Λευκοί οίνοι τοπικών ποικιλιών






Διαυγείς και ζωηροί!
Λευκοί οίνοι τοπικών ποικιλιών

Στην περιοχή μας παράγονται κάποιες ετικέτες αποκλειστικά και μόνο από ελληνικές ποικιλίες. Το μεράκι και η συνεχής έρευνα των οινοποιών έχει κατορθώσει να αναδείξει όλα τους τα χαρακτηριστικά και να δημιουργήσει μ’ αυτές όχι απλά αξιόλογα λευκά κρασιά, αλλά κρασιά με απαιτήσεις, που μπορούν να σταθούν δίπλα σε οποιαδήποτε ποιοτική ετικέτα. Εμείς σας παροτρύνουμε να τις δοκιμάσετε, βέβαιοι πως δε θα απογοητευθείτε...

Μοσχάτο Τυρνάβου ...... € 10.50
Το λευκό Μοσχάτο του Οινοποιείου Τυρνάβου, χαρακτηρισμένο ως Τοπικός Οίνος και προερχόμενο από την ερυθρή ποικιλία Μοσχάτο Αμβούργου, είναι ένα εξαιρετικά ευγενικό κρασί με χαμηλή οξύτητα και απαλά αρώματα, διαυγές και ευχάριστο, ικανό να προσφέρει την απόλαυση είτε συνοδεύοντας ψάρια, είτε λευκά κρέατα.

Θεσσαλικός Λιάπη ...... € 10.50Από σταφύλια της ορεινής ποικιλίας Ροδίτης, ακολουθώντας την κλασική λευκή oινοποίηση, ο Κώστας Λιάπης, που γράφει τη δική του οινική ιστορία στη Ραψάνη με παραγωγές ιδιαίτερης ταυτότητας και πολλές αξιώσεις, δημιούργησε ένα ζωηρό νεανικό κρασί με φρουτώδη γεύση και ιδιαίτερο δυναμισμό. Διαυγές χρυσοκίτρινο χρώμα, ελκυστική μύτη και στόμα ευχάριστο.

Κτήμα Ντούγκου: ‘‘Μεθυστάνες’’ ...... € 11.20
Από σταφύλια των ποικιλιών Μπατίκι και Ροδίτης, ακολουθώντας την κλασική λευκή oινοποίηση, η οικογένεια Ντούγκου δημιούργησε αυτό το ευχάριστο κρασί με ελαφρύ λεμονάτο τελείωμα. Αχυροκίτρινο χρώμα, με άρωμα φρέσκου ροδάκινου, αφήνει επίγευση άγουρων λευκόσαρκων φρούτων, υποστηριζόμενη από νότες κίτρου.

Κτήμα Ντούγκου: Ροδίτης – Ασύρτικο ...... € 12.60
Η «εισβολή» του Ασύρτικου στον Ροδίτη γέννησε ένα ενδιαφέρον κρασί, που διακρίνεται τόσο για το χρώμα, όσο και για τη γεύση του. Διακρίνεται για το έντονο αχυρένιο χρώμα με ζωηρές και παιχνιδιάρικες χρυσαφιές ανταύγειες. Η μύτη με αρώματα πεπονιού, αχλαδιού, μήλου και πορτοκαλιού. Ένα κρασί που μόνο φίλους μπορεί να έχει.

«Μοσχάτο Αμβούργου» Blanc de Noir – Δ. Μίγα ...... € 12.60
Από την ομώνυμη ερυθρή ποικιλία, που κατέχει εξέχουσα θέση στην περιοχή του Τυρνάβου, ο Δημήτρης Μίγας με την ιδιαίτερη οινοποίησή της κατόρθωσε ν’ αναδείξει τον λευκό της χαρακτήρα και τα πλούσια αρώματά της. Εντυπωσιακό χρυσοκίτρινο χρώμα με φρουτώδη διάθεση και πλούσια αρώματα κίτρινων φρούτων. Στόμα μεστό και ευχάριστη μετάγευση.

Ροδίτης, βαρέλι – Κτήμα Λιάπη ...... € 14.70Από σταφύλια της ποικιλίας ορεινός Ροδίτης, με την κλασική λευκή οινοποίηση, αλλά ωρίμανση σε δρύινο βαρέλι για 6 μήνες. Διαυγέστατο, χρυσοκίτρινο, με πλούσια αρώματα και απαλό στο στόμα. Επίγευση μακράς διαρκείας. Εμφιαλώνεται σε περιορισμένο αριθμό φιαλών και απευθύνεται σε ιδιαίτερα απαιτητικούς φίλους των γηγενών ποικιλιών.

Οι ποικιλίες και τα χαρακτηριστικά τους

Μοσχάτο Αμβούργου
Πρόκειται για μια ποικιλία που τη συναντάμε ευρύτατα στον κάμπο του Τυρνάβου, αλλά και διάσπαρτη σ’ όλη την Ελλάδα σε μικρές, όμως, καλλιέργειες. Είναι μια ποικιλία ζωηρή, παραγωγική, αλλά και ευαίσθητη στις ασθένειες. Τα σταφύλια της είναι μέτριου μεγέθους και ο φλοιός κυανοϊώδης. Η ιδιομορφία της ποικιλίας είναι ότι παράγει εξ ίσου καλά λευκά, ροζέ ή ελαφριά κόκκινα κρασιά με έντονο άρωμα μοσχάτου. Τα τελευταία χρόνια γίνονται μεγάλες προσπάθειες τόσο από το Οινοποιείο Τυρνάβου, όσο και από το Κτήμα της οικογένειας Δημήτρη Μίγα, ώστε να αναδειχθούν οι μοναδικές αρετές της και να παραχθούν κρασιά υψηλής ποιότητας. Κανονικός αλκοολικός βαθμός, χαμηλή οξύτητα.

ΜπατίκιΕίναι λευκή ποικιλία οινοποιίας που πιθανά μεταφέρθηκε στη χώρα μας από την περιοχή της Σμύρνης. Καλλιεργείται κυρίως στη Θεσσαλία (περιοχή Τυρνάβου) και σποραδικά συναντάται στη βόρεια Εύβοια και τη Μακεδονία. Το Μπατίκι είναι μία ποικιλία που καλλιεργούταν ευρέως στη Θεσσαλία για την παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών. Τα τελευταία όμως χρόνια, μετά την εισαγωγή και διάδοση άλλων καλύτερων επιτραπέζιων ποικιλιών αμπέλου, χρησιμοποιείται κυρίως για συνοινοποίηση, όπως με την ποικιλία Ροδίτη και παράγεται λευκός ξηρός οίνος, με λαμπερό χρώμα, πλούσιο άρωμα φρούτων, δροσερή και ισορροπημένη γεύση.

Ροδίτης
Κοκκινωπή και λευκή ποικιλία για ξηρά κρασιά ερυθρωπού ή λευκού χρώματος. Είναι ποικιλία ζωηρή και παραγωγική. Καλλιεργείται σε πολλές αμπελουργικές περιοχές της χώρας. Κύριες περιοχές καλλιέργειας είναι η ΒΔ Πελοπόννησος, η Αττική, η Βοιωτία, η Εύβοια και η Θεσσαλία. Η ποικιλία αυτή παρουσιάζει μεγάλη γενετική παραλλακτικότητα στις περιοχές που καλλιεργείται, που είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης πολλών γενετικών μεταλλάξεων κατά τη μεγάλη διάρκεια ζωής της. Αυτό έχει σαν συνέπεια την ύπαρξη πολλών παραλλαγών της ποικιλίας οι οποίες διαφέρουν μεταξύ τους τόσο σε μορφολογικά (σχήμα και μέγεθος σταφυλιού, πυκνότητα ραγών, χρώμα ραγών κ. α.), όσο και σε φυσιολογικά χαρακτηριστικά (περιεκτικότητα σε σάκχαρα, οξέα, αρωματικά συστατικά κ. α.).

Ασύρτικο
Ξεκίνησε την ιστορία του από τα νησιά των Κυκλάδων και κυρίως τη Σαντορίνη, όπου είναι και η κυρίαρχη ποικιλία. Θεωρείται από τις ευγενέστερες ελληνικές λευκές ποικιλίες και είναι φυτεμένη σ’ ολόκληρο τον ελληνικό χώρο με εξαιρετικά αποτελέσματα. Δίνει κρασιά με υψηλό αλκοολικό βαθμό, υψηλές οξύτητες, κρασιά με χαρακτήρα, χωρίς έντονα αρώματα, αλλά με θαυμάσια γεύση όταν καλλιεργηθούν και οινοποιηθούν σωστά και με σεβασμό. Είναι η ποικιλία που μπορεί να δώσει κρασιά τα οποία κοιτούν αφ’ υψηλού πολλά περιώνυμα του διεθνούς αμπελώνα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου