Απόκριες και "Να με θυμάσαι..."


Εστιατόριο «Να με θυμάσαι...»

Οι Απόκριες είναι εδώ

Η Αποκριά, λαογραφικά, μας παραδίδεται ως κατάλοιπο αρχαίων γιορτών, με κυρίαρχη εκδοχή τα ρωμαϊκά Σατουρνάλια ή τα Λουπερκάλια. Γιορταστικά έθιμα που έχουν σχέση με την αναγέννηση της φύσης μετά τη χειμέρια νάρκη και που τα βίωνε δυναμικά ο λαός μας. Τα έθιμα αυτά, παρά το ότι βρήκαν αντίθετη την Εκκλησία, επιβίωσαν και αποτέλεσαν κοινωνικό θεσμό που δηλώνει ξεφάντωμα, ξεγνοιασιά και τάση έντονης διασκέδασης.
«Αποκριά» ετυμολογικά σημαίνει αποχή από το κρέας. Είναι η περίοδος προετοιμασίας του ανθρώπου, ψυχικής και σωματικής, για βιώσει το Θείο Πάθος και την ανάσταση του Σωτήρα Χριστού. Περιλαμβάνει τις τρεις εβδομάδες πριν από την Μεγάλη Σαρακοστή, που αρχίζουν από την Κυριακή του «Τελώνου και Φαρισαίου» και κλείνουν με την Κυριακή της «Τυρινής». Η Μεγάλη Σαρακοστή ξεκινά από την Καθαρά Δευτέρα.
Τυρινή είναι η τελευταία εβδομάδα της Αποκριάς, κατά την οποία, παλιότερα εξαφανιζόταν από το σπίτι όλα τα κρεατικά, έτσι ώστε να γίνει η προετοιμασία του οργανισμού για τη μεγάλη νηστεία της ‘‘Σαρακοστής’’. Σίγουρα ήταν και μια ευκαιρία για το ξεκαθάρισμα των τυροκομικών προϊόντων, τα οποία δεν υπήρχε και τρόπος να συντηρηθούν. Το περίσσιο γάλα μοιραζόταν στους συγχωριανούς για γαλατόπιτες και το περίσσιο τυρί για τυρόπιτες. Μαζί με τα τυροκομικά, η θρησκευτική παράδοση, επέτρεπε και τα ψάρια. Το βράδυ της Κυριακής της Τυρινής, σε μεγάλες παρέες καταναλώνονταν τα τελευταία από τα τυροκομικά και το δείπνο έκλεινε μ’ ένα αυγό σφιχτοψημένο στη θράκα, που συμβόλιζε το σφράγισμα του στόματος από κάθε αρτύσιμο. Με αυγό (κόκκινο) ξεσφράγιζαν το στόμα μετά την Ανάσταση.
Εθιμοτυπικά, τα τυροκομικά βρίσκονται στο επίκεντρο του φαγητού, ενώ παράλληλα τα κρεατικά φλερτάρουν με ιδιαίτερες γευστικές προτάσεις.
Το κρασί έρχεται να μας θυμίσει ότι η καθημερινότητα θέλει κέφι, χρώμα, μουσικές και αισιοδοξία.
Τα μεσημέρια και τα βράδια της τελευταίας εβδομάδας των Απόκρεω έχουν τη δική τους γοητεία. Ίσως γιατί επιστρέφουν από το παρελθόν κάποιες μνήμες ιδιαίτερα συγκινητικές, ίσως γιατί το κλίμα των ημερών θέλει πιο εύθυμη τη διάθεσή μας.
Το εστιατόριο «Να με θυμάσαι...», θέλοντας να συμβάλει έστω ελάχιστα στο ευχάριστο κλίμα των ημερών, σας βεβαιώνει ότι θα προσπαθήσει να έχει στη διάθεσή σας τις πλέον καθαρές γεύσεις (μεσογειακής και δημιουργικής κουζίνας), που αποθεώνουν τη γαστρονομία, τα πλέον καλοσυντηρημένα κρασιά και κάποια μουσικά ταξίδια ικανά να σας ξεκουράσουν και να σας χαρίσουν ευχάριστες ώρες με αποκριάτικους ρυθμούς, έτσι για να φύγουν σκοτούρες και... φαρμάκια!
Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου - Καθαρά Δευτέρα
Το έθιμο επιβάλει νηστίσιμα. Κι εμείς που υποστηρίζουμε την καλή κουζίνα, λέμε: Νόστιμα νηστίσιμα, σαρακοστιανά που δίνουν τη διαφορετικότητα στις γεύσεις. Από την παραδοσιακή ταραμοσαλάτα και την ιδιαίτερη πολίτικη, μέχρι τον μουσακά με μοσχοχτάποδα, τις γαριδομακαρονάδες και πολλές ακόμα γεύσεις που αποθεώνουν τα σαρακοστιανά, αποδεικνύοντας ότι οι γεύσεις βρίσκονται ακόμα και στα νηστίσιμα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου