Βραδιά Νεμέας - Κτήμα Παλυβού


30 Νοεμβρίου: 
Βραδιά Νεμέας
--------------------------------------

Γευσιγνωσία - Κτήμα Παλυβού

---------------------------------------

Στη Νεμέα, όπου και συναντάμε το μεγαλύτερο αμπελώνα της νοτιοδυτικής Ευρώπης, με έκταση περισσότερα από 25.000 στρέμματα και κυρίαρχη ποικιλία το φημισμένο Αγιωργίτικο, ο Γιώργος Παλυβός δημιουργεί μια θαυμαστή πορεία καλλιεργώντας έναν αμπελώνα από 300 και περισσότερα στρέμματα (κατά κύριο λόγω με Αγιωργίτικο αλλά και με Ροδίτη, Μαλαγουζιά, Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon και Syrah) και οινοποιώντας με μεράκι και επιστημονική γνώση τη δική του παραγωγή.
Συνεχιστής μιας οικογενειακής παράδοσης που αδυνατεί να βεβαιώσει πότε φυτεύτηκε το πρώτο αμπέλι, δηλώνει πρώτα απ’ όλα αμπελουργός, αν και οι ετικέτες που δημιούργησε βεβαιώνουν ότι πρόκειται για πρωτοπόρο οινοποιό, από τους κορυφαίους Έλληνες, που πιστεύει ότι η ελληνική γη μπορεί να δώσει κορυφαία κρασιά σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η σύγχρονη πορεία του ξεκινά με τη δημιουργία σύγχρονου οινοποιείου μέσα στον ιδιόκτητο αμπελώνα του, στα 1995, που αντικαθιστά το παλιό οικογενειακό. Σε απόσταση 800μ. απ’ το οινοποιείο, ο επιβλητικός αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Νεμέας σηματοδοτεί την ιστορική σημαντικότητα της περιοχής που τη συναντάμε πρώτα στη μυθολογία με τον ξακουστό λέοντα της Νεμέας, που η αντιμετώπισή του ανήκει στους άθλους του Ηρακλή και στη συνέχεια στα Νέμεα, τους φημισμένους αγώνες της αρχαιότητας.

Ο Λέων ως σύμβολο...
Ο Λέων της Νεμέας γίνεται και το οικόσημο του οινοποιείου, που πλέον φιλοδοξεί ν’ αναδείξει και την οινική δυναμική της περιοχής. Ένα χρόνο μετά την ίδρυση του οινοποιείου, ο Δήμος Νεμέας αναβιώνει τα «Νέμεα», δίνοντάς τα παγκόσμιο χαρακτήρα. Άτομα από 12 έως 88 χρόνων , ανεξάρτητα από φύλο, χρώμα, πεποιθήσεις, επιδόσεις, απαλλαγμένα από το άγχος της πρωτιάς ή της διάκρισης, καταφτάνουν στα «Νέμεα» ως θεατές ή αθλητές, για να νοιώσουν τη χαρά της συμμετοχής, την αίσθηση της συναδέλφωσης λαών και ανθρώπων και το μεγαλείο της ευγενούς άμιλλας.
Σ’ αυτό τον ιερό τόπο της Αρχαίας Νεμέας, εκτείνονται οι αμπελώνες του Γιώργου Παλυβού, με τον πιο προνομιακό να βρίσκεται σε υψόμετρο 420 μέτρων. Στον κάμπο οι βόρειοι άνεμοι, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, ευνοούν στη διατήρηση της υγιεινής τους κατάστασης και συμβάλλουν στη σωστή ωρίμανση των σταφυλιών. Είναι ένας αμπελώνας ενταγμένος στο σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης, δηλαδή σε έναν τρόπο εναλλακτικής καλλιέργειας βιολογικής γεωργίας.
Τα εδάφη, αν και συχνά μικρής γονιμότητας, προσδίδουν υψηλής ποιότητας σταφύλια. Διάφοροι τύποι συμβάλλουν στην πολυπλοκότητα αυτού του αμπελώνα. Ασβεστώδη, πυλώδη, αργιλώδη, χαλικώδη έως και αμμώδη που έχουν προέλθει από τους τριμμένους αμμόβραχους.
Ο ιδιαίτερος συνδυασμός του μικροκλίματος του κάθε αμπελώνα, που μπορεί να ορίζεται από το έδαφος, την τοπογραφία, τις καιρικές συνθήκες, σε συνάρτηση με τη συμβολή του ανθρώπινου δυναμικού, δίνει έναν μοναδικό και ποιοτικό χαρακτήρα στο κάθε κρασί ξεχωριστά.

Από τη Νεμέα στη Λάρισα
Το βράδυ της 30ης Νοεμβρίου, το εστιατόριο «Να με θυμάσαι…» της πόλης μας – που εδώ και 8 χρόνια προσπαθεί να υποστηρίζει το επώνυμο ελληνικό κρασί με ιδιαίτερη μέριμνα και προσπάθειες – θα υποδεχτεί τον Γιώργο Παλυβό και πέντε από τις ετικέτες του Κτήματος του σε μια βραδιά γευσιγνωσίας, κατά την οποία κάθε κρασί θα συνοδευτεί και από τη γεύση η οποία θ’ αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Πρόκειται για μια οριζόντια γευσιγνωσία που θα ξεκινήσει μ’ ένα λευκό κρασί, θα συνεχιστεί με ένα ροζέ, δυο ερυθρά και έναν επιδόρπιο οίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου