Το "Άβατον" στο χώρο μας



 Αγιορείτικο Άβατον 2003
Αγιορείτικος Τοπικός Οίνος
Cabernet Sauvignon, Λημνιό

Οινοποιημένο από παλαιά κλήματα (άνω των 25 χρόνων), που καλλιεργούνται βιολογικά, το Αγιορείτικο Άβατον ελκύει με το βαθύ κόκκινο, όμορφό του χρώμα, που δεν φανερώνει την ηλικία του, καθώς είναι ακόμη πολύ νέο για την ηλικία των δεκάχρονών του. Συμπυκνωμένο στη μύτη, χρειάζεται αρκετό χρόνο στο ποτήρι, για να αρχίσει να αναπνέει και να εκδηλώνει τα πλούσια αρώματά του. Σοκολάτα, βανίλια, ταμπάκος, καφές και χόρτα κάνουν νωρίς την εμφάνισή τους, προτού αρχίσουν να αναδύονται τα κόκκινα φρούτα. Συγκλονιστικό στόμα με απίστευτο όγκο και ισχυρή δομή. Εύσωμο, σαρκώδες, εντυπωσιακά κτισμένο, απόλυτα ισορροπημένο και συναρπαστικά πλούσιο, αφήνει μια μακρά, σοκολατένια επίγευση, διακριτικό γνώρισμα όλων των μεγάλων κρασιών. Μπορούμε χωρίς φόβο να το «ξεχάσουμε» στο κελάρι μας για 15 – 20 χρόνια.
Το Αγιορείτικο Άβατον είναι ένα σπάνιο κρασί, τόσο όσον αφορά την προέλευση, την παραγωγή, την συσκευασία, όσο και την μοναδική ποιότητά του.
Προέρχεται από επιλεγμένα σταφύλια παλαιών κλημάτων των ποικιλιών Λημνιό και Cabernet Sauvignon, που καλλιεργούνται βιολογικά στον αμπελώνα της εταιρείας Τσάνταλη στο Άγιο Όρος.
Η καλλιέργεια είναι πιστοποιημένα βιολογική από την ΔΗΩ, το σήμα της οποίας εμφανίζεται στη φιάλη. Σύμφωνα με την βιολογική αμπελουργία, η οποία έχει ιδιαίτερα αυξημένο κόστος καλλιέργειας, δε χρησιμοποιούνται καθόλου χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Η αμπελοκαλλιέργεια στο Άγιο Όρος προσφέρεται για βιολογική, αφού έχει ένα σπάνιο οικοσύστημα με ιδανικές εδαφοκλιματικές συνθήκες, απουσία ασθενειών, απομόνωση από την επίδραση άλλων καλλιεργειών.
Τα κλήματα από τα οποία προέρχεται το Άβατον, βρίσκονται σε δύσβατες ορεινές πλαγιές του Άθω και κλαδεύονται αυστηρά από τους αμπελουργούς της εταιρείας, ώστε να δώσουν λίγο μεν, αλλά υψηλής ποιότητας και μεγάλης συμπύκνωσης καρπό. Οι γεωπόνοι και οι οινολόγοι της εταιρείας παρακολουθούν την πορεία ωρίμανσης και κάνουν έναν ιδιαίτερα επιλεγμένο τρυγητό, ώστε όλα τα σταφύλια να είναι υψηλόβαθμα (πάνω από 14 βαθμούς) και ταυτόχρονα να διατηρούν πλούσιο αρωματικό δυναμικό και γευστική ισορροπία. Αυτός ο φυσικός συνδυασμός που εγγυάται την παραγωγή μεγάλων κρασιών, σπάνια επιτυγχάνεται ακόμα και σε διάσημες αμπελουργικές περιοχές και οφείλεται σ’ αυτό, που δικαιολογημένα έχει χαρακτηριστεί σαν “μοναδικό οικοσύστημα” του Αγίου Όρους. Δηλαδή το έδαφος και το μικροκλίμα από τα συγκεκριμένα αμπελοτόπια, δίνουν τα εφόδια στους οινολόγους να κάνουν την αυστηρή επιλογή των σταφυλιών που θα δώσουν τον πλούτο και τη γευστική συμπύκνωση που χαρακτηρίζει το Άβατον.
Στη συνέχεια τα σταφύλια οινοποιούνται στο αναπαλαιωμένο, από την εταιρεία, οινοποιείο, που υπάρχει μέσα στον αμπελώνα. Καινούργιες ανοιχτές δρύινες δεξαμενές παίζουν το ρόλο, που σύμφωνα με την Αγιορείτικη παράδοση έπαιζαν παλιά οι “παραβούτες”. Δηλαδή ο μούστος μαζί με τα στέμφυλα “βράζουν” για πολλές ημέρες σε επαφή με το οξυγόνο του αέρα και το ξύλο της δεξαμενής που μαλακώνουν έτσι το κρασί και το κάνουν πιο πολύπλοκο αρωματικά. Μια τεχνική, που τη συναντάμε επίσης στα μεγάλα chateau του Μπορντώ για την οινοποίηση σταφυλιών μεγάλης συμπύκνωσης. Στη συνέχεια το Άβατον ωριμάζει σε καινούργια μικρά δρύινα βαρέλια, για να δώσει πιο σύνθετα και εξελιγμένα αρώματα παλαίωσης, που θα ολοκληρωθούν σε ένα εντυπωσιακό μπουκέτο με την παραμονή του μέσα στις φιάλες.
Το Αγιορείτικο Άβατον του 2003 εμφανίζεται με ένα βαθύχρωμο μαυροκόκκινο χρώμα, πυκνό άρωμα φρούτων του δάσους, μπαχαρικών και βανίλιας. Στο στόμα είναι εντυπωσιακό, γεμάτο με μια εξαιρετική δομή, ζεστό με πλούσια περιεκτικότητα σε αλκοόλ (αγγίζει τους 14,5%) και μια συγκλονιστική επίγευση που αφήνει αρώματα σοκολάτας.
Η σπάνια φιάλη αποτελεί άλλη μια καινοτομία της Ευάγγελος Τσάνταλης Α.Ε. και είναι σύμφωνη με το πνεύμα των αυστηρών και απέριττων λιτών γραμμών της Αγιορείτικης παράδοσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου