Η Νεμέα στη Λάρισα...

Η Δευτέρα του Αγιωργίτικου (9 - 12 - 2013)




Αγιωργίτικο (Μαύρο Νεμέας)
Το Αγιωργίτικο θεωρείται μια από τις πιο εκλεκτές έγχρωμες ελληνικές ποικιλίες αμπέλου. Θεωρείται η ευγενέστερη ερυθρή ποικιλία της Νότιας Ελλάδας και δίνει σταφύλια μετρίου μεγέθους, με τσαμπί κυλινδροκωνικό, πυκνόρραγο, με ράγες σφαιρικές μετρίου μεγέθους, σάρκα μαλακή, φλοιό παχύ με χρώμα κυανόμαυρο.
Συναντάται σποραδικά σε πολλά διαμερίσματα της χώρας μας. Καλλιεργείται κυρίως στη ζώνη παραγωγής οίνων Ο.Π.Α.Π. «Νεμέα». Η ζώνη αυτή βρίσκεται σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 250 – 800 μέτρα και περιλαμβάνει τα όρια δέκα έξη συνολικά κοινοτήτων των Νομών Αργολίδας και Κορινθίας. Ο συνδυασμός του οικολογικού περιβάλλοντος της περιοχής με την ποικιλία Αγιωργίτικο, έχουν σαν αποτέλεσμα την παραγωγή άριστης ποιότητας σταφυλιών, κατάλληλων για την παρασκευή ερυθρών οίνων εξαιρετικής ποιότητας. Είναι μια ποικιλία ζωηρή και πολύ παραγωγική. Παράγονται κυρίως ερυθρά ξηρά κρασιά που έχουν ένα βαθύ ρουμπινί χρώμα και επιδέχονται παλαίωση. Τα χαρακτηρίζουν τα αρώματα καραμέλας γάλακτος και μπαχαρικών, καθώς και  οι μαλακές τανίνες.


Τη Δευτέρα, οι οινοπαραγωγοί του Αγιωργίτικου, οι άνθρωποι που στη Νεμέα πασχίζουν για ν' αναδείξουν αυτήν την αρχαία ποικιλία ως μια από τις πλέον περιώνυμες του κόσμου, θα βρίσκονται στην πόλη μας και προσκαλούν τους συμπολίτες να γνωρίσουν από κοντά τις δημιουργίες τους.

 
Βέβαια, πολύ πριν η ΝΕΜΕΑ με τα εκλεκτά κρασιά της επισκεφθεί την πόλη μας, εμείς φιλοξενούσαμε πολλές και θαυμαστές παραγωγές της στο χώρο μας. 
Κάποιες απ' αυτές: Το εκλεκτό Αγιωργίτικο του Λαυκιώτη, το φημισμένο Δρυόπη και άλλα...
Και βέβαια το μοναδικό Παλαιά Κλήματα του Παπαϊωάννου!!!




Αγιωργίτικο  Κτήμα Λαυκιώτη
(Ονομασία Προέλευσης Νεμέα Ανώτερης Ποιότητας)
Το Αγιωργίτικο Λαυκιώτη προέρχεται από επιλεγμένους αμπελώνες της Νεμέας. Είναι προϊόν κλασικής ερυθρής οινοποίησης μακράς εκχύλησης και έχει ωριμάσει σε νέα δρύινα γαλλικά βαρέλια. Ένα κρασί ξεχωριστό, απόλυτα ισορροπημένο, δημιούργημα τρίτης γενιάς της οικογένειας Λαυκιώτη. Σερβίρεται στους 16°-18°C





Νεμέα - Δρυόπη Classic – Κτήμα Τσέλεπου 
Αγιωργίτικο  - Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Νεμέα
Από ιδιόκτητο αμπελώνα 85 στρεμμάτων στο Κούτσι Κορινθίας, σε υψόμετρο 350 μέτρων. Τα εδάφη είναι αργιλώδη με μεγάλη κλίση που επιτρέπει μεγάλη αποστράγγιση. Ακολουθεί την κλασική ερυθρά οινοποίηση με παραμονή 8-10 μηνών σε δρύινα βαρέλια.
Κρασί προσιτό από τη νεαρή του ηλικία, με άφθονα αρώματα φρούτων και ξηρών καρπών. Ξηρό, με μαλακή και βελούδινη γεύση. Έχει δυνατότητες παλαίωσης από τρία μέχρι πέντε χρόνια.  



DOMAINE HELIOS GRANDE RESERVE  2003
Αγιωργίτικο παλαίωσης (Σεμέλη)
Χρώμα ρουμπινί μεγάλου βάθους με έντονο ιξώδες.
Μύτη με εστιασμένο, ώριμο κόκκινο φρούτο που εκφράζει πιστά τον χαρακτήρα ενός Αγιωργίτικου παλαίωσης.
Πολύπλοκα αρώματα μπαχαρικών και νότες βανίλιας, που δηλώνουν διακριτικά το πέρασμα από καινούργιο βαρέλι.
Στο στόμα πυκνό, στρογγυλό, με βελούδινες και αριστοκρατικές ταννίνες, πλούσιο αλκοόλ και τονισμένη οξύτητα που δίνει ισορροπία.
Έντονη και μακριά επίγευση, με αρώματα σοκολάτας, μαρμελάδας και κανέλλας.
Μπορεί να παλαιώσει για 15 έως 20 χρόνια από τον τρύγο.
Σερβίρεται στους 15ο-17ο C.




Κτήμα Παπαϊωάννου - Παλαιά Κλήματα 2000
Ο.Π.Α.Π. Νεμέα, ερυθρός, ξηρός
Αγιωργίτικο.
Χαρακτηρίζεται από συμπυκνωμένα και πυκνά αρώματα κόκκινων φρούτων ενισχυμένων από αρώματα μπαχαρικών, όπως μοσχοκάρυδο και πιπέρι. Στο στόμα ξεκινάει με γλύκα και σύντομα κάνουν αισθητή την παρουσία τους οι έντονες ταννίνες του. Συνδυάζεται με όλα τα πλούσια πιάτα κρεάτων, ιδιαίτερα όταν έχουν δεχτεί τη συμμετοχή μπαχαρικών
Κλασική ερυθρή οινοποίηση. Παλαιώνει σε δρύινο βαρέλι για ένα χρόνο και τουλάχιστον ένα χρόνο στη φιάλη. Επιδέχεται παλαίωση μέχρι και 15 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου