Λάρισα, γεύσεις και ιστορία - Αρχαίο Θέατρο


Λάρισα, Πέμπτη, 19 Μαΐου 2011

Καλημέρα σας...

(Εσείς κι εμείς…)
Να που και σήμερα ο Τάσος Τραγουδάρας με το ψαροκάικό του «Αγία Παρασκευή» στάθηκε τυχερός και τα δίχτυα του βγήκαν γεμάτα από τη θάλασσα των Σποράδων. «Κάτω απ’ το Κάστρο, τα έριξα…», μου είπε στο τηλέφωνο, εννοώντας το Κάστρο της Σκιάθου, που τόσο γλαφυρά το περιγράφει ο Άγιος των Γραμμάτων μας, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, στο διήγημά του «Στο Χριστό, στο Κάστρο…»

Έτσι στο ψυγείο μας από το πρωί «αναπαύονται» ένα Φαγκρί στα 4.100 γραμ. (€ 58.00 το κιλό), ένας Τσαούσης στα 3.200 γραμ. (€ 58.00 το κιλό), μια Συναγρίδα στα 2,300 κιλά (€ 58.00 το κιλό), ολοζώντανες μεγάλες Καραβίδες (€ 58.00 το κιλό), λαχταριστά Μπαρμπούνια (€ 46.00 το κιλό), αλλά Πεσκανδρίτσες, που τα κεφάλια τους θα μπουν για την ψαρόσουπα, ενώ οι ουρές τους θα γίνουν αχνιστές με τσίντζερ (€ 15.00 η μερίδα), και ψιλοκομμένες πράσινες πιπεριές.

Δεν θα σας μιλήσουμε όμως άλλο για γεύσεις και φαγητά, αφού ούτως ή άλλως γνωρίζετε τον πλούσιο κατάλογό μας με τα εκλεκτά κρέατα.

Θα ήταν καλύτερα να θυμηθούμε ότι σήμερα είναι Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, σύμφωνα με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων (ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994). Ήταν 19 Μαΐου του 1919 όταν ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, υπό την καθοδήγηση των γερμανών και σοβιετικών συμβούλων του. Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000.
Όσοι γλίτωσαν από τις σφαγές κατέφυγαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ γύρω στις 400.000 ήλθαν στην Ελλάδα. Με τις γνώσεις και το έργο τους συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ανόρθωση του καθημαγμένου εκείνη την εποχή ελληνικού κράτους και άλλαξαν τις πληθυσμιακές ισορροπίες στη Βόρειο Ελλάδα.

(Εσείς, εμείς και η πόλη μας…)
Όμως θα θέλαμε να συνεχίσουμε και τη μικρή ξενάγηση στην πόλη μας, την πολυαγαπημένη μας Λάρισα, έτσι ώστε όσοι φτάσετε σαν επισκέπτες, να έχετε πολλούς λόγους και αιτίες να περπατήσετε στους πεζοδρόμους της ή να επισκεφθείτε κάποια σημεία αναφοράς.

Θα σας «ξεναγήσουμε» σήμερα στο Αρχαίο Θέατρο, που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης.
Η κατασκευή του συνδέεται, αφ’ ενός μεν με τη λατρεία του θεού Διονύσου για την τέλεση θεατρικών παραστάσεων, καθώς και μουσικών, και ωδικών αγώνων, αφ’ ετέρου δε, με τη διοίκηση του Κοινού των Θεσσαλών για τις συνεδριάσεις της Εκκλησίας του Δήμου της πόλης.
Η κατασκευή του χρονολογείται στο α΄ μισό του 3ου αι. π.Χ. στα χρόνια του βασιλιά της Μακεδονίας Αντίγονου Γονατά. Λειτούργησε δε έξι αιώνες, περίπου μέχρι το τέλος του 3ου αι. μ.Χ. ή τις αρχές του 4ου αι. μ.Χ. οπότε και διακόπηκε απότομα η λειτουργία του. Φέρει την τυπική διάρθρωση του ελληνιστικού θεάτρου με τα τρία βασικά στοιχεία: κοίλο – ορχήστρα – σκηνή και με διάμετρο ορχήστρας περίπου 25μ.
Κοίλο του αρχαίου θεάτρου αποτελούσε η ίδια η πλαγιά του λόφου «Φρούριο» η οποία είχε διαμορφωθεί σε αναβαθμούς για την τοποθέτηση των εδωλίων.
Η σκηνή είναι το καλύτερα διατηρημένο τμήμα του μνημείου. Είναι στην ουσία ένα αυτοτελές, μεγαλοπρεπές οικοδόμημα που αποτελείται από τέσσερα δωμάτια με τρεις εισόδους ανάμεσά τους. Τα δύο μεσαία δωμάτια, που επικοινωνούν μεταξύ τους, λειτουργούσαν ως χώροι ένδυσης των ηθοποιών και θέσης του δραματουργού. Τα δύο ακριανά που φέρουν είσοδο στη νότια πλευρά τους λειτουργούσαν ως σκευοθήκες.
Η επιστημονική διερεύνηση του μνημείου προχωρά πλέον συστηματικά βάση συγκεκριμένου προγράμματος, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι το θέατρο υιοθετήθηκε από την πλειονότητα των Λαρισαίων, έχει γίνει σημείο αναφοράς της πόλης και έχει μετουσιωθεί σε κοινωνικό αγαθό.

Καλό σας μεσημέρι

Άγγελος Πετρουλάκης

www.namethimasai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου