίμανση και βελτίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του, για ακόμα  6 μήνες στις φιάλες, στην υπόγεια κάβα του Κτήματος.
Το χρώμα του ζωηρό ερυθρό με μοβ - κεραμιδένιες αποχρώσεις. Στη μύτη κυριαρχούν αρώματα κόκκινων φρούτων, καραμέλας και κέδρου. Το σώμα του διατρέχουν ευγενικές  τανίνες, που διατηρούν τη ζωντάνια της νεότητάς του. Στο στόμα πληθωρικό, αλλά βελούδινο, με ισορροπία τανινών και οξύτητας, και μακριά αρωματική επίγευση σε φόντο καπνού, βανίλιας και μπαχαρικών.




Αυθεντικό μοσχαράκι μπουργκινιόν σε ερυθρό κρασί  (Κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη 2008) και βελούδινος πουρές σελινόριζας.



4ος οίνος:
ΕΞ ΑΡΝΩΝ ροζέ 2013 (Ημίξηρος)
Ξινόμαυρο  & Grenache Rouge


Από σταφύλια βιολογικής γεωργίας (Δ.Η.Ω).
Κατά την οινοποίηση ακολουθείται η προζυμωτική  κρυοεκχύλιση, ξεχωριστά στις δύο ποικιλίες  για 12 ώρες στους 10οC. Παραμονή του χαρμανιού των δύο ποικιλιών για ωρίμανση με τις οινολάσπες του (sur lies) στην δεξαμενή για τουλάχιστον 3 μήνες με περιοδική ανάδευση και χαμηλή θερμοκρασία.
Σαγηνεύει το ζωντανό ροδί χρώμα του. Μύτη ευχάριστη με αρώματα καραμέλας, κερασιού, φράουλας, τριαντάφυλλου. Στόμα ισορροπημένο, με νόστιμη οξύτητα και ελαφριά αίσθηση  τανινών. Φρουτένια  γλυκόξινη επίγευση.



Τζιζκέικ πραλίνας φουντουκιού με σος καραμέλας.




Κτήμα «Κλαούντια Παπαγιάννη»

Στη μαγευτική ορεινή Χαλκιδική, στους πρόποδες του Χολομόντα, δημιουργήθηκαν οι αμπελώνες του κτήματος ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ, οι οποίοι καλλιεργούνται σύμφωνα με τους κανόνες της βιολογικής καλλιέργειας.
Με οδηγό την αγάπη και το μεράκι για το καλό κρασί, όπως από παλιά το γνωρίζουμε, και με αποκλειστικό προσανατολισμό την ποιότητα, ξεκίνησε η Κλαούντια Παπαγιάννη το 2004 να φυτεύει τους αμπελώνες της στην Αρναία και Μαραθούσα Χαλκιδικής σε υψόμετρο 650μ και 250μ αντίστοιχα.
Η άριστα μεθοδευμένη επιλογή γηγενών και διεθνών ποικιλιών με την περιορισμένη στρεμματική απόδοση του αμπελώνα, παράλληλα με την χρησιμοποίηση της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας κατά την οινοποίηση, διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή ποιότητα των κρασιών της.
Ήδη στα λίγα χρόνια της πορείας της στον ελληνικό οινικό χάρτη έχει δημιουργήσει άριστες εντυπώσεις, παρουσιάζοντας ετικέτες με μοναδικά χαρακτηριστικά και κορυφαία ποιότητα.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου