Λάρισα και Να με θυμάσαι, όχι μόνο για Γεύσεις και Φαγητό


Εμείς και η Λάρισα, όχι μόνο για Γεύσεις και Φαγητό…

Από σήμερα θα σας μιλάμε κάποιες φορές και για την πόλη μας, μια Λάρισα που ίσως για πολλούς - ακόμα και γηγενείς - μπορεί να είναι σχεδόν άγνωστη. Θα μπορούσαμε να την αναζητήσουμε μαζί. Από τα Αρχαία της Θέατρα ως το Μπεζεστένι και τα θεμέλια της πρώτης βασιλικής του Αγίου Αχιλλίου, από τους Γλυπτούς Ποταμούς της Γκόλαντα μέχρι την Πινακοθήκη – Μουσείο Κατσίγρα…

Θα μπορούσαμε επίσης ν’ αναζητήσουμε τους δημιουργούς της, μια σειρά άξιων καλλιτεχνών που έχουν συμβάλει ο καθένας με την ευαισθησία του στη δημιουργία ενός θαυμάσιου κόσμου και μιας μοναδικής αισθητικής κληρονομιάς. Από τον Αγήνορα Αστεριάδη μέχρι τον Χρήστο Παπανικολάου, από τον Φιλόλαο μέχρι τη Μάρα Καρέτσου, δεκάδες Λαρισαίοι έδωσαν στην πόλη τους μιαν άλλη οντότητα, ίσως άγνωστη ακόμα και σε πολλούς από τους κατοίκους της.

Θα σας «ξεναγούμε» και σε άλλα, αξιόλογα στοιχεία της, όπως τη σύγχρονη καλλιτεχνική και πνευματική ζωή της. Για το φημισμένο της Θέατρο, για τα ιδιαίτερα Οινοποιεία της, για τις παραλίες της. Ακόμα και για κάποια έθιμα ή τραγούδια που γράφηκαν εξ αιτίας της.

Εμείς, έχουμε δηλώσει από την πρώτη μέρα της λειτουργίας μας ότι δεν μας αρκεί να αποτελούμε έναν χώρο εστίασης και μόνο, γι’ αυτό άλλωστε και φιλοξενούμε στη μικρή, αλλά ζεστή μας αίθουσα έργα Λαρισαίων ζωγράφων και βιβλία Λαρισαίων συγγραφέων. Θέλουμε να είμαστε μια χαρούμενη αγκαλιά υποδοχής κάθε ταξιδιώτη που φτάνει στην πόλη. Γι’ αυτό - εντελώς άτυπα - για τους επισκέπτες της πόλης, προσφερόμαστε να τους ξεναγούμε (μετά από συνεννόηση) σε όλα τα ενδιαφέροντα της πόλης μας, πριν έρθει η ώρα για το γεύμα ή το δείπνο τους.
----------------------------------------------
Η αεροφωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο είναι του φίλου Γιώργου Μποντικούλη και έχει δημοσιευθεί στο λεύκωμα «Η Λάρισα άνωθεν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου