Λάρισα, μικρές γνωριμίες όχι μόνο γεύσεις - Διαχρονικό Μουσείο



Απ’ την Προϊστορία στο Βυζάντιο

Οι προϊστορικοί οικισμοί που ήλθαν στο φως σε περιοχές γύρω από την πόλη (σε «μαγούλες» - χαμηλοί λοφίσκοι) απέδειξαν την κατοίκηση της περιοχής από την Αρχαιότερη Νεολιθική Εποχή (6.000 - 5.800 π.Χ.). Είναι δε αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι τόσο η έκταση της σύγχρονης πόλης της Λάρισας, όσο και η ευρύτερη περιοχή είναι από τις λίγες στον ελλαδικό χώρο που κατοικούνται συνεχώς από την 6η χιλιετία. Οι πιο χαρακτηριστικές θέσεις κατοίκησης βρίσκονται μέσα στα όρια του Δήμου Λαρισαίων και είναι:
* Ο λόφος του Αγίου Αχιλλίου
* Μαγούλα στην οδό Καρδίτσης, που έχει ισοπεδωθεί.
* Μαγούλα εκεί που βρίσκεται σήμερα το ξενοδοχείο Grecotel Imperial, που επίσης έχει ισοπεδωθεί.
* Μαγούλα «Βραστήρας» στην παλαιά εθνική οδό, στο ύψος μεταξύ των οδών Γοργοποτάμου και Θεόπετρας, ακριβώς απέναντι από το εστιατόριό μας («Να με θυμάσαι…»)
* Τρεις ακόμα μαγούλες μέσα στο χώρο του αεροδρομίου της Λάρισας.

Κατά τη Νεολιθική Εποχή (6700 - 3300 π.Χ.), οι οικισμοί περιβάλλονταν από περίβολους ή τάφρους, που προστάτευαν τα νοικοκυριά των νεολιθικών γεωργοκτηνοτρόφων. Τα σπίτια ήταν κατά κανόνα μικρά και αποτελούνταν από ένα δωμάτιο ή καλύβες με ελαφρώς εμβαθυμένο δάπεδο. Οι τοίχοι κατασκευάζονταν κυρίως από πλιθιά ξεραμένα στον ήλιο, μερικές φορές πάνω σε χαμηλή θεμελίωση από πέτρες, αλλά και με ξύλινο σκελετό από πασσάλους και επάλειψη πηλού, ενώ η στέγη επιχρίονταν με παχύ στρώμα πηλού ή ήταν χορτάρινη. Τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στην ευρύτερη περιοχή φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, μαζί με τα ευρήματα των άλλων περιόδων.

Μέχρι σήμερα, το Αρχαιολογικό Μουσείο στεγαζόταν σ’ ένα τζαμί το οποίο κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και ήταν δωρεά της βασίλισσας Όλγας στους εναπομείναντες μουσουλμάνους στην πόλη της Λάρισας. Είναι το νεότερο από τα τζαμιά της πόλης και το μοναδικό που σώζεται σήμερα.
Πλέον στεγάζεται στο νέο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, το οποίο θ’ ανοίξει για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κοινό την Πέμπτη 19 Μαΐου, παρουσιάζοντας σε θεματικές ενότητες κάποια από τα εκθέματά του. Η επίσημη λειτουργία του υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει το 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου