Λάρισα και Ιστορία, όχι μόνο γεύσεις και φαγητό


Λάρισα, Πέμπτη, 12 Μαΐου 2011

Καλημέρα σας...

Σήμερα θα θέλαμε να σας μιλήσουμε λίγο περισσότερο για την πόλη μας, τη Λάρισα, μια πόλη που έρχεται από τα βάθη του χρόνου, αφού ίχνη οργανωμένης κοινωνικής ζωής εντοπίζονται από το 8.000 π.Χ. στις Μαγούλες δίπλα στον Πηνειό, τους προϊστορικούς οικισμούς της. Ευρήματα της εποχής εκείνης υπάρχουν στο Αρχαιολογικό μας Μουσείο και σας βεβαιώνουμε ότι είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Μέχρι σήμερα, το Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζεται σ’ ένα τζαμί το οποίο κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αι. και ήταν δωρεά της βασίλισσας Όλγας στους εναπομείναντες μουσουλμάνους στην πόλη της Λάρισας. Είναι το νεότερο από τα τζαμιά της πόλης και το μοναδικό που σώζεται σήμερα.

Να σας θυμίσουμε ότι σαν σήμερα το 1821 έχουμε την πρώτη μεγάλη μάχη της ελληνικής επανάστασης, τη μάχη στο Βαλτέτσι, με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη να βρίσκεται μπροστά στην Τριπολιτσά.

Σαν σήμερα το 1992 έφυγε από τη ζωή ο ποιητής της Αμοργού, ο στιχουργός μας Νίκος Γκάτσος, μια μορφή που χάρισε την αιωνιότητα σε πολλά από τα τραγούδια της ελληνικής μουσικής, συνθέσεις μεγάλων Ελλήνων μουσουργών, όπως του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου κ.ά. Τα περισσότερα από τα τραγούδια του έχουν συγκεντρωθεί σε μια έκδοση με τον τίτλο «Φύσα αγεράκι, φύσα με, μη χαμηλώνεις ίσαμε…» (εκδόσεις Ίκαρος) και σε έκδοση Πατάκη το "Όλα τα τραγούδια".

Και σήμερα έχουμε στη διάθεσή σας ολόφρεσκα ψάρια των Σποράδων. Σαργόχιονες (€ 54.00 το κιλό), εντυπωσιακότατα Μπαρμπούνια (€ 46.00 το κιλό), Κουτσομούρες (€ 46.00 το κιλό), Μελανούρια στα 500 γραμ. (€ 32.00), Παλαμίδες των 800 γραμ. (€ 34.00) και άγρια Λαβράκια (€ 38.00 το κιλό).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου