Γευσιγνωσία των κρασιών Κτήματος Ντούγκου


Οι γευσιγνωσίες του εστιατορίου «Να με θυμάσαι...»

Τιμητική βραδιά για το «Κτήμα Ντούγκου»

Την Τρίτη, στις 9 Φεβρουαρίου, το εστιατόριο «Να με θυμάσαι...» ετοιμάζει μια ακόμα βραδιά γευσιγνωσίας κρασιών των τοπικών παραγωγών του νομού της Λάρισας. Η συγκεκριμένη παρουσίαση θα αφορά κρασιά της οινοποιίας «Κτήμα Ντούγκου», μεταξύ των οποίων και του νέου, αλλά και πρώτου κρασιού, που πήρε Ονομασία Προέλευσης «Ραψάνη».

Στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών συναντά κανείς το οινοποιείο Ντούγκου μέσα σ’ ένα μικρό αμπελώνα. Τα υπόλοιπα αμπελοτόπια βρίσκονται στις παρυφές του Ολύμπου, κοντά στη Ραψάνη.
Αρχικά ο Δημήτρης Ντούγκος (1983), που διατηρούσε φυτώρια αμπέλου, οινοποιούσε τα καλύτερα σταφύλια που εντόπιζε σε πελάτες του, για τον εαυτό του και λίγους φίλους του. Στα 1992 φυτεύει τον πρώτο δικό του αμπελώνα και δημιουργεί το γνωστό σήμερα οινοποιείο του. Γρήγορα την επιχείρηση αναλαμβάνει ο γιος του Θάνος (γεωπόνος), συνεπικουρούμενος από την αδελφή του Λουΐζα (χημικός – οινολόγος).
Εκεί, λοιπόν, στην κοιλάδα των Τεμπών τα δυο αδέλφια γράφουν τη δική τους γοητευτική ιστορία, δημιουργώντας με πολύ μεράκι με την οινοποίηση ντόπιων αλλά και διεθνών ποικιλιών κρασιά ιδιαίτερων απαιτήσεων, που ως παραγωγές έγιναν ευρύτερα γνωστές με τα ονόματα «Μεθυστάνες» και «Μεθ’ Ημών».
Στο «Κτήμα Ντούγκου» συναντά κανείς όλο τον έρωτα για το κρασί καθώς για την οικογένεια Ντούγκου η ποιοτική παραγωγή αποτελεί στοίχημα ζωής.
Τρία λευκά, τέσσερα ερυθρά και ένα ροζέ, είναι οι τρέχουσες δημιουργίες οι οποίες αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τις καλλιεργούμενες ποικιλίες (Ροδίτης, Μπατίκι, Ασύρτικο, Ξινόμαυρο, Κρασάτο, Σταυρωτό, Λημνιώνα, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah, Merlot και Grenache Rouge).
Οι ετικέτες που θα παρουσιαστούν και θα συνοδευτούν με ειδικά φαγητά που θα έχουν σκοπό να αναδείξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, θα είναι:
ΚΤΗΜΑ ΝΤΟΥΓΚΟΣ
Λευκός ξηρός οίνος από τις ποικιλίες Ροδίτη και Ασύρτικο, που ακολουθεί την κλασική λευκή οινοποίηση με ελεγχόμενη θερμοκρασία ζύμωσης. Αχυροκίτρινο, μ’ ένα σύμπλεγμα πεπονιού, μελιού και πορτοκαλόφλουδας στη μύτη, καθώς και μια καθαρή παλέτα μήλου και αχλαδιού συνοδευόμενη από μια ομαλή οξύτητα από την αρχή ως το τελείωμα. Κρασί ισορροπημένο, αναζωογονητικό και κομψά φρουτώδες.
ΜΕΘΥΣΤΑΝΕΣ
Ερυθρωπός (ροζέ) ξηρός οίνος από τις ποικιλίες Ξινόμαυρο και Syrah. Διαυγές, τριανταφυλλί χρώμα. Αρώματα κόκκινων φρούτων με νύξεις τριαντάφυλλου. Φρεσκάδα στο στόμα. Ανάλαφρη δομή, επίμονη επίγευση. Σερβίρεται σε θερμοκρασία 10-12°C.
ΡΑΨΑΝΗ Π.Ο.Π.
Ερυθρός ξηρός οίνος από τις ποικιλίες Ξινόμαυρο, Κρασάτο και Σταυρωτό. Ακολουθεί την κλασική ερυθρή οινοποίηση και ωριμάζει σε γαλλικά και αμερικάνικα δρύινα βαρέλια για ένα χρόνο, ενώ στη συνέχεια παλαιώνει για άλλους έξι μήνες στη φιάλη. Διαυγές κόκκινο, με σύνθετο άρωμα ντομάτας και κόκκινων φρούτων, στο στόμα γλυκά μπαχάρια, βοτανικό με μακρά επίγευση. Κρασί με διεθνή φινέτσα.
ΜΕΘ’ ΥΜΩΝ SYRAH
Ερυθρός ξηρός από την ποικιλία Syrah. Ακολουθεί την κλασική ερυθρή οινοποίηση και ωριμάζει σε γαλλικά και αμερικάνικα δρύινα βαρέλια για ένα χρόνο, ενώ παλαιώνεται για ένα ακόμη χρόνο στη φιάλη. Βαθύ πορφυρό, συνδυάζει πυκνά αρώματα αποξηραμένων και φρέσκων μαύρων φρούτων, κρέατος και βοτάνων. Στο στόμα ξεκινάει γλυκά παρουσιάζοντας στη συνέχεια ένα στιβαρό και επίμονο χαρακτήρα. Ένα «μεγάλο» κρασί. Σερβίρεται σε κανάτα μετάγγισης σε θερμοκρασία 16-18°C και σε ποτήρια μεγάλου όγκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου