Αμπελώνας Χρήστου Ζαφειράκη



Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012
Βραδιά γευσιγνωσίας



4 οίνοι του αμπελώνα
Χρήστου Ζαφειράκη
4 εδέσματα
σε σύζευξη αρμονική,
θέλοντας ν’ απογειώσουν τις αισθήσεις
και να καταθέσουν τον δικό τους λόγο
στη γοητευτική περιπέτεια των αισθήσεων
της όρασης, της όσφρησης και της γεύσης.


Οίνος 1ος  
«Μαλαγουζιά 2012»
Βιολογική καλλιέργεια.     
Η ξεχωριστή δημιουργία του Χρήστου Ζαφειράκη από την ελληνική ποικιλία «Μαλαγουζιά» (100%), ξεκίνησε την πορεία της πριν δυο χρόνια από τον χώρο μας. Φέτος, όπως και πέρυσι, η εμφιάλωση της χρονιάς κάνει την πρεμιέρα της στο χώρο μας, αισιοδοξώντας να γοητεύσει και τους πλέον απαιτητικούς οινόφιλους.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα λεπτό  και φινετσάτο κρασί, με κιτρινοπράσινο χρώμα, που ο φετινός τρύγος του έδωσε έντονα πρωτογενή και δευτερογενή αρώματα, στα οποία κυριαρχούν οι νότες του τριαντάφυλλου, ο ανθός της λεμονιάς, το λευκόσαρκο ροδάκινο, το πράσινο μήλο, η μπανάνα,
το γκρέιπφρουτ και ο ανανάς.
Στο στόμα δίνει την αίσθηση μεσαίου όγκου με καλή οξύτητα.
Επίγευση  που διαρκεί, απελευθερώνοντας την αίσθηση του φρούτου.


Οίνος 2ος 


«Παλαιόμυλος» -   CHARDONNAY, 2011
Βιολογική καλλιέργεια.
Ζύμωση και ωρίμανση σε βαρέλι για 6 μήνες. Χρώμα κιτρινοπράσινο, με κιτρίνες, αρώματα φρούτων (μπανάνα, αχλάδι, εσπεριδοειδή). Έντονος ανθικός χαρακτήρας, με διακριτική παρουσία των αρωμάτων του ξύλου.
Ισορροπημένη και γεμάτη γεύση. Μακριά επίγευση.


Οίνος 3ος 



Οίνος ερυθρός «Παλαιόμυλος», 2009
Sangiovese 60 % & Syrah 40%
Πώς συμπεριφέρονται μια Ιταλίδα και μια Γαλλίδα στα χέρια του Χρήστου Ζαφειράκη;
Ποικιλίες που μεταφυτεύθηκαν μ’ επιτυχία στη γη του Τυρνάβου κι έδωσαν ένα κρασί ιδιαίτερα ευγενικό. Ωρίμανση σε βαρέλι για 12 μήνες. Βιολογική καλλιέργεια. Χρώμα μέτριας έντασης.
Πολύπλοκο άρωμα κόκκινων φρούτων όπως κεράσι και βατόμουρο, σε ισορροπία με αρώματα μπαχαρικών, όπως λευκό πιπέρι. Διακριτικά αρώματα ξύλου και βανίλιας.
Ισορροπημένη και γεμάτη γεύση. Επίγευση μακράς διάρκειας.



Οίνος 4ος 


«Λημνιώνα 2009»
Η «Λημνιώνα» είναι πανάρχαια ποικιλία της Θεσσαλίας.
Το όνειρο του Χρήστου Ζαφειράκη, ο οποίος μεθοδικά ιχνηλατεί το οινικό παρελθόν του τόπου μας,
ήταν να την διασώσει  και να την αναβιώσει. . Ως μονοποικιλιακή παραγωγή οινοποιήθηκε μόνο απ’ αυτόν  και για πρώτη φορά εμφιαλώθηκε πριν δυο χρόνια.
Με ζύμωση σε ξύλινη δεξαμενή και παλαίωση για 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Αρώματα αγριοκέρασου, γλυκόριζας, λευκού πιπεριού.
Στόμα μεσαίου όγκου, ισορροπημένο με έντονη οξύτητα, πλούσιες τανίνες και δυνατότητα παλαίωσης.


Ο Χρήστος Ζαφειράκης
εμφανίστηκε μέσα από ετικέτες που παραπέμπουν σε τυρναβίτικα τοπωνύμια. Μιλά για αναβίωση ποικιλιών που χάθηκαν ή τείνουν να χαθούν. Οινοποιεί με πάθος και μεράκι. Και μιλά με σεβασμό για ό,τι κρύβεται μέσα σ’ ένα μπουκάλι κρασί. Σίγουρος για την αξία του τόπου του, στοχεύει στην ανατροπή…
Η ουσιαστική του ενασχόληση με το κρασί αρχίζει το 2000 όταν ξεκινά τις παρεμβάσεις σε αμπελοτεμάχια της οικογένειας, με πρώτο βήμα τις εδαφολογικές εξετάσεις. Παράλληλα, συζητώντας με τους γεροντότερους της περιοχής αναζητά το βιογραφικό των αμπελοτόπων του Τυρνάβου και το ιστορικό των καλλιεργειών.
Οι προσπάθειές του ευδοκιμούν. Είναι ο πρώτος θεσσαλός οινοποιός που οινοποιεί την ελληνική ποικιλία «Μαλαγουζιά», με απόλυτη επιτυχία και ο πρώτος και μοναδικός Έλληνας που οινοποιεί την πανάρχαια ελληνική ποικιλία «Λημνιώνα», η οποία ήδη κάνει διεθνή πορεία και απολαμβάνει ιδιαίτερης εκτίμησης έξω από τη χώρα.
Ο Χρήστος Ζαφειράκης, παρά το νεαρό της ηλικίας του, στέκεται με υπευθυνότητα στο χώρο των  Ελλήνων οινοποιών, κερδίζοντας τη συμπάθεια με τη σεμνότητά του και τα άριστα αποτελέσματα των προσπαθειών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου